Порекло презимена Рајак

11. марта 2012.

коментара: 20

Презиме Рајак, како пише наш сарадник Рато Рајак, вуче порекло из Берана. Његов допис објављујемо у целини:

Моја фамилија Рајак је из села Доброучићи у општини Рогатица, у Републици Српској. Крсна слава нам је Св. Никола. Огранак Рајака у општини Рогатица живи и у селу Дуљевац, са истом славом. Као зачетник лозе Рајака у Доброучићима, по предању, помиње се Васиљ Рајак – Крвојевац. Мој пок. отац звао се Славко (1934-1979), дјед: Љубан Рајак (1900-1985), прадјед: Јоксим Рајак (1867– 1942).

Сачувано је усмено предање да су се Рајаци на ове просторе доселили почетком 19 вијека од Берана из Црне Горе.Тврди се да је презиме промијењено и да смо се претходно презивали Момчиловић. Нисам никада успио да потврдим истинитост овог казивања.

Даље, предање указује на неке друге огранке Рајака који су се са истог изворишта раселили у Заовине на Тари, затим у околину Зенице и огранак који се населио у Лици и Крајини. Неки од ових огранака су временом модификовали презиме Рајак у Рајаковић и Рајачић.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

ПОЗНАТИ:

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

 1. Rajak

  U Srbiji sada ima dosta porodica Rajak, ali su porekla različita.
  U Šapcu znam da ima tri porodice, od kojih je jedna iz Hercegovine, a druge dve iz okoline Rogatice. Tačnije, moji su iz sela Milkovići, ako se još uvek tako zove.
  Moj deda se zvao Miloš, a pradeda Veljko.
  Ako neko ima više informacija o poreklu našeg prezimena, molim da mi se javi na adresu [email protected]

  • Miro

   Katarina, mislim da si ti…
   Veljko Rajak i Jevra Djeric Rajak
   Miladin i Novak poginuli u II sv ratu
   Zorka (kcerka Milka)
   Radojka Zoeanovic Rajak (Radomir, Vitomir, Mica i mislim Goranka)
   Darinka Gajic Rajak
   Radinka Rehak Rajak (Ljerka i Miro)
   Ilija Rajak (Branko Bane)
   Milos Rajak (Goran)
   Polusestre
   Milanka
   Rajka
   Stojanka
   Lijep pozdrav!

   • Gordana

    Lepo si nas sve redom nabrojao
    Ljubi te tvoja Goca

   • Miro

    Doping podataka:
    – Vasilj “Krvojevac” Rajak
    – Marko Rajak (sin od Vasilja)
    – Dimitrije i Staka Rajak (sin od Marka)
    – Lazar (sin Dimitrije i Stake) i Marija (rodj. Markovic) Rajak
    – Veljko(sin Lazara i Marije) Rajak i Jevra (rodj. Djeric) Rajak
    Njihovi sinovi i kceri:
    Miladin i Novak poginuli u II sv ratu
    Zorka Radovanovic Rajak (kcerka Milka, unuci Denis i Danijel Sljivo)
    Radojka Zoranovic Rajak (djeca Radomir, Vitomir, Mica i Milanka)
    Darinka Gajic Rajak (djeca Gordana i Mirjana, unuci Ivana, Djordje, Milos i …)
    Radinka Rehak Rajak (djeca Ljerka i Miro, unuci Lea, Damjani Mila)
    Ilija Rajak (sin Branko- Bane, unuci … tri unuka imena ne znam)
    Milos Rajak (sin Goran, unuci Veljko i Katarina)
    Polusestre od Veljkove drugar zene Zorke:
    Milanka Stanisic Rajak
    Rajka Vrejic Rajak (djeca Dragan, Goran, Sladjana, Sladjan, Vedrana, unuci Veljko, Danin, Noa i ….. )
    Stojanka Stojadinovska (nisam sigurno da je perziken dobro) Rajak

    • Славко

     Мој Чукунђед је Јоксим, прађед Љубан, ђед Славко, не видим их нигдје на вашем стаблу.Хвала

    • Гашо

     Миро, моје стабло води од Маринка, једног од синова Васиља.
     Имам и ваше стабло, тј Марково.Неке ствари се поклапају а неке не.
     Како да ступим у комуникацију са Вама, да размјенимо информације?

