Poreklo prezimena Serdar

16. mart 2012.

komentara: 15

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Dragan

    ja imam dosta materijala o prezimenu SERDAR/moje/prezime bice mi drago ponuditi sve sto ja imam u mojojem filu

    • Dragane, samo napred. Vaš materijal je dobro došao. Sigurni smo da će vam mnogi Serdari (i ne samo Serdari) biti zahvalni, a naravno i mi. Svako dobro vam želimo i hvala unapred.

    • Mario Serdar

      Zanima me sve o prezimenu Serdar?

    • Boris

      Moja majka je bila Serdar, otac Petar, rođena u širokoj Kuli 1945 godine.
      Zivjeli su u Prigrevici (bit ce naseljeni 1945)
      Molim ovog prijatelja iz široke kule da se javi, ako moze. Tesko mi doci do ikakvih podataka…

    • Boris

      Mislim, majka Draga je rođena 1945 godine u širokoj kuli. Imala sestru Milku i polusestru Darinku.
      Volio bi saznat više…
      Hvala 🙂

  2. DRAGANE !...mi čekamo ...

    Čekamo sa nestrpljenjem da nam Dragan objavi svoja istraživanja o SERDAR-ima. Posebno se zanimamo za Serdare iz Like koji sebe smatraju potomcima Voj(i)novića. Dakle, ???

    • Dragan

      Postovani, nisam se javio. Ja se izvinjavam, puno sam zazuet sa poslom, a i sa svojim knjigama koje pisem – jedna je iz Gastronomije, a druga je Ishrana sportiste do uspeha.
      Imam dosta materijala o SERDARIMA iz Like. Moji su iz Siroke Kule,verujem da cu skupiti vremena da nesto posaljem uskoro. Nadam se da ce mi se ukazati slobodno vreme. Hvala na razumevanju. Sakupljam sve sto je vezano za Serdare iz Like pogotovo za Serdare iz Siroke Kule koji su ziveli u Sirokoj Kuli. Ja sam dosao do podataka i tu stao. Moji su se pojavili jos prije 1740. Dotle sam stigao sa svojim istrazivanjem i stao.

      • Dragane, bez obzira na pokušaje do danas nisam uspeo saznati poreklo familije… znam da su iz Široke Kule, zaseoci Serdari i Podovi… neke su informacije da su se naselili još 1690. ali mnogo više od toga ne znam.

        • Bojana S.

          Postovanje,

          molim vas da objavite negde ili ako mozete prosledite informacije koje imate o Serdarima jer nas takodje jako zanima poreklo. Sa oceve strane su takodje iz tog kraja, slava im je sv. Jovan krstitelj. Posle drugog svetskog rata nastanili su se u Sremu. Zahvaljujem se unapred!

        • dragan

          serdari su bili u sirokoj kuli jos od prije 1650 godine,kako sam ja uspio dobiti informacije istrazujuci arhive iz Graca,Budimpeste,moji serdari su ziveli pored same ceste,serdari poticu od Vojinovica,ima puno toga da se sazna poreklo sedara,.jeste serdai su bili u podovima,bilo je vise familija serdarau sirokoj kuli,ja sam uspio sakupiti nekoliko stranica o serdarima,.vecinom sam istrazivao poreklo mojih serdara,odakle su dosli,kada,od kojih poticu,zasto su dosli u siroku kulu,.gde su vecinom bili,cime se bavili tada,.koliko ih je bilo,.etc.

          • Ljiljana

            Poštovani,
            Moja baba je iz Široke Kule. Ime joj je Jeka, verovatno Jelena, a rođena je 1896.god. Otac joj se zvao Dane a majka Marija.
            Volela bih znati što više o porodici Serdara iz Široke Kule.
            Hvala Vam i pozdrav.
            Ljiljana

  3. Branko Todorović

    Serdara ima u Kneževu u Baranji.

    Krsna slava im je Sv. Jovan Krstitelj.

  4. Vojislav Ananić

    SERDAR, prezime u Lici i Krbavi i u sjeverozapadnoj Bosni, posebno u krupskom kraju. Dolazi od riječi serdar: vojnički poglavar, vojvoda (u Crnoj Gori, u Hercegovini i u južnoj Dalmaciji) – (25, XIV, 862).
    Serdari su crnogorskog porijekla, a u Knešpolje su se doselili preko usputnogstaništa-sjeverne Dalmacije. O korijenimate porodice potvrđuje i samo značenje turske riječi serdar: zapovjednik vojske, glavni komandant. U Crnoj Gori, nekada, zapovjednik čete, starješina nahije (okruga), poglavar uopšte. Naziv serdar dobijali su u Dalmaciji najistaknutiji borci za zasluge stečene u borbama protiv Turaka (Klaić, str. 1214). Serdari slave Đurđevdan (Čitluk).

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

    • Marko

      Ovo je tocno ali mislim da su licki Serdari potomci kotarskih serdara, koji su dobili to “stalesko” prezime u Mletackoj Dalmaciji (Ravnim kotarima), bez obzira na njihovo porijeklo ili vjeru.
      Kršćane su s turskog na mletački teritorij dovađali i pojedini mletački četovođe, harambaše i serdari. Mnogi pojedinci i cijele obitelji prešli su granicu osobito u peloponeškom ratu. Preko gra­nice su uskakala i čitava sela. Prebjezi su bili iz pograničnih tur­skih krajeva u Ravnim kotarima, Bukovici, Lici i Bosni. Mlečani su prebjege naseljavali uz granicu. U Ravnim kotarima je to bilo najviše oko Zadra. Zapovjednici krajina regrutirani su od samih prebjega. Pri izboru zapovjednika bila je važna odlučnost za borbu i hrabrost pojedinca. Krajišnici su svoje zapovjednike obično birali sami, a potvrđivale su ih mletačke vlasti, generalni providuri Dalmacije. Zapovjednici krajina nosili su turske nazive serdar i harambaša.

      Zanimljivo je da su krajine kao vojna formacija bile ukinute kada su završili mletačko-turski ratovi, ali služba serdara je i dalje ostala. Serdar je nakon spomenutih ratova bio neka vrst šefa policije odnosno žandarmerije u kotarskim mjestima Dalmacije. Serdarska služba postojala je sve do formiranja žandarmerije u doba Bachova apsolutizma 1850.

      Ovo gore sam vise manje kopipejtvovao odavde: SMILJANIĆI — KOTARSKI SERDARI (https://hrcak.srce.hr/file/392246)