Poreklo prezimena Spasojević

12. mart 2012.

komentara: 45

Objavljujemo prilog o prezimenu Spasojević koji je poslao naš čitalac Siniša Spasojević:

Krsna slava: Sveti Alimpije Stolpnik
Rodonačelnik: Spasoje Pavlović (1797)
Spasojevići sa krsnom slavom Sveti Alimpije Stolpnik potiču iz Strmova na obali Drine. Ovo mesto se u vreme dolaska rodonačelnika Spasojevića nalazilo u tadašnjoj Sokolskoj nahijim, a sada pripada opštini Bajina Bašta i češće se koristi naziv Bačevci na Drini. Podaci o Spasojevićima mogu se naći u knjizi Ljube Pavlovića „Sokolska nahija – poreklo stanovništva“. Spasojevići u Strmovu potiču od Spasoja Pavlovića, koji se u Strmovo doselio posle Drugog srpskog ustanka i nastanio u blizini Prokopa. Spasojevići  potiču od Petronijevića iz Duba, iz rodovske zajednice Burmaza,  u kojoj je bilo više bratstava i koji su se u 18. veku naselili oko rečice Dervente u selu Dub. Došli su „ s gornjeg Lima odnekuda od Plava i da im je prezime otuda”.
Spasoje Pavlović ( 1797)  doselio se u Strmovo iz Duba neposredno posle Drugog srpskog ustanka .On se nalazi se već u prvom srpskom popisu muških glava Strmova u Sokolskoj nahiji koji je izvršen 1823. godine.  Posle 1834. kupio je od bačevačkih begova Jajića livade u potesu Lugovi i zemlju u Bačevačkom polju pored Drine. Imao je sinove Bogosava, Miloša, Raku, Srećka, Iliju i Nedeljka i ćerku Filipu.U popisu iz 1863. godine porodica Spasoja Pavlovića ima ukupno 16 članova. Spasojevi potomci uzeli su prezime Spasojević a posle deoba deo Spasojevića spušta se u Bačevačko polje i naseljava na njegovim rubnim delovima, „pod krajem“, pa ovaj novi zaseok nazivaju Potkraj. Porodice su im bile veoma brojne, pa su se puno selili po trgovinama i zanatima.

Mnoga deca su im pomrla u epidemijama s kraja devetnaestog veka a naročito su stradali u ratovima 1912 – 1918. godine kada je poginulo 10 Spasojevića. Preživeli su samo oni koji su pali u zarobljeništvo. Posle tih ratova neke porodice Spasojevića su se potpuno ugasile.
Pored Strmova Spasojevića danas ima u Beogradu, Čačku, Bajinoj Bašti…

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (45)

Odgovorite

45 komentara

  1. Mira

    Pozdrav Spasojevici,
    Ja sam Mira Spasojevic po majcinoj liniji, majka mi se zvala Dobrija Spasojevic. Deda po majci se zvao Obrad i baba Roksa Spasojevic. Pradeda se zvao Ilija i prababa Ana Spasojevic i svi iz sela Kladurova opstina Petrovac na Mlavi, Srbija
    Volela bih znati odakle je nase poreklo i dali je pradeda Ilija imao jos brace i sestara i koji su njegovi roditelji to jest moj cukundeda.Slava nam je arendjelovdan. Kako mogu saznati to i u kojim crkvenim knjigama se to moze videti?
    Nas Spasojevica ima vise kuca u Selu Kladurovu kod Petrovca na Mlavi.