 2. Ja sam poreklom iz Bihaca a prezime Rajak se moze pronaci u okolini Bihaca tacnije selima Gata,Bugar kao i u Srbu kod D. Lapca (Hrvatska),Sarajevu,Mrkonjic Gradu(slava im Sveti Jovan),Zenica itd. a u Srbiji Beograd, Nis,N.Sad itd. a bilo je tog prezimena i na Kosovu tacnije okolina Pristine sa kojima smo rodbinski vezani ali bukvalno da nismo znali jedni za druge zbog migracije.U okolini Cazina(Bosna)kod Bihaca postoji naziv sela Rajak iako nije bilo niti jedne srpske kuce i niko ne zna poreklo imena tom selu. Ako je tacno po nekim istoricarima da Srbi ,,vuku”poreklo cak iz Indije indikativno je da ima mnogo Indijaca sa prezimenom Rajak cak neki nose i srpska imena kao recimo Milan.U C. Gori ne znam da postoji prezime Rajak mada se nisam nesto ni puno interesovao.

 3. Небојша Новаковић

  Рајака је било пуно у Доњој Гати (Бихаћ). Памте да су старином с Југа и изгледа да су прво “пали” у околину Унца, па су се одатле расељавали даље. Било их је 10 кућа, слава Св. Никола.

  Није искључено да се ово “с Југа” односи управо на Црну Гору.

 4. Tako je, ja sam rodjen i zivio u Bihacu ali mi je otac iz D.Gate ali smo se rasuli svuda po svetu od Amerike,Australije itd.Slava mi je Sveti Nikola ali znam za Rajake Iz Mrkonjica a slava im je Sveti Jovan.Ni stariji ljudi nisu znali tacno poreklo, ono sto oni znaju a to je da smo doselili navodno iz Like a pre toga ko zna?Dosta Rajak ima u B.Palanci a za C.Goru ne znam jer ako vodimo poreklo sa tih prostora onda je vise Rajaka iselilo sa tih prostora nego sto ih je ostalo a verovatno je i bilo promena prezimena dodavajuci ,,ic” ili ko zna, zna se da se u Austrougarskoj ukidalo ,,ic” i opet navodim slucaj Indije i prezimena Rajak i da li to ima ikakve veze sa istorijskim cinjenicama jer indikativno je da cak nose srpska imena.Sve ,,cadjo” do ,,cadje” hahahahaha i cesce je prezime Rajak u Indiji nego kod nas, doduse vise ih i ima kao naroda.

 5. Bane

  Po nekoj prici mislim da je tacno da svi Rajaci poticu iz Berana,jer meni su govorili da poticemo iz starae Crne Gore.Moji roditelji su dosli iz Janjeva kod Sipova i preko Jajca stigli su u Banja Luku, a u toku rata 1943 presli su u Beograd.
  Mirko,Dusan,Nikola,Miroslav,su muske glave koje imaju brojne naslednike koji nastavljaju tradiciju stim da zenski deo nije zadrzao prezime stogi i pominjem.
  Krsna slava je sv.Jovan

  • Milos

   U opstini Sipovo ne postoji selo Janjevo. U opstini Sipovo prezime Rajak postoji u selu Stupna, gde cak postoje i Rajakove kuce, kao zaseok tog sela. Sto se tice Rajaka u Jajicu, tu se doselio Ilija Rajak, pekar, koji se doselio iz Mrkonjic grada, a u Mrkonjic gradu mu je ostao brat Dusan Rajak, takodje pekar. Ilija je u Jajice doveo i svoju sestru Joku, koja nije imala dece, a zivela je u kuci sa Ilijom do smrti. Ilija je ozenio Andju i sa njom imao 7-oro dece. Dve najstarije cerke su umrle kao devojke (Cveta i Lepa), treca cerka Jovanka se udala u Jajicu za Bacanovica (takodje pekar) i rodila 20 dece, a 16 ih je prezivelo. Sledeci po starini je Pavle, koji se 2 puta zenio i imao ukupno 4-oro dece. Sledeci je bio Todor, koji se odselio u Sarajevo i tamo se ozenio i imao ukupno 17-toro dece. Posle Todora je Bogdan, koji se odselio u Banja Luku i imao je tri kceri. I najmladji Ilijin sin je Stevo, koji se ozenio u Jajicu i imao imao 10-toro dece, a od toga je pozivelo njih 4-oro. Slava ovih Rajaka je sv. Jovan. Rajaci kod Travnika, takodje slave sv. Jovana, pa je izvesno da se radi o istoj familiji.

   Inace Dusan Rajak je u Mrkonjic gradu imao kucu u centru grada do drugog sv. rata, dok kuca Ilije u Jajicu se sama urusila, jer je od strane potomaka napustena jos za vreme drugog sv. rata.

   • Срђан Рајак

    Душан Рајак, пекар из Мрконјић Града имао је и брата Ристу. Душан Рајак је имао жену Анђу са којом није имао дјеце. Ристо Рајак је имао сина Милана и кћерку Миру. Милан је имао сина Срђана и кћерку Јадранку. Срђан има сина Бранка који има двоје дијеце, синове Филипа и Давида.

