Порекло презимена Сарић

11. март 2012.

коментара: 40

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

САРИЋИ

Сарићи су огранак Србљановића од којих су се давно одвојили. Зна се да су се раније презивали Милићи и да су живјели у селу Зукви. Презиме Сарићи добили су по баби Сари, која је била родом од Гаговића, са Безуја из Пиве, а удата за Зарију Милића, који је једно вријеме живио на Безују, гдје се и оженио Саром. Имао је синове Илију, Милинка и Живка. Кад је турска војска у октобриу 1840. године ударила на Дробњак, светећи Смаил-агу Ченгића, ухвате Зарију, поведу у Мостар и тамо га објесе.

Живјели су у Боровцу и Зукви, али су се у новије вријеме раселили. Неки од њих живе у Никшићу.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (40)

Одговорите

40 коментара

  1. Синиша Сарић

    Поштовани Сарићи. Моја породица Сарић је настањена на Сарића брду,Село Печенег Илова село под планином Мотајица,општина Прњавор,Република Српска. Имовина докупљена од неких бегова. Осим мог ђеда остали су се раселили ,Дубровник,Јеланска код Добоја,Велика Илова,Сарајево. Свако добро,Сарић Синиша.

  2. Sarić

    Pozdrav Sarići! Moja porodica potiče iz Ljubovije, na Drini. Poreklo nam je hercegovačko, tj središnja Dalmacija. Tako bar tvrdi Dr Ljuba Pavlović, u knjizi Sokolska nahija iz 1930. Slavimo Miholjdan.

  3. Душан

    Ја са Сарић Дишан.О свом пореклу од старих сам чуо да је отац мог Чукунђеда који се звао Никола,убио Турског Агу јер није дао жену за прву брачну ноћ и побегао у околину Пљеваља,где има извор који се и дан данас зове Сарића чесма.Исто сам чуо да му се мајка звала Сара и да је живео у Никшићу.Морао је због убиства да мења презиме у Сарић.Од Николе незнамо ко му је отац.Његов Син мој Чукунђед Мијат је украо младу и побегао на Босанску страну уз саму границу са Црном Гором у Мештревац село.1914 су га убили са 35 највећих домаћина из тог краја,на Шуковцу изнад Фоче,бацили у јаму са кречом.Знам да смо исто од Племена Бањана,славимо СВ Николу.Наводно али непроверено да се пре узимања презимена Сарић презивали Дамјановић,којих има у Никшићу и дан данас.Молио бих ако неко зна да му је предак убио Агу и побегао да породица неби страдала да се јави,јер од Николе незнамо даље.Хвала и желим пуно здравља,среће и весеља свим Сарићима.

    • nemanja

      Pozdrav, svi Sarići vode porijeklo od Drobnjaka, kasnije su se neki naseljavali u Bosnu, Hrvatsku, Srbiju, ali najveci dio u CG u Nikšiću i u Bijelom Polju.

    • Александар Сарић

      Поздрав свим Сарићима,

      Има десетак породица у Сланцима крај Београда и славимо Светог Апостола Тому.
      Исто смо чули причу о Баба Сари и да су нам корени из Старе Херцеговине.
      Фамилија Сарић се помиње у списима из 1860.године као стара фамилија у Сланцима. Мог деде прадеда не зна када су Сарићи дошли у Сланце, али сви списи и извори из 19.века указују да смо у Сланцима већ 2.века.
      Постоји манастир Сланци посвећен Светом Стефану који је по предању изграђен у доба Светог Саве, а обновио га је Ђурађ Бранковић у првој половини 15.века.

    • Фочак

      Поштовање,
      Мислим да Вам могу помоћи око даљег истраживања поријекла Ваше породице. Можете ме контактирати на [email protected] уколико сте заинтересовани.

  4. Дишан

    Поздрав свим Сарићима.Ја сам 76-то годиште.О свом пореклу сам чуо да је Отац мог Чукунђеда који се звао Никола,живео дал у Никшићу или околина Никшића није дао Аги Турском жену за прву брачну ноћ и да га је убио и морао мењати презиме у Сарић,исто наводно по мајци Баба Сари.Он је побегао у околину Пљеваља где има извор воде који се и данас зове Сарића чесма.Даље од Николе незнамо.Славимо СВ Николу,ако неко зна за свог предака Николу који је отишао због убиства Аге да му породица неби страдала и променио презиме,волео би да ми се јави.

  5. MMXXII

    pozdrav

    Sarić, otac Niksicanin majka Romanijka Vukovic.. nako odlaska iz sarajeva ima nas u Vojvodini, takodje ima dosta muslimana na potezu konjica i malo hrvata u Hercegovini.. na Borikama-Borack jezero takodje Satici ali nisu nam rod, slave drugu slavu.. ili ipak jesu? jos jednom pozdav svima

    • Сарић из Челинца

      Поздрав , Сарића има у Челинцу код Бањалуке, слава Свети Никола. Најстарији Сарићи за које знамо су Сарић Јовица рођен 1820 умро у Челинцу 1906. године и Сарић Гавро звани Гајо рођен 1825. Сарића има и у Лађевцима општина Челинац као и у Доњим Вијачанима и Шаринцима општина Прњавор. Требало би мало више радити тестове па бисмо знали који су Сарићи од истог поријекла. Изгледа да је било више Сари на различитим локацијама.

  6. Branko Sarić

    Pozdrav Sarići, moje poreklo potiče iz mesta Borija,opština Kalinovik(bivša Jelašca) Republika Srpska.Najstariji predak za koga znam je Matija Mato Sarić (proterao čengiće)rođen oko 1850 godine koji se doselio iz Banjana(Stara Hercegovina).Imamo istu priču o baba Sari i ubistvu age i menjanju lokacije boravka,kao i slave Aranđelovdan.Od tada slavimo Đurđevdan.

  7. Немања Сарић

    Поздрав Сарићи, ја сам из Теочина, околина Горњег Милановца, чуо сам причу да смо пореклом из Никшића.
    Најстарији члан за кога сам чуо је мој чукундеда Тимотије, био је у радном логору у Немачкој за време Другог светског рата, остао је тамо, не знамо шта се десило, а прадеда ми се звао Богољуб, такође је био у радном логору у Немачкој, али вратио се кући.