Poreklo prezimena Stojović

14. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Dobar dan-ono sto ja znam o porijeklu prezimena je da potice iz sela Gostilje,Martinici,Bjelopavlici u Crnoj gori.Ali ne znam kako su se moj djed Radovan Stojovic i baka Darinka Stojovic rodjena Roganovic nasli u Prokuplju,a zatim u Jase Tomic.
    Sve pohvale za ovako divnu ideju.Ukoliko bilo sta nadjete bicu zahvalna.
    Srdacan pozdrav i uspjesan nastavak rada.
    Ovo je zaista predivno!

    • Milica

      I moj otac je iz Gostilja, Martinici. Njegov stric se iselio u Srbiju ne znam koje godine tacno, njegovi potomci zive u Beogradu i Kladovu.
      Mi smo iz Ulcinja, ostatak oceve porodice je u Podgorici. Imamo rodjake i ostalim djelovima Crne Gore. Za ostale Stojovice osim ovih koje sam gore navela nisam znala, tako da mi je zanimljivo bilo da procitam Vasu objavu.

  2. Mladen Stojović

    Tačno je, bjelopavlićki Stojovići koji slave Svetu Petku potiču iz Goostilja u Martinićima. Nisu mijenjali prezime i jedna su od starijih porodica u bjelopavlićkom stablu. Moj pradjed Puniša stigo je u Bar krajem 19. vjeka. Imao je tri sina, Dušana, Đura i Iliju. Dušan je ubijen početkom drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Đuro i Ilija su u međuratnom periodu završili u Srbiji, Ilija u Priboju gdje su Stojovići jedna od najuglednijih familija, a Đuro u Đakovici odakle je sa familijom početkom Drugog svjetskog rata morao da odseli zbog balista. Đurova porodica je rat je provela u Andrijevici i po završetku s evratila u Bar gdje i danas živi.
    Većina bjelopavlićkih Stojovića živi u Podgorici i Nikšiću.

  3. marko pekic

    Pozdrav svima
    Stojovica ima i u selo Krnjice, Crmnica. Slave Arandjelovdan.