Порекло презимена Савић

11. март 2012.

коментара: 179

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ САВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Савић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Доња Љубовиђа, Љубовија, огранак Маринковића Азбуковачки Читлук, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: R1a Z280 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Бенковац, Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: E1b род А Костанечевци

Порекло: Вратница, Јегуновце, Македонија

Крсна слава: Петковдан

Контакт:
_________________________

Савић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

САВИЋИ

(на Његовуђи)

Поријеклом су из Босне, одакле је Остоја као дјечак од десетак година око 1914. године дошао у Шаранце са својим оцем, гдје је радио као мајстор зидар. Остоја се оженио од Анђелића и засновао породицу на Његовуђи, гдје и данас живе његови потомци.

Славе Ђурђевдан.

_______________________

САВИЋИ

(у Палежу)

Потичу од Радовића из Јечмишта код Челебића. Презиме Савић добили су по Сави Радовићу, који је имао сина Симеуна, Симеун је имао Ћетка, који је имао надимак “Цвијан”, па Ћеткове потомке на уже зову још и Цвијановићи.

У Палеж се доселио Ћетко-Цвијан 1882. године, као одметник из аустроугарске војске, пошто су се Челебићи налазили у саставу Аустроугарске. Населио се у Палежу, код Жабљака, на земљи коју му је додијелила црногорска влада као свом поданику. Цвијан је имао четири сина: Маринка, Марка, Бранка и Нова. Марко је службовао по Македонији и Србији; његови потомци данас живе у Нишу. Маринкови и Бранкови потомци живе у Палежу, а има их у Подгорици и у Новом Саду.

Бранко је живио у Америци, са својим млађим сином Зеленом, гдје је и умро 1994. године.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (179)

Одговорите

179 коментара

  1. SilaSavic

    Cao svima ! Ja zivim u Arilju , moji su poreklom iz Severova (jednog sela ublizini Arilja) Ima vise porodica Savic u Severovu i Svi slavimo Svetog Apostola Andriju Prvozvanog (13 decembra).

    • Поздрав свима. Моји Савићи су из села Скорица, то је 18 км од Параћина кад се крене магистралом према Зајечару. Колико знам, староседеоци су. Крсна слава Свети Стеван.

  2. Vlado

    Sto se tice prezimena Savic ljudi koji se prezivaju tako poticu ili iz okoline Arilja, drugi poticu iz Crne Gore, a treci iz Krajine.
    Moji su davno davno se preselili iz CG okolinu Sekovica u Bosni.
    Moji su slavili Arandjelov dan do drugog svjetskog rata a posle toga su postali komuniste >D

  3. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    САВИЋ

    -Дрен, прва половина 18. века, Леовић у Азбуковици, Михољдан.
    -Дружетић*, прва половина 18. века, Стари Влах, Ђурђиц, уз Малешевиће.
    *у Дружетић су се доселила три брата рођена: Јован, Јуриша и Малиша са Увца из Раснице. Малиша је остао у селу, Јуриша прешао у Љутице а Јован у шабачку Каменицу. Неки од Малишиних синова спустили су се у Стублине.
    -Скела-1, друга половина 18. века, Лелић у Подгорини, Никољдан.
    -Совљак, друга половина 18. века, Босна, Јовањдан, уљези у Ђикиће.
    -Ђуковине, друга половина 18. века, Осечина у Подгорини, Никољдан, повећа и имућна задруга.
    -Бањани, после 1827. године, Осат, Ђурђевдан.
    -Бело Поље, после 1827. године, Јаково у Срему, Ђурђиц, уљези у Бошковиће.
    -Врело-1, после 1827. године, Бела Црква у банату, Никољдан.
    -Врело-2, после 1827. године, Остружањ у Подгорини, Никољдан и Аранђеловдан, уљези у Савиће 1.
    -Врело-3, после 1827. године, Каменица у Подгорини, Аранђеловдан.
    -Врело-4, после 1827. године, Бајевац у околини, Ђурђиц.
    -Голочело, после 1827. године, Црниљево у Подгорини, Јовањдан.
    -Лончаник, после 1827. године, Хрватска, Спасовдан.
    -Скела-2, после 1827. године, Гвоздац-округ ужички, Никољдан.
    -Трлић, после 1827. године, Рајевац у Подгорини, Јовањдан.