  • Tihomir Rajak, nasa krsna slava je 6.maj djurdjevdan

   Prema mojim saznanjima loza Rajaka je veoma stara, U opstini Sipovo postoji selo Duljci – i zaseok rajaka, moj deda Pero i baba Mara imali su vise djece ali je prezivelo samo sestoro.Zanomljivo je da je ta porodica koristila do 1948. godine samo 2 muska imena Stanko i Pero (za prvog sina).Pero je imao 3 sina i 3 cerke i to;Stanka,Nedju,Rajko,Milevu,Jovanku i Vladinku. Stanko se odselio u Sipovo pa u Jajce i sa Stanom izrodio troje dece Tihomira,(u crkvi ime Pero a u opstini Tihomir),Vinku i Dobrilu.Nedjo ima 2 cerke Suzanu i Anitu,Rajko cetvoro dece Nikolu, Dalibora,Mileva i Nikolina svi zive u Sipovu. TIHOMIR ZIVI U BEOGRADU I SA GORDANOM IMA DVOJE DECE, NIKOLU I TATJANU.NIKOLA IMA SINA NIKOLU I ZIVI U BUGARSKOJ

 6. Zoran Rajaković

  moji Rajakovići su sa Tare iz Zaovina,i došli su tu tj.prešli preko Drine sa Sjemeća oko 1830god. Opština Rogatica,rođen sam 1956 u Šapcu,slava sv.Nikola,a našao sam selo Rajaković u Žumberačkoj gori na granici HR.i SLOV.NA 1100m nadmorske kao i Zaovine,nisu unijaćenjem prešli u katolike,i ima ih u celoj SLO. i HR.Dosta su imena zadržali iz svojih krajeva odakle su došli(Nikola,Miloš,Radivoj(e),Milivoj(e),Petar,Petko,Stanimir……a imam neka saznanja o poreklu iz Boke,Kotor i da u jednom manastiru sv.Nikole ima neki mač sa obeležjem SsvNR(slava sveti Nikola Rajaković)…..

 7. milan

  САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

  РАЈАК, Јовањдан и Никољдан, РАЈАКОВИЋ

  Српски патријарх ЈОСИФ РАЈАЧИЋ имао је старо презиме РАЈАКОВИЋ.
  Патријарх РАЈАЧИЋ устоличио је у банској части, свога пријатеља, генерала
  ЈОСИПА (ЈОСИФА) ЈЕЛАЧИЋА. Бан ЈЕЛАЧИЋ дружио се са својим пријатељима,
  Србима: ЈОСИФОМ РАЈАЧИЋОМ и генералима БУДОМ БУДИСАВЉЕВИЋЕМ и
  ПЕТРОМ БИГОМ све до своје трагичне смрти.

  Драги моји пријатељи који имате презиме РАЈАК и РАЈАКОВИЋ будите поносни
  што је од вашег кољива један од најчаснијих српских патријарха ЈОСИФ РАЈАЧИЋ,
  који је створио СРПСКУ ВОЈВОДИНУ.

  МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ
  ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена), Нови Сад, књига у рукопису

 8. Срђан Рајак

  Dušan Rajak, pekar iz Mrkonjić Grada imao je i brata Ristu. Dušan je imao ženu Anđu sa kojom nije imao djece. Risto Rajak je imao sina Milana i kćerku Miru udatu Đukić. Milan je imao sina Srđana i kćerku Jadranku udatu Dević. Srđan ima sina Branka i kćer Jelenu. Branko ima dva sina Filipa i Davida. Kuća u centru Mrkonjić Grada kod crkve je obnovljena i u posjedu je nasljednika Milana Rajaka.

 9. lidija

  Moj djed se zvao Dušan Rajak,rodom je sa Korduna. Posto je bio oficir,vojno lice,imao je prekomande i došao u Crnu Goru gdje je upoznao babu Olgu i mi sad tu živimo!!! Veliki pozdrav svim Rajacima

 10. Илија

  У Поуњу, Милан Карановић евидентира Рајаке у 5 насеља са 14 кућа. Рајаци су евидентирани у Ивањској, 1 кућа , дошли и Калата (Лика) пре Окупације, у Подврану, 1 кућа дошли из Кулен Вакуфа пре Окупације, у Мутнику на Марин Мосту 1 кућа, дошли из Гате 1910. године и у Ћоралићима 1 кућа, дошли пред Окупацију из Гате. Најбројнији су у Доњој Гати, у Рајакову Потоку 6 кућа и Рајакову Брду 4 куће (укупно 10 кућа). Сви ови Рајаци славе Никољдан. Старином су са Југа. Око 1842. године дошли су у Доњу Гату и то су они који се јављају око Унца после пада Босне.