Порекло презимена Сарић

11. марта 2012.

коментара: 23

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

САРИЋИ

Сарићи су огранак Србљановића од којих су се давно одвојили. Зна се да су се раније презивали Милићи и да су живјели у селу Зукви. Презиме Сарићи добили су по баби Сари, која је била родом од Гаговића, са Безуја из Пиве, а удата за Зарију Милића, који је једно вријеме живио на Безују, гдје се и оженио Саром. Имао је синове Илију, Милинка и Живка. Кад је турска војска у октобриу 1840. године ударила на Дробњак, светећи Смаил-агу Ченгића, ухвате Зарију, поведу у Мостар и тамо га објесе.

Живјели су у Боровцу и Зукви, али су се у новије вријеме раселили. Неки од њих живе у Никшићу.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

 1. Saric Vladan

  Postavani Sarici ja sam rodjen u Niksic a djedovina mi je selo Mioce opstina Bijelo Polje.Glavno porijeklo svih Sarica na balkanu su iz Banjana kraj Niksica stara Hercegovina tj Marina glavica Somina Tupan.Odatle smo se za vrijeme seobe seli svuda po balkanu u Moracu iz Morace u Stranjane iz Stranjana u Mioce kraj Bijelog Polja.Banjski Sarici slave Arandjelovdan 21 novembar a mi koji smo odselili uzimamo slavu Svetog Andriju prvozvnaog 13 dencembar i to je i dan danas zastitnik moga doma a vidi da ima jos Sarica po Balkanu koji slave druge slave.A mora se priznati da i nas u Bosnu ima Sarica koji su uzeli drugu vjeru poturcili se…imate Sarica Greda kraj Sarajeva cijelo selo Sarica sve muslimanske vjeroispovjesti…

  • Sarić N. - BOSNA I HERCEGOVINA

   Postovani Vladane,

   Mislim da nikako nije u redu da iznosite notorne neistine i izjave bez pokrica. Naime Sarića grede se uopste ne nalaze pokraj Sarajeva (http://www.gacko.net/osman_saric.htm) vec odmah iznad sela pod nazivom Stolac u istocnoj hercegovini pokraj Gacka (cak 140 km udaljeno od Sarajeva). Kako mozete tvrditi da se neko kako navodite “poturcio” ili pristojnije presao na islam kao monoteisticku religiju? o tome nema nikakvih validnih dokaza.

   Ja cu samo reci da sam ja ucen da prezime Sarić (u nekim dijelovima BIH izgovor dugo “a”, medjutim u nekim dugo “i”) vuce porijeklo od zenskog imena Sara sto na hebrejskom.znaci:”slobodna gospodarica,kneginja,princeza”. Nemam slavu jer moramo prihvatiti da Sarić prezime postoji u sve tri najzastupljenije monoteisticke religije na balkanu.

   Ja samtram da je prezime nastalo u odredjenom mjesto (mozda i u Crnoj gori) ali da se nakon toga u toku raseljavanja dosta stvari promjenilo. Tada se ljudi nikako nisu djelili etnicki kao danas tipa Bosnjak, Hrvat, Srbin, Crnogorac itd, mnogi stanovnici su samo u spisima imali zapisanu odredjenu religiju koja je u tom momentu bila najpovoljnija da se prezivi.

   Svako dobro – Sarić N.

   • Vladan Saric

    Gospodine N.Saric mozda sam se pogrešno izrazio al kod nas u nas u CRNU GORU u nazad 500 600 godina uvjek provlačio izraz”portucili”.Jer Sarica nikad nije bilo u muslimaskoj vjeroispovjesti.Ima i Sarica kao katolika po Hrvaskoj i to znam…oni su nastali kao mnogi današnji hrvati prislilom morali da preuznu Hrvatsku Katolicke vjere…jer su i oni pretili smrcu i kao sto su radili turci za vrijeme njihove vladavine od 500 gonina na balkanu a svi znamo da su Hrvati nastali od srba za vrijeme” Ustaške onfazive”na prosirivanju katolički Hrvata istrebljavanju pravoslavnog zivlja iz HRVATSKE…kao sto zato postoje bezbroj dokaza kroz istoriju…Mnogi su polozili svoje zivote za nase pleme i nase pravoslavno prezime SARIC…to nikad ne smijemo zaboravit jer su oni to uradili da bi mi i dana danas postojali i sa ponosom nosili nase prezime Saric…

