Порекло презимена Сарић

11. март 2012.

коментара: 40

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

САРИЋИ

Сарићи су огранак Србљановића од којих су се давно одвојили. Зна се да су се раније презивали Милићи и да су живјели у селу Зукви. Презиме Сарићи добили су по баби Сари, која је била родом од Гаговића, са Безуја из Пиве, а удата за Зарију Милића, који је једно вријеме живио на Безују, гдје се и оженио Саром. Имао је синове Илију, Милинка и Живка. Кад је турска војска у октобриу 1840. године ударила на Дробњак, светећи Смаил-агу Ченгића, ухвате Зарију, поведу у Мостар и тамо га објесе.

Живјели су у Боровцу и Зукви, али су се у новије вријеме раселили. Неки од њих живе у Никшићу.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (40)

Одговорите

40 коментара

  1. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Сарић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Сарић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Дудовица
    -Баћевац
    -Миросаљци
    -Степојевац
    -Чибутковица

  2. saric diana

    Zelim da vas obavjestim, ja sam ,, SARIC,, iz Konjica-HERCEGOVINA. Tacnije porjeklo nam je sa Boraka kod Konjica. Slava nam je Sv.Jovan. Inace u Konjicu zive i porodice istog prezimena a Muslimanske vjeroispovjesti a mi smo Pravoslavni Sarici. Toliko od mene , pozdrav svima . Austrija

    • Поздрав Диана, и моји су од Сарића из Коњица, исто славе Светог Јована. Доселили после рата у Банат, тачније Тополовац. Поздрав

  3. Б. Сарић

    Помаже Бог свима

    поштовано уредништво, драги Сарићи

    Моја шира породица данас живи на простору Печенег Илове, општина Прљавор, бањалучки срез. Наша крсна слава је Св. Архиђакон и првомученик Стефан. У истом крају има и оних Сарића који славе Св. Василија Великог.
    Према неким сазнањима, своје поријекло водимо из источне Херцеговине, племена Бањани, које се протеже од Никшића па све до Невесиња.

    Хвала свима одговорним на труду и озбиљности поводом овог, по мени, веома битног пројекта.

    Свако добро и велике успјехе желим свима од Господа.

    • Стевановић

      Код Маглаја у Горњој Бочињи су били САРКИЋИ Слава Св.Стефан.Били су до рата када је то пало у душманске руке,разишли су се свугдје по свијету.Поздрав!!!

  4. МИОСАВ САРИЋ

    ЖЕМИМ ДА ВАМ КАЖЕМ ДА МОЈА ФАМИЛИЈА САРИЋ ЖИВИ У ОПШТИНИ ПРИЈЕПОЉЕ СТАРА РАШКА СЕЛО МРЧККОВИНА И СТРАЊАНИ ДОСЕЛИ СМО ИЗ МОРАЧЕ ПОЗДРАВ

  5. LJUBIŠA SARIĆ

    моја шире роство живи у општини Пријепоље Стара РАШКА Села Горње Страњани, Мрчковина,Копривна СЛАВИМО СВЕТОГ АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ 13. децембра Доселили смо се из Мораче поздрав

  6. Д Сарић

    Поштовани,

    моји Сарићи су из околине манастира Студенице и околине Краљева. Један део живи у околини Кнића, код Крагујевца. Причу о баба Сари сам чуо од оца и драго ми је што се испоставило да није мит, већ изгледа истина. Такође, оно што бих навео као интересантну чињеницу је да је за време ратова у Босни у моје одељење дошла девојчица са истим презименом из Тузле, која је такође знала причу о тој за нас битној жени. На факултету сам упознао још једног Сарића који води порекло са Космаја и који је знао и за Сарино место порекла. У Србији се ово презиме изговара са дугоузлазним гласом “а”, док се у Црној Гори и БиХ изговара са краткосилазним гласом “и”.

  7. Д Сарић

    И још једна информација: краљевачко/книћански Сарићи славе св. Пантелејмона.

  8. Branko Sarić

    Dragi Sarići,kao ovo je moja priča o Sarićima.Moj najdalji poznati predak je bio Mato(Matija)Sarić koji je sa svojom grupom hajduka oslobodio Kalinovik,selo Borija srušivši Čengić vilu u prvoj polovini 19-og veka.Zna se da je Kalinovik prebegao kao dete zbog turske odmazde iz Banjana(Nikšić).Slavimo Svetog Đorđa,ali po predanju starijih slava je bila Aranđeliv dan.Pozdrav svim Sarićima.

  9. Svetlana Sarić

    Postovani Sarići, desetak porodica Sarić zivi u mestu Slanci nedaleko od Beograda, slavimo Svetog apostola Tomu. Znam da mi se pra deda zvao Djordje, bio je ucesnik u II sv. ratu, ali ne znam odakle vodimo poreklo, odakle i kada su se Sarići doselili ovde….. Deka je vec star (ima 84 godine), ali se secam iz njegovih prica o svom dedi da je i on ziveo na ovim prostorima…. o ranijim periodima ne zna nista…. Volela bi da saznam nesto vise.
    Hvala unapred

    Veliki i srdacan pozdrav za sve Sariće ma gde bili!

  10. Војислав Ананић

    САРИЋ (п.м). Сарићи (п) су у Борцима (Коњиц). Најстарија су породица у овом селу. Старином су из Бањана у Црној Гори. На Борке су доселили из Петровића у Бањанима “од главодужја”. Од њих потичу “Жуже у Острошцу и Голубовићи на Блацима”. Има их на Брадини изнад Коњица и у Мостару (59:312). Сарићи (м) су у Меданићима (Гацко). Дошли су из Стоца код Куле у Гацку. Мајка им добила земљу “по миразу”, па прешли на њу (59:202), Истакнути члан ове породице крајем 19. и у почетку 20. вијека био је др Мурат Сарић уредник исламског часописа “Гајрет” (147:591). Сарића има у Мостару, Тузли и другим мјестима.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.