Порекло презимена Савић

11. март 2012.

коментара: 179

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ САВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Савић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Доња Љубовиђа, Љубовија, огранак Маринковића Азбуковачки Читлук, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: R1a Z280 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Бенковац, Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: E1b род А Костанечевци

Порекло: Вратница, Јегуновце, Македонија

Крсна слава: Петковдан

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

САВИЋИ

(на Његовуђи)

Поријеклом су из Босне, одакле је Остоја као дјечак од десетак година око 1914. године дошао у Шаранце са својим оцем, гдје је радио као мајстор зидар. Остоја се оженио од Анђелића и засновао породицу на Његовуђи, гдје и данас живе његови потомци.

Славе Ђурђевдан.

_______________________

САВИЋИ

(у Палежу)

Потичу од Радовића из Јечмишта код Челебића. Презиме Савић добили су по Сави Радовићу, који је имао сина Симеуна, Симеун је имао Ћетка, који је имао надимак “Цвијан”, па Ћеткове потомке на уже зову још и Цвијановићи.

У Палеж се доселио Ћетко-Цвијан 1882. године, као одметник из аустроугарске војске, пошто су се Челебићи налазили у саставу Аустроугарске. Населио се у Палежу, код Жабљака, на земљи коју му је додијелила црногорска влада као свом поданику. Цвијан је имао четири сина: Маринка, Марка, Бранка и Нова. Марко је службовао по Македонији и Србији; његови потомци данас живе у Нишу. Маринкови и Бранкови потомци живе у Палежу, а има их у Подгорици и у Новом Саду.

Бранко је живио у Америци, са својим млађим сином Зеленом, гдје је и умро 1994. године.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (179)

Одговорите

179 коментара

  1. Moje je prezime SAVIC. Moji su sa Kosova i Metohije.

    • Шарко

      Bobane, odakle ste sa KIM? iz kojeg mesta i koju slavu slavite?

      • Stari Pristevci (Pristinci) Slavimo Sv.Nikolu Mirlikijskog. Nisam imao priliku da saznam vise od mojih starijih,ali znam da uopste SAVIC-i poticu sa Golije a onda su se rasejani pod ranim okolnostima.

        • Шарко

          Да ли сте из града или из неког села поред Приштине? Ма каква Голија, пусти брате то са сајта српскадијаспора. Човек који је наводно Етнолог везе нема са истраживањем презимена. Знаш ли да је презиме Савић често код Срба, сигурно спада у ред најбројнијих српских презимена. Моји су су некада презивали Крстић. Мој најстарији предак Крста највероватније рођен око 1710. године, након ослобађања од Турака административним путем потомци Крстића узимају презимена по очевима и дедовима, ређе по прадедовима, тако су формирана већина презимена на Косову и и у друге крајеве, старо родовско презиме не би се одржало и настајали су презимена од очевог или дединог имена, тако су на пример у мојем роду настали неколико огранака и подогранака… На пример моја грана мој курђел Цветко рођ. око 1805 је имао три синова најстарији Сава, Пава и Јова сви рођени око 1835-1845. – Сава (р. око 1835 мој наврндеда) је имао пет синова, најстарији Акса мој чукундеда р. око 1860), Коста, Спаса, Антоније и Крста. Од мог наврндеде Саве и његових пет синова, односно три, двојица нису имала мушког порода, има данас између тридесет до тридесетпет куће – Сви Савини потомци немају иста презимена, зато што се неки презивају по Савиним синовима. Потомци носе већином презиме Савић, међутим од најстаријег Савиног сина Аксе његови директни потомци имају презимена Савић и Аксић – Мој деда Стојадин (1921) и сада његово потомство носи презиме Аксић, док дедин рођени брат Милутин (1922) његово потомство носи презиме Савић. Исти је случај и са другим Савиним сином Костом. Директни Костини потомци носе презимена Савић и Костић, и потомци трећег Савиног сина Спасе – његови директни потомци носе презимена Савић и Спасић. Док су на пример од Савиног брата Паве сви Павићи нема их пуно.

