Порекло презимена Спасојевић

12. март 2012.

коментара: 45

Објављујемо прилог о презимену Спасојевић који је послао наш читалац Синиша Спасојевић:

Крсна слава: Свети Алимпије Столпник
Родоначелник: Спасоје Павловић (1797)
Спасојевићи са крсном славом Свети Алимпије Столпник потичу из Стрмова на обали Дрине. Ово место се у време доласка родоначелника Спасојевића налазило у тадашњој Соколској нахијиm, а сада припада општини Бајина Башта и чешће се користи назив Бачевци на Дрини. Подаци о Спасојевићима могу се наћи у књизи Љубе Павловића „Соколска нахија – порекло становништва“. Спасојевићи у Стрмову потичу од Спасоја Павловића, који се у Стрмово доселио после Другог српског устанка и настанио у близини Прокопа. Спасојевићи  потичу од Петронијевића из Дуба, из родовске заједнице Бурмаза,  у којој је било више братстава и који су се у 18. веку населили око речице Дервенте у селу Дуб. Дошли су „ с горњег Лима однекуда од Плава и да им је презиме отуда”.
Спасоје Павловић ( 1797)  доселио се у Стрмово из Дуба непосредно после Другог српског устанка .Он се налази се већ у првом српском попису мушких глава Стрмова у Соколској нахији који је извршен 1823. године.  После 1834. купио је од бачевачких бегова Јајића ливаде у потесу Лугови и земљу у Бачевачком пољу поред Дрине. Имао је синове Богосава, Милоша, Раку, Срећка, Илију и Недељка и ћерку Филипу.У попису из 1863. године породица Спасоја Павловића има укупно 16 чланова. Спасојеви потомци узели су презиме Спасојевић а после деоба део Спасојевића спушта се у Бачевачко поље и насељава на његовим рубним деловима, „под крајем“, па овај нови засеок називају Поткрај. Породице су им биле веома бројне, па су се пуно селили по трговинама и занатима.

Многа деца су им помрла у епидемијама с краја деветнаестог века а нарочито су страдали у ратовима 1912 – 1918. године када је погинуло 10 Спасојевића. Преживели су само они који су пали у заробљеништво. После тих ратова неке породице Спасојевића су се потпуно угасиле.
Поред Стрмова Спасојевића данас има у Београду, Чачку, Бајиној Башти…

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (45)

Одговорите

45 коментара

  1. Mихаило

    Поздрав, ми смо Спасојевићи који су се населили у селу Доња Оровица, општина Љубовија, округ Азбуковица. Славимо Светог Николу, зимског. Мој отац зове се Небојша, његов отац Јованкоји је рођен 1949, његов отац зове се Ђорђе који је рођен 1924. а умро 1997. , његов отац је Аранђел који се предпоставља ДА је рођен 1894. а умро је 1968. Ако неко поседује информације о мојим даљим предцима или одакле су Спасојевићи дошли на Оровицу, био бих му захвалан!

  2. Anamaria Post

    Мој деда је Спасоје Спасојевић из Трстеника, усвојен од Божидара и Мирјане Спасојевић

  3. Aleksandra

    Ime mi je dala moja divna majka, po mom dedi, a svom svekru, Aleksandru Spasojevicu, koji je ziveo u selu Gracanica kod Ljubovije, odakle je rodom i moj otac. Slava porodice je Sv.Alimpije Stolpnik. Pozdrav svim Spasojevicima.

  4. Драган Спасојевић

    Ми Спасојевић славимо Св Марка….и наши су дошли из Шњеготине код Челинца …

  5. Nenad

    Pozdrav,
    Moji Spasojeviću su iz Glogovca kod Bijeljine. Slavimo slavu Sv. Andreja Prvozvanog, vrlo malo znam o svom porijeklu, volio bih znati je li ima još Sapsojevića sa ovom slavom.

  6. Jasmina

    Ja sam Jasmina, devojacko Spasojevic. Moj otac Zivomir Spasojevic rodjen je u Kavadaru opstina Rekovac. Levac. Ono sto znam o nasem poreklu da je moj cukun deda Rajko Spasojevic rodjen u selu Vukmanovac, takodje opstina Rekovac, Levac, i da se prezetio u selo Kavadar. Krsna Slava je Sveti Nikola, a takodje slave i Svetog Luku posto je to bila slava gde je cukun deda dosao na imanje.

  7. Jovan Spasojevic

    Evo ovako ja sam Jovan Spasojevic od oca Radivoja i dede Pavleta. Deda mi je kao vojno lice dosao u Novi Sad posle rata. Tu su rodjeni i moj otac, stric i braca. Poreklom smo iz srema iz sela Sasinci u kojima ima vise kuca Spasojevica i tu su naseljeni jos od Carnojevica. Slave “Djurdjic” ili kako u nekim krajevima zovu sveti djordje zimski. Mnogi Spasojevici slave djurdjev dan e pa neki su promenili na tu drugu koja je prenos mostiju i naj verovatnije su u srodstvu razlog ne znam ali i to cu saznati. Posto je moj pokojni otac sklapao rodoslov i isao je po crkvenim knjigama i u Maticu Srpsku odakle ga je dalje vodio trag. Spasojevici koji slave djurdjev dan i djurdjic njihova preslava je aranjdelov dan. E sada neki su zadrzali aranjdelov dan kao slavu ali to je preslava a licna je je sveti georgije. E ti Spasojevici koji slave te slave su poreklom iz Vasojevica provereno. I po slavi mozete da znate, naselili smo razne krajeve od severa crne gore do srema i bosne. I to mozete znati na osnovu doseljenja predka iz crkvene knjige i na osnovu slave i tako mozete da pratite trag. E sad slava vam je jedan o parametara da znate s kim ste u rodu i dalekom rodu na osnovu prezimena. Nadam se da sam bar nekim prezimenjacima bio od neke pomoci.

  8. Филип

    Pozdrav takodje sam Spasojevic. Najdalje sto znam je moj cukundjed Petar, imao je sina Tomu (Njegovi sinovi su Nedeljko i Milos koji je moj djed), Vaskrsija, Mitra i jos jedan na slovo Dj..
    Mi smo iz Ocausa, a mislimo da su se ostali davno raselili po Novom Sadu. Ako neko zna jos neke dodatne podatke, zaista bih bio zahvalan da mi posalje podatke na ovaj gmail [email protected].

  9. Душко Спасојевић

    …село Вера код Вуковара славимо Ђурђевдан…дали неко зна нешто о овој породици…хвала у напред

  10. Душко Спасојевић

    …село Вера код Вуковара…славимо Ђурђевдан…знали неко о пореклу ове породице Спасојевић…унапред захвалан