Poreklo prezimena Savić

11. mart 2012.

komentara: 179

[toggle title=”TESTIRANI SAVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Savić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Donja Ljuboviđa, Ljubovija, ogranak Marinkovića Azbukovački Čitluk, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Savić

Haplogrupa: R1a Z280 Karpatsko-dalmatinski klaster

Poreklo: Benkovac, Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Savić

Haplogrupa: E1b rod A Kostanečevci

Poreklo: Vratnica, Jegunovce, Makedonija

Krsna slava: Petkovdan

Kontakt:
_________________________

Savić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

SAVIĆI

(na Njegovuđi)

Porijeklom su iz Bosne, odakle je Ostoja kao dječak od desetak godina oko 1914. godine došao u Šarance sa svojim ocem, gdje je radio kao majstor zidar. Ostoja se oženio od Anđelića i zasnovao porodicu na Njegovuđi, gdje i danas žive njegovi potomci.

Slave Đurđevdan.

_______________________

SAVIĆI

(u Paležu)

Potiču od Radovića iz Ječmišta kod Čelebića. Prezime Savić dobili su po Savi Radoviću, koji je imao sina Simeuna, Simeun je imao Ćetka, koji je imao nadimak “Cvijan”, pa Ćetkove potomke na uže zovu još i Cvijanovići.

U Palež se doselio Ćetko-Cvijan 1882. godine, kao odmetnik iz austrougarske vojske, pošto su se Čelebići nalazili u sastavu Austrougarske. Naselio se u Paležu, kod Žabljaka, na zemlji koju mu je dodijelila crnogorska vlada kao svom podaniku. Cvijan je imao četiri sina: Marinka, Marka, Branka i Nova. Marko je službovao po Makedoniji i Srbiji; njegovi potomci danas žive u Nišu. Marinkovi i Brankovi potomci žive u Paležu, a ima ih u Podgorici i u Novom Sadu.

Branko je živio u Americi, sa svojim mlađim sinom Zelenom, gdje je i umro 1994. godine.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (179)

Odgovorite

179 komentara

  1. Petar

    Savić okolina Srebrenice, Skelana, Slava Sveti Nikola. Neko iz tog kraja?
    Pozdrav.

    • Dejan

      Ima nas Savića u Crvici, to je selo 5km od Skelana niz Drinu, svi slavimo Mratindan. Moj pradeda se zvao Spasoje, ali niko nikada nije znao da mi kaže odakle je došao. Trenutno ima nas 20-tak porodica Savića, što u Crvici, što su se neki odselili u Bajinu Baštu itd.

  2. Saša Savic

    Poz svima,

    Moji su porijeklom iz sela Bočac, Republika Srpska. Savimo slavu Sveti Pantelija.

    Da li neko ima neke informacije, odakle su dosi Savic u selo Bočac.

    Poz

  3. Stefan Savić

    Stefan Savić krsna slava Đurđevdan
    Selo porekla drulupa (ispod planine Kosmaj)
    Čukun čukun deda mi se zvao Jevrem Savić…

  4. Kristina Stankovic

    Zdravo svima.
    Moji Savići, tačnije deda Ostoja Savić (rodjen 1938god) sa porodicom se doselio iz sela Osinja, Šnjegotinja u Vojvodinu, u Čurug 50ih godina. Slavimo sv.Iliju proroka.

  5. Savić iz Ljiga

    Savić iz Ljiga.Slava Sveti Nikola.Poreklo sa Kosova.Zadnjih 8 kolena smo u Ljigu.Ja sam u Beogradu.Svi Savici ce imati popust na kiropraktiku.Ko god ima problema sa leđima itd.0641129209

  6. Savić

    Interesuje me prezime Savić, slavimo Jovanjdan
    Živimo u BiH, poslednjih 5 koljena živi u Modričimogu li neke informacije molim vas?

