Порекло презимена Савић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ САВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Савић Хаплогрупа: G2a род А Порекло: Доња Љубовиђа, Љубовија, огранак Маринковића Азбуковачки Читлук, [toggle title="ТЕСТИРАНИ САВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Савић Хаплогрупа: G2a род А Порекло: Доња Љубовиђа, Љубовија, огранак Маринковића Азбуковачки Читлук, Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Савић

Порекло презимена Савић

ТЕСТИРАНИ САВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Савић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Доња Љубовиђа, Љубовија, огранак Маринковића Азбуковачки Читлук, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: R1a Z280 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Бенковац, Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: E1b род А Костанечевци

Порекло: Вратница, Јегуновце, Македонија

Крсна слава: Петковдан

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

САВИЋИ

(на Његовуђи)

Поријеклом су из Босне, одакле је Остоја као дјечак од десетак година око 1914. године дошао у Шаранце са својим оцем, гдје је радио као мајстор зидар. Остоја се оженио од Анђелића и засновао породицу на Његовуђи, гдје и данас живе његови потомци.

Славе Ђурђевдан.

_______________________

САВИЋИ

(у Палежу)

Потичу од Радовића из Јечмишта код Челебића. Презиме Савић добили су по Сави Радовићу, који је имао сина Симеуна, Симеун је имао Ћетка, који је имао надимак “Цвијан”, па Ћеткове потомке на уже зову још и Цвијановићи.

У Палеж се доселио Ћетко-Цвијан 1882. године, као одметник из аустроугарске војске, пошто су се Челебићи налазили у саставу Аустроугарске. Населио се у Палежу, код Жабљака, на земљи коју му је додијелила црногорска влада као свом поданику. Цвијан је имао четири сина: Маринка, Марка, Бранка и Нова. Марко је службовао по Македонији и Србији; његови потомци данас живе у Нишу. Маринкови и Бранкови потомци живе у Палежу, а има их у Подгорици и у Новом Саду.

Бранко је живио у Америци, са својим млађим сином Зеленом, гдје је и умро 1994. године.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (107)

 • SilaSavic

  Cao svima ! Ja zivim u Arilju , moji su poreklom iz Severova (jednog sela ublizini Arilja) Ima vise porodica Savic u Severovu i Svi slavimo Svetog Apostola Andriju Prvozvanog (13 decembra).

  Одговори
  • Danijel

   Поздрав свима. Моји Савићи су из села Скорица, то је 18 км од Параћина кад се крене магистралом према Зајечару. Колико знам, староседеоци су. Крсна слава Свети Стеван.

   Одговори
 • Vlado

  Sto se tice prezimena Savic ljudi koji se prezivaju tako poticu ili iz okoline Arilja, drugi poticu iz Crne Gore, a treci iz Krajine.
  Moji su davno davno se preselili iz CG okolinu Sekovica u Bosni.
  Moji su slavili Arandjelov dan do drugog svjetskog rata a posle toga su postali komuniste >D

  Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  САВИЋ

  -Дрен, прва половина 18. века, Леовић у Азбуковици, Михољдан.
  -Дружетић*, прва половина 18. века, Стари Влах, Ђурђиц, уз Малешевиће.
  *у Дружетић су се доселила три брата рођена: Јован, Јуриша и Малиша са Увца из Раснице. Малиша је остао у селу, Јуриша прешао у Љутице а Јован у шабачку Каменицу. Неки од Малишиних синова спустили су се у Стублине.
  -Скела-1, друга половина 18. века, Лелић у Подгорини, Никољдан.
  -Совљак, друга половина 18. века, Босна, Јовањдан, уљези у Ђикиће.
  -Ђуковине, друга половина 18. века, Осечина у Подгорини, Никољдан, повећа и имућна задруга.
  -Бањани, после 1827. године, Осат, Ђурђевдан.
  -Бело Поље, после 1827. године, Јаково у Срему, Ђурђиц, уљези у Бошковиће.
  -Врело-1, после 1827. године, Бела Црква у банату, Никољдан.
  -Врело-2, после 1827. године, Остружањ у Подгорини, Никољдан и Аранђеловдан, уљези у Савиће 1.
  -Врело-3, после 1827. године, Каменица у Подгорини, Аранђеловдан.
  -Врело-4, после 1827. године, Бајевац у околини, Ђурђиц.
  -Голочело, после 1827. године, Црниљево у Подгорини, Јовањдан.
  -Лончаник, после 1827. године, Хрватска, Спасовдан.
  -Скела-2, после 1827. године, Гвоздац-округ ужички, Никољдан.
  -Трлић, после 1827. године, Рајевац у Подгорини, Јовањдан.

  Одговори
 • carapan037

  Ja se prezivam Savic, a iz okoline Trstenika sam(rasinski okrug)!! Prema onome sto je moj deda iztrazivao, moji(nasi) preci su se doselili (za 8 generacija unazad znam da je tako) negde iz Grcke!! Licno nasa mnogobrojna familija Savic slavi slavu Svetog Jovana, 20. januara!!!

  Одговори
  • Slavisa Savic

   Pozdrav. Mislim da nema potrebe da naglasavam da se prezivam Savic. Savici ciji sam ja potomak po prici poticu iz makedonije pa su se naselili u Koretistu kod Gnjilana a onda jedan deo presao u Sijarinsku Banju a drugi u selo Orane kod Bojnika.
   Zajednicko je to sto i mi slavimo Svetog Jovana Krstitelja 20. Januara. Na pocetku sam istrazivanja pa ko zna, mozda ih negde sretnemo u proslosti te tvoje i ove moje.
   Pozdrav.

   Одговори
   • Sarko

    Славиша Савић, да ли имате породични надимак „Кикерци“?

    Одговори
    • Slavisa Savic

     Nemamo, bar ne da ja znam, a znam :o)

     Одговори
     • Aleksandar I1

      Славиша,
      у бази података FTDNA постоји извесни САВИЋ из Македоније са резултатом E1b. Да ли постоји могућност да се ради о неком вашем рођаку (по мушкој линији, наравно)?

      Одговори
      • Slavisa Savic

       To bi bilo samo nagadjanje. Naime, prica o poreklu iz Makedonije ima dva kraja. Jedan je Kriva Reka a drugi je Prilep. U prilepu navodno bio neki Sava, vodenicar pa je po njemu nastalo prezime Savic. Navodno tamo jos postoji nekakvo mesto sa imenom Savine vodenice. To je sve domen price i legende. Za sada pokusavam da odem sto dalje u proslost i dosao sam do 19. veka. Predstoji mi listanje crkvenih knjiga da saznam kada su se doselili sa Kosova tj. iz Koretista pa polako. Ko zna. Za sada sam obisao groblja, pa posle ostalo, katastri, porezi i sl.