  4. Ja se prezivam Savic, a iz okoline Trstenika sam(rasinski okrug)!! Prema onome sto je moj deda iztrazivao, moji(nasi) preci su se doselili (za 8 generacija unazad znam da je tako) negde iz Grcke!! Licno nasa mnogobrojna familija Savic slavi slavu Svetog Jovana, 20. januara!!!

    • Slavisa Savic

      Pozdrav. Mislim da nema potrebe da naglasavam da se prezivam Savic. Savici ciji sam ja potomak po prici poticu iz makedonije pa su se naselili u Koretistu kod Gnjilana a onda jedan deo presao u Sijarinsku Banju a drugi u selo Orane kod Bojnika.
      Zajednicko je to sto i mi slavimo Svetog Jovana Krstitelja 20. Januara. Na pocetku sam istrazivanja pa ko zna, mozda ih negde sretnemo u proslosti te tvoje i ove moje.
      Pozdrav.

      • Sarko

        Славиша Савић, да ли имате породични надимак “Кикерци”?

        • Slavisa Savic

          Nemamo, bar ne da ja znam, a znam :o)

          • Александар Маринковић

            Славиша,
            у бази података FTDNA постоји извесни САВИЋ из Македоније са резултатом E1b. Да ли постоји могућност да се ради о неком вашем рођаку (по мушкој линији, наравно)?

            • Slavisa Savic

              To bi bilo samo nagadjanje. Naime, prica o poreklu iz Makedonije ima dva kraja. Jedan je Kriva Reka a drugi je Prilep. U prilepu navodno bio neki Sava, vodenicar pa je po njemu nastalo prezime Savic. Navodno tamo jos postoji nekakvo mesto sa imenom Savine vodenice. To je sve domen price i legende. Za sada pokusavam da odem sto dalje u proslost i dosao sam do 19. veka. Predstoji mi listanje crkvenih knjiga da saznam kada su se doselili sa Kosova tj. iz Koretista pa polako. Ko zna. Za sada sam obisao groblja, pa posle ostalo, katastri, porezi i sl.

            • Slavisa Savic

              Eto mene posle par godina 🙁 Ovo sa bazom mi nije bas najjasnije. Uspeo sam unazad da dodjem do pretka Vase Savica i verujem da su se Savici iz okoline Gnjilana doselili u Gornjo-jablanicki kraj negde posle 1878 godine. Vasa kao jedan od devetoclane porodice. Jedan od njegovih sinova,moj direktni predak (pradeda), Petar Savic iz Sjarine ucesnik ratova sa pocetka prethodnog veka i nosilac Karadjordjeve zvezde i drugih priznanja.
              Inace, podaci iz makedonije su mi nekako kljucni ako tako mogu da kazem.
              Puno pozdrava.

          • Sarko

            Slavisa Savic, lepo je što radiš stablo, kako mogu da te nađem na fejsu? I ja isto radim stablo (rodoslovno) po muškoj liniji i polako ga privodim kraju, bilo bi mi zadovoljstvo da se čujemo, možda ti ja mogu nekako pomoći oko stabla, Ja sam inace iz gnjilanskog kraja, a poreklom sam iz Sevca -Gornja Mala (Sirinićka Župa), kada su se moji stari doseljavali u Gornju Moravu – živeli su kratko vreme u Koretištu.