 2. Dušan Sarić

  Ja sam Sarić , zivimo na Ozrenu kod Doboja , slavimo svetog Djordja

 3. Aleksandar Saric

  Pozdrav svim Saricima..
  Ja sam iz varošice Raške blizu kraljeva, moji su sa planine Golije, najstariji clan za koga sam čuo od dede je moj cukun deda Nikola Saric koji je poginuo u nekom balkanskom ratu, zanima me odakle je on došao, gde nam je poreklo, slavimo Sv.Pantelejmona

  • Nikola Saric

   Zdravo Aleksandre, ja sam iz Beograda, citam komentare drugih i ispada da jedino ti i ja slavimo istu slavu, moj otac je iz Raske, Dezevo, Saronje, taj neki deo,zove se Radisa, Vukomir Saric mi je bio deda koji je u starosti na nagovor svoje dece presao u Vladimorovac ,zbog boljih okolnosti i lakseg zivota. Cisto sam komentarisao za uputstvo drugih koji budu tragali, nemam jos sve konce povezane tako da necu nagadjati odakle smo dosli pre Golije, al bih voleo to da saznam, podrav svim Saricima, budimo ponosni na nase prezima, ma koliko se istorija brzo zaboravlja.

 4. Marinko Golub

  Ja sam Marinko Golub i slavim Arandjelovdan,into mi je slava od moga potomka Save Sarica iz Boraka. Po prici moje babe neka Saricka ostaje udovica i udaje se u Osenik kod Pazarica op.Hadzici za nekog Goluba. Taj Golub prihvata i njenog sina koga je dovela sa sobom i daje mu svoje prezime Golub. On se zvao Sava Saric i rodjen je 1820 a umro 1904 . Imam njegovu smrtovnicu. Volio bih znati ko mu je bila majka da li je imao brace i sestara , Ako neko zna nesto o ovoj prici neka mi javi bio bih jako zahvalan jer mi fali podataka za moj rodovnik koji spremam.hvala

 5. ŽELIMIR

  Zdravo!
  Ima nas vidim malo šale zanimA me samo mi smo Sarići iz Tesliča Republika Srpska I jedino sto sam za sad uspio da saznam da poticemo iz Crne Gore a krsna slava nam je Đurđevdan ako zna ko sta vise?

 6. Поштовани Сарићи и остали
  Мој огранак породице Сарић је из Миросаљаца код Лазаревца, волео бих када би неко знао да ми каже више о нашем родослову и стаблу, славимо Ђурђевдан , чули смо за причу о Сари по којој смо сви добили презиме, као и причу о Милошу Опути Сарићу који је препливао Саву док га је јурила Турска хајка и настанио се у Војци у Срему и тамо сада има Сарића. Најдаље што сам сазнао је да ми се Чукундеда звао Војислав Сарић.
  Поздрав свима

 7. Nikola Saric

  Postovani Sarici, ja sam rodjen u Beogradu. Otac mi je sa kosmaja i tamo ima mnogo Sarica. Slava nam je Djurdjevdan. I ja sam kao i dosta vas od oca slusao pricu o baba Sari. Ima nas i u americi. Dedin brat je bio zarobljen u II sv. ratu na samom pocetku kao mlad vojnik i nije se vracao posle zbog komunista nego je otisao u ameriku, sa nekim od njegovih potomaka sam u kontaktu.

 8. Asim

  Ja sam takođe Šarić.
  Već duže vrijeme sam istraživao i dobio sam 3 odgovora na tri strane.
  Jedni su Sarici bili u Niksicu to su Srbi i CG nema puno, treći ste po redu po broju .
  ŠARIĆ u Hrvatskoj ima ih oko 6800 i jako su brojni i oni valjda potiču iz Hercegovine, bili su prvo ,, Sare,, pa posle prešli u Šarić.
  Moji Šarići potiču iz Azije, koji su bili švercari te su ostali na Balkanu sa nekoliko porodica, jer je tad bolje bilo na Balkanu.
  Šaran je bilo pa smo prešli u Šarić i mi smo muslimani, trenutno drugi smo na Balkanu po broju
  Svako dobro