Порекло презимена Симовић

11. март 2012.

коментара: 132

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (132)

Одговорите

132 коментара

  1. Valentina Simovic

    Prezime Simovic potice iz Crne Gore.Prvi predak zvao se Simo i od njega se nastavilo
    prezime Simovic.Porodicno groblje na kome je i Simo sahranjen nalazi se u Pretokama
    selu pored Kragujevca , u koje je on dosao neposredno pre smrti.

  2. Marina Simović

    Moj deda nam je ispricao dok je bio ziv, da su Simovići nekad bili Bosići. Kada je otac Bosića umro, majka Simka je prevela 2 sina i teško ih odgajala ali se borila za njih, pa su oni kasnije kad su porasli u čast njoj uzeli prezimena jedan Simović, a drugi Simić.
    Violetin podatak je meni interesantan, jer je moj pradeda djeneral Dušan Simović poreklom iz Kragujevca.. Pozz

    • vALENTINA SIMOVIC

      Inace ja sam Valentina ali nema veze . Moj prapradeda je Dusan simovic bas kao i tvoj ali moj deda je pricao da je prezime simovic nastalo od 3 brAce jedan se zvao Simo drugi Blagoje a za treceg nisam sigurna. od Sima je nastalo prezime Simovic a od Blagoja Blagojevic. Simovic i Blagojevic su u rodu. I samo jos jedno da te pitam jesi li ikada bila u Pretokama?? Tamo je porodicni grob SImovica

  3. Фамилије-презимена Симовић по местима пребивалишта. Према књизи Радомира Илића „О љубићским селима“.

    -Коњевићи
    -Лађевци
    -Бечањ, уз Чикардиће
    -Прељина-1, уз Курћубе
    -Прељина-2, уз Осаћане

  4. Danilo Simovic

    Postovani,

    zna li neko od Vas nesto o Simovicima slava Sveti Luka?
    Prica se da poticu iz jednog sela pokraj Niksica i da ima jos dosta Simovica tamo koji slave sv. luku. Inace znam, da mi je pradeda dosao iz Crne Gore u Sumadiju. Neki ljudi na internetu cak tvrde da Sima Milutinovic potice iz te grane.

    Veliki Pozdrav
    Danilo Simovic

  5. Snežana Simović

    Tako je Danilo: Simovići potiču iz sela Dragovoljići kod Nikšića. Krsna slava nam je Sveti Luka., Iz ove loze je potekao Sima MIlutinović.

  6. Фамилије-презимена Симовић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Белошевац
    -Нови Милановац
    -Грошница (Ђорђевци)
    -Грошница (Никољци)
    -Трешњевак
    -Корићани

  7. Danilo Simovic

    Hvala za informaciju snezana!:-) Posle godinu Dana istrazivanja porekla konacno sam nesto saznao.(rodjen sam u dijaspori i internet mi je jedina mogucnost istrazivanja) Moze li neko reci kom plemenu pripadaju Simovici?

    Hvala!

    • Љубиша Симовић

      Poštovani Danilo,
      Simovića ima raznih i sa raznih strana. Moja je porodica od Simovića iz plemena Cuca (opština Cetinje, Stara Crna Gora). Slavimo sv. Jovana 20. januar.
      Simovići smo od oko 1750. godine, a pre toga smo bili Miljenovići (po knezu Miljenu koji je pogubljen u Skadru kao jedan od glavara plemenskih). Od mene do Miljena ima dvanaest pasova. Po nekim legendama Miljen je bio sin Miždraga, Miždrag sin Vuždraga, a ovaj sin Bajka, tako da nas zajedno sa Perovićima, Krivokapićima i drugim bratstvima zovu još i Bajkovići. I. t. d.
      P.S. Pogledaj ako pronadješ knjigu Stara Crna Gora, autora Jovana Erdeljanovića.
      Pozdrav

      • Mirko

        Zdravo,ja sam od miljenovica iz gradine,imam kuci neki rodoslov koji vodi sve do nekog sima i vj je to taj simo od kojeg su nastali simovici u cuce tj u tresnjevo jer moji rodjaci u niksic kazu da su oni ranije bili simovici a sad se prezivaju cicovic isto kao i ja,mozete li mi se javiti na mejl da vidimo to sve,zahvaljujem

        • Љубиша Симовић

          Mirko, Cicovići su srodnici Miljenovića Simovića, bar tako kažu moji stari iz Cuca (Trešnjevo, Rokoče), a tačno je i to da je Simo Miljenović iz Gradine Cucke otišao u Trešnjevo i tamo zasnovao porodicu, od kojih su svi Simovići u Trešnjevu i Rokočama.
          Pozdrav,
          Ljubiša Simović

      • Goran

        Simovići u selu Mrsać kod Kraljeva slave Aranđelovdan i pre više od 200 god došli iz CG NEGDE OKO Cetinja.Znate li šta o tome? Deda Dušan,pradeda Jovan(poginuo na Solunu),čukundeda Radoslav….

    • Nenad

      Cucka Nahija, Cuce, Trešnjevo, Rokoče, Crna Gora još pre serdara knjaza nikole Simovića hiljadu šestotina i neke…

      N. Simović

  8. Danilo

    Poštovani Ljubiša,

    hvala za odgovor. Knjigu sam našao na internetu i odmah ću početi da vidim da li ću pronaći nove informacije. Nego što ja pitam je: Postoji li mogućnost da se isključivo po prezimenom i krsnoj slavi pronađe pleme? Može li se jedno prezime sa istom krsnom slavom npr. nalaziti u dva plemena? Pitam, jer neki tvrde da su Simovići sa krsnom slavom sv. Luka iz plemena niksici a drugi kažu, da su iz plemena cuce.

    Pozdrav

    • Љубиша Симовић

      Danilo,
      Nisu srodnici Simovići iz Nikšića što slave sv. Luku sa Simovićima što slave sv. Jovana.
      Izvini, ali nisam dugo posećivao ovaj link i zato tek sada odgovor (možda zakasneo)

    • Milovan

      Danilo,ja sam od Simovica iz sela Krcmara ispod Divcibara krsna slava sv.Luka.Moji preci su po crkvenim knjigama doselili se iz Rovaca iz Niksicke zupe

      • Mirjana Simovic

        Postovani Milovane,
        ako slavite Svetog Luku, onda su Vaši preci najvjerovatnije došli iz sela Dragovoljići pored Nikšića. U nikšićkoj Župi nema Simovića, oni su u Dragovoljićima. To je selo tik uz Župu, ali joj ne pripada, pripada Lukovu. Selo Rovci nema u Župi, Rovci su posebno pleme. Pozdrav

      • Božo

        Zdravo Milovane,
        Istina je da ste se iz sela Dragovoljići u blizini Nikšića preselili u Krčmar i da je dosta popova bilo u vašoj porodici.
        I preci Sime Milutinovića su od naših Simovića iz Dragovoljica i oni su se odselili u selo Rožanstvo u blizini Zlatibora, mislim da su se kasnije prezvali Stakići.

    • Mirjana Simovic

      Postovani Danilo,
      Simovici koji slave Svetog Luku su iz Dragovoljića pored Nikšića i oni pripadaju plemenu Nikšići. Pozdrav

  9. Da li neko moze da mi kaze nesto o porodici Simovic , slava Sv. Jovan , u okolini Kraljeva ?

  10. Rasa

    Moji Simovici su iz Gornje Gruze, selo Brestovac. Slave Svetog Nikolu i dosli su oko 1790 iz Srema. Pominje se prezime Corovic kao predhodno. Pitam da li neko moze da napravi vezu sa slicnim prezimenom?