  2. Savić

    Gospođa Srbijanka Krkljuš, iz Klivlenda, pitala nas je, svojevremeno, -+i za svoje devojačko prezime Savić, ali ne navodi dovoljno podataka. Kaže da njeni potiču iz Rače Kragujevačke, ali ne i od kada njeni preci tu žive i da li su se, možda, doselili iz nekog obližnjeg mesta, zatim da su Šumadinci, a o slavi – ni reči.
    Jedini Savići zabeleženi u Rači su oni koji su se doselili iz Ćuprije i slavili Ilindan. Došli su oko 1840. godine.
    U isto vreme su se Savići iz Grošnice doselili u Goločelo, ali oni slave Sv. Nikolu. Postoje i Savići u Kijevu, ali se ne zna odakle su se doselili 1853. godine, samo je zabeleženo da su početkom 20. veka živeli u dva domaćinstva i slavili su Sv. Petku.
    U Gradcu su u vreme ispitivanja bila tri domaćinstva Savića. Oni su se doselili iz Vučića, u Lepenici, 1855. godine, a slave Sv. Alimpija. Krajem 19. veka, 1888. godine, u Novi Adžibegovac su se doselili Savići iz Banata. Slave Sv. Nikolu. U istom mestu postoje i Savići-Nikoljci, po slavi Sv. Nikola,i Savići-Jovanjci, po slavi Sv. Jovan, i jedni i drugi poreklom od Vranja.
    Savići u Jovanovcu i Maršiću, kod Lepenice, od iste su grane, jer imaju istu slavu, Mitrovdan, a i doseljeni su iz istog kraja – od Sjenice. Savići u Maloj Pčelici poreklom su od Novog Pazara i slave Sv. Stevana. Sve tri grupe porodica Savić, doselile su se u vreme Prvog srpskog ustanka, između 1804. i 1814. godine.
    Najstariji zabeleženi Savići u Lepenici doselili su se u selo Badnjevac još u vreme Velike seobe 1690. godine. Poreklom su od Mitrovice sa Kosova i slave Sv. Nikolu.
    Ukoliko su preci naše čitateljke oni koji su se u Raču naselili iz Ćuprije i koji slave Ilindan, od velike bi nam pomoći bio podatak kojim su se zanimanjem bavili. Naime u Ćupriji se znalo da je esnafska slava sarača, ćurčija i berbera bila Sv. Ilija. Moguće da su je Savići koji su se naselili iz Ćuprije preuzeli kao svoju porodičnu slavu, ili da su se u Ćuprija naselili iz Crne Gore.
    Da rezimiramo, da bismo našoj čitateljki ispravno odgovorili na njeno pitanje, potrebno je da se još jednom javi i da nam da podatak o krsnoj slavi njene primarne porodice Savić.

    IZVOR: http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=10142

  3. Podrav,,Prezivam se Savic rodom sam iz okoline Mrkonjic Grada mesto Medna, u mom mestu ima mnogo prezimena Savic, slava nam je Djurdjevdan, moji stari su mi rekli da smo poreklom iz Crne Gore…

  4. Ilija Savic

    Pozdrav.

    Ja sam Ilija Savic iz Batusa selo na Kosovu i Metohiji. Slavim Svetog Jovana Krstitelja i letnjeg i zimskog. Pradeda mi se zvao Ilija, deda se zove Zivojin. U selu nas zovu ШОКАДИЈЕ. Da li mi mozete pomoci da saznam svoje poreklo. U vikipediji pise “Савићи (2 k., Св. Јован Крститељ). Пресељени почетком 19. века из Новог Села (на Грачанки).” …

    Hvala.

  5. Фамилије-презимена Савић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Бадњевац
    -Јовановац
    -Маршић
    -Мала Пчелица
    -Нови Аџибеговац – Ново Село (Јовањци)
    -Нови Аџибеговац – Ново Село (Никољци)
    -Голочело
    -Рача
    -Кијево
    -Градац
    -Корман (Цигани-Роми)

  6. ans

    Zanima me znli neko poreklo Savica slava Sveta Petka zivim u Mrcjevcima Opstina Cacak Hvala unapred

  7. marijan

    interesuje me poreklo moje porodice savic.Prvu polovino 20.veka su ziveli u selu Igriste kod Kursumlije islave SVETE VRACE

    • Igor

      Neverovatno. Prvi put da cujem o Savicima koji slave Svete Vrace. Ja sam iz potkopaonickog kraja rodom. Da li ste imali od predaka nekoga po imenu Dima ( oko 1881 se pominje)? Moji su doseljeni na Kopaonik pre 1881- tu sam stigao pouzdano) Pozdrav i pisite sta znate o poreklu mislim da smo blizu.
      PS: I mi slavimo Svete Vrace.

      • Nenad

        Savici pozdrav,
        Zivim u Petrovcu na Mlavi. Slavi koju slavimo je Sv.Vrace, pradeda mi je rodjen u okolini Kniazevca( ne znam tacno selo) a dede u Zulovcu.. Posto je pradeda bio sumat sluzbom je dosao u Petrovac gde smo i dan danas..

        • Mirjana Savic

          Pozdrav Savici!