      • Slavisa Savic

       Eto mene posle par godina 🙁 Ovo sa bazom mi nije bas najjasnije. Uspeo sam unazad da dodjem do pretka Vase Savica i verujem da su se Savici iz okoline Gnjilana doselili u Gornjo-jablanicki kraj negde posle 1878 godine. Vasa kao jedan od devetoclane porodice. Jedan od njegovih sinova,moj direktni predak (pradeda), Petar Savic iz Sjarine ucesnik ratova sa pocetka prethodnog veka i nosilac Karadjordjeve zvezde i drugih priznanja.
       Inace, podaci iz makedonije su mi nekako kljucni ako tako mogu da kazem.
       Puno pozdrava.

     • Sarko

      Slavisa Savic, lepo je što radiš stablo, kako mogu da te nađem na fejsu? I ja isto radim stablo (rodoslovno) po muškoj liniji i polako ga privodim kraju, bilo bi mi zadovoljstvo da se čujemo, možda ti ja mogu nekako pomoći oko stabla, Ja sam inace iz gnjilanskog kraja, a poreklom sam iz Sevca -Gornja Mala (Sirinićka Župa), kada su se moji stari doseljavali u Gornju Moravu – živeli su kratko vreme u Koretištu.

      Одговори
   • Nikola Savic

    Pozdrav ! Korene Savica sam pratio po krsnoj slavi,secanju starijih,mestima selidbe i informacija koje se mogu naci na netu ! Sveti Jovan Krstitelj je moja Krsna slava i ujedno jedna od slava koju Savici slave ! Trenutno smo u okolini Spca,tu smo se doselili iz Jadranskog Dobrica(18?? g.) a u Dobric iz stare Xercegovine negde oko Gacka i Trebinja ! Sticajem okolnosti upoznao sam i stekao prijatelja koji je prodekan na Novosadskom univerzitetu i rodom je iz nekog sela oko Trebinja.Gore trenutno ima oko 12 kuca Savica koji slave Sv.Jovana Krstitelja.Boze zdravlja ovog leta odoh gore pa cu saznati malo vise.Sa druge strane na nekom sajtu sam nasao informacije koje se podudaraju sa mojim dosadasnjim saznanjima ! Izvor tvrdi da su savici poreklom od Visnjica i da su se odselili u tri grupe,Hrvatska,Sumadija i oko Drine ! Navodi i selidbe ostalih Savica po Krsnim slavama! Najdalje sto sam uspeo saznati je 142? g. bas sa tog podrucja i taj Savic je bio neki plemic ! Nemoj te mi zameriti sto nemam sve tacne podatke,ali nisam bio ekstremno zainteresovan pa ni sam nisam belezio !

    Одговори
   • dejan

    slavisa i ja slavim svetog jovana

    Одговори
  • Slavisa Savic

   Ovo je bio odgovor na post carapan037

   Одговори
  • dejan

   ja slavim svetog jovana 20 januar moji poticu iz golocela opstina koceljeva

   Одговори
  • Janko Savic

   iz Rume sam inace moji savici su se doselili sa korduna vojnic ali ne znam odakle su dosli na kordun slava nam je Sv Jovan

   Одговори
 • млађо

  Савић-и из Кисељака, општина Зворник, славе Ђурђевдан.

  Одговори
 • Željko

  Ja se prezivam Savić, moja porodica živi u Šapcu (Pocerski Pričinović). Deda, pradeda, čukundeda živeli su u selu Konjuša, opština Osečina. Slavimo Đurđevdan. Čuo sam od dede da smo poreklom iz nekog sela kod Ljubovije (nije znao ime sela) i da smo se pre prezivali Despotović. Nedavno sam čuo od rođaka da smo u to selo kod Ljubovije došli iz C.Gore, okolina Žabljaka, Pljevlja…

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Савић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Савић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  Бачевци, Белић, Белошевац, Братачић, Брежђе, Бујачић, Голубац, Градац, Дегурић, Дивци, Лелић, Лесковице-1, Лесковице-2, Горњи Лајковац, Доњи Лајковац, Латковић, Каменица, Кличевац, Лукавац, Горњи Мушић, Доњи Мушић, Попадић, Попучке, Рабас, Робаје, Седлари, Суводањ, Туђин и Црниљево.

  Одговори
 • Srebrenko Savic

  Pozdrav svim Savicima!Zovem se Srebrenko Savic iz Brckog sam BiH.Zanima me porijeklo mojih Savica,slavimo Svetog Nikolu.Nadam se da ce neko da mi kaze nesto o mom porijeklu,unaprijed hvala.Znam da su moji preci dosli u Brcko u prvoj polovini 19 vijeka iz susjednog mjesta Orasje,predpostavljam posle Oraske bune.Ujedno moj predak Jovo Savic je imao problema sa tadasnjom vlasti,pa je bio objesen u Gradaccu.Prije ovih dogadaja i dolazka u Orasje ne znam gotovo nista.Prica se da su u Posavinu stigli iz Hercegovine ili Crne Gore,sto je moguce jer srpsko stanovnistvo iz Posavine i jeste mahom iz tih krajeva porijeklom.Imena koja se pojavljuju kod mojih predaka su uglavnom Stevo ili Jovo.Nada se da ove informacije mogu nekom da posluze da mi pomognu.

  Одговори
 • Милодан

  Породична презимена у Качеру, Савић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

  Остале податке породица Савић – порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Лалинци
  -Бољковци
  -Бранчићи
  -Дићи
  -Ивановци

  Одговори
 • DACIC

  Savic Dalibor , iz Priboja na Limu, ovde smo vec 400 godina !

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Савић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Савић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бождаревац
  -Венчани
  -Вранић
  -Гунцате
  -Јасенак
  -Лазаревац
  -Мељак
  -Соколово
  -Степојевац
  -Тулеж

  Одговори
 • MARICA SAVIC

  Savici,zive u selu Motike opstina Drvar,slave krsnu slavu Sv.Nikolu,i porijeklo im je iz Dalmacije

  Одговори
 • ssavic

  E sad i mene interesuje odakle su moji Savici. Pradeda je ziveo u selu Gunjevci , odakle je tu dosao ne znam, ali slavimo Mratindan, 24. novembar. Bas bih volela da znam odakle vucem korene!

  Одговори
 • Nina

  MOji su poreklom sa Ozrena,Bosna,, ali ne znam odakle su dosli slave Nikoljdan, a na Ozrenu im je nadimak bio Orozovici, kazu kao da smo dobili prezime po nekom Savi. mada nisam sigurna, jer nigde ne mogu da nadjem odakle su dosli Savici na Ozren.

