Порекло презимена Симовић

11. март 2012.

коментара: 132

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (132)

Одговорите

132 коментара

  1. MIROSLAV

    Zivim trenutno u Nemackoj, nekih pola godine… Inace zivimo u Srbiji, slavimo Sv. LUKU! Deda mi je iz sela Vina kod Foce, a cuo sam da mi je prdeda iz Hercegovine… Da li iko ima informacija o kom se mestu radi, zeleo bih da obidjem ceo taj kraj odakle poticem! Pozzz za sve Simovice i unapred hvala!

  2. Katarina

    Moje devojacko je Simovic, deda je sa roditeljima i jos devetoricom brace ziveo u mestu Okose, kod Novog Pazara. Slava nam je Vraci, sv. Kozma i Damjan.

    • Srdjan

      Pozdrav Katarina, vama su rodjaci Okošanovići iz sela Vrbolazi ispod manastira Djurdjevi Stupovi u N.P.
      Oni su kao Simovići došli iz Okosa I slave svete Vrači

    • Radojica Simovic

      Čikino dete!
      Kod mene se nalazi kompletno drvo zivota u cijoj osnovi su Pavle i Ljubica Simovic (pocetak 20. veka), njihovo desetoro dece i njihovi clanovi porodice odprilike do 2020. godine.
      Za sve informacije sam vam na raspolaganju.
      Radojica Simovic

      • Dejan

        Moja majka je sa Okosa od Simovića, Slava su Sv. Vrači. Pokojni deda je pričao da je poreklo iz plemena Zagarač u Crnoj Gori blizu Danilovgrada.

      • Srdjan

        Ppzdrav vidim da imate stablo Simovica bio bih vam izrazito zahvalan ako bi imali bilo kakvu informaciju o mom cukun dedi. Zvao se Todor Simovic dosao je u selo Ljubanje kod Uzica 1900 i neke ili mozda cak i ranije imao je 3 dece Krstu, Radoja i jedno zenkso dete ne znam kako se zvala. Nastradao je 1914 godine u 1 ratu ne zna se gde takve info imam. Inace krsta je ziveo u Cacku nije imao dece moj pradeda Radoje imao je 4 dece Sretena moj deda Todora, Krstinu i Radomirku, Sreten ima 3 cerke, Todor Zivi u N sadu ima 1 sina koji ima 2 cerke. Inace danas je umrla moja baba Dobrinka koja je bila Sretenova zena i tako je se ugasila loza Simovica, inace slave slavu Sv Djordja.

  3. Jovana

    Zdravo svima.Moje devojacko prezime je Simovic.I posto sam sad dobila decu,sad pravim porodicno stablo…Moj pradeda je Simovic iz Lelica kod Valjeva..Slavimo Svetog Nikolu..Da li mi neko moze reci poreklo ili knjige gde bih to mogla da pronadjem.

    • Rasa

      Jovana, vi ste medju retkim Simovicima koji slave Svetog Nikolu. To je i moja slava i kao sto sam gore rekao, moji Simovici zive u Brestovcu, Gornja Gruza, i vode poreklo iz Srema. Tacnije, doselili se oko 1790. godine.

      • Душка

        Поздрав, Моји су из Чачка. Не знам порекло одакле су дошли. Да ли знате нешто више о томе?

      • Ivan Smovic

        Pozdrrav Rasho, slucajno videh komentar da ste poreklom iz gorenje gruze. moete li mi dati belu infrmaciju vise?

      • Milan

        Dobar dan.
        Mi smo Simovici iz Ljuljaka, u kraju ispod Cekovica Majdana / Kamenca. Jedina kuca danas u selu po mom saznanju.

        Prema napisima u knjizi “Gruza” Dr Mihaila Dragica izdate 1921 za koju je studija radjena 1909-1911 u Gruzanskom kraju, Simovici iz Ljuljaka, u kraju Kamenac, koji i danas tu postoje su poreklom iz Kumanova, u tom periodu je bilo 5 kuca Simovica, doselili su se braca Pavle i Stojisa. Slavimo Svetog Nikolu. U to vreme postojala je jos jedna kuca Simovica, u kraju Koviljaca, nekog potkivaca. Do skora je radio, u Varosici (pored puta KG-GM) jedan drugi potkivac ali se ne secam njegovog prezimena.
        Ovo za Simovice iz Brestovca je isto zapisano i u knjizi “Gruza” : U tzv Gornjem kraju su nastanjeni Simovici (tada 9 kuca) od Ćor-Sime koji je dosao iz Srema pre Karadjordja. Kao sto je vec receno u nekoj poruci, predhodno su bili u Ljuljackom polju pa im se nije svidelo i dodjose u Brestovac. Slave Svetog Nikolu

        U Kusovcu je u tom periodu, kako se kaze u knjizi, bilo 4 kuce Simovica (u srodstvu sa Lazarevicima, tada 4 kuce i Djokovicima, tada 1 kuca), poreklom od coveka po imenu Gliso iz Sjenice koji je tu dosao za vreme Karadjordja. Predhodno se bio nastanio u Dragusici ali ga odatle oterase jer su pravili stetu Oplanicanima oni se nastanise u Kusovac. Slave Sv. Trifuna.

