Порекло презимена Симовић

11. март 2012.

коментара: 132

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (132)

Одговорите

132 коментара

  1. Milorad

    Moji Simovići slave Aranđelovdan, poreklom su iz Pive i potomci Baja Pivljanina.

  2. Anastasija

    Zna li neko nesto o prezimu Simovic koji slave Djurdjic.Ja znam nesto jako malo i to je kao neke legenda koja se prenosi sa kolena na kolenu u nasoj porodici.
    Kazu da su postojala dva brata Simovica koji su se posvadjali pa je jedan oduzeo -ovic i tako je nastalo prezime Simic

  3. Sasa Simovic

    Ako neko zna neka napise za prezime simovic krsna slava sveti mrata (stefan decanski)

  4. Milovan Simović

    Ja već imam porodično stablo,koje sam nešto sam istražio,nešto nastavio od istoričara koji se bavi rodoslovima.Voleo bi da imam kontakt sa Ljubišom Simovićem pošto se podudara poreklo iz Cuca ( Mašići) i još dalje od Pavla Orlovića,odnosno dede Grgura i oca Vuka Crnogorca.Inače oni su negde sa novog brda.Pavle je imao četiri sina a mi smo poreklom od Bojka ,pa Bajo zatim Bjele pa opet Bajo pa Šćepan pa Cule,Miždrag,Vuždrag.Miljen,Jovan,Novak,Simo.

    • Љубиша Симовић

      Milovane,
      Žao mi je što ti se tek sada javljam, nisam se kačio na ovaj sajt dugo.
      Adresa mi je [email protected]
      Javi se, legenda kaže da smo poreklom od Orlović Pavla, a ponavljaju nam se imena, Bajko, Miždrag Vuždrag, Miljen, Jovan, Novak, Vuk, Miljen, Simo… do mene je dvanaest pasova od Miljena,
      Pozdrav,
      Ljubiša

  5. zoran simovic

    Pozdrav svim simovicima.Gotovo da nista ne znam o svom poreklu i prezimenu, odnosno odakle potice moja porodica. Rodjen sam u selu MRSAC, oppstina Kraljevo, slavima slavu Arandjelovdan.U Mrsacu ima vise porodica koje nose ovo prezime i znam da to nije jedinstveno poreklo vec se radi o vise familija Simovic. Zamolio bih, ako neko zna ili ima podatke o poreklu ovog prezimena, da o tome napise ili me uputi na izvore o poreklu.

  6. Boris

    Moze li neko da mi kaže nesto o Simovicima koji slave Đurđevdan, koliko sam upucen poticemo iz okoline Čačka, da li iz Jezevica ili neko drugo selu tu kod Cacka, interesuje me originalno poreklo odakle su dosli? 🙂

    • Pedja

      Simovici iz Zablaca kod Cacka slave Arandjelovdan. U Zablace su dosli pocetkom 20. veka iz susedne Jezevice. Majka mi je iz te familje. deda mi je pricao da su im Simovici-Kurcube iz Preljine kod Cacka rod. Pricao mi je da su se ranije i orezivali Kurcube ali su promenili prezime po nekom pretku Simeunu-Simu. Pominjano selo Mrsac je relativno blizu Zablaca a i slava Arandjelovdan se poklapa. Vredi pogledati.

    • Dejan

      Ja sam od Simovica koji slave Djurdjevdan. Deda mi je iz okoline Arandjelovca (selo Vokosavci, Gornja Tresnjevica) a po pricama dosli su tamo pre vise generacija sa Pestera …

  7. Andrijana Simovic

    Moj deda je poreklom iz Raske, a moja porodica i ja zivimo u Beogradu, slavimo Svetog Arandjela, i meni ovo sve bas i nije jasno. Odakle poticu Simovici koji slave Arandjelov dan?