  Одговори
 • Tanja

  Uvjek me interesovalo gde su mi korjeni. Mi smo iz Bosne, iz Banjaluke. Pradjed mi je rodjen dole na rodnom mjestu. Krsna slava nam je Ilindan. Mada ajde znaj kad nas ima sa svih strana

  Одговори
  • Dusan Savic

   Radovan Savić

   U mome selu Šnjegotina Velika postoji zaseok sa prezimenom Savić. U ovom zaseoku ima 30 domaćinstava Savića i svi slave Svetog Proroka Iliju-ILINDAN. Selo Šnjegotina Velika nalazi se na teritoriji Opštine Čelinac, a udaljeno je od Banja Luke oko 50 kilometara. Postoje četiri Šnjegotine i to: Velika, Srednja i Donja nalaze se na području Opštine Čelinac, a Šnjegotina Gornja nalazi se na području Opštine Teslić. Prije 1955. Godine sve Šnjegotine pripadale su opštini Teslić. Za vrijeme turske vladavine Šnjegotine su bile turski begluci, begova iz Tešnja.
   Pisani tragova o porijeklu Savića u Šnjegotini Velikoj nema ili su vrlo šturi. Prema kazivanjima, koja su se prenosila sa koljena na koljeno ,Savići u Šnjegotinu Veliku doselili su se iz Hercegovine, kao i većina stanovništva u Šnjegotinama. Prema generacijama za koje se zna da su zivotni vijek prozivjeli na ovom području, Savići su se doselili prije 200 godina. Pleme doseljenih Savića zivjeo je u zajedničkom zadruznom domaćinstvu, svo vrijeme dok u tom domaćinstvu nije zavladala zarazna boles kuga. Tada je došlo do podjele zadruznog domaćinsta i raseljvanja sa tog kućišta. Svi su se raselili sa tog prvog kućišta. Tom prilikom dvije porodice Savića su se naselile na područje današnjeg zaseoka Savići, jedna porodica odselila se u selo Štrbe Opština Čelinac, dvije porodice odselile su se u Vijačane Donje Opština Prnjavor ( jedna na brdo Reljvac, drug u Sabanjsku rijeku ispod Ljubića).
   Drugo raseljavanje Savića iz Šnjegotine Velike desilo se izmedju 1950-1960. godine , kada je više od 10 domaćinstava odselilo u Vojvodinu. Najviše ih ima u Kovilju kod Novog Sada.
   Mnogi Savići iz Šnjegotine Velike, odselili su se u mjesta i gradove gdje su bili zaposleni, kao što su Čelinac Banja Luka, Novi Sad, Beograd i druga mjesta širom nekadašnje Jugoslavije. Svi ovi raseljeni Savići slave ILINDAN.
   Pored Savića koji slave ILINDAN, u Šnjegotini Velikoj u neposrednoj blizini prvog Savić kućišta, naseljena su domaćinstva sa prezimenima: Vujičić, Devič, Djogatovič i Pandarić i oni svi slave ILINDAN. Pretpostavlja se da ova prezimena potiču iz plemena Sacvića.
   Nadam se da će Tanja Savić , iz ovih podataka, bar nešto saznati o prezimenu Savića koji slave ILINDAN, a mozda i naći svoje porijeklo.

   Одговори
 • Милорад Богдановић

  Здраво Тања из Републике Срспке.

  Презиме Савић које слави Илиндан спомиње се за вријеме Аустроугарске окупације, у Шематизму митрополије дабробосанске за 1882 годину, углавном на бањалучком простору, и то у парохији: варош Бањалука, Јошавка, Блашко и Јаворани, Кукуље код Градишке, Ножичко код Прњавора и парохија Прибинићи код Тешња. Иначе у овој црквеној књизи, Савићи се спомињу као слављеници 26 различитих слава, и скором на цијелом простору ове митрополије.

  У карловаком владичанству, Савићи славе Јовањдан, Ђурђевдан, Дмитровдан, Томиндан, Никољдан и Илиндан.

  У Дамлацији највише је слављеника Никољдана и Трипуњдана, а слављеници Илиндана се не спомињу.

  У Херцеговини твоји презимењаци већном славе Јовањдан а Стевањдан славе у Еминовом Селу.

  ИЗВОР:
  -Шематизам дабробосанско за 1882 годину
  -Ђорђе Јањатовић, Презимена Срба у Босни, Сомбор, 1993.
  -Карловачко владичанство, 1893. година
  -Александар Бачко, Презимена далматинских Срба, Београд, 2008.
  -Јевто Дедијер, Херцеговина,

  И један поклон за вас http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=138.0, од вашег земљака, од Поткозарја.

  Одговори
 • Никола Савић

  ја сам САВИЋ и знам своје корене
  од 1890-сада зивимо у ЈАГОДИНИ
  између1800 неко село близу јагодине у околини од 50км
  пре 500 год значи 1500 год зивели смо на КОСОВУ као и 80% срба
  пре 1500 незнам ниста вероватно исто али нисам сигуран

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимана Савић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Вољевци
  -Црнча
  -Лоњин (Бјелице)
  -Љубовија
  -Доња Љубовиђа
  -Грачаница
  -Горња Љубовиђа
  -Костојевићи
  -Бајина Башта 1
  -Бајина Башта 2
  -Рача

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Савић по местима пребивалишта. Према књизи Радомира Илића „О љубићским селима“.

  -Бресница
  -Брђани
  -Бечањ, уз Дрндаре и др
  -Лађевци, уз Терзиће

  Одговори
 • Savic

  Ja sam Savic zivimo u Indjiji deda se doselio mislim iz sela Cukali opstina Srbac slavimo Nikoljdan

  Одговори
 • Boban

  Moje je prezime SAVIC. Moji su sa Kosova i Metohije.

  Одговори
  • Шарко

   Bobane, odakle ste sa KIM? iz kojeg mesta i koju slavu slavite?

   Одговори
   • Boban

    Stari Pristevci (Pristinci) Slavimo Sv.Nikolu Mirlikijskog. Nisam imao priliku da saznam vise od mojih starijih,ali znam da uopste SAVIC-i poticu sa Golije a onda su se rasejani pod ranim okolnostima.

    Одговори
    • Шарко

     Да ли сте из града или из неког села поред Приштине? Ма каква Голија, пусти брате то са сајта српскадијаспора. Човек који је наводно Етнолог везе нема са истраживањем презимена. Знаш ли да је презиме Савић често код Срба, сигурно спада у ред најбројнијих српских презимена. Моји су су некада презивали Крстић. Мој најстарији предак Крста највероватније рођен око 1710. године, након ослобађања од Турака административним путем потомци Крстића узимају презимена по очевима и дедовима, ређе по прадедовима, тако су формирана већина презимена на Косову и и у друге крајеве, старо родовско презиме не би се одржало и настајали су презимена од очевог или дединог имена, тако су на пример у мојем роду настали неколико огранака и подогранака… На пример моја грана мој курђел Цветко рођ. око 1805 је имао три синова најстарији Сава, Пава и Јова сви рођени око 1835-1845. – Сава (р. око 1835 мој наврндеда) је имао пет синова, најстарији Акса мој чукундеда р. око 1860), Коста, Спаса, Антоније и Крста. Од мог наврндеде Саве и његових пет синова, односно три, двојица нису имала мушког порода, има данас између тридесет до тридесетпет куће – Сви Савини потомци немају иста презимена, зато што се неки презивају по Савиним синовима. Потомци носе већином презиме Савић, међутим од најстаријег Савиног сина Аксе његови директни потомци имају презимена Савић и Аксић – Мој деда Стојадин (1921) и сада његово потомство носи презиме Аксић, док дедин рођени брат Милутин (1922) његово потомство носи презиме Савић. Исти је случај и са другим Савиним сином Костом. Директни Костини потомци носе презимена Савић и Костић, и потомци трећег Савиног сина Спасе – његови директни потомци носе презимена Савић и Спасић. Док су на пример од Савиног брата Паве сви Павићи нема их пуно.