      • Nikola Savic

        Pozdrav ! Korene Savica sam pratio po krsnoj slavi,secanju starijih,mestima selidbe i informacija koje se mogu naci na netu ! Sveti Jovan Krstitelj je moja Krsna slava i ujedno jedna od slava koju Savici slave ! Trenutno smo u okolini Spca,tu smo se doselili iz Jadranskog Dobrica(18?? g.) a u Dobric iz stare Xercegovine negde oko Gacka i Trebinja ! Sticajem okolnosti upoznao sam i stekao prijatelja koji je prodekan na Novosadskom univerzitetu i rodom je iz nekog sela oko Trebinja.Gore trenutno ima oko 12 kuca Savica koji slave Sv.Jovana Krstitelja.Boze zdravlja ovog leta odoh gore pa cu saznati malo vise.Sa druge strane na nekom sajtu sam nasao informacije koje se podudaraju sa mojim dosadasnjim saznanjima ! Izvor tvrdi da su savici poreklom od Visnjica i da su se odselili u tri grupe,Hrvatska,Sumadija i oko Drine ! Navodi i selidbe ostalih Savica po Krsnim slavama! Najdalje sto sam uspeo saznati je 142? g. bas sa tog podrucja i taj Savic je bio neki plemic ! Nemoj te mi zameriti sto nemam sve tacne podatke,ali nisam bio ekstremno zainteresovan pa ni sam nisam belezio !

      • dejan

        slavisa i ja slavim svetog jovana

    • Slavisa Savic

      Ovo je bio odgovor na post carapan037

    • dejan

      ja slavim svetog jovana 20 januar moji poticu iz golocela opstina koceljeva

    • Janko Savic

      iz Rume sam inace moji savici su se doselili sa korduna vojnic ali ne znam odakle su dosli na kordun slava nam je Sv Jovan

  5. млађо

    Савић-и из Кисељака, општина Зворник, славе Ђурђевдан.

  6. Željko

    Ja se prezivam Savić, moja porodica živi u Šapcu (Pocerski Pričinović). Deda, pradeda, čukundeda živeli su u selu Konjuša, opština Osečina. Slavimo Đurđevdan. Čuo sam od dede da smo poreklom iz nekog sela kod Ljubovije (nije znao ime sela) i da smo se pre prezivali Despotović. Nedavno sam čuo od rođaka da smo u to selo kod Ljubovije došli iz C.Gore, okolina Žabljaka, Pljevlja…

  7. Фамилије-презимена Савић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Савић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    Бачевци, Белић, Белошевац, Братачић, Брежђе, Бујачић, Голубац, Градац, Дегурић, Дивци, Лелић, Лесковице-1, Лесковице-2, Горњи Лајковац, Доњи Лајковац, Латковић, Каменица, Кличевац, Лукавац, Горњи Мушић, Доњи Мушић, Попадић, Попучке, Рабас, Робаје, Седлари, Суводањ, Туђин и Црниљево.

  8. Srebrenko Savic

    Pozdrav svim Savicima!Zovem se Srebrenko Savic iz Brckog sam BiH.Zanima me porijeklo mojih Savica,slavimo Svetog Nikolu.Nadam se da ce neko da mi kaze nesto o mom porijeklu,unaprijed hvala.Znam da su moji preci dosli u Brcko u prvoj polovini 19 vijeka iz susjednog mjesta Orasje,predpostavljam posle Oraske bune.Ujedno moj predak Jovo Savic je imao problema sa tadasnjom vlasti,pa je bio objesen u Gradaccu.Prije ovih dogadaja i dolazka u Orasje ne znam gotovo nista.Prica se da su u Posavinu stigli iz Hercegovine ili Crne Gore,sto je moguce jer srpsko stanovnistvo iz Posavine i jeste mahom iz tih krajeva porijeklom.Imena koja se pojavljuju kod mojih predaka su uglavnom Stevo ili Jovo.Nada se da ove informacije mogu nekom da posluze da mi pomognu.

  9. Породична презимена у Качеру, Савић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

    Остале податке породица Савић – порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Лалинци
    -Бољковци
    -Бранчићи
    -Дићи
    -Ивановци

  10. DACIC

    Savic Dalibor , iz Priboja na Limu, ovde smo vec 400 godina !