Стојаков

15. март 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. biljana

    stojakov mesto Crepaja, Vojvodina, nlazi se na 45 uporedniku na geografskoj karti. Deda Stojak Žika njekov tata moj prandeda Stojak Lazar prambaba Persida zanim me da li postoji drvo i poreklo prezimena odakle mi je prapra deda, tj. čukundeda.

    • Александар Маринковић

      Биљана,
      Ердељановић је забележио у Црепаји род СТОЈАКОВ – БЕЗРУКАНОВ. Било их је 4 куће и сви су славили Св. Андрију Првозваног. Сврстани су у категорију: Старе фамилије чије порекло није утврђено.
      Најстарије црепајске породице дошле су из Старе Јабуке и Јарковца 1773/74. године с тим да су ови из Старе Јабуке претходно живели у Иланџи. Како Стојакови нису посебно истакнути као први досељеници у Црепају претпоставка је да су сврстани у категорију ”и други” или су дошли непосредно након првих породица јер су ипак сврстани у старе фамилије.
      У Иланџи има више породица Стојаков, али са различитим славама. Пошто нисте навели своју славу, нема смисла ни поредити вас са тим Стојаковима из Иланџе.

  2. Stevan

    Ja sam Stevan Stojakov .živim u Beogradu a rođen sam u Crepaji gde posedujem roditeljsku kuću.
    Prema kazivanju dede i oca Stojakovi su poreklom iz Istočne Srbije. Po jednoj verziji došli su iz Svilajnca a po drugoj sa Homolja. Nemam podataka o vremenu dolaska.
    Najstariji zabeležen podatak je iz 1798 g. kada je kao poreski obveznik (i gazda porodice) zabeležen Branko Stojakov.
    Inače ovo prezime se u Crepaji javlja u dva oblika i to: Stojak i Stojakov zavisno kako se ko opredeljuje. Ima slučajeva da rođena braća nose različita prezimena , jedan Stojak a drugi Stojakov.
    Sva domaćinstva slave Svetog Andreju Prvozvanog i svi drže jedno drugog za familiju što ukazuje da su jednog porekla .Trenutno u Crepaju ima oko 12 domaćinstava a najveći broj domaćinstva je bilo šesdesetih godina prošlog veka kada ih je bilo 21
    Moj navrhdeda Jovan rođen 1804 god imao je tri sina i to
    – Gaju rođen 1931god od kojih potiču Bezrukanovi ( jer se oženio sa Bezrukanovom devojkom i ušao u njenu kuću kao domazet)
    – Peru od kojeg potiču Rošuljevi (Oženjen iz porodice Rošulj iz Opova)
    – Mladena od kojeg potiču Madžarevi ( šurovao sa Mađarimai Mađaricama)
    – Pored ovovog postoji i bočna grana (uslovno rečeno Vladetina) čiji povezanost sa ove tri grane meni nije poznat

  3. Mira

    Porodica Stojakov ( Stevan-Steja) iz Vrsca, krsna slava Mratindan

  4. Danijela

    Stojak prezime spic namen Bezrukanovi krsna slava 13 decembar.Otac Miroslav Stojak,deda Steva Stojak,pradeda Vlada Stojak.Crepaja odakle potičemo i dali se može saznati porodično stablo od kad smo došli u Crepaju.