     Одговори
 • Boban

  Savić

  Gospođa Srbijanka Krkljuš, iz Klivlenda, pitala nas je, svojevremeno, -+i za svoje devojačko prezime Savić, ali ne navodi dovoljno podataka. Kaže da njeni potiču iz Rače Kragujevačke, ali ne i od kada njeni preci tu žive i da li su se, možda, doselili iz nekog obližnjeg mesta, zatim da su Šumadinci, a o slavi – ni reči.
  Jedini Savići zabeleženi u Rači su oni koji su se doselili iz Ćuprije i slavili Ilindan. Došli su oko 1840. godine.
  U isto vreme su se Savići iz Grošnice doselili u Goločelo, ali oni slave Sv. Nikolu. Postoje i Savići u Kijevu, ali se ne zna odakle su se doselili 1853. godine, samo je zabeleženo da su početkom 20. veka živeli u dva domaćinstva i slavili su Sv. Petku.
  U Gradcu su u vreme ispitivanja bila tri domaćinstva Savića. Oni su se doselili iz Vučića, u Lepenici, 1855. godine, a slave Sv. Alimpija. Krajem 19. veka, 1888. godine, u Novi Adžibegovac su se doselili Savići iz Banata. Slave Sv. Nikolu. U istom mestu postoje i Savići-Nikoljci, po slavi Sv. Nikola,i Savići-Jovanjci, po slavi Sv. Jovan, i jedni i drugi poreklom od Vranja.
  Savići u Jovanovcu i Maršiću, kod Lepenice, od iste su grane, jer imaju istu slavu, Mitrovdan, a i doseljeni su iz istog kraja – od Sjenice. Savići u Maloj Pčelici poreklom su od Novog Pazara i slave Sv. Stevana. Sve tri grupe porodica Savić, doselile su se u vreme Prvog srpskog ustanka, između 1804. i 1814. godine.
  Najstariji zabeleženi Savići u Lepenici doselili su se u selo Badnjevac još u vreme Velike seobe 1690. godine. Poreklom su od Mitrovice sa Kosova i slave Sv. Nikolu.
  Ukoliko su preci naše čitateljke oni koji su se u Raču naselili iz Ćuprije i koji slave Ilindan, od velike bi nam pomoći bio podatak kojim su se zanimanjem bavili. Naime u Ćupriji se znalo da je esnafska slava sarača, ćurčija i berbera bila Sv. Ilija. Moguće da su je Savići koji su se naselili iz Ćuprije preuzeli kao svoju porodičnu slavu, ili da su se u Ćuprija naselili iz Crne Gore.
  Da rezimiramo, da bismo našoj čitateljki ispravno odgovorili na njeno pitanje, potrebno je da se još jednom javi i da nam da podatak o krsnoj slavi njene primarne porodice Savić.

  IZVOR: http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=10142

  Одговори
 • Dragan Savic

  Podrav,,Prezivam se Savic rodom sam iz okoline Mrkonjic Grada mesto Medna, u mom mestu ima mnogo prezimena Savic, slava nam je Djurdjevdan, moji stari su mi rekli da smo poreklom iz Crne Gore…

  Одговори
 • Ilija Savic

  Pozdrav.

  Ja sam Ilija Savic iz Batusa selo na Kosovu i Metohiji. Slavim Svetog Jovana Krstitelja i letnjeg i zimskog. Pradeda mi se zvao Ilija, deda se zove Zivojin. U selu nas zovu ШОКАДИЈЕ. Da li mi mozete pomoci da saznam svoje poreklo. U vikipediji pise „Савићи (2 k., Св. Јован Крститељ). Пресељени почетком 19. века из Новог Села (на Грачанки).“ …

  Hvala.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Савић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Бадњевац
  -Јовановац
  -Маршић
  -Мала Пчелица
  -Нови Аџибеговац – Ново Село (Јовањци)
  -Нови Аџибеговац – Ново Село (Никољци)
  -Голочело
  -Рача
  -Кијево
  -Градац
  -Корман (Цигани-Роми)

  Одговори
 • ans

  Zanima me znli neko poreklo Savica slava Sveta Petka zivim u Mrcjevcima Opstina Cacak Hvala unapred

  Одговори
 • marijan

  interesuje me poreklo moje porodice savic.Prvu polovino 20.veka su ziveli u selu Igriste kod Kursumlije islave SVETE VRACE

  Одговори
  • Igor

   Neverovatno. Prvi put da cujem o Savicima koji slave Svete Vrace. Ja sam iz potkopaonickog kraja rodom. Da li ste imali od predaka nekoga po imenu Dima ( oko 1881 se pominje)? Moji su doseljeni na Kopaonik pre 1881- tu sam stigao pouzdano) Pozdrav i pisite sta znate o poreklu mislim da smo blizu.
   PS: I mi slavimo Svete Vrace.

   Одговори
   • Nenad

    Savici pozdrav,
    Zivim u Petrovcu na Mlavi. Slavi koju slavimo je Sv.Vrace, pradeda mi je rodjen u okolini Kniazevca( ne znam tacno selo) a dede u Zulovcu.. Posto je pradeda bio sumat sluzbom je dosao u Petrovac gde smo i dan danas..

    Одговори
    • Igor

     Kako ti se zvao pradeda?

     Одговори
    • Mirjana Savic

     Pozdrav Savici!

     Moj deda je iz sela Crvenje pored Knjazevca, takodje Savic, krsna slava je Mitrovdan. Kasnije se preselio u Bor. Veoma me interesuje ako ikako mogu da saznam bilo sta o poreklu Savica iz tog sela/kraja! Iskreno se nadam da ce se javiti neko ko ima bilo kakve veze sa ovim Savicima! Hvala! 🙂

     Одговори
    • Srdjan Savic

     -Moj otac je iz okoline Petrovca na Mlavi…tacnije,selo izmedju Svilajnca i Petrovca na Mlavi.Selo se zove Burovac.Slavimo Sv.Nikolu.
     Imamo i danas tamo neku rodbinu sa oceve strane,u selu Dubnica.Sigurno je da su moji preci ziveli u tom kraju,tokom celog 20-og veka.
     Mi danas zivimo u Beogradu.

     Pozdrav.

     Одговори
   • MARIJAN

    moj deda Radonja Savic je poreklom iz Obilica sa KOsova ,a mislim da su tu dosli iz Crne gore,ali nisam siguran

    Одговори
  • Igor

   Kako ti se zvaо pradeda i unazad koliko znas?

   Одговори
 • Boris

  Interesuje me poreklo porodice Savic iz okoline Laktasa, kod Banjaluke, slave Svetog arhidjakona Stefana, po nekima im je poreklo sa Kosova I Metohije, dok po nekim drugima mozda I sa Ceva u Crnoj Gori. Jos postoje neke indicije da su preko Sremskih Karlovaca, u 18. Veku dvojica svestenika za potrebe Karlovacke Mitropolije dosli u taj kraj. Za sada nemam pouzdanih informacija?

