Poreklo prezimena Savić

11. mart 2012.

komentara: 179

[toggle title=”TESTIRANI SAVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Savić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Donja Ljuboviđa, Ljubovija, ogranak Marinkovića Azbukovački Čitluk, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Savić

Haplogrupa: R1a Z280 Karpatsko-dalmatinski klaster

Poreklo: Benkovac, Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Savić

Haplogrupa: E1b rod A Kostanečevci

Poreklo: Vratnica, Jegunovce, Makedonija

Krsna slava: Petkovdan

Kontakt:
_________________________

Savić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

SAVIĆI

(na Njegovuđi)

Porijeklom su iz Bosne, odakle je Ostoja kao dječak od desetak godina oko 1914. godine došao u Šarance sa svojim ocem, gdje je radio kao majstor zidar. Ostoja se oženio od Anđelića i zasnovao porodicu na Njegovuđi, gdje i danas žive njegovi potomci.

Slave Đurđevdan.

_______________________

SAVIĆI

(u Paležu)

Potiču od Radovića iz Ječmišta kod Čelebića. Prezime Savić dobili su po Savi Radoviću, koji je imao sina Simeuna, Simeun je imao Ćetka, koji je imao nadimak “Cvijan”, pa Ćetkove potomke na uže zovu još i Cvijanovići.

U Palež se doselio Ćetko-Cvijan 1882. godine, kao odmetnik iz austrougarske vojske, pošto su se Čelebići nalazili u sastavu Austrougarske. Naselio se u Paležu, kod Žabljaka, na zemlji koju mu je dodijelila crnogorska vlada kao svom podaniku. Cvijan je imao četiri sina: Marinka, Marka, Branka i Nova. Marko je službovao po Makedoniji i Srbiji; njegovi potomci danas žive u Nišu. Marinkovi i Brankovi potomci žive u Paležu, a ima ih u Podgorici i u Novom Sadu.

Branko je živio u Americi, sa svojim mlađim sinom Zelenom, gdje je i umro 1994. godine.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (179)

Odgovorite

179 komentara

  1. Bojan Savic

    Pozdrav svima,moji su iz Banja Luke, opstinja Dobrnja,Zmijanje,zaseok Savici. 60-tih godina su presli u Laćarak,Sremska Mitrovica.Neki su ostali u rodnom mestu. Otac mi je rekao da smo presli u Bosnu iz centralne Srbije pre ko zna koliko godina

  2. Marija

    Pozdrav svima!
    Moji Savici poticu iz sela Semce, opstina Gadzin Han. Slavimo Sv. Nikolu.
    Volela bih da znam nesto vise, mislim da su se tu doselili od nekud.

