Poreklo prezimena Simić

11. mart 2012.

komentara: 142

[toggle title=”TESTIRANI SIMIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Simić

Haplogrupa: R1a Z280 rod Šarenaca

Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

Simić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Simić

Haplogrupa: I2a DN rod AD

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Simić

Haplogrupa: I2a DS rod S

Poreklo: Kriva Reka, Brus / Kopaonik, Srbija

Krsna slava: Sv. Vrači

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (142)

Odgovorite

142 komentara

  1. Dajana

    Miloše jel znaš tačno gdje kod Zenice?

  2. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Simić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Simić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Leskovac
    -Rudovci
    -Arapovac
    -Arnajevo
    -Baljevac
    -Barajevo
    -Bistrica
    -Boždarevac
    -Brajkovac
    -Veliki Crljeni
    -Vranić
    -Vrbovno
    -Darosava
    -Draževac
    -Konatice
    -Lukavica
    -Medoševac
    -Mirosaljci
    -Mislođin
    -Sokolovo
    -Stepojevac
    -Strmovo
    -Trbušnica
    -Tulež
    -Šopić

  3. Prezimena-familije u Šumadiji, Simić. Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    -Belosavci
    -Krčmari
    -Mramorac
    -Orašac
    -Velika Plana
    -Mala Plana
    -Rakinac
    -Cerovac

  4. VinkovicSimic Diana

    Htela bih vise da saznam o porodici Simic Dragutina,selo Brezovac kod Arandjelovca.Bio je solunski borac,premesten kao zndarmeriski oficir u Hercegovinu (Fojnica),kasnije u Cacak.Hvala unapred

  5. Familije-prezimena Simić prema mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića “Sokolska nahija”.

    -Donja Triješnjica
    -Rujevac
    -Postenje
    -Gračanica
    -Carina
    -Donja Orahovica (Kurevije)
    -Gornja Bukovica
    -Ljubovija 1
    -Ljubovija 2
    -Gunjaci
    -Sijerča
    -Okletac
    -Jakalj
    -Obajgore (Komuše)
    -Solotuša (Mulići)
    -Rogačica
    -Dobrotin
    -Tara
    -Gora
    -Beserovina

  6. Familije-prezimena Simić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drobnjakovića „Kosmaj“.

    -Babe
    -Beljina
    -Koraćica
    -Mladenovac
    -Ropočevo
    -Sopot

  7. Emilija Simic

    Pripadam porodici Simic koja se 1876.godine doselila sa Kopaonika iz sela Kriva reka u Blace. Krsna slava nam je Sv.Vraci. Otac mi se zove Slobodan, deda Vitomir, pradeda Momir, cukundeda Aleksandar, navrdeda Miladin,kurdjel Sima. U Blace se doselio moj navrdeda Miladin. Po nezvanicnim podacima u Krivu reku na Kopaoniku Simici su se doselili sa planine Goles. Planina Goles se nalazi na Kosovu u blizini aerodroma Slatina,a takodje planina pod ovim nazivom nalazi se i kod Scepan polja na granici izmedju Crne Gore i BiH. Molim sve koji nesto znaju da se jave.

    • dragan simic

      Postovanje Emilija, ova vasa prica se veoma poklapa sa mojom ako saznate jos nesto napisite,ja znam iz price da su neki nasi odselili u Prokuplje, Blace, Kursumliju ali nista vise od toga neznam. Pozdrav !

    • Milen Simic

      Poštovana Emilija,

      Potičemo iz iste familije. Kreirao sam porodicno stablo ali nije u potpunosti gotovo (npr. sve do Vitomira imam na stablu ali za Slobodana i Vas nisam našao podatke.). Molim Vas da mi se javite preko email-a ( [email protected] ) kako bi razmenili kontakte i saznanja o familiji. Puno pozdrav i hvala unapred.

  8. Tijana

    Ja sam iz Trnovice,Jasenica i slavim Svetog Jovana….Po prici mog tate mi poticemo iz Hercegovine, s tim sto smo slavili Djurdjevdan, ali se neki pradeda udao (dosao u zeninu kucu) i poceo da slavi Jovanjdan…. Otac mi je Boban, deda Stevo, pradeda Zarko, a brat mu je Vuk (zvli su ga i Vujo, Vujadin)….. Pitala sam takodje tatu zasto ovde pise Lazarevdan, pa mi je rekao da takodje tu u Trnovici zivi jos jedna loza Simica, koji nam nisu rod, ali smo komsije….