  Одговори
  • A.Savic

   Moji su iz Drugovica, okolina Laktsa. Slavimo Sv. Stefana. Voljela bih da detaljnije znam o svom porijeklu

   Одговори
   • Sasa

    Moj otac je isto iz tog kraja. 60-ih je otisao u Hrvatsku. Slavimo Djurdjevdan. Otac mi je u par navrata rekao, da su njegovi dosli iz C. Gore. Dalje ne znam nista, a volio bih bas znati odakle dolaze. Ako jos nesto znas javi se. Pozdrav

    Одговори
   • rade savić

    Moi Savići su iz Koljana opština Laktaši. Slavimo sv.Stefana. Jako malo znam o poreklu i rodbinskim vezama. Pozdravljam sve Saviće širom svijeta.

    Одговори
    • Милорад Богдановић

     Савићи су презиме добили по Сави, имену некога од предака њихових. Зато и славе различите славе. У Шематизму дабробосанском за 1882 годину спомињу се као слављеници 26 слава. Најбројнији су слављеници Ђурђевдана, Јовањдана и Никољдана., махом на цијелом простору ове митрополије.
     Такође и Савићи који славе Стевањдан. Најбројнији су на простору Прњавора, па Гламоча, Сарајева, Сребренице и Лијевче Поља.
     Зато би најбоље било да неко од Савића са простора Лијевче Поља, гдје славе такође различите славе, посјети наш Српски ДНК пројекат, упозна се са предностима проналаска сродника и корјена својих. До сада је тестирано четири Савића и сви су различита хаплогрупа. Можда сте с некима од њих у сродству, нпр. Савићима из Бенковца, РСК, који су ХГ карпатско-далматинска R1a, Z 280, као и Богдановићи из Јелићке, Приједор, који славе Срђевдан.

     Одговори
 • Александар Савић

  Поздрав свима.
  После не тако опширне потраге, сазнао сам за своје корене од 1800, порекло је Ивањица и слави се Митровдан тј свети Димитрије, али детаљнијом анализом и информацијама којима располажем, долазим до закључка да је породица Савић емигрирала из Црне горе или са Косова пошто су неки чукун дедови преносили информацију о том догађају.

  Одговори
 • Draga

  Sta znate o Savicima iz Vranjske Banje ,slavili su Mitrovdan?

  Одговори
 • Miroslav Savic

  selo dren kod obrenovca srbija familija savic slavimo svetog nikolu 19decembar

  Pozdravljam sve savice

  Одговори
 • Милодан

  Miroslav Savic
  selo dren kod obrenovca srbija familija savic slavimo svetog nikolu 19decembar

  Pozdravljam sve savice

  _______________________________________________________________

  -Савићи, прва половина 18. века, Леовић у Азбуковици, Михољдан.

  Ови Савићи, славе Михољдан. Проверио у књизи, нисам погрешио при постављању овог текста.
  http://www.poreklo.rs/2013/03/07/poreklo-prezimena-selo-dren-obrenovac/
  Поздрав!

  Одговори
 • Ivan Savić

  Pozdrav svima, ja sam clan porodice Savic iz Klenja, to je jedno selo u blizini Sapca, pripada opstini Bogatic, zanima me da li neko zna odakle su se moji preci doselili, jer sam cuo predanje o tri brata po imenu Sava-mi nosimo prezime po njemu kao Savici, Vuk-Vukovici i Cveja-Cvejici, da su dosli od prilike iz Hercegovine oko 1600-te godine, ako je to istina, slavimo sv. Alimpija. Znam deo istorije o njima oko 1800-te godine da je bilo oko 7 brace, koji su ziveli zajedno te su se poceli razilaziti, deo njih je otisao u Sabac, deo je ostao u Klenju a deo je otisao u susedno selo Ocage. Znam jos i da je moj pre-prededa se zvao Janko, imao je jednu sestru i ziveo je sa majkom. Kasnije je imao 8 sinova, za cerke nisam siguran, od tih 8 sinova znam njih 5, a 3ci se ne znaju imena jer su poginuli na Solunskom frontu. Od njih 3ce, 2ca su bili blizanci koji su poginuli u isti dan. Ako neko moze da mi pomogne oko resavanja daljeg stabla bio bih mu zahvalan.
  Hvala unapred.

  Одговори
  • Defendor

   Село Клење код Шапца пописано је у Харачком тефтеру Капетаније Мачве из 1831. године, који је објављен прошле године у издању Историјског института, а на коме је радио Радомир Ј. Поповић. Имам ту књигу, али тренутно није код мене, кад буде послаћу Вам клењске Савиће који су тада пописани, као и називе места у којима се ово презиме још спомињало.

   Одговори
   • Ivan Savić

    Evo ovako ja sam nasao u mojoj knjizi “MACVA“ autora Milivoja Vasiljevic, poreklo stanovnistva Macve i Klenjane u prvim popisima, na str. 173 nalazi se poreklo moji ono sto sam vec objavio pricu o 3 brata, ali ne pise mesto iz kog su se doselili, samo da su to bila braca Sava, Vuk i Cveja. A neke od Savica sam nasao cak u 3. popisu Klenjana na 246. strani. Navescu vam imena, mozda ce vam znaciti nesto: Stevan Savic, Vasiljko Savic, Jovan Savic i Mije( ili Mijo) Savic. Tih par ljudi je bilo u trecem popisu Klenja i Macve koji je bio 1829. godine. Od ovih niko nije odseljen, tako je bar autor napisao, a nije ni familija izumrla. E nasao sam i na 532. strani, pod rednim brojem 3013. Ivan Savic 30 godina, mati Stajka 48, zena Mara 28, braca Petar 25, Marko 22 i Dimitrije 21. Kuca sa placem 1d.o; 6 njiva 8d.o; vrednost 61 dukat, prihodi 26 talira. Na istoj strani pod rednim brojem 3014. Vasiljko Savic 70 godina, sinovi Nikola 26, Ninko 19, snaja Zivana 23, unuka Ivana 2. Kuca sa placem 1 d.o; 6 njiva 9 d.o;, vrednost 53 dukata,, prihodi 11 talira. Na strani 533. pod rednim brojem 3016. Marinko Savic 30 godina, zena Anica 28, sin Milan 1. Kuca sa placem 0,5 d.o; 4 njive 3 1/4 d.o; vrednost 27 dukata, prihodi 7 talira. Na istoj strani Rajko Savic 30 godina, zena Tomanija 28, sin Makevija 10, kceri Mitra 13, Stanojka 11, Joka 11, Andrijana 2. Kuca sa placem 0,5 d.o; 3 njive 4 d.o; 1 livada 3 kose, vrednost 31 dukat, prihodi 7 talira. Na strani 536. meni najvazniji covek iz familije pod rednim brojem 3072. Janko Savic 18 godina, mati Savka 45, sestra Smiljana 14. Kuca sa placem 0,5 d.o; 5 njiva 6 d.o; vrednost 41 dukat, prihodi 7 talira. Jankovi sinovi su bili: Milutin, Milovan, Dragutin (moj pra-pradeda), Mikailo, Milos i jos troica, koji su poginuli na Solunskom frontu. Za zensku decu nisam siguran da je imao. Odavde rodoslov znam jer smo svi zgrupisani na jednom mestu, ima par kuca i niji bilo seljenja, do pre par godina, kada su napustili Klenje zbog skole i sad Zive u Beogradu.
    Ako mozete da mi pomognete da nadjete pre Janka, njegovog oca, dedu ili tako nesto, bar da pokusamo da spojimo i da vidim odakle stvarno poticemo bio bih zahvalan, mislim da ce vam ovo pomoci sto sam vam napisao.

