Порекло презимена Савић

11. март 2012.

коментара: 179

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ САВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Савић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Доња Љубовиђа, Љубовија, огранак Маринковића Азбуковачки Читлук, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: R1a Z280 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Бенковац, Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: E1b род А Костанечевци

Порекло: Вратница, Јегуновце, Македонија

Крсна слава: Петковдан

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

САВИЋИ

(на Његовуђи)

Поријеклом су из Босне, одакле је Остоја као дјечак од десетак година око 1914. године дошао у Шаранце са својим оцем, гдје је радио као мајстор зидар. Остоја се оженио од Анђелића и засновао породицу на Његовуђи, гдје и данас живе његови потомци.

Славе Ђурђевдан.

_______________________

САВИЋИ

(у Палежу)

Потичу од Радовића из Јечмишта код Челебића. Презиме Савић добили су по Сави Радовићу, који је имао сина Симеуна, Симеун је имао Ћетка, који је имао надимак “Цвијан”, па Ћеткове потомке на уже зову још и Цвијановићи.

У Палеж се доселио Ћетко-Цвијан 1882. године, као одметник из аустроугарске војске, пошто су се Челебићи налазили у саставу Аустроугарске. Населио се у Палежу, код Жабљака, на земљи коју му је додијелила црногорска влада као свом поданику. Цвијан је имао четири сина: Маринка, Марка, Бранка и Нова. Марко је службовао по Македонији и Србији; његови потомци данас живе у Нишу. Маринкови и Бранкови потомци живе у Палежу, а има их у Подгорици и у Новом Саду.

Бранко је живио у Америци, са својим млађим сином Зеленом, гдје је и умро 1994. године.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (179)

Одговорите

179 коментара

  1. Bojan Savic

    Pozdrav svima,moji su iz Banja Luke, opstinja Dobrnja,Zmijanje,zaseok Savici. 60-tih godina su presli u Laćarak,Sremska Mitrovica.Neki su ostali u rodnom mestu. Otac mi je rekao da smo presli u Bosnu iz centralne Srbije pre ko zna koliko godina

  2. Marija

    Pozdrav svima!
    Moji Savici poticu iz sela Semce, opstina Gadzin Han. Slavimo Sv. Nikolu.
    Volela bih da znam nesto vise, mislim da su se tu doselili od nekud.

