Poreklo prezimena Stojaković

13. mart 2012.

komentara: 42

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (42)

Odgovorite

42 komentara

  1. Vesna Stojaković Balaban

    Malo znam o poreklu mog devojačkog prezimena.Moj pradeda je živeo u sremskim Boljevcima.Ovde nije imao familiju sem sestara.U crkvenim knjigama se ne pominje da je u Boljevcima rođen.Ovde je bio venčan i ovde je umro 1929 -te.Stojaković Lazar je slavio svetog Jovana 2o -tog januara.Ovde postoje još jedni Stojakovići koji slave drugu slavu.Volela bih da znam postoji li još Stojakovića sa ovom slavom.
    Srdačan pozdrav Vesna

  2. Snežana Stojaković Tomić

    Selo Kusadak, opština Smederevska Palanka, stanje iz 1925. godine

    Nekada je selo bilo u Selištu, severno od današnjeg Kusatka, tu u blizini i stara crkva Pinosava. Zbog pomora koji je zavladao počnu se raseljavati i zauzimati današnje položaje.

    Najstarije porodice doseljene su u 17. i 18. veku:

    Stojakovići (Mitrovići, Markovići, Brkići, Petrušići, Perići (50 dom., Mitrovdan). Doselio se njihov predak Ostoja, i od njega se zapatila ova porodica. Stanovali u starom Selištu. Starinom su od Bijelog Polja (današnji sever Crne Gore). Rod su sa Mihajlovićima i Jovanovićima u Umčarima (opština Grocka).

    • rada stojakovic republika srbska

      interesuje me porijeklo prezimena stojakovic iz donjih cerana opstina derventa, slave sv jovana krstitelja.

      • Postovana, to je moje devojacko prezime.STOJAKOVIĆ

        Prema šematizmu Srpske pravoslavne crkve za 1882. godinu, slava Stojakovića u Bukovači kod Petrovca, Gomionici kod Banjaluke,
        Kozlici kod Sanskog Mosta i u Krupi i selima oko nje – Gudavac, Dobroselo, Dubovik, Jasenica i Ruiška, jeste Sv. Nikola.

        Na rečnoj zaravni, iznad doline reke Sanice, u selu Prisjeci, žive Stojakovići za koje je zabeleženo da kao svoje krsno ime slave Sv. Jovana i da su tu došli iz sela Vojić, u okolini Krupe, još pre austrijske okupacije Bosne i Hercegovine 1878. godine.
        U Bosni, međutim, ima mnogo Stojakovića sa još devet slava.

  3. Uglješa

    Okolica elike Plane , Novo Selo – Stojakovići, slava Sveti kralj Stefan Dečanski ( Sv Mrata ) …

  4. Zeljka

    Selo Veliko Nabrdje (ne postoji od 1964) raseljeno,pradeda Milorad slavili Svetog Jovana navodno u 15 veku presli iz istocne Bosne u Slavoniju

  5. Kristijan Stojakovic

    Deda rođen u Jazovcu a otac u Varešu posle drugog svetskog rata preselili se u Novu Pazovu. Krsna Slava Sveti Marko

  6. Jelena

    Porodica Stojaković, doseljena u Zemun u drugoj polovini 19. veka. Tu su dobili nadimak Krnjić, da li po mestu odakle su došli, ili po nečem drugom.
    Krsna slava je sveti Trifun.
    Može li se saznati odakle su došli u Zemun?
    Hvala!

    • stojakovic dobrivoj

      moji stotinama godina slave svetog trifuna i poreklom (bar 500 godina koliko sam ja sigurno nasao) su iz okoline pecinaca (40km od beograda) iz sela brestac. tamo ima puno (i previse ako mene pitate) stojakovica. mozda ste odatle. moja prababa je dosla odatle u beograd kad je pradeda umro posle ruskih ratova.

      • Snezana Janic

        Pozdrav… Moji slave svetog Trifuna. Moj deda je iz Brestaca Živan Stojakovic rodjen u Putincima, ako se ne varam…

    • Cao jelena!
      Moja porodica stojakovic iz Brestaca (Srem) isto slavi svetog trifuna!
      Ne znam mnogo o prezimenu

  7. Vojislav Ananić

    STOJAK(OVIĆ), rodonačelnik im se zvao Stojak, a to je i prezime. Stojak je motka za mlaćenje žita, ili dugačak štap uopšte. U spisima se spominju početkom XIV vijeka. Jedan vlaški knez između Kupe i Une zvao se 1699. Rudeš Stojak. Stojak Đodić bio je kaplar u Kostajnici 1713, a pop Stojak u istom mjestu 1714. godine. Po Lici ima toponima sa ovim imenom (okolina Gospića). A Stojakovića ima dosta po Bosni i po Slavoniji (gdje su doseljeni u XVI i XVII vijeku). Nisu istog porijekla, slave razne slave (34, 246-248). Stojakovići u Velikom Dvorištu doselili su se iz Like, slave Aranđelovdan.