        Svi ovi Simovici, u ova tri, geografski, veoma bliska sela, po mom saznanju nisu rod. Ispravite me ako gresim.

      • Nikola

        Pozdrav, ja sam rodom iz Ljuljaka moj otac je Milos, deda Sereten, pradeda Radoslav dalje ne znam. Slavimo Sv. Nikolu, ja imam imformacije da su moji preci dosli iz Kumanova.

  4. Nikola Simović

    Dobar dan. Može li neko da mi kaže nešto o porodici Simović, selo Obrva kod Kraljeva, krsna slava Sveti Nikola, i o porodici Šljivić, selo Miločaj kod Kraljeva, krsna slava Sveti Djordje (Djurdjevdan)?
    Hvala unapred!

  5. Jelena S

    Pozdrav, mi Simovići smo sa Romanije, slavimo Arandjelovdan. Mog djeda djed se zvao Simo. Simin otac se zvao Vaso. Djed mi je pricao da su Simovici dosli iz Crne Gore ali ne zna tacno odakle.

  6. Aleksandar

    Simovića ima i u Kusovcu u opštini Knić, slave sv. Trifuna. Zajedno sa Obrenovićima i Kostićima iz sela Guncati su familija. Ako ima Simovića koji slave sv. Trifuna, voleo bih da mi se jave.

  7. Ivana

    Zdravo svima, ja sam Ivana Simovic devojacko. Zanima me zna li neko nesto o Simovicima iz Priboja na Limu. Po pricama djeda znam da su bila trojica brace Jovan,Simo, i ne znam koji je bio treci. Da sy se zbog turaka odvojili. Simo je iz Crne gore dosao u Srbiju i tako su nastali Simovici….za ostalo ne znam sem da nam je krsna slava sv.Jovan zimski. Hvala svima koji nesto vise kazu. I pozdrav svim Simovicima!!!

  8. Nikola Simović

    Pozdrav svima, koliko sam uspeo da saznam moji su se u Dobroselicu na Zlatiboru doselili iz Cuca u Crnoj Gori i slavimo Aranđelovdan.

    Inače rodjen sam i živim u Beogradu. Čuo sam da imamo puno rodjaka u okolini Kragujevca. 🙂

    • Nikola Simovic

      Ja imam sledecu pricu, mozda neko ima slicnu…
      naime, najstariji podatak koji imam je taj da su moji Simovici dosli sa Cetinja na Zlatibor, selo Dobroselica (opstina Cajetina) ne znam koje godine, zbog krvne osvete. Zaboravio sam i sa kojom porodicom je doslo do sukoba, ali cini mi se da je u pitanju neko prezime na slovo K. Nakon toga grupa Simovica je tu dosla i naselila je Dobroselicu. Ja sam potomak Mikana Simovica. Medjutim, protivnicka familija je saznala gde su se naselili i unajmili su ljude da se pobiju svi Simovici koji se budu zatekli u tom selu… Srecom, mali broj je stradao. Nakon Mikana ne znam redom potomke, sve do mog pradede Simise. Simisa je imao 10oro dece iz 3 braka i potomaka ima najvise u Uzicu i Lajkovcu. Inace slavimo Svetog Arandjela.

  9. Simovic

    Zanima me da li znate nekog od Simovica koji su ziveli kod Prokuplja i Kursumlije trenutno samo toliko znam dosta su se selili odatle ima tamo jedno malo mesto Djake gde imam neku rodbinu slavimo svetu Petku i mislim da su promenili prezime iz Devedzic u Simovic to je nesto najbitnije sto znam pa ako ima neko nesto da zna malo vise vrlo rado bih saslusao.Hvala unapred

  10. Војислав Ананић

    СИМОВИЋ (п), у Миљевцу код Невесиња. Старосједиоци су у том селу. Славе Симуњдан (59:325). Симовића има и у Богојевић Селу (Зупци, Требиње). Једно су братство са Вукаловићима (75:1241). Има их настањених и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.