Poreklo prezimena Stojanov

15. mart 2012.

komentara: 12

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Stojanov Merima

    Postovana redakcijo moje je ime Merima Stoianov, iz Rumunjie, Temisvara, poreklom smo Srbi, slavimo Djurdzic, i htela bih nesto vise da sasznam o poreklu naseg imena ako mozete da mi pognete.Sa postovanjem vas pozdravljam, Merima Stojanov

    • Branko Todorović

      Poštovana Merima,

      Tražih na brzinu među popisima Kraljevine Ugarske eventualne pomene prezimena Stojanov u Temišvaru (1715, 1720), ali konkretno u Temišvaru ih bar tih godina nije bilo.

      Najbliže što sam našao su dva pomena prezimena Stojanović u Čanadu i Kanjiži, oba pomena iz 1720. godine, kada su zabeleženi Gyurisa Sztojanovics i Iszák Sztojanovics.

      Možda neki od ovih Stojanovića imaju veze sa vašima, jer poznato je da su prezimena u tom delu Ugarske takođe skraćivana, ali kasnije i ponovo vraćana na stare oblike.

      S obzirom da je reč o Srbima u Banatu, najverovatnije su daljim poreklom negde sa prostora južno od Dunava i Save, jer su ti prostori najvećim delom naseljavani sa tog prostora. Ali s obzirom da je bilo i nekih veštačkih seoba, moguće da su došli i od negde drugde, bivajući tu namešteni po službenoj dužnosti.

      Potražiću još i u drugim popisima, ali najbolji način da se sazna nešto više o daljem poreklu, bilo bi genetičko testiranje muške loze Stojanovih. Tada bi se dobili dosta precizni podaci o daljem poreklu porodice, a to je naročito slučaj sa našim prečanskim porodicama, koje su te prostore naselile uglavnom sa južnih srpskih etničkih prostora, najvećim delom za vreme osmanske ekspanzije u 16. veku i hrišćanske ofanzive protiv osmanske države u 17. i 18. veku.

  2. Dragan Stojanović

    Poštovani,

    Interesuje me poreklo porodice Stojanov. Naime generacija pre moje u okviru familije je nosila prezime Stojanov a nakon rata im je u knjigama dodato ić. Inače su se 1926 iz Mađarske ( okolina Segedina – Sirig i Uj Sentivan ) naselili u okolinu Bačke Topole selo Njegoševo. Po pričama starijih koje i nisu lako proverljive su starinom iz Prizrena. A kao vojnici su bili i u Rusiji. Krsna slava je prepodobna mati Paraskeva ( 27.10.) . Hvala unapred.

  3. Prezime Stojanov je kraljevsko prezime..pravo poreklo stojanov potice..iz rusije..a ne makedonije ili bugarske..tamo su se krili i ostali njihovi potomci..najtacnije o prrzimenu stojanov..ima ih svuda po celom svetu..najvise makedoniji bugarskoj i rusiji..

  4. damir

    Dobar dan zelim zanima me poreklo prezimena Deak neki tvrde da je iz hrvatske a drugi tvrde da je madjarsko prezime, moji preci su svi dobili madjarska imena sa srpskim zmacenjima naseljeni su 1700 i neke na prostoru banata, ako neko zna nesto vise bio bih zahvalan 🙂 po nekim pretpostavkama to cak nije ni madjarsko prezime vec latinsko pa me zanima sta je istina i odakle vucem korene 🙂 a prezime stojanov je po prici moga djeda iz crne gore su se doaelili kad je bila velika seoba srba veliki deo plemena i nastanili u podrucju vojvodine, tako da to sa rusima i bugarima ne pije vodu…

    • Branko Todorović

      Deak je verovatno, dijak, ili đak… a znači pisara. Bilo bi dobro da ovo ponovite na forumu Porekla, sigurno bismo našli neke zanimljive činjenice, jer prezime je verovatno dosta staro kao takvo.

    • Jovan

      Ako su Stojanovi iz Crne gore ja idem odma da se okacim medj sunke 🙂

  5. Saša Pančevački

    Porodica Stojanov-Kačarov iz Crepaje slavi svetog Luku. Najstariji poznat predak je Janko Stojanović (1767-1831), a za njih se ne zna odakle su poreklom. U Crepaji je postojao i drugi ogranak koji slavi Đurđic..pošto se u matičnim knjigama umrlih Crepaje u periodu Prvog i Drugog srpskog ustanka navode Stojanovići koji su u Crepaju došli iz Smedereva ali i Kresbinca u Srbiji, pretpostavka je da je to poreklo drugog ogranka Stojanova koji su slavili Đurđic.

  6. Nada

    Dobar dan,
    Interesuje me prezime Stojanov, mi slavimo Svetog Nikolu i znam da je deda rodjen 1910 godine u Vilovu. To je sve sto znam.

  7. Jovanka

    Poštovanje svima,

    moje devojačko prezime je Stojanov. Rodom sam iz Opova. Slavimo Đurđic i špicnamet je Rupnjakov. Istraživala sam poreklo moga dede Dragutina koji je živeo u Opovu, imao je dva brata Milana i Borislava, njihove porodice poznajem. Pradeda se zvao Bogdan (žena mu je bila Ljubica), a čukundeda Miloš oženjen Savkom (živeo je od 1852-1932). Nemam podatke o braćama i sestrama pradede i čukundede koliko ih je bilo i verujem da bih se prijatno iznenadila da u okolini imam nekoga ko potiče od iste loze..