  3. vojislav ananić

    САВИЋ
    Поријекло из Херцеговине

    Све породице које носе презиме Савић нису истог поријекла. Сродници су они који славе исту славу. Савићи који славе Лазаревдан, а живе на маглајском подручју порјеклом су из околине Невесиња.
    Милица Петковић из Сарајева интересује се за поријекло свог дјевојачког презимена Савић. Савићи су по њеној информацији из села Бочња (Маглај), Славе Лазаревдан, а у породици се сматра да би могли бити поријеклом негдје из Црне Горе.
    Савић је код нас веома често презиме и налазимо га на свим подручјима на којима живе Срби. Честа су и насеља са именом Савићи или Савић. Само у Босни и Херцеговини постоји деветнаест села са поменутим називима. Савић је прије свега презиме, али и име. У основи овог имена и презимена је календарско лично име Сава веома раширено код Срба, са изворним значењима старац и дјед. Име је преузето преко грчког Сабба из арамејског језика.
    Савићи славе различите славе, а највећи број их најчешће у Срба слави: Ђурђевдан, Никољдан, Јовањдан. У овом прилогу ћемо навести у којим је парохијама у Босни крајем прошлог вијека било Савића који славе поменуте славе. Ђурђевдан су крајем прошлог вијека славили Савићи у парохијама: Сарајево, Осијек, Блажуј, Пазарић, Долац-Забрђе, Гомионица, Босанска Градишка, Милошево Брдо и Грбавци, Станари, Чечава, Гашица и Биљаковац, Доња Дубица, Тешањ, Угодновић, Осиња, Паланка, Драксенић, Драговићи, Буснови, Моштаница, Бихаћ и Хргар, Грмуша, Врело, Медна Доња, Медна Горња, Власеница, Голићи, Сребреница, Сасе, Хрге, Краић, Соћковац, Порјечина, Бољанић, Босанска Градишка и Ламинци. Никољдан су у исто вријеме славили Савићи у парохијама: Сарајево, Осијек-Блажуј, Вареш, Вишеград, Мајевац, Тешањ, Мартинац, Печеноговци, Гаљиповци, Јелићи, Моштанице, Саница, Рибник, Граци, Гудавац, Шолаји, Стекеровци, Стимица, Сребреница, Сасе, Крњић, Хрге, Соколовићи-Вишеград, Слатина, Млеча и Брежани, Бистрица, Гомионица, Соколово, Возућа, Мокроноге. И на крају, Јовањдан су крајем прошлог вијека славили Савићи у парохијама: Пале, Високо, Кралупи, Илијаш, Соколовићи-Вишеград, Бистрица (Бањалука), Поповац, Шљивно, Гомионица, Тешањ, Ферићи, Умци, Бусовача, Зеница, Стројице, Сребреница, Магјај, Читлук, Вареш, Оштра Лука.
    Из напријед реченог произлази да све породице које носе презиме Савић нису истог поријекла. Сродници би могли бити они Савићи који славе исту славу. Пошто нас интересују Савићи из села Бочња код Маглаја, и то они који славе Лазаревдан, навешћемо мјеста у Босни у којима смо евидентирали њихове презимењаке који славе исту славу. На основу података којима смо располагали види се да је крајем прошлог вијека Савића који славе Лазаревдан било у парохијама: Рујница, Папраћа, Кравица, Лијешањ, Жљебац, Брусница, Прибојевић. Како је Лазаревдан слава низа братстава на простору источне Херцеговине покушали смо да поријекло маглајским Савићима тражимо на том подручју. Савићи у Кљену (Невесиње) славе Лазаревдан и старо им је презиме Миловић. Поријеклом су из Дабра одакле су се доселили у другој половини деветнаестог вијека. Миловићи у Поткому (Дабарско поље) досељеници су из Траовице. Славе такође Лазаревдан. Предак Миловића звао се Мило Бабић. Имао је сина Тривка, а Тривко синове Васиља и Михајла.
    Када су се и којим путем данашњи Савићи, који славе Лазаревдан, а живе на маглајском подручју ту населили, на основу доступних података нисмо у могућности да утврдимо. За сада можемо са доста вјероватноће да тврдимо да су поријеклом од Савића из околине Невесиња, а даљу старину требало би им тражити међу братствима источне Херцеговине који славе исту славу као и они, Лазаревдан.

    ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
    БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  4. Ивица Савић

    Поштовање.
    У Косовском Поморављу у месту Шилово (свега пар километара од Гњилана) по попису са краја 19. века пописана је једна кућа са презименом Савић са крсном славом св. Петка. Академик Атанасије Урошевић у свом делу Изморник и Крива Река даје ове подате, али не и то одакле су дошли. По казивању предака, потомци тих Савића (један део њих живи и даље у Шилову, а други свуда по свету) себе сматрају за аутохтоно становништво Косова и Метохије. По предању, до пада Новог Брда у 15. веку живели су у њему, да би се након тога населили у Прековцу свега пар километара од Новог Брда, даље по предању постојала су три брата имена им се не знају, једног од њих убио је Турчин те су се браћа осветила, један је одлучио да бежи, а други је узео исламску веру. Овај који је побегао, населио се у селу Шилово, у село је дошао рано ујутру, те су их становници Шилова прозвали Петланци (дослели ли се у време када петлови кукуричу). Да прича има некаквих корена показује податак да су до Балканских ратова потомци Савића из Шилова и потомци оног Савића који је узео ислам остали у контакту (ови се касније населили у Гњилане – после Балканских ратова одселили се у Турску). Још један занимљив податак који до некле потврђује аутохтоност овог рода је и тај што су Савићи кумови са Живковићима-Цветковићима из Будриге код Гњилана чије кумство важи за једно од најстаријих у Србији ( предак Живковића-Цветковића који је умро са почетком 20. века је указао да ни његов чукундеда не зна од када датира кумство са Савићима). Генерално највећи проблем овога краје је неписменост, прва школа отворена је тек са почетком 20. века и из тога разлога не можемо имати сигурне податке, те се једино можемо ослањати на казивања, легенде. Ако ико нешто више може рећи о овом роду Савића био бих захвалан.