  3. vojislav ananić

    SAVIĆ
    Porijeklo iz Hercegovine

    Sve porodice koje nose prezime Savić nisu istog porijekla. Srodnici su oni koji slave istu slavu. Savići koji slave Lazarevdan, a žive na maglajskom području porjeklom su iz okoline Nevesinja.
    Milica Petković iz Sarajeva interesuje se za porijeklo svog djevojačkog prezimena Savić. Savići su po njenoj informaciji iz sela Bočnja (Maglaj), Slave Lazarevdan, a u porodici se smatra da bi mogli biti porijeklom negdje iz Crne Gore.
    Savić je kod nas veoma često prezime i nalazimo ga na svim područjima na kojima žive Srbi. Česta su i naselja sa imenom Savići ili Savić. Samo u Bosni i Hercegovini postoji devetnaest sela sa pomenutim nazivima. Savić je prije svega prezime, ali i ime. U osnovi ovog imena i prezimena je kalendarsko lično ime Sava veoma rašireno kod Srba, sa izvornim značenjima starac i djed. Ime je preuzeto preko grčkog Sabba iz aramejskog jezika.
    Savići slave različite slave, a najveći broj ih najčešće u Srba slavi: Đurđevdan, Nikoljdan, Jovanjdan. U ovom prilogu ćemo navesti u kojim je parohijama u Bosni krajem prošlog vijeka bilo Savića koji slave pomenute slave. Đurđevdan su krajem prošlog vijeka slavili Savići u parohijama: Sarajevo, Osijek, Blažuj, Pazarić, Dolac-Zabrđe, Gomionica, Bosanska Gradiška, Miloševo Brdo i Grbavci, Stanari, Čečava, Gašica i Biljakovac, Donja Dubica, Tešanj, Ugodnović, Osinja, Palanka, Draksenić, Dragovići, Busnovi, Moštanica, Bihać i Hrgar, Grmuša, Vrelo, Medna Donja, Medna Gornja, Vlasenica, Golići, Srebrenica, Sase, Hrge, Kraić, Soćkovac, Porječina, Boljanić, Bosanska Gradiška i Laminci. Nikoljdan su u isto vrijeme slavili Savići u parohijama: Sarajevo, Osijek-Blažuj, Vareš, Višegrad, Majevac, Tešanj, Martinac, Pečenogovci, Galjipovci, Jelići, Moštanice, Sanica, Ribnik, Graci, Gudavac, Šolaji, Stekerovci, Stimica, Srebrenica, Sase, Krnjić, Hrge, Sokolovići-Višegrad, Slatina, Mleča i Brežani, Bistrica, Gomionica, Sokolovo, Vozuća, Mokronoge. I na kraju, Jovanjdan su krajem prošlog vijeka slavili Savići u parohijama: Pale, Visoko, Kralupi, Ilijaš, Sokolovići-Višegrad, Bistrica (Banjaluka), Popovac, Šljivno, Gomionica, Tešanj, Ferići, Umci, Busovača, Zenica, Strojice, Srebrenica, Magjaj, Čitluk, Vareš, Oštra Luka.
    Iz naprijed rečenog proizlazi da sve porodice koje nose prezime Savić nisu istog porijekla. Srodnici bi mogli biti oni Savići koji slave istu slavu. Pošto nas interesuju Savići iz sela Bočnja kod Maglaja, i to oni koji slave Lazarevdan, navešćemo mjesta u Bosni u kojima smo evidentirali njihove prezimenjake koji slave istu slavu. Na osnovu podataka kojima smo raspolagali vidi se da je krajem prošlog vijeka Savića koji slave Lazarevdan bilo u parohijama: Rujnica, Papraća, Kravica, Liješanj, Žljebac, Brusnica, Pribojević. Kako je Lazarevdan slava niza bratstava na prostoru istočne Hercegovine pokušali smo da porijeklo maglajskim Savićima tražimo na tom području. Savići u Kljenu (Nevesinje) slave Lazarevdan i staro im je prezime Milović. Porijeklom su iz Dabra odakle su se doselili u drugoj polovini devetnaestog vijeka. Milovići u Potkomu (Dabarsko polje) doseljenici su iz Traovice. Slave takođe Lazarevdan. Predak Milovića zvao se Milo Babić. Imao je sina Trivka, a Trivko sinove Vasilja i Mihajla.
    Kada su se i kojim putem današnji Savići, koji slave Lazarevdan, a žive na maglajskom području tu naselili, na osnovu dostupnih podataka nismo u mogućnosti da utvrdimo. Za sada možemo sa dosta vjerovatnoće da tvrdimo da su porijeklom od Savića iz okoline Nevesinja, a dalju starinu trebalo bi im tražiti među bratstvima istočne Hercegovine koji slave istu slavu kao i oni, Lazarevdan.

    IZVOR: PORODIČNI KORIJENI, MIROSLAV NIŠKANOVIĆ
    BANJA LUKA – BEOGRAD – SARAJEVO, 2001.

