Порекло презимена Симић

11. март 2012.

коментара: 142

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СИМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Симић

Хаплогрупа: R1a Z280 род Шаренаца

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Симић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Симић

Хаплогрупа: I2a DN род АД

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Симић

Хаплогрупа: I2a DS род С

Порекло: Крива Река, Брус / Копаоник, Србија

Крсна слава: Св. Врачи

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. Dajana

    Miloše jel znaš tačno gdje kod Zenice?

  2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Симић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Симић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Лесковац
    -Рудовци
    -Араповац
    -Арнајево
    -Баљевац
    -Барајево
    -Бистрица
    -Бождаревац
    -Брајковац
    -Велики Црљени
    -Вранић
    -Врбовно
    -Даросава
    -Дражевац
    -Конатице
    -Лукавица
    -Медошевац
    -Миросаљци
    -Мислођин
    -Соколово
    -Степојевац
    -Стрмово
    -Трбушница
    -Тулеж
    -Шопић

  3. Презимена-фамилије у Шумадији, Симић. Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Белосавци
    -Крчмари
    -Мраморац
    -Орашац
    -Велика Плана
    -Мала Плана
    -Ракинац
    -Церовац

  4. VinkovicSimic Diana

    Htela bih vise da saznam o porodici Simic Dragutina,selo Brezovac kod Arandjelovca.Bio je solunski borac,premesten kao zndarmeriski oficir u Hercegovinu (Fojnica),kasnije u Cacak.Hvala unapred

  5. Фамилије-презимена Симић према местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића “Соколска нахија”.

    -Доња Тријешњица
    -Рујевац
    -Постење
    -Грачаница
    -Царина
    -Доња Ораховица (Куревије)
    -Горња Буковица
    -Љубовија 1
    -Љубовија 2
    -Гуњаци
    -Сијерча
    -Оклетац
    -Јакаљ
    -Обајгоре (Комуше)
    -Солотуша (Мулићи)
    -Рогачица
    -Добротин
    -Тара
    -Гора
    -Бесеровина

  6. Фамилије-презимена Симић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића „Космај“.

    -Бабе
    -Бељина
    -Кораћица
    -Младеновац
    -Ропочево
    -Сопот

  7. Emilija Simic

    Pripadam porodici Simic koja se 1876.godine doselila sa Kopaonika iz sela Kriva reka u Blace. Krsna slava nam je Sv.Vraci. Otac mi se zove Slobodan, deda Vitomir, pradeda Momir, cukundeda Aleksandar, navrdeda Miladin,kurdjel Sima. U Blace se doselio moj navrdeda Miladin. Po nezvanicnim podacima u Krivu reku na Kopaoniku Simici su se doselili sa planine Goles. Planina Goles se nalazi na Kosovu u blizini aerodroma Slatina,a takodje planina pod ovim nazivom nalazi se i kod Scepan polja na granici izmedju Crne Gore i BiH. Molim sve koji nesto znaju da se jave.

    • dragan simic

      Postovanje Emilija, ova vasa prica se veoma poklapa sa mojom ako saznate jos nesto napisite,ja znam iz price da su neki nasi odselili u Prokuplje, Blace, Kursumliju ali nista vise od toga neznam. Pozdrav !

    • Milen Simic

      Poštovana Emilija,

      Potičemo iz iste familije. Kreirao sam porodicno stablo ali nije u potpunosti gotovo (npr. sve do Vitomira imam na stablu ali za Slobodana i Vas nisam našao podatke.). Molim Vas da mi se javite preko email-a ( [email protected] ) kako bi razmenili kontakte i saznanja o familiji. Puno pozdrav i hvala unapred.

  8. Tijana

    Ja sam iz Trnovice,Jasenica i slavim Svetog Jovana….Po prici mog tate mi poticemo iz Hercegovine, s tim sto smo slavili Djurdjevdan, ali se neki pradeda udao (dosao u zeninu kucu) i poceo da slavi Jovanjdan…. Otac mi je Boban, deda Stevo, pradeda Zarko, a brat mu je Vuk (zvli su ga i Vujo, Vujadin)….. Pitala sam takodje tatu zasto ovde pise Lazarevdan, pa mi je rekao da takodje tu u Trnovici zivi jos jedna loza Simica, koji nam nisu rod, ali smo komsije….

