Poreklo prezimena Sarić

11. mart 2012.

komentara: 40

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

SARIĆI

Sarići su ogranak Srbljanovića od kojih su se davno odvojili. Zna se da su se ranije prezivali Milići i da su živjeli u selu Zukvi. Prezime Sarići dobili su po babi Sari, koja je bila rodom od Gagovića, sa Bezuja iz Pive, a udata za Zariju Milića, koji je jedno vrijeme živio na Bezuju, gdje se i oženio Sarom. Imao je sinove Iliju, Milinka i Živka. Kad je turska vojska u oktobriu 1840. godine udarila na Drobnjak, sveteći Smail-agu Čengića, uhvate Zariju, povedu u Mostar i tamo ga objese.

Živjeli su u Borovcu i Zukvi, ali su se u novije vrijeme raselili. Neki od njih žive u Nikšiću.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (40)

Odgovorite

40 komentara

  1. Siniša Sarić

    Poštovani Sarići. Moja porodica Sarić je nastanjena na Sarića brdu,Selo Pečeneg Ilova selo pod planinom Motajica,opština Prnjavor,Republika Srpska. Imovina dokupljena od nekih begova. Osim mog đeda ostali su se raselili ,Dubrovnik,Jelanska kod Doboja,Velika Ilova,Sarajevo. Svako dobro,Sarić Siniša.

  2. Sarić

    Pozdrav Sarići! Moja porodica potiče iz Ljubovije, na Drini. Poreklo nam je hercegovačko, tj središnja Dalmacija. Tako bar tvrdi Dr Ljuba Pavlović, u knjizi Sokolska nahija iz 1930. Slavimo Miholjdan.

  3. Dušan

    Ja sa Sarić Dišan.O svom poreklu od starih sam čuo da je otac mog Čukunđeda koji se zvao Nikola,ubio Turskog Agu jer nije dao ženu za prvu bračnu noć i pobegao u okolinu Pljevalja,gde ima izvor koji se i dan danas zove Sarića česma.Isto sam čuo da mu se majka zvala Sara i da je živeo u Nikšiću.Morao je zbog ubistva da menja prezime u Sarić.Od Nikole neznamo ko mu je otac.Njegov Sin moj Čukunđed Mijat je ukrao mladu i pobegao na Bosansku stranu uz samu granicu sa Crnom Gorom u Meštrevac selo.1914 su ga ubili sa 35 najvećih domaćina iz tog kraja,na Šukovcu iznad Foče,bacili u jamu sa krečom.Znam da smo isto od Plemena Banjana,slavimo SV Nikolu.Navodno ali neprovereno da se pre uzimanja prezimena Sarić prezivali Damjanović,kojih ima u Nikšiću i dan danas.Molio bih ako neko zna da mu je predak ubio Agu i pobegao da porodica nebi stradala da se javi,jer od Nikole neznamo dalje.Hvala i želim puno zdravlja,sreće i veselja svim Sarićima.

    • nemanja

      Pozdrav, svi Sarići vode porijeklo od Drobnjaka, kasnije su se neki naseljavali u Bosnu, Hrvatsku, Srbiju, ali najveci dio u CG u Nikšiću i u Bijelom Polju.

    • Aleksandar Sarić

      Pozdrav svim Sarićima,

      Ima desetak porodica u Slancima kraj Beograda i slavimo Svetog Apostola Tomu.
      Isto smo čuli priču o Baba Sari i da su nam koreni iz Stare Hercegovine.
      Familija Sarić se pominje u spisima iz 1860.godine kao stara familija u Slancima. Mog dede pradeda ne zna kada su Sarići došli u Slance, ali svi spisi i izvori iz 19.veka ukazuju da smo u Slancima već 2.veka.
      Postoji manastir Slanci posvećen Svetom Stefanu koji je po predanju izgrađen u doba Svetog Save, a obnovio ga je Đurađ Branković u prvoj polovini 15.veka.

    • Fočak

      Poštovanje,
      Mislim da Vam mogu pomoći oko daljeg istraživanja porijekla Vaše porodice. Možete me kontaktirati na [email protected] ukoliko ste zainteresovani.

  4. Dišan

    Pozdrav svim Sarićima.Ja sam 76-to godište.O svom poreklu sam čuo da je Otac mog Čukunđeda koji se zvao Nikola,živeo dal u Nikšiću ili okolina Nikšića nije dao Agi Turskom ženu za prvu bračnu noć i da ga je ubio i morao menjati prezime u Sarić,isto navodno po majci Baba Sari.On je pobegao u okolinu Pljevalja gde ima izvor vode koji se i danas zove Sarića česma.Dalje od Nikole neznamo.Slavimo SV Nikolu,ako neko zna za svog predaka Nikolu koji je otišao zbog ubistva Age da mu porodica nebi stradala i promenio prezime,voleo bi da mi se javi.

  5. MMXXII

    pozdrav

    Sarić, otac Niksicanin majka Romanijka Vukovic.. nako odlaska iz sarajeva ima nas u Vojvodini, takodje ima dosta muslimana na potezu konjica i malo hrvata u Hercegovini.. na Borikama-Borack jezero takodje Satici ali nisu nam rod, slave drugu slavu.. ili ipak jesu? jos jednom pozdav svima

    • Sarić iz Čelinca

      Pozdrav , Sarića ima u Čelincu kod Banjaluke, slava Sveti Nikola. Najstariji Sarići za koje znamo su Sarić Jovica rođen 1820 umro u Čelincu 1906. godine i Sarić Gavro zvani Gajo rođen 1825. Sarića ima i u Lađevcima opština Čelinac kao i u Donjim Vijačanima i Šarincima opština Prnjavor. Trebalo bi malo više raditi testove pa bismo znali koji su Sarići od istog porijekla. Izgleda da je bilo više Sari na različitim lokacijama.

  6. Branko Sarić

    Pozdrav Sarići, moje poreklo potiče iz mesta Borija,opština Kalinovik(bivša Jelašca) Republika Srpska.Najstariji predak za koga znam je Matija Mato Sarić (proterao čengiće)rođen oko 1850 godine koji se doselio iz Banjana(Stara Hercegovina).Imamo istu priču o baba Sari i ubistvu age i menjanju lokacije boravka,kao i slave Aranđelovdan.Od tada slavimo Đurđevdan.

  7. Nemanja Sarić

    Pozdrav Sarići, ja sam iz Teočina, okolina Gornjeg Milanovca, čuo sam priču da smo poreklom iz Nikšića.
    Najstariji član za koga sam čuo je moj čukundeda Timotije, bio je u radnom logoru u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata, ostao je tamo, ne znamo šta se desilo, a pradeda mi se zvao Bogoljub, takođe je bio u radnom logoru u Nemačkoj, ali vratio se kući.