  4. Ivica Savić

    Poštovanje.
    U Kosovskom Pomoravlju u mestu Šilovo (svega par kilometara od Gnjilana) po popisu sa kraja 19. veka popisana je jedna kuća sa prezimenom Savić sa krsnom slavom sv. Petka. Akademik Atanasije Urošević u svom delu Izmornik i Kriva Reka daje ove podate, ali ne i to odakle su došli. Po kazivanju predaka, potomci tih Savića (jedan deo njih živi i dalje u Šilovu, a drugi svuda po svetu) sebe smatraju za autohtono stanovništvo Kosova i Metohije. Po predanju, do pada Novog Brda u 15. veku živeli su u njemu, da bi se nakon toga naselili u Prekovcu svega par kilometara od Novog Brda, dalje po predanju postojala su tri brata imena im se ne znaju, jednog od njih ubio je Turčin te su se braća osvetila, jedan je odlučio da beži, a drugi je uzeo islamsku veru. Ovaj koji je pobegao, naselio se u selu Šilovo, u selo je došao rano ujutru, te su ih stanovnici Šilova prozvali Petlanci (dosleli li se u vreme kada petlovi kukuriču). Da priča ima nekakvih korena pokazuje podatak da su do Balkanskih ratova potomci Savića iz Šilova i potomci onog Savića koji je uzeo islam ostali u kontaktu (ovi se kasnije naselili u Gnjilane – posle Balkanskih ratova odselili se u Tursku). Još jedan zanimljiv podatak koji do nekle potvrđuje autohtonost ovog roda je i taj što su Savići kumovi sa Živkovićima-Cvetkovićima iz Budrige kod Gnjilana čije kumstvo važi za jedno od najstarijih u Srbiji ( predak Živkovića-Cvetkovića koji je umro sa početkom 20. veka je ukazao da ni njegov čukundeda ne zna od kada datira kumstvo sa Savićima). Generalno najveći problem ovoga kraje je nepismenost, prva škola otvorena je tek sa početkom 20. veka i iz toga razloga ne možemo imati sigurne podatke, te se jedino možemo oslanjati na kazivanja, legende. Ako iko nešto više može reći o ovom rodu Savića bio bih zahvalan.

  5. JELENA SAVIC

    Postovanje,

    Pokusavam da saznam poreklo prezimena Savic,jedino sto znam da mi se cukun deda zvao Dimitrije ,da je slavio Mitrovdan i da se doselio u Beograd iz Vojvodine,imam to dokumentovano na sajtu foto muzej posto je moj pradeda Paja bio fotograf.

    http://www.fotomuzej.com/atelje-pavle-paja-savic.261.html

  6. Miodrag

    Savici,okolina Tuzle,Pozarnica..Slava Sv.Georgije-Djurdjic.Po predanju porijeklo vuku iz okoline Nevesinja.U ove krajeve je dosao Vasilj sa sinovima,od kojih je jedan bio Sava..Moguce je da je Vasilj po prezimenu Vasiljevic..Druga verzija,da su Savici iz okoline Niksica,krenuli niz Drinu prema Istocnoj Bosni..Ako neko ima nekih saznanja ,da se povezemo.Pozdrav svima Savicima.

    • Mila Panajotović

      POZDRAV ZA SVE SAVIĆE!
      MOJE DEVOJAČKO PREZIME JE SAVIĆ. MOJ OTAC SE DOSELIO U PIROTSKI KRAJ A INAČE JE IZ OKOLINE LUKAVCA*TUZLA, SELO SMOLUĆA POD OZRENOM, ZASELAK ĐURIĆI. ON SE ZOVE ŽIVKO SAVIĆ, DEDA MILORAD SAVIĆ I PRADEDA ŽIVKO SAVIĆ. KRSNA SLAVA JE ĐURĐEVDAN.
      IZ OČEVE PRIČE ZNAM DA SU SAVIĆI DOŠLI IZ HERCEGOVINE.

      VELIKI POZDRAV IZ PIROTA!

    • Mirko Savić

      Moguce da vodimo isto porijeklo.

  7. Saša

    Pozdrav svim Savićima kako da ispitan poreklo moje porodice? Deda je rodom iz sela Jelašnica kod Niške Banje slavimo Svetog Nikolu živimo u Nišu

  8. Savic Nikola

    Pozdrav svima,zanima me poreklo Savica koji su dosli u Done Vrbljane(Republika Srpska) kako sam ja saznao iz Glamoca a pre toga sa Kosova,Niksica i Knina..Nisam siguran u ove informacije a voleo bih da saznam nesto vise pa ako neko zna voleo bih da dobijem odgovor,inace zivimo u Temerinu(Vojvodina) gde se moj otac doselio 90ih i slava nam je Sv Jovan Krstitelj.Hvala unapred.

  9. Kovačević

    Mom pradedi sa očeve strane žena je bila iz te familije, zvala se valjda Roska, imali su tri sina i jednu ćerku

    Evo ti moj imejl: [email protected]

  10. Zlatko

    Ja sam savic iz kule vojvodina,slava nam je sveta petka sta mislite o poreklu?