    • Младен Гајић

      У Јасеници Симићи славе Лазаревдан и огранак су Шаренаца (види Српски ДНК пројекат).

      Симићи у Трновици славе Никољдан.

      Видим да твоји Симићи славе Јовањдан, али да вам је права слава Ђурђевдан…одакле су се твоји доселили у Трновицу? У сусједном Скочићу Симићи славе Ђурђевдан…па можда сте од скочићких Симића.

  9. Фамилије-презимена Симић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    Горња Сабанта, Лапово, Баточина Село, Јовановац, Шљивовац, Ботуњ, Вучић, Ракинац, Жировница, Рача (из Доње Раче), Рача (Банаћани), Рача (Марковчани), Рача (Милановчани), Брзан, Радовање, Вишевац, Мала Пчелица, Никшић, Велики Крчмар, Доње Јарушице, Рача (Цигани-Роми), Чумић (Цигани-Роми) и Мали Крчмар (Цигани-Роми).

    • tatjana torbica

      Moja majka je Simic Mirjana.Mesto Lozovik kod Velike Plane.Majka Simic Stana rodj.Peric.Otac tj.moj deda Simic Petar.Njegovi roditelji Simic Ilija i Nikolija.Ne znam mnogo o rodoslovu na zalos,a bilo bi lepo znati.Krsna slava Arandjelovdan!

      • Darko

        Moji su Simici iz sela Lugavcine kod Smedereva i svi Simici odavde slave Arandjelovdan, od dede sam saznao da su se tri brata naselila ovde na Moravi i dosli sa Zlatibora. Zna se i po tome da se stvarno odande dosli jer je Sima u dvoristu iskopao bunar,erceg-bunar,na nacin kako su ga Zlatiborci kopali ranije…on i dan danas stoji u dvoristu…Bili su Sima, Marko i Mila, i od ta 3 brata su i dan danas u selu Simici, Milicevici i Markovici koji su nam familija. Ove familije vucu poreklo sa Zlatibora a ostatak sela su pretezno naseljavale famiilije sa Kosova…A redosled ide ovako…Sima, Petar, Marjan, Sreten, Svetislav, Zoran i ja Darko….sta je pre toga bilo i ko je bio ne znam…postoji i prica da su pre Zlatibora ziveli na podrucju Mostara, ali to ne znam da li je tacno…

        • Zoran

          Simići sa Zlatibora, selo Bioska, zaseok Omar, slave Mitrovdan. Imalo je 7 domaćinstava Simića, ali je sada pusto. Potomci su u Užicu i Beogradu. Poreklo im je iz Crne Gore, kažu negde iz Ceklina, ali tamo se ne pominju. Dosli su sredinom 19 veka.

      • Tamara Vukomanovic

        Nas dve smo izgleda rodjake.Od mog pokojnog oca je bio deda Ilija i baba Nikolija.😊

  10. Владисав

    Рођен у Туларима код Уба од оца Мирчете,деде Витомира.Према неким мојим сазнањима водимо порекло из старе Херцеговине,потез Бањани,Требиње.Први вицеконзул краљевине Србије у САД-а био је из породице Симић,син проте Тебињског.

    • Pozdrav, jà sam Branka Simic iz Zitomislica kod Mostara ( Hercegovina) Mog djede brat se zvao Savo i bio je prota. Njegov sin se zvao Novak i bio je vice konzul kraljevine Yugoslavije u SAD. Njegovi potomci danas zive u San Francisku . Moze te se javite ako zelite.

      • Stana Simic

        Slucajno Sam naisla na tvoj tekst. Iz Zitomislica Sam. Zivjela u Mostaru. Pocetkom rata izbjegli u CG.,Bar.otac mi se zvao Jelenko, dededa Sava ubijen u 1941g .Brat mi se zove Savo zivi u Kanadi, Koliko imas Branka godina. Koga imad of porodice.Dolazis li u Hercegovinu. I’ma li Neko ziv od porodice u heHercegovini. Javi se na mejl molim te. Veliki pozdrav.