    • Klaus Merkel

      Savići u mom selu ima još dve porodice eventualno tri selo šetonje opština Petrovac na Mlavi slava sveti jovan nikad nisam pitao ove dve porodice koju slavu slave ali za jednu predpostavlja da je isto sveti Jovan para deda milosav savić je imao čin generala na solunskom frontu a njegova bratanica je milunka savić kaplar sa njenim ocem bili su braća od tetaka kako sam razumeo čukun deda stanko savić je bio isto vojno lice i bio je zadužen za obuku regruta u požarevačkom srezu čin pukovnik deda je bio u kratko vreme u titovoj gardi obučavao ih je dedin brat je bio na VMA kao vojni psihijatar isto je radio kraće vreme prema priči dede došli smo sa kosova još pre nemanjića selo šetonje je po koministima nastalo u vreme kneza Lazara ali ovde stoji ostatak crkve koji je mnogo stariji vodenica iz vremena dušana silnog a u prvim kartama braničevskog regiona stoji selo ždrelo i selo šetonje mnogo kasnije selo braničevo manastir Gornjak koji je u ataru sela digao je knez Lazar ali na temeljima predhodne crkve ta crkva je tu bila mnogo pre nemanjića danas je po vatikanu i po našoj današnjoj SPC sve pre nemanjića izbrisano i stavljeno da smo pre bili pagani u stvarnosti pre nemanjića bili smo hrišćani i oduvek smo bili hrišćani krst nađen u mom kraju na temeljima crkve star je 2700 godina ima ga i danas po negde ali je većinom izbrisan iz istorije

    • Vladica savić

      Ja sam iz Blaca, to je od kruševca prema kosovu, slavimo sveti jovan, odgovoram na tvoj komentar jer slavimo istu slavu, mi smo poreklom iz sela kivčić sa kopaonika(to selo više ne postoji, bar ga nema na mapi, ili je to zaseok od nekog drugog sela) a naši koreni pre sela kivčić su iz crne gore

  7. Nebojša Savić

    Pozdrav. Iz Loznice sam, očeva familija vodi poreklo iz Kozjaka u kojem postoji zaselak Savići. Y-haplogrupa je J2a (J-Y14439). Prema porodičnom predanju, Savići su se u Kozjak doselili u 18. veku iz Hercegovine, mesto “Brusnica” (zbog čega su moje pretke u selu često zvali “Brusi”). Najstariji poznati predak se zvao Radovan. Svi Savići iz istoimenog zaseoka slave Đurđevdan. Pokušavam da lociram Brusnicu, ali za sada nisam pronašao ni jedno mesto u Hercegovini sa sličnim nazivom (jedino u Severnoj Bosni, što se ne poklapa sa predanjem). Da li je možda nekome poznato ovo mesto u Hercegovini?

    • Zoran

      Poštovanje,
      Nebojša, i moji preci su iz istog kraja, selo pored Kozjaka, Gornji Dobrić. Sasvim je moguće da smo u srodstvu, a i u rodoslovu koji sam napravio uz pomoć svog oca pominje se ime Nebojša, što je možda slučajnost, a možda i nije, imajući u vidu lokaciju. Moja adresa je [email protected] pa možemo razmeniti detaljnije podatke o poreklu naših porodica.
      Srdačan pozdrav

  8. Zivorad Savić

    Meni su pričali da su negde sa kosova, krenuli Čudman, Radman i Vesa a kasnije im se pridružio i Vlah Balaban. Doselili su se u Homolje mesto Krepoljin. Prezime potiče ranije od neke 1800 godine. Ovo je proračunato jer prvi u lozi mog prezimena jr Ilija Savić koji je imao svoje prezime ali pošto je ostao sam kada je porastao, oženio se i užeo ženino prezime Savić. Ilija je izgradio prvu osnovnu školu u Krepoljinu i ona postoji od 1859 godine. Mi Srbi u ovoj regiji slavimo Svetog Stefana. E sada od nekog od ove trojice potiče prezime Savić.

  9. Saša

    Pažljivo sam pročitao sve komentare i nisam video nikog iz mog kraja, Verići, Potkozarje. Slavimo Sv. Jovana. Pradeda je bio Ratko, poginuo u NOB-u sa Šošom kao komandantom (po kazivanju starih), otac mu je bio Ostoja. Ništa o njima više ne znam. Ako neko zna nešto ili je mog roda neka se javi na [email protected].

  10. Neda Savic

    Moji Savici vode poreklo iz Savic sela, Opština Komesarac, Slunj, Kordun…ustase su bukvalno pobili celo selo…moj deda je Ilija Savic od oca Save Savica, slavimo Svetog Nikolu..koliko ja znam, tri su brata krenula iz CG, jedan je ostao u Bosni a dvojica su otisla u danasnju Hrvatsku…ima li nekoga ko je sa Korduna?