Порекло презимена Спасојевић

12. март 2012.

коментара: 45

Објављујемо прилог о презимену Спасојевић који је послао наш читалац Синиша Спасојевић:

Крсна слава: Свети Алимпије Столпник
Родоначелник: Спасоје Павловић (1797)
Спасојевићи са крсном славом Свети Алимпије Столпник потичу из Стрмова на обали Дрине. Ово место се у време доласка родоначелника Спасојевића налазило у тадашњој Соколској нахијиm, а сада припада општини Бајина Башта и чешће се користи назив Бачевци на Дрини. Подаци о Спасојевићима могу се наћи у књизи Љубе Павловића „Соколска нахија – порекло становништва“. Спасојевићи у Стрмову потичу од Спасоја Павловића, који се у Стрмово доселио после Другог српског устанка и настанио у близини Прокопа. Спасојевићи  потичу од Петронијевића из Дуба, из родовске заједнице Бурмаза,  у којој је било више братстава и који су се у 18. веку населили око речице Дервенте у селу Дуб. Дошли су „ с горњег Лима однекуда од Плава и да им је презиме отуда”.
Спасоје Павловић ( 1797)  доселио се у Стрмово из Дуба непосредно после Другог српског устанка .Он се налази се већ у првом српском попису мушких глава Стрмова у Соколској нахији који је извршен 1823. године.  После 1834. купио је од бачевачких бегова Јајића ливаде у потесу Лугови и земљу у Бачевачком пољу поред Дрине. Имао је синове Богосава, Милоша, Раку, Срећка, Илију и Недељка и ћерку Филипу.У попису из 1863. године породица Спасоја Павловића има укупно 16 чланова. Спасојеви потомци узели су презиме Спасојевић а после деоба део Спасојевића спушта се у Бачевачко поље и насељава на његовим рубним деловима, „под крајем“, па овај нови засеок називају Поткрај. Породице су им биле веома бројне, па су се пуно селили по трговинама и занатима.

Многа деца су им помрла у епидемијама с краја деветнаестог века а нарочито су страдали у ратовима 1912 – 1918. године када је погинуло 10 Спасојевића. Преживели су само они који су пали у заробљеништво. После тих ратова неке породице Спасојевића су се потпуно угасиле.
Поред Стрмова Спасојевића данас има у Београду, Чачку, Бајиној Башти…

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (45)

Одговорите

45 коментара

  1. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    СПАСОЈЕВИЋ

    -Галовићи, друга половина 18. века, Брштица у Рађевини, Никољдан.
    -Мали Борак, друга половина 18. века, Јошева у Колубари, Никољдан.
    -Љутице, друга половина 18. века, Плужац у Подгорини, Митровдан.
    -Вукићевица, после 1827. године, Осат, Никољдан.
    -Рубрибреза, после 1827. године, Кадина Лука у Колубари, Свети Спиридон Чудотворац, уљези у Тодоровиће.
    -Стубленица, после 1827. године, Славковица у Колубари, Ђурђиц.

  2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Спасојевић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Спасојевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Врбовно
    -Арнајево
    -Баљевац
    -Венчани
    -Вреоци
    -Гунцате
    -Дражевац
    -Дрен
    -Конатице
    -Лазаревац
    -Мали Црљени
    -Мељак
    -Прогореоци
    -Трбушница

  3. Презимена-фамилије у Шумадији, Спасојевић. Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Водице
    -Крњево
    -Велика Плана
    -Сипић

  4. Фамилије-презимена Спасојевић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића “Соколска нахија”.

    -Борина
    -Грачаница
    -Доња Буковица
    -Доња Ораховица (Дуке)
    -Стрмово

  5. Боривоје Спасојевић

    Мој отац је родом из Лисица, општина Лучани, на жалост, нисам превише података до сад успео да пронађем, за сад сам дошао до свог прадеде Милана (жена му Спасенија) и чукундеде Сретена (жена му Марија) Спасојевића који су живели ту. Намера ми је да погледам и у црквеним књигама, али ме занима и одакле су дошли на то подручје. Наша крсна слава је св. Пантелејмон, али нисам нашао до сада податке о фамилији са том славом на том подручју. Надам се да ћете ми успети помоћи. Хвала унапред!

  6. Ognjen

    U selo Jagnjenica na kosovu,svi u selu se prezivaju Spasojevic,i u zvecanu slave spasovdan i Svetu Petku(8 avgust)

  7. Фамилије-презимена Спасојевић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића „Космај“.

    -Губеревац
    -Кораћица
    -Међулужје
    -Парцани
    -Раниловић
    -Раља

  8. Фамилије-презимена Спасојевић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Ниви Аџибеговац-Ново Село
    -Прекопеч
    -Доброводица
    -Брзан
    -Кијево
    -Грошница
    -Сипић (Цигани-Роми)

  9. U Selu Sukovo ,Opstina Pirot,ima Spasojevica. Dali neko ima informaciju o njihovom poreklu?. Slave Sv Nikolu

  10. Фамилија Спасојевић из средњег Подриња са Крсном славом Свети Алимпије Столпник потиче из Стрмова у општини Бајина Башта. Подаци о овој фамилији могу се наћи у књизи Љубе Павловића “Соколска нахија – порекло становништва”. Родоначелник фамилије Спасоје налази се већ у првом српском попису мушких глава Стрмова у Соколској нахији који је извршен 1823. године. Много више података о историјату фамилије Спасојевић, биографије појединих чланова, фотографије и доста тога још можете видети на званичној ФБ страни ове породице http://www.facebook.com/Spasojevici .