    Одговори
 • Saša Savić

  Ja sam iz Niša i interesuje me poreklo mojih Savića znam da je deda bio iz sela Jelašnica i slavimo Svetog Nikolu

  Одговори
 • Saša Savić

  Interesuje me i zašto su porodice imale po dva prezimena moji sa očeve strane su bili Savić-Cvetković pa je posle prvog svetskog rata država donela odluku da se zbog lakše administracije porodice sa dva prezimena moraju opredeliti za jedno pa je moj deda uzeo Savić a njegov rođeni brat Cvetković

  Одговори
 • savic milorada dalibor

  Trazim vezu sa porijeklom ja sam iz Sarajeva- djed iz Zavidovica Ozren selo Stog, zaseok Hrge-veza sa Hercegovinom. Slavim Sv Nikolu.Kontaktirajmo se Savici!

  Одговори
 • D

  Da li je Savic izvorno srpsko prezime? I kakva je veza srpskog prezimena Savic sa prezimenima Savitch (u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji) i Sawicz (u Poljskoj)?

  Одговори
 • Sava

  Pozdrav braćo i sestre,moji Savići su iz sela Bistrica,na 12 km od Banja Luke prema Bronzanom Majdanu,slavimo Svetog Nikolu.U Bistricu je izmedju 1875-1878 došao Špiro Savić,od mog čukundjeda otac.Došao je iz sela Crni Vrh,Glamočki srez,danas je to na granici izmedju opština Glamoč i Drvar.Imali smo pretka koji se zvao Sava Štrbac,od njega postadosmo mi Savići. Sava je živio u 18. vijeku,u Podiću,zaseok blizu Crnog Vrha.Štrbci isto slave Svetog Nikolu.Savići iz Crnog Vrha su se selili u raznim pravcima,pored Bistrice ima ih u selu Pervan i u Niševićima,u okolini Benkovca.Zanimljivo je da ima Savića muslimana i katolika,Savo ili Sava ne može biti nego Srbin,isto ko Jovo.Savića ima i Roma,Rusa,Ukrajinaca,Bjelorusa,Jevreja.Etimološko porjeklo izgleda ovako- Sabat(jevr.)-Sabaton(jevr.)-Savvatos(grč.)-Savvas(grč.)- Sava(srb.) Od Svetog Save ime je u našem prezimenu,budimo ponosni na to,živi i zdravi da ste.AMIN.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Драго ми је да сте се огласили и упознали нас о својим Савићима из Бистрице бањалучке.
   Желио бих да вам поставим неколико питања, и било би ми драго ако сте у могућности да одговорите.
   -Да ли сте сигурни да сте из Црног Врха, тј. Подића, или сте из парохије Стекеровци?
   -Да ли сте у сродству са Срдићима који су око 1860 доселили у Јелићку?
   -Да ли сте у сродству са Штрпцима из Радосавске, породицом Николе (1852-1951) и Тривуне (1887-1952)?
   Ова питања су постављена с разлогом, јер велики број досељеника са простора Купреса,Гламоча и Петровца, током 19 вијека, досељено је на простор између Змијања и Тимара, као и у њиховим селима. То је и мој родни крај. Ја сам из Јелићке, родом.

   П.С. Још драже би ми било да ћирилицом добијем одговор на постављена питања, јер наше Порекло се труди да очувамо понос нашег писма.

   Одговори
   • Sava

    Pozdrav Milorade,inače pišem azbuku ali trenutno nisam u mogućnosti da ovo napišem istom. Ne znam da li ste imali priliku da pročitate knjigu ,,Unac,, od sveštenika Petra Rađenovića.On je prošao 1932. i 1933. godine dolinu rijeke Unac uzduž i poprijeko,opisao je sve karakteristike tog kraja,sva prezimena,broj kuća,krsne slave i porjeklo svakog prezimena pojedinačno, naravno koliko je ko znao da mu kaže.U toj knjizi sam našao podatke o mojim Savićima,tj.da su iz Crnog Vrha(zaseok Motike) i da su prvo bili u Podiću.Možda su pripadali parohiji Stekerovci,mislim da im je ta crkva bila najbliža,a Savići koji su živjeli u Stekerovcima su tu došli iz Crnog Vrha.Srdići su isto iz Crnog Vrha,slave Svetog Nikolu ali nisu istog porjekla kao Savići i Štrbci. Za Štrbce u Radosavskoj ne znam,ako slave istu slavu kao mi, vjerovatno smo od istog roda. Oprostite zbog latinice.

    Одговори
 • Goran

  Pozdrav svim Savicima, moji savici su iz poblaća opstina pljevlja crna gora slavimo Svetog Pantelejmona.U okolini ima jos Savica oni slave Svetog Georgija.Ne znamo tacno poreklo, mozda smo iz hercegovine.

  Одговори
  • Jasmina

   Pozdrav Gorane, moji Savici su iz okoline Prijedora i isto slave Pantelejmona.

   Одговори
   • Милорад Богдановић

    Јасмина, слободно напиши да су твоју Савићи из Томашице код Приједора, јер Савића из околине Приједора има у сваком трећем селу.
    У Шематизму дабробосанском за 1882. годину Савићи се спомињу као слављеници 12 различитих слава, настањени скором на свим просторима ове митрополије.
    Као слављеници Пантелиндана спомињу се у селу Томашица код Приједора, парохији Бочац, Брекиња, Нововарошица и Пољаница код Дубице и Костајница.
    Томашица је те 1882. године имала 43 куће са 395 душа, а 1901 бројала је 69 кућа и 461 душа, тј. 243 мушких и 218 женских.
    У епархији Горњо-Карловачкој за 1883. годину спомиеу се Савићи као слављеници пет различитих слава, али ваши слављеници тамо не спомињу.
    Као и велика већина расељеника са простора сјеверне и с/з Босне у Славонију, и Савићи се спомињу. Доста су бројни. Славе седам различитих слава, али Савића који славе Пантелиндан, не спомињу се у Шематизму пакрачком за 1898. годину.

    Одговори
  • Magdalena Miletić

   Moj pradeda je iz Poblaća kod Pljevalja, deda mi se preselio na Zaborak opština Čajniče-Veljko Savić, a otac odatle u Gornji Milanovac a sada živi u Beogradu. Ja u Aleksincu.Slavimo Svetog Pantelejmona. Rodjače javi se, gde sada živiš?

