Poreklo prezimena Sarić

11. mart 2012.

komentara: 40

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

SARIĆI

Sarići su ogranak Srbljanovića od kojih su se davno odvojili. Zna se da su se ranije prezivali Milići i da su živjeli u selu Zukvi. Prezime Sarići dobili su po babi Sari, koja je bila rodom od Gagovića, sa Bezuja iz Pive, a udata za Zariju Milića, koji je jedno vrijeme živio na Bezuju, gdje se i oženio Sarom. Imao je sinove Iliju, Milinka i Živka. Kad je turska vojska u oktobriu 1840. godine udarila na Drobnjak, sveteći Smail-agu Čengića, uhvate Zariju, povedu u Mostar i tamo ga objese.

Živjeli su u Borovcu i Zukvi, ali su se u novije vrijeme raselili. Neki od njih žive u Nikšiću.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (40)

Odgovorite

40 komentara

  1. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Sarić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Sarić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Dudovica
    -Baćevac
    -Mirosaljci
    -Stepojevac
    -Čibutkovica

  2. saric diana

    Zelim da vas obavjestim, ja sam ,, SARIC,, iz Konjica-HERCEGOVINA. Tacnije porjeklo nam je sa Boraka kod Konjica. Slava nam je Sv.Jovan. Inace u Konjicu zive i porodice istog prezimena a Muslimanske vjeroispovjesti a mi smo Pravoslavni Sarici. Toliko od mene , pozdrav svima . Austrija

  3. B. Sarić

    Pomaže Bog svima

    poštovano uredništvo, dragi Sarići

    Moja šira porodica danas živi na prostoru Pečeneg Ilove, opština Prljavor, banjalučki srez. Naša krsna slava je Sv. Arhiđakon i prvomučenik Stefan. U istom kraju ima i onih Sarića koji slave Sv. Vasilija Velikog.
    Prema nekim saznanjima, svoje porijeklo vodimo iz istočne Hercegovine, plemena Banjani, koje se proteže od Nikšića pa sve do Nevesinja.

    Hvala svima odgovornim na trudu i ozbiljnosti povodom ovog, po meni, veoma bitnog projekta.

    Svako dobro i velike uspjehe želim svima od Gospoda.

    • Stevanović

      Kod Maglaja u Gornjoj Bočinji su bili SARKIĆI Slava Sv.Stefan.Bili su do rata kada je to palo u dušmanske ruke,razišli su se svugdje po svijetu.Pozdrav!!!

  4. MIOSAV SARIĆ

    ŽEMIM DA VAM KAŽEM DA MOJA FAMILIJA SARIĆ ŽIVI U OPŠTINI PRIJEPOLJE STARA RAŠKA SELO MRČKKOVINA I STRANJANI DOSELI SMO IZ MORAČE POZDRAV

  5. LJUBIŠA SARIĆ

    moja šire rostvo živi u opštini Prijepolje Stara RAŠKA Sela Gornje Stranjani, Mrčkovina,Koprivna SLAVIMO SVETOG ANDREJA PRVOZVANOG 13. decembra Doselili smo se iz Morače pozdrav

  6. D Sarić

    Poštovani,

    moji Sarići su iz okoline manastira Studenice i okoline Kraljeva. Jedan deo živi u okolini Knića, kod Kragujevca. Priču o baba Sari sam čuo od oca i drago mi je što se ispostavilo da nije mit, već izgleda istina. Takođe, ono što bih naveo kao interesantnu činjenicu je da je za vreme ratova u Bosni u moje odeljenje došla devojčica sa istim prezimenom iz Tuzle, koja je takođe znala priču o toj za nas bitnoj ženi. Na fakultetu sam upoznao još jednog Sarića koji vodi poreklo sa Kosmaja i koji je znao i za Sarino mesto porekla. U Srbiji se ovo prezime izgovara sa dugouzlaznim glasom “a”, dok se u Crnoj Gori i BiH izgovara sa kratkosilaznim glasom “i”.

  7. D Sarić

    I još jedna informacija: kraljevačko/knićanski Sarići slave sv. Pantelejmona.

  8. Branko Sarić

    Dragi Sarići,kao ovo je moja priča o Sarićima.Moj najdalji poznati predak je bio Mato(Matija)Sarić koji je sa svojom grupom hajduka oslobodio Kalinovik,selo Borija srušivši Čengić vilu u prvoj polovini 19-og veka.Zna se da je Kalinovik prebegao kao dete zbog turske odmazde iz Banjana(Nikšić).Slavimo Svetog Đorđa,ali po predanju starijih slava je bila Aranđeliv dan.Pozdrav svim Sarićima.

  9. Svetlana Sarić

    Postovani Sarići, desetak porodica Sarić zivi u mestu Slanci nedaleko od Beograda, slavimo Svetog apostola Tomu. Znam da mi se pra deda zvao Djordje, bio je ucesnik u II sv. ratu, ali ne znam odakle vodimo poreklo, odakle i kada su se Sarići doselili ovde….. Deka je vec star (ima 84 godine), ali se secam iz njegovih prica o svom dedi da je i on ziveo na ovim prostorima…. o ranijim periodima ne zna nista…. Volela bi da saznam nesto vise.
    Hvala unapred

    Veliki i srdacan pozdrav za sve Sariće ma gde bili!

  10. Vojislav Ananić

    SARIĆ (p.m). Sarići (p) su u Borcima (Konjic). Najstarija su porodica u ovom selu. Starinom su iz Banjana u Crnoj Gori. Na Borke su doselili iz Petrovića u Banjanima “od glavodužja”. Od njih potiču “Žuže u Ostrošcu i Golubovići na Blacima”. Ima ih na Bradini iznad Konjica i u Mostaru (59:312). Sarići (m) su u Medanićima (Gacko). Došli su iz Stoca kod Kule u Gacku. Majka im dobila zemlju “po mirazu”, pa prešli na nju (59:202), Istaknuti član ove porodice krajem 19. i u početku 20. vijeka bio je dr Murat Sarić urednik islamskog časopisa “Gajret” (147:591). Sarića ima u Mostaru, Tuzli i drugim mjestima.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.