  5. JELENA SAVIC

    Postovanje,

    Pokusavam da saznam poreklo prezimena Savic,jedino sto znam da mi se cukun deda zvao Dimitrije ,da je slavio Mitrovdan i da se doselio u Beograd iz Vojvodine,imam to dokumentovano na sajtu foto muzej posto je moj pradeda Paja bio fotograf.

    http://www.fotomuzej.com/atelje-pavle-paja-savic.261.html

  6. Miodrag

    Savici,okolina Tuzle,Pozarnica..Slava Sv.Georgije-Djurdjic.Po predanju porijeklo vuku iz okoline Nevesinja.U ove krajeve je dosao Vasilj sa sinovima,od kojih je jedan bio Sava..Moguce je da je Vasilj po prezimenu Vasiljevic..Druga verzija,da su Savici iz okoline Niksica,krenuli niz Drinu prema Istocnoj Bosni..Ako neko ima nekih saznanja ,da se povezemo.Pozdrav svima Savicima.

    • Мила Панајотовић

      ПОЗДРАВ ЗА СВЕ САВИЋЕ!
      МОЈЕ ДЕВОЈАЧКО ПРЕЗИМЕ ЈЕ САВИЋ. МОЈ ОТАЦ СЕ ДОСЕЛИО У ПИРОТСКИ КРАЈ А ИНАЧЕ ЈЕ ИЗ ОКОЛИНЕ ЛУКАВЦА*ТУЗЛА, СЕЛО СМОЛУЋА ПОД ОЗРЕНОМ, ЗАСЕЛАК ЂУРИЋИ. ОН СЕ ЗОВЕ ЖИВКО САВИЋ, ДЕДА МИЛОРАД САВИЋ И ПРАДЕДА ЖИВКО САВИЋ. КРСНА СЛАВА ЈЕ ЂУРЂЕВДАН.
      ИЗ ОЧЕВЕ ПРИЧЕ ЗНАМ ДА СУ САВИЋИ ДОШЛИ ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ.

      ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ ИЗ ПИРОТА!

    • Mirko Savić

      Moguce da vodimo isto porijeklo.

  7. Саша

    Поздрав свим Савићима како да испитан порекло моје породице? Деда је родом из села Јелашница код Нишке Бање славимо Светог Николу живимо у Нишу

  8. Savic Nikola

    Pozdrav svima,zanima me poreklo Savica koji su dosli u Done Vrbljane(Republika Srpska) kako sam ja saznao iz Glamoca a pre toga sa Kosova,Niksica i Knina..Nisam siguran u ove informacije a voleo bih da saznam nesto vise pa ako neko zna voleo bih da dobijem odgovor,inace zivimo u Temerinu(Vojvodina) gde se moj otac doselio 90ih i slava nam je Sv Jovan Krstitelj.Hvala unapred.

  9. Ковачевић

    Мом прадеди са очеве стране жена је била из те фамилије, звала се ваљда Роска, имали су три сина и једну ћерку

    Ево ти мој имејл: [email protected]

  10. Zlatko

    Ja sam savic iz kule vojvodina,slava nam je sveta petka sta mislite o poreklu?