    • Mladen Gajić

      U Jasenici Simići slave Lazarevdan i ogranak su Šarenaca (vidi Srpski DNK projekat).

      Simići u Trnovici slave Nikoljdan.

      Vidim da tvoji Simići slave Jovanjdan, ali da vam je prava slava Đurđevdan…odakle su se tvoji doselili u Trnovicu? U susjednom Skočiću Simići slave Đurđevdan…pa možda ste od skočićkih Simića.

  9. Familije-prezimena Simić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    Gornja Sabanta, Lapovo, Batočina Selo, Jovanovac, Šljivovac, Botunj, Vučić, Rakinac, Žirovnica, Rača (iz Donje Rače), Rača (Banaćani), Rača (Markovčani), Rača (Milanovčani), Brzan, Radovanje, Viševac, Mala Pčelica, Nikšić, Veliki Krčmar, Donje Jarušice, Rača (Cigani-Romi), Čumić (Cigani-Romi) i Mali Krčmar (Cigani-Romi).

    • tatjana torbica

      Moja majka je Simic Mirjana.Mesto Lozovik kod Velike Plane.Majka Simic Stana rodj.Peric.Otac tj.moj deda Simic Petar.Njegovi roditelji Simic Ilija i Nikolija.Ne znam mnogo o rodoslovu na zalos,a bilo bi lepo znati.Krsna slava Arandjelovdan!

      • Darko

        Moji su Simici iz sela Lugavcine kod Smedereva i svi Simici odavde slave Arandjelovdan, od dede sam saznao da su se tri brata naselila ovde na Moravi i dosli sa Zlatibora. Zna se i po tome da se stvarno odande dosli jer je Sima u dvoristu iskopao bunar,erceg-bunar,na nacin kako su ga Zlatiborci kopali ranije…on i dan danas stoji u dvoristu…Bili su Sima, Marko i Mila, i od ta 3 brata su i dan danas u selu Simici, Milicevici i Markovici koji su nam familija. Ove familije vucu poreklo sa Zlatibora a ostatak sela su pretezno naseljavale famiilije sa Kosova…A redosled ide ovako…Sima, Petar, Marjan, Sreten, Svetislav, Zoran i ja Darko….sta je pre toga bilo i ko je bio ne znam…postoji i prica da su pre Zlatibora ziveli na podrucju Mostara, ali to ne znam da li je tacno…

        • Zoran

          Simići sa Zlatibora, selo Bioska, zaseok Omar, slave Mitrovdan. Imalo je 7 domaćinstava Simića, ali je sada pusto. Potomci su u Užicu i Beogradu. Poreklo im je iz Crne Gore, kažu negde iz Ceklina, ali tamo se ne pominju. Dosli su sredinom 19 veka.

      • Tamara Vukomanovic

        Nas dve smo izgleda rodjake.Od mog pokojnog oca je bio deda Ilija i baba Nikolija.😊

  10. Vladisav

    Rođen u Tularima kod Uba od oca Mirčete,dede Vitomira.Prema nekim mojim saznanjima vodimo poreklo iz stare Hercegovine,potez Banjani,Trebinje.Prvi vicekonzul kraljevine Srbije u SAD-a bio je iz porodice Simić,sin prote Tebinjskog.

    • Pozdrav, jà sam Branka Simic iz Zitomislica kod Mostara ( Hercegovina) Mog djede brat se zvao Savo i bio je prota. Njegov sin se zvao Novak i bio je vice konzul kraljevine Yugoslavije u SAD. Njegovi potomci danas zive u San Francisku . Moze te se javite ako zelite.

      • Stana Simic

        Slucajno Sam naisla na tvoj tekst. Iz Zitomislica Sam. Zivjela u Mostaru. Pocetkom rata izbjegli u CG.,Bar.otac mi se zvao Jelenko, dededa Sava ubijen u 1941g .Brat mi se zove Savo zivi u Kanadi, Koliko imas Branka godina. Koga imad of porodice.Dolazis li u Hercegovinu. I’ma li Neko ziv od porodice u heHercegovini. Javi se na mejl molim te. Veliki pozdrav.

        • Stana Simic

          U Zitomislica mi zivi majka sama. Zivzivi mi I sestra sa porodicom. Bratanica mi zivi u London Engleska. Bratanac zivi u Belgiji. Toliko o meni. Javi se.