Poreklo prezimena Santrač

16. mart 2012.

komentara: 4

Prezime Santrač sreće se u Bosanskoj krajini. Saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković napisao je sledeći prilog o ovom prezimenu:

Reč ”santrač” ima više značenja, npr. vrsta ražnja, karirano platno, deo suknarske stupe itd. Po narodnim tumačenjima znači i gornji deo zidanog bunara.

Prezime Santrač je osim u Suvaji, zabeleženo i u selima Vranjska, Veliki i Mali Radić kod Bosanske Krupe, zatim u Bravskom polju, u Risovcu i Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca. Santrača ima i u Nikšiću, a dosta ih je iseljeno i širom Vojvodine. Verovatno svi slave Sv. Panteliju, što bi ukazivalo i na zajedničko poreklo.

Santrači u Suvaji žive u zaseoku zvanom Dolina Santračka, u četiri kuće. Svi su došli iz Trnovca oko 1865. godine.

U Krnjeuši, Santrači žive na tri lokacije: u Krnjeuši (3 kuće), Brdu (7 kuća), i Pod Gredom (7 kuća). U njihovoj blizini živeli su Mandići i Miljuši.

Postoji predanje da su Santrači u Bosnu došli iz Crne Gore (možda Kolašin) i da su se zvali Vukmanovići.

POZNATI: Slobodan Santrač, fudbaler

KRSNA SLAVA: Sv. Pantelija

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Vojislav Ananić

    SANTRAČ, riječ stranoga porijekla, znači ogradu od brvana, na kojoj se što drugo izgrađuje. Vatra se ljeti u Crnoj Gori loži pred vratima furune – na odžaku – a odžak je na temelju zvanom santrač. Ograda bunara, tj. santrač je od bukovih ili hrastovih greda; na njega se postavlja kameni ili ciglani zid (po Srbiji, Makedoniji, oko Kruševa, Prilepa). Drvena ograda (santrač) služi i za naboje kuća, a tim imenom nazvano je i narodno platno, karirano debljom osnovom i poutkom (25, XIV, 617-618).
    Ovo objašnjenje značenja riječi kazuje i o porijeklu Santrača. Oni su iz okoline Kolašina, odakle su se početkom XIX vijeka odselili na više strana (selo Slatina u Sarajevskom polju, okolina Bos. Krupe, Knežica). Slave Pantelijevdan (4, 249).

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  2. Sladjana

    Bravo za informacije.Moji Santraci,’45 su kolonizacijom stigli u Novi Sad-Futog iz Bos.Krupe selo Zalin.Slava Pantelijevdan.

  3. Nataša

    Moj deda je poreklom iz sela Zborište, opština Velika Kladuša, Republika Bosna i Hercegovina. Tokom II svetskog rata dosao u Srbiju kao decak od 11 godina. Jedini preziveli od cele nase porodice Santrač posle ustaskog masakra. Srpska nacionalnost. Slava je Sv. Pantelije. Moj pradeda se zvao Marko Santrac, a prabaka Anđa rođ.Vajagić. Iz prica mog dede Milosa u secanju mi je ostalo i ime mog čukundede Nikola. Ukoliko neko zna nesto iz nekih prica ili prepozna ova imena , mozda je kojim slucajem ostalo jos prezivelih clanova porodice ,sve su bila jako mala zenska deca.

    • Fajko

      U selu Zboriste gdje sam nekad zivio u mom komsiluku je zivjelo dosta ljudi sa prezimenom Santrac,to su bili jako fini i cestiti ljudi,samnom od 1 do 4 razreda je isla Zorica Santrac