   Одговори
 • Violeta

  Čitam gomilu informacija o Savićima,koje je i moje prezime takođe ali nažalost nijedan podatak mi nije bio koristan.Volela bih kao i većina ovde da saznam nešto o svom poreklu.Moji Savići su iz Smedereva,selo Lipe.Poslednji za koga se zna po kome nosimo prezime je Sava koji je imao dva brata čiji potomci nose druga prezimena.Odakle su došli nemam informaciju tako da ako neko nešto zna,ili negde postoji neki podatak neka se javi.Slava je sv.Jovan.20.januar.

  Одговори
 • Bojan Savic

  Pozdrav svima,moji su iz Banja Luke, opstinja Dobrnja,Zmijanje,zaseok Savici. 60-tih godina su presli u Laćarak,Sremska Mitrovica.Neki su ostali u rodnom mestu. Otac mi je rekao da smo presli u Bosnu iz centralne Srbije pre ko zna koliko godina

  Одговори
 • Marija

  Pozdrav svima!
  Moji Savici poticu iz sela Semce, opstina Gadzin Han. Slavimo Sv. Nikolu.
  Volela bih da znam nesto vise, mislim da su se tu doselili od nekud.

  Одговори
 • vojislav ananić

  САВИЋ
  Поријекло из Херцеговине

  Све породице које носе презиме Савић нису истог поријекла. Сродници су они који славе исту славу. Савићи који славе Лазаревдан, а живе на маглајском подручју порјеклом су из околине Невесиња.
  Милица Петковић из Сарајева интересује се за поријекло свог дјевојачког презимена Савић. Савићи су по њеној информацији из села Бочња (Маглај), Славе Лазаревдан, а у породици се сматра да би могли бити поријеклом негдје из Црне Горе.
  Савић је код нас веома често презиме и налазимо га на свим подручјима на којима живе Срби. Честа су и насеља са именом Савићи или Савић. Само у Босни и Херцеговини постоји деветнаест села са поменутим називима. Савић је прије свега презиме, али и име. У основи овог имена и презимена је календарско лично име Сава веома раширено код Срба, са изворним значењима старац и дјед. Име је преузето преко грчког Сабба из арамејског језика.
  Савићи славе различите славе, а највећи број их најчешће у Срба слави: Ђурђевдан, Никољдан, Јовањдан. У овом прилогу ћемо навести у којим је парохијама у Босни крајем прошлог вијека било Савића који славе поменуте славе. Ђурђевдан су крајем прошлог вијека славили Савићи у парохијама: Сарајево, Осијек, Блажуј, Пазарић, Долац-Забрђе, Гомионица, Босанска Градишка, Милошево Брдо и Грбавци, Станари, Чечава, Гашица и Биљаковац, Доња Дубица, Тешањ, Угодновић, Осиња, Паланка, Драксенић, Драговићи, Буснови, Моштаница, Бихаћ и Хргар, Грмуша, Врело, Медна Доња, Медна Горња, Власеница, Голићи, Сребреница, Сасе, Хрге, Краић, Соћковац, Порјечина, Бољанић, Босанска Градишка и Ламинци. Никољдан су у исто вријеме славили Савићи у парохијама: Сарајево, Осијек-Блажуј, Вареш, Вишеград, Мајевац, Тешањ, Мартинац, Печеноговци, Гаљиповци, Јелићи, Моштанице, Саница, Рибник, Граци, Гудавац, Шолаји, Стекеровци, Стимица, Сребреница, Сасе, Крњић, Хрге, Соколовићи-Вишеград, Слатина, Млеча и Брежани, Бистрица, Гомионица, Соколово, Возућа, Мокроноге. И на крају, Јовањдан су крајем прошлог вијека славили Савићи у парохијама: Пале, Високо, Кралупи, Илијаш, Соколовићи-Вишеград, Бистрица (Бањалука), Поповац, Шљивно, Гомионица, Тешањ, Ферићи, Умци, Бусовача, Зеница, Стројице, Сребреница, Магјај, Читлук, Вареш, Оштра Лука.
  Из напријед реченог произлази да све породице које носе презиме Савић нису истог поријекла. Сродници би могли бити они Савићи који славе исту славу. Пошто нас интересују Савићи из села Бочња код Маглаја, и то они који славе Лазаревдан, навешћемо мјеста у Босни у којима смо евидентирали њихове презимењаке који славе исту славу. На основу података којима смо располагали види се да је крајем прошлог вијека Савића који славе Лазаревдан било у парохијама: Рујница, Папраћа, Кравица, Лијешањ, Жљебац, Брусница, Прибојевић. Како је Лазаревдан слава низа братстава на простору источне Херцеговине покушали смо да поријекло маглајским Савићима тражимо на том подручју. Савићи у Кљену (Невесиње) славе Лазаревдан и старо им је презиме Миловић. Поријеклом су из Дабра одакле су се доселили у другој половини деветнаестог вијека. Миловићи у Поткому (Дабарско поље) досељеници су из Траовице. Славе такође Лазаревдан. Предак Миловића звао се Мило Бабић. Имао је сина Тривка, а Тривко синове Васиља и Михајла.
  Када су се и којим путем данашњи Савићи, који славе Лазаревдан, а живе на маглајском подручју ту населили, на основу доступних података нисмо у могућности да утврдимо. За сада можемо са доста вјероватноће да тврдимо да су поријеклом од Савића из околине Невесиња, а даљу старину требало би им тражити међу братствима источне Херцеговине који славе исту славу као и они, Лазаревдан.

  ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
  БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  Одговори
 • Ивица Савић

  Поштовање.
  У Косовском Поморављу у месту Шилово (свега пар километара од Гњилана) по попису са краја 19. века пописана је једна кућа са презименом Савић са крсном славом св. Петка. Академик Атанасије Урошевић у свом делу Изморник и Крива Река даје ове подате, али не и то одакле су дошли. По казивању предака, потомци тих Савића (један део њих живи и даље у Шилову, а други свуда по свету) себе сматрају за аутохтоно становништво Косова и Метохије. По предању, до пада Новог Брда у 15. веку живели су у њему, да би се након тога населили у Прековцу свега пар километара од Новог Брда, даље по предању постојала су три брата имена им се не знају, једног од њих убио је Турчин те су се браћа осветила, један је одлучио да бежи, а други је узео исламску веру. Овај који је побегао, населио се у селу Шилово, у село је дошао рано ујутру, те су их становници Шилова прозвали Петланци (дослели ли се у време када петлови кукуричу). Да прича има некаквих корена показује податак да су до Балканских ратова потомци Савића из Шилова и потомци оног Савића који је узео ислам остали у контакту (ови се касније населили у Гњилане – после Балканских ратова одселили се у Турску). Још један занимљив податак који до некле потврђује аутохтоност овог рода је и тај што су Савићи кумови са Живковићима-Цветковићима из Будриге код Гњилана чије кумство важи за једно од најстаријих у Србији ( предак Живковића-Цветковића који је умро са почетком 20. века је указао да ни његов чукундеда не зна од када датира кумство са Савићима). Генерално највећи проблем овога краје је неписменост, прва школа отворена је тек са почетком 20. века и из тога разлога не можемо имати сигурне податке, те се једино можемо ослањати на казивања, легенде. Ако ико нешто више може рећи о овом роду Савића био бих захвалан.

