Порекло презимена Сердар

16. марта 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Dragan

  ja imam dosta materijala o prezimenu SERDAR/moje/prezime bice mi drago ponuditi sve sto ja imam u mojojem filu

  • Драгане, само напред. Ваш материјал је добро дошао. Сигурни смо да ће вам многи Сердари (и не само Сердари) бити захвални, а наравно и ми. Свако добро вам желимо и хвала унапред.

 2. ДРАГАНЕ !...ми чекамо ...

  Чекамо са нестрпљењем да нам Драган објави своја истраживања о СЕРДАР-има. Посебно се занимамо за Сердаре из Лике који себе сматрају потомцима Вој(и)новића. Дакле, ???

  • Dragan

   Postovani, nisam se javio. Ja se izvinjavam, puno sam zazuet sa poslom, a i sa svojim knjigama koje pisem – jedna je iz Gastronomije, a druga je Ishrana sportiste do uspeha.
   Imam dosta materijala o SERDARIMA iz Like. Moji su iz Siroke Kule,verujem da cu skupiti vremena da nesto posaljem uskoro. Nadam se da ce mi se ukazati slobodno vreme. Hvala na razumevanju. Sakupljam sve sto je vezano za Serdare iz Like pogotovo za Serdare iz Siroke Kule koji su ziveli u Sirokoj Kuli. Ja sam dosao do podataka i tu stao. Moji su se pojavili jos prije 1740. Dotle sam stigao sa svojim istrazivanjem i stao.

 3. Бранко Тодоровић

  Сердара има у Кнежеву у Барањи.

  Крсна слава им је Св. Јован Крститељ.

 4. Војислав Ананић

  СЕРДАР, презиме у Лици и Крбави и у сјеверозападној Босни, посебно у крупском крају. Долази од ријечи сердар: војнички поглавар, војвода (у Црној Гори, у Херцеговини и у јужној Далмацији) – (25, XIV, 862).
  Сердари су црногорског поријекла, а у Кнешпоље су се доселили преко успутногстаништа-сјеверне Далмације. О коријенимате породице потврђује и само значење турске ријечи serdar: заповједник војске, главни командант. У Црној Гори, некада, заповједник чете, старјешина нахије (округа), поглавар уопште. Назив сердар добијали су у Далмацији најистакнутији борци за заслуге стечене у борбама против Турака (Клаић, стр. 1214). Сердари славе Ђурђевдан (Читлук).

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.