    • Svetlana Djukanović

      Andrijana,Raščanski Simovići su u selu Milatkoviće kod Raške.Mene je više interesovalo potomstvo mamine tetke Ranđe Nešović,udate za oficira kraljeve vojske Simovića,koji u drugom ratu deportovan u logor iz kojeg nije smeo da se vrati nego je produžio za Ameriku.Ali nikada nije zaboravio svoju suprugu Ranđu,ćerku Vinku(živela u Beogradu u zgradi na mestu “Beograđanke”,kasnije na Petlovom brdu,nema potomstvo,relativno mlada preminula) i sina,zvala sam ga ujka Mile,to je problem što ne znam pravo ime.Čak i ujnu sam oslovljavala sa ujna Mica.Inače smo se posećivali,njihova deca su odrasla,možda su kao ja oko 60.Od svih Simovića iz Milatkovića kod Raške na “fejsu”,je samo jedan momak,koji je moj prijatelj za slučaj da nešto sazna.Inače nema neko znanje o precima,Jedino što bi znao je verovano da li svi slave istu slavu.Pozdrav,žao mi je što ranije nisam primetila tvoje pismo,moja mama je preminula u maju(18.g.),starijih nema.

      • Ivan simovic

        Svetlana,
        Randja Nesovic, udato Simovic je moja prababa. Njen muz, moj pradeda se zvao Radoslav Simovic. Za vreme drugog rata je odveden u zarobljenistvo u Nemacku i nije se vrati, ali nije otisao u Ameriku vec je ostao da zivi tamo i tamo se ponovo ozenioi ziveo u mrstu Paderborn. Sa randjom je imao troje dece Mila, Vinku(Micu) i Tihomira(mog dedu). Tihomir je imao sina Radoslava(moj otac) i cerku Radmilu. Radoslav ima sinove Ivana i Tihomira. Mislim da smo nas trojica, kao i moj sin Ilija poslednji Simovici iz te loze.

      • Ivan simovic

        Postovana Svetlana,
        Randja Nesovic, udato Simovic je moja prababa. Njem muz, moj pradeda, se zvao Radoslav. On je za vreme drugog rata odveden u zarobljenistvo u Nemacku. Imali su troje dece: Mila, Vinku(Micu) i Tihomira(mog dedu). Moj deda Tihomir se 40-ih doselio u Uzice. On je imao dvoje dece : Radmilu i Radoslava(mog oca). Radoslav ima 2 sina:Ivana i Tihomira. Mislim da smo nas trojica i moj sim Ilija poslednji Simovici iz te loze.
        Pozdrav

    • Dejan

      Poz Andrijana.Ja sam Simovic.Otac mi je iz Vraceva kod Leska.Blizu Raske.Slavimo sv.Tomu.Dedu ne znam a i otac mi je bio mali kae je deda umro.Na zalost nisam mnogo pricao sa pokojnim ocem o lozi.Voleo bih da saznam sto vise o rodjacima.Veliki pozdrav za Simovice

  8. Milan

    Da li neko zna nesto o Simovicima koji slave Lazarevdan ???
    Inace znam da mi je prababa zivela u selu Gostilje kod Zlatibora…

  9. Luka Pantovic

    Moj pokojni deda je bio Simovic, ali kako sam razumeo od oca, on je u cast nekom svom bratu promenio prezime u Pantovic. Deda je bio komunista, a oca nije interesovalo poreklo, premda sam sada na nuli. Deda se iz sela Tulare preselio u Beograd, gde smo mi sada, a slava je Sveti Joakim i Ana. Deda se zvao Simo, njegov otac Blagoje, a Blagojev otac Milinko. Ako neko zna nesto o ovome, bio bih mu beskrajno zahvalan kada bi me kontaktirao

  10. Biljana

    Pozdrav svim Simovicima!
    Htela bih da pitam za Simovice iz sela Okose kod Novog Pazara, slavimo Svetog Stefana, bila bih zahvalna da mi neko da pouzdane podatke odakle poticemo ?