Poreklo prezimena Sokolović

12. mart 2012.

komentara: 8

[toggle title=”TESTIRANI SOKOLOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

SOKOLOVIĆ

Haplogrupa: E1b-V13

Poreklo: Katinovac, Kordun, Republika Hrvatska

Krsna slava: Đurđevdan

_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Dejan

    Pa ovako,moj deda se zvao SOKOLOVIĆ Nikola iz sela Donje Glame ustvovao u prvom svetskom ratu.
    Ali po mojim saznanjima da su u tom selu Donja Glamau blizini Bele Palanke na južno istočnoj Srbiji da su muškarci bili došljaci u selu.
    I da je bio pomor muškaraca pre naseljavanja, u selu su bile samo žene posle pomora sad da koliko je tačno neznam ali me interesuje poreklo SOKOLOVIĆA U okolini Bele Palanke u selu Donja Glama.
    Sokolović Dejan

    • Srećko Sokolović

      Rod Sokolovića je iz Korjenića iz Hercegovine. Prema kazivanju dr. Miodraga Sokolovića našeg istaknutog lekara, pravoslavni Sokolovići (bile su tri grane pravoslavna, muslimanska i u Dubrovniku katolička) posle ubistva Mehmed Paše Sokolovića bili su izloženi teroru. Mnogo su se delili. Na kraju su došli u oblast grada Trna (Republika Bugarska). Kasnije pošto su bili zanatlije a pre svega zidari, sele se u obližnje krajeve pa samim tim i u oblast Bele Palanke. Moji su se iz sela Kruša u Bugarskoj doselili u oblast oko Knjaževca. Krsna Slava je Mratindan, kao i rodova koji su nastali sa drugim prezimenima Mastilović, Kojović, Đajić a od bratstva su Sokolovića. Za više informacija: [email protected].
      Pozdrav i svako dobro od Gospoda našega Isusa Hrista

    • Dejan

      Mi smo Sokolovici sa Stare Planine selo Bazovik

  2. Šarko

    Dejane,

    Sokolovci (Sokolovići; 4., kuće sv. Nikola); iz sela Paježa (opština Bela Palanka). Došao Sokol na imanje Crnjinske familije, četvrtog starinačkog roda od koga su posle “čume” ostale samo žensikinje, “koje se sve poudavale u druga sela”, i naselio jedan deo Crnjinskog imanja. (Milan živ 75. godina rođ. oko 1900. – Živa rođ. oko 1870. i Sokol rodonačelnik koji se doselio rođ oko 1840. god. koji se doselio iz Paježa. (Podaci su iz 1970 godine “Belopalanačka Kotlina” Dr. Mihajlo Kostić).

  3. Poštovani-na,
    Hteo bih da saznam nešto više o mojim korenima.Moj otac se zvao Stanislav Sokolović,od oca Velimira Sokolovića i majke Zagorke Nikolić,iz sela Orane,opština Bojnik
    Otac mi je vrlo mlad poginuo,kad sam ja bio dete,nekih mojih 5 godina,pa sam izgubio svaku drugu informaciju,o svom poreklu.To je sve sto znam.
    Hvala unapred
    Sokolović Saša

    • Branko Todorović

      Poštovani Saša,

      Za početak, pokušajte nešto naći o svojim Sokolovićima u knjigama vezanim za vaš kraj, koje se mogu naći u Digitalnoj biblioteci portala Poreklo, a u međuvremenu bi vam svakako bilo preporučeno da posetite vašu parohiju, gde biste u crkvenim knjigama mogli ispratiti koliko toliko vašu porodicu u prošlost, bar do kraja XIX veka.

      To je praksa i put koji smo svi morali proći, koji smo želeli nešto više da saznamo o svojima, ako to nije bilo negde objavljeno, a uglavnom nije. Poduhvat portala Poreklo upravo i jeste taj da se kroz obezbeđivanje literature s naše strane i angažmana s vaše strane, zajedno dođe do podataka koji će sutra valjati svima.

      Isto tako, ukoliko ste u mogućnosti, preporuka je testiranje po muškoj liniji, što omogućava dublje istraživanje porekla. Nešto više o tome, možete pročitati na stranicama Srpskog DNK projekta.

      S poštovanjem,
      Defendor

  4. Ognjen

    Hteo bih da saznam nešto više o svom prezimenu odnosno poreklu, moja krsna slava je sv. Dimitrije, moj otac se zove Nebojša, poreklom iz sela Dojkinci na Staroj planini, deda Čedomir Sokolović, pradeda Vasilije, a čukundeda Soko.