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  8. Ivan

    Moji su iz Djakova u Slavoniji. Slavimo Sv. Jovana. Prica se da smo sa Kozare poreklom.

    • Kristijan Syojakovic

      To je tacno posto moji su poreklom iz Jazovca selo u podkozarju. Jos uvek ih tamo ima ali jako malo puno ih je pobijeno tokom 2og svetskog rata od strane NDH. Posle rata preselili se u Novu Pazovu gde i dan danas zive u velikom broju.

      • Savo Stojaković

        Ja živim u podnožju Kozare i mogu samo da potvrdim sve navedeno. Ovdje na ima podosta sa prezimenom Stojaković i svi slavimo Djurdjevdan

        • Kristijan Stojakovic

          Gospodine Savo mora da smo neki rod 🙂 Moji su posle drugog sv. rata tj. moj deda i 9 brace svi otisli za Srem. Jedina je prababa (Vidosava) ostala a pra ded je mlad umro (Ostoja).

  9. stojakovic dobrivoj

    moji su iz okoline pecinaca poreklom, brestac selo. trecina sela nosi to prezime a druga trecina je u rodbinskoj vezi pod drugim prezimenima. koliko sam istrazivao tu su barem 500 godina. previse izvora da bi ih sve ovde navodio. kada sam testirao moj dnk (ne mitohondrijalni jer znam odakle je majka, crnogorsko pleme modernih evropljana pobeglih u bosnu od krvne osvete) saznao sam da smo i ja i otac I2. znaci kromanjonci. ocigledna genetska povezanost sa direktnim pretkom (pradeda, nisam nasao ranije nista konkluzivno da mogu da uporedim genetske markere na npr slikama ili neki odrziv izvor dnk za testiranje) pokazuje da nije novopridoslo u porodicu pogotovu kada se uporedi ostatak rodbine koji, cak i one malo dalje linije gde se nismo mesali preko 200 godina (a na to se pazi u takvim sredinama), jasno utvrdjuje da smo, izgleda, starosedeoci.
    po mom, amaterskom ali temeljnom i cinjenicno orijentisanom, istrazivanju nisam nasao definitivan naziv i iskreno se pitam kako da nazovem moju etnicku pripadnost. iako sam srpske nacionalnosti kao i cela moja porodica koliko god mogu da iskopam, nikad nisu sebe naveli kao nesto drugo, cisto me interesuje kako bi strucnjaci resili tu nedoumicu.

  10. Savo Stojaković

    Ja živim u podnožju Kozare i mogu samo da potvrdim sve navedeno. Ovdje nas ima podosta sa prezimenom Stojaković i svi slavimo Djurdjevdan

    • Saša Pančevački

      Ako ste povezani rođački sa Stojakovićima iz Srpske Kostajnice podno Save što slave Đurđevdan, to znači da rođake imate i u Pančevu, koji su prvobitno doseljeni u Kačarevo. Dragoljub Stojaković bio je jedno od deca Kozare koje su uhvatili ustaše 1942.godine, i kao dete bio je u ustaškim koncentracionim logorima za decu Sisak i Jasenovac. Rat je preživeo najverovatnije zahvaljujući Dijani Budisavljević koja je tako spasila hiljade Srpčića i Srpkinja.

      • Saša Pančevački

        Dragoljub je prvi koji je došao u Banat i porodicu osnovao sa Ilinkom Milković iz Koljana u Dalmaciji, imaju sina Nebojšu. Dragoljub je nesretno poginuo je u zemljotresu u Skoplju..

      • Ljubinka djevojački Stojaković

        Moj djed! Ljubomir Stojaković, isto je bio u Jasenovcu zatočen zajedno sa bakom, onda su otišli za Njemačku i vratili se ovamo, moji Stojakovići su u Trebovljanima, selo ispod Prosare i slavimo slavu Sveti Stefan 9.januar. roda našeg ima u Sovijaku i u Bistrici