  Одговори
 • JELENA SAVIC

  Postovanje,

  Pokusavam da saznam poreklo prezimena Savic,jedino sto znam da mi se cukun deda zvao Dimitrije ,da je slavio Mitrovdan i da se doselio u Beograd iz Vojvodine,imam to dokumentovano na sajtu foto muzej posto je moj pradeda Paja bio fotograf.

  http://www.fotomuzej.com/atelje-pavle-paja-savic.261.html

  Одговори
 • Miodrag

  Savici,okolina Tuzle,Pozarnica..Slava Sv.Georgije-Djurdjic.Po predanju porijeklo vuku iz okoline Nevesinja.U ove krajeve je dosao Vasilj sa sinovima,od kojih je jedan bio Sava..Moguce je da je Vasilj po prezimenu Vasiljevic..Druga verzija,da su Savici iz okoline Niksica,krenuli niz Drinu prema Istocnoj Bosni..Ako neko ima nekih saznanja ,da se povezemo.Pozdrav svima Savicima.

  Одговори
  • Мила Панајотовић

   ПОЗДРАВ ЗА СВЕ САВИЋЕ!
   МОЈЕ ДЕВОЈАЧКО ПРЕЗИМЕ ЈЕ САВИЋ. МОЈ ОТАЦ СЕ ДОСЕЛИО У ПИРОТСКИ КРАЈ А ИНАЧЕ ЈЕ ИЗ ОКОЛИНЕ ЛУКАВЦА*ТУЗЛА, СЕЛО СМОЛУЋА ПОД ОЗРЕНОМ, ЗАСЕЛАК ЂУРИЋИ. ОН СЕ ЗОВЕ ЖИВКО САВИЋ, ДЕДА МИЛОРАД САВИЋ И ПРАДЕДА ЖИВКО САВИЋ. КРСНА СЛАВА ЈЕ ЂУРЂЕВДАН.
   ИЗ ОЧЕВЕ ПРИЧЕ ЗНАМ ДА СУ САВИЋИ ДОШЛИ ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ.

   ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ ИЗ ПИРОТА!

   Одговори
 • Саша

  Поздрав свим Савићима како да испитан порекло моје породице? Деда је родом из села Јелашница код Нишке Бање славимо Светог Николу живимо у Нишу

  Одговори
 • Savic Nikola

  Pozdrav svima,zanima me poreklo Savica koji su dosli u Done Vrbljane(Republika Srpska) kako sam ja saznao iz Glamoca a pre toga sa Kosova,Niksica i Knina..Nisam siguran u ove informacije a voleo bih da saznam nesto vise pa ako neko zna voleo bih da dobijem odgovor,inace zivimo u Temerinu(Vojvodina) gde se moj otac doselio 90ih i slava nam je Sv Jovan Krstitelj.Hvala unapred.

  Одговори
 • Ковачевић

  Мом прадеди са очеве стране жена је била из те фамилије, звала се ваљда Роска, имали су три сина и једну ћерку

  Ево ти мој имејл: [email protected]

  Одговори
 • Zlatko

  Ja sam savic iz kule vojvodina,slava nam je sveta petka sta mislite o poreklu?

  Одговори
 • Војислав Ананић

  САВИЋ, различитог су поријекла и славе више слава. Бројни су у српским насељима; у БиХ има 19 села званих Савићи или Савић. Патронимик, према календарском личном имену Сава/о. Нису истог поријекла, мада их много живи по Херцеговини, па би могли бити отуда (35, 618-619). Док низ братстава у области источне Херцеговине слави Лазаревдан (34,230), Савићи у Стригови славе Свете Враче, а Савићи у Јеловцу -Ђурђиц.

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  Одговори
 • Milica Savić

  Dobro jutro i postovanje!

  Mene zanima poreklo moje porodice,naime…Naisla sam na podatak da su moji preci,Jovan i Sava dosli iz Lovca (?) Pritom,nisam sigurna da li se misli na mesto Lovac,opstina Zvecan na Kosovu i Metohiji ili na mesto Lovac u Bosni? Meni bas niko,nista nije govorio o poreklu a jako bih volela znati. Moji (od cukundede) do danas su u selu Stojacak,opstina Smederevska Palanka. Slavimo Djurdjic,a moje zovu jos i „Čunguri“. Hvala unapred i pozdrav! ❤

  Одговори
 • Srboljub

  Poreklo porodice SAVIĆ iz Drenovca, Opština Paraćin
  Slava Sveti Jovan

  Одговори
 • Војислав Ананић

  САВИЋ (п,к,м). Савићи (п), у Жањевици (Гацко), Кљену, Слату, Засјену, Југовићима (Невесиње), Браном Долу (Билећа), Поријема (Борач), Грабовици (Чапљина), Добричу и Прову (Широки Бријег). У Жањевицу су доселили из Полица у Требињу. Старином су Влачићи (147:591). У Кљен су дошли из Дабра. Поријеклом су од тамошњих Миловића. Славе Лазаревдан. Савићи у Слату су од Вишњића „испод Голије“. У Слато су дошли око 1700. године из Југовића. Неке су породице прешле из Слата у Засјен око 1850. године. У Грабовицу су доселили из Жабице (Љубиње). У Порије је неки Савић дошао „као слуга из Бијење“, засновао породицу и ту остао. Слави Јовањдан. Савићи у Жањевици славе Ђурђевдан (59:135. 203.215,228,229.264.320). У Добрич су Савићи доселили давно из Раштана код Мостара «на кметство Јанића« из Мостара, а у Прову су прешли из Добрича. Славе Ђурђевдан (189:189). Савића има у Крековима код Невесиња (славе Јовањдан), Браном Долу (Љубомир, Требиње) и у Мостару. Савићи (к) су у Орашцу (Прозор). Дошли су из Прослапа прије окупације 1878. године. Поријекло им се у извору не наводи (79:71). Савићи (м) су у Дудлама (Главатичево, Коњиц).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Goran Savić

  Pozdrav za sve Saviće.Moji Savići su iz sela Blaževo opština Brus.Za sedam kolena unazad znamo da tu žive.Slave Arandjelovdan 21. Novembra.Ovde na sajtu nisam pronašao da ješ neki Savići slave istu slave.Odakle su doseljeni ne znam.Ako neko ima još neku informaciju odakle bi moji Savići mogli da vode poreklo bio bih mu zahvalan.

  Одговори
 • Aleksa Savic

  Moji slave Arandjelovdan. Znam da poticu iz sela Rastani, kod Mostara u Hercegovini. Ono sto ja znam je da su tu ziveli od pocetka dvadesetog veka, za ranije ne znam. Malopre sam pronasao ovaj forum pa…

  Одговори
 • Srba

  Poreklo Savića iz Drenovca / Paraćin. Slava Jovanjdan.

  Одговори
 • Milos Savic

  Ja sam iz Glusaca kod Bogatica, mi slavimo sv. Joakima i Anu (Cimijana)…

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top