Порекло презимена Спасојевић

12. марта 2012.

коментара: 31

Објављујемо прилог о презимену Спасојевић који је послао наш читалац Синиша Спасојевић:

Крсна слава: Свети Алимпије Столпник
Родоначелник: Спасоје Павловић (1797)
Спасојевићи са крсном славом Свети Алимпије Столпник потичу из Стрмова на обали Дрине. Ово место се у време доласка родоначелника Спасојевића налазило у тадашњој Соколској нахијиm, а сада припада општини Бајина Башта и чешће се користи назив Бачевци на Дрини. Подаци о Спасојевићима могу се наћи у књизи Љубе Павловића „Соколска нахија – порекло становништва“. Спасојевићи у Стрмову потичу од Спасоја Павловића, који се у Стрмово доселио после Другог српског устанка и настанио у близини Прокопа. Спасојевићи  потичу од Петронијевића из Дуба, из родовске заједнице Бурмаза,  у којој је било више братстава и који су се у 18. веку населили око речице Дервенте у селу Дуб. Дошли су „ с горњег Лима однекуда од Плава и да им је презиме отуда”.
Спасоје Павловић ( 1797)  доселио се у Стрмово из Дуба непосредно после Другог српског устанка .Он се налази се већ у првом српском попису мушких глава Стрмова у Соколској нахији који је извршен 1823. године.  После 1834. купио је од бачевачких бегова Јајића ливаде у потесу Лугови и земљу у Бачевачком пољу поред Дрине. Имао је синове Богосава, Милоша, Раку, Срећка, Илију и Недељка и ћерку Филипу.У попису из 1863. године породица Спасоја Павловића има укупно 16 чланова. Спасојеви потомци узели су презиме Спасојевић а после деоба део Спасојевића спушта се у Бачевачко поље и насељава на његовим рубним деловима, „под крајем“, па овај нови засеок називају Поткрај. Породице су им биле веома бројне, па су се пуно селили по трговинама и занатима.

Многа деца су им помрла у епидемијама с краја деветнаестог века а нарочито су страдали у ратовима 1912 – 1918. године када је погинуло 10 Спасојевића. Преживели су само они који су пали у заробљеништво. После тих ратова неке породице Спасојевића су се потпуно угасиле.
Поред Стрмова Спасојевића данас има у Београду, Чачку, Бајиној Башти…

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (31)

Одговорите

31 коментара

 1. Mихаило

  Поздрав, ми смо Спасојевићи који су се населили у селу Доња Оровица, општина Љубовија, округ Азбуковица. Славимо Светог Николу, зимског. Мој отац зове се Небојша, његов отац Јованкоји је рођен 1949, његов отац зове се Ђорђе који је рођен 1924. а умро 1997. , његов отац је Аранђел који се предпоставља ДА је рођен 1894. а умро је 1968. Ако неко поседује информације о мојим даљим предцима или одакле су Спасојевићи дошли на Оровицу, био бих му захвалан!

 2. Anamaria Post

  Мој деда је Спасоје Спасојевић из Трстеника, усвојен од Божидара и Мирјане Спасојевић

 3. Aleksandra

  Ime mi je dala moja divna majka, po mom dedi, a svom svekru, Aleksandru Spasojevicu, koji je ziveo u selu Gracanica kod Ljubovije, odakle je rodom i moj otac. Slava porodice je Sv.Alimpije Stolpnik. Pozdrav svim Spasojevicima.

 4. Драган Спасојевић

  Ми Спасојевић славимо Св Марка….и наши су дошли из Шњеготине код Челинца …