          Moj deda je iz sela Crvenje pored Knjazevca, takodje Savic, krsna slava je Mitrovdan. Kasnije se preselio u Bor. Veoma me interesuje ako ikako mogu da saznam bilo sta o poreklu Savica iz tog sela/kraja! Iskreno se nadam da ce se javiti neko ko ima bilo kakve veze sa ovim Savicima! Hvala! 🙂

          • Milivoje

            Savici Mitrovdanci,su svi sa planine golije izmedju Ivanjice i Novog Pazara do 18 veka.Pre toga mahom su ziveli u Crnoj Gori,te njihovo poreklo je iz Crne Gore.Pod pritiskom turskog nasilja u okruzenju,napustaju pocetkom 18 veka planinu goliju i prelaze jednim delom preko kopaonika gde mali deo ostaje,drugim delom duz pomoravlja i za kosovo i metohiju.Nadam se da ce vam ovo nesto posluziti.
            Pozdrav mojim Savicima

        • Srdjan Savic

          -Moj otac je iz okoline Petrovca na Mlavi…tacnije,selo izmedju Svilajnca i Petrovca na Mlavi.Selo se zove Burovac.Slavimo Sv.Nikolu.
          Imamo i danas tamo neku rodbinu sa oceve strane,u selu Dubnica.Sigurno je da su moji preci ziveli u tom kraju,tokom celog 20-og veka.
          Mi danas zivimo u Beogradu.

          Pozdrav.

      • MARIJAN

        moj deda Radonja Savic je poreklom iz Obilica sa KOsova ,a mislim da su tu dosli iz Crne gore,ali nisam siguran

      • Михаило

        Игоре, јави ми се на мејл, изгледа да имамо исто порекло @[email protected]

    • Igor

      Kako ti se zvaо pradeda i unazad koliko znas?

  8. Boris

    Interesuje me poreklo porodice Savic iz okoline Laktasa, kod Banjaluke, slave Svetog arhidjakona Stefana, po nekima im je poreklo sa Kosova I Metohije, dok po nekim drugima mozda I sa Ceva u Crnoj Gori. Jos postoje neke indicije da su preko Sremskih Karlovaca, u 18. Veku dvojica svestenika za potrebe Karlovacke Mitropolije dosli u taj kraj. Za sada nemam pouzdanih informacija?

    • A.Savic

      Moji su iz Drugovica, okolina Laktsa. Slavimo Sv. Stefana. Voljela bih da detaljnije znam o svom porijeklu

      • Sasa

        Moj otac je isto iz tog kraja. 60-ih je otisao u Hrvatsku. Slavimo Djurdjevdan. Otac mi je u par navrata rekao, da su njegovi dosli iz C. Gore. Dalje ne znam nista, a volio bih bas znati odakle dolaze. Ako jos nesto znas javi se. Pozdrav

      • Moi Savići su iz Koljana opština Laktaši. Slavimo sv.Stefana. Jako malo znam o poreklu i rodbinskim vezama. Pozdravljam sve Saviće širom svijeta.

        • Милорад Богдановић

          Савићи су презиме добили по Сави, имену некога од предака њихових. Зато и славе различите славе. У Шематизму дабробосанском за 1882 годину спомињу се као слављеници 26 слава. Најбројнији су слављеници Ђурђевдана, Јовањдана и Никољдана., махом на цијелом простору ове митрополије.
          Такође и Савићи који славе Стевањдан. Најбројнији су на простору Прњавора, па Гламоча, Сарајева, Сребренице и Лијевче Поља.
          Зато би најбоље било да неко од Савића са простора Лијевче Поља, гдје славе такође различите славе, посјети наш Српски ДНК пројекат, упозна се са предностима проналаска сродника и корјена својих. До сада је тестирано четири Савића и сви су различита хаплогрупа. Можда сте с некима од њих у сродству, нпр. Савићима из Бенковца, РСК, који су ХГ карпатско-далматинска R1a, Z 280, као и Богдановићи из Јелићке, Приједор, који славе Срђевдан.

          • Mirko Savić

            Kako zapravo da posjetimo srpski DNK projekati? Kao i svi ostali Savići ovde želip bih saznati nesto vise o svojoj lozi, najdalje sto znam je samo do svoga pradjeda koji je zivio u selu Melina kod Banjaluke( obronci planine Manjače) imao je 7 djece od kojih je namlađi bio moj djed po kojem nosim ime. Slavimo Djurdjic (16. Nov.) Ovim putem bih pozvao sve koji mozda znaju nesto vise o mojim precima ili su mi rodjaci a ja ih ne znam da mi pdgovore ovde na poruku, Lijep pozdrav svim mojim Savicima i svim dobrim ljudima u svijetu.

  9. Александар Савић

    Поздрав свима.
    После не тако опширне потраге, сазнао сам за своје корене од 1800, порекло је Ивањица и слави се Митровдан тј свети Димитрије, али детаљнијом анализом и информацијама којима располажем, долазим до закључка да је породица Савић емигрирала из Црне горе или са Косова пошто су неки чукун дедови преносили информацију о том догађају.

    • Данијела

      Moj pradeda je dosao iz ivanjice u Kragujevac.Zvao se Jovan.Bio je udovac i imao jednu ćerku,a sa prababom Ikonijom dobio dva sina i ćerku. Verovatno je slavio mitrovdan jer mu se najstariji sin zove Mitar,a moza i ne.Imas li ti nekog Jovana Savića u precima?

  10. Draga

    Sta znate o Savicima iz Vranjske Banje ,slavili su Mitrovdan?