Порекло презимена Ракас

11. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Mirjana Rakas Marinkovic

    Prezime RAKAS potice iz Dvora na Uni – Hrvatska…..krsna slava sv Nikola.

  2. Порекло презимена Ракас.
    Презиме Ракас је српско презиме. Ракаси су православна српска фамилија. Крсна Слава фамилије Ракас је Свети Никола (19. децембар).
    Презиме Ракас настало је у Војној Крајини, која је била део Аустријског царства у средњем веку.
    Претходно презиме фамилије Ракас јесте Ивановић. Српска православна фамилија Ивановић је прешла из Босне (српска земља Босна под окупацијом Турске) у Војну Крајину (Аустријско Царство) и променила презиме у Ракас.
    Ракаси су се населили у подручју Баније, место Двор на Уни (село Зут).
    У то време српски православни хришћански народ био је под окупацијом и терором исламске османлијске турске власти, и много српских православних хришћанских породица прешло је у Војну Крајину Аустријског Царства, јер су желели да живе слободно и да наставе борбу до ослобођења српског народа, српских земаља и Србије из које се повукли под борбом.
    У време Српског Царства фамилија Ивановић живела је у подручју Ниша (село Крушце).
    Ивановићи су једном приликом водили одсудну битку да би се одбранили од терора турске злочиначке власти и бандита који су прогањали, пљачкали, малтретирали и убијали Србе само зато што су православни хришћани. Витезови по знању и вештинама, духу и српству Ивановићи су Турцима нанели катастрофалне губитке и тежак пораз јер нису дозволили да буду изненађени, на време су сазнали да се Турци спремају да дођу да их нападну, па су Турке сачекали у заседи и тактички их ухватили у кљешта и поразили их до ногу. Али и после победе ситуација није била добра, јер се могла очекивати турска одмазда, а суочени са оскудицом у ратном материјалу, наоружању и опреми Ивановићи су одлучили да пређу у Аустријско Царство у Војну Крајину, у којој су Срби већ живели слободно као граничари Аустријског Цара, да се ставе под његову команду, и да старе непријатеље дочекају како треба првом следећом приликом.
    Ракас као ново презиме настало је симболично по угледу на речне ракове, који су били у то време распрострањени, јер је природа била врло чиста, па и беспрекорно чисте речне воде у којима ракови једино могу да живе, што је Ивановићима била симболика коју су уочили док су прелазили реку Уну када су ушли у Аустријско Царство. Рак је борбена животиња, има оклоп као витез, има кљешта којима се бори, кљешта су древни војно-тактички маневар који се користи у биткама а у чему су Ивановићи били експерти итд. Имајући све то у виду ново презиме је прихваћено једногласно.
    Наш мото је „Светосавље-Слога-Слобода-СрБство“.
    Фамилија Ракас данас живи у Србији, Републици Српској и широм света, а врло мало на Банији у Крајини. Српски народ је био у већини на подручју некадашње Војне Крајине у Аустријском Царству, па у Аустро-Уграрској, у Краљевини Југославији, СФР Југославији и Републици Српској Крајини. Падом Републике Српске Крајине Банија и Двор на Уни под контролом су хрватских власти од 1995 године.

    с поштовањем
    Петар Ракас
    (старином Ивановић)
    Београд
    [email protected]
    http://www.rakas.rs
    064-172-53-73

    • Петар Ракас

      Ажурирана је адреса мог сајта на
      https://Rakas.RS/ на српском језику, и
      https://Rakas.RS/EN/ на енглеском језику,
      Све друго је исто.

      с поштовањем
      Петар Ракас (старином Ивановић) из Београда
      [email protected]
      064-172-53-73

      • Predrag Rakas

        Pozdrav Petre, ja sam Predrag Rakas iz Matijevića, opština Dvor. Slučajno sam gledajući porijeklo našeg prezimena naišao na vaš obiman članak, bogat istorijskim podatcima koje nisam znao do sad. Ovde mislim na bivše prezime, i porijeklo naših predaka, te njihov život do dolaska u Vojnu Krajinu. Neznam dal vam je poznato, sem sela Zut iz kog je moje porijeklo, Rakasa imate i u Glinskoj opštini, sela Veliki i Mali Obljaj. Bilo ih je do 1995,nakon tog nije mi poznato. Imamo u Vrgin Mostu na Kordunu i u Velikoj Gorici kod Zagreba također Rakase, ali katolike. Oni su 1942 godine primili katoličanstvo da bi se spasili od logora smrti Jasenovca. Moja loza Rakasa ima nadimak ili po starinski( špicname) Caklari. Djed Nikola i brat mu Dragan su iz Zuta saselili u Matijeviće. Njihov rođeni brat Stevan je kao mladić otišao u Ameriku gdje je i umro u poznim godinama. Brat im Miloš odlazi poslije drugog svjetskog rata u Prigrevicu u vrijeme kolonizacije,tamo da omam i dosta rodbine u samoj Prigrevici, Somboru i Apatinu. Djedovi Nikola i Dragan su se opokojili u Matijevićima, moj otac je Ljuban, njegova braća Milan i Rade su umrli, kao i sestre Dragica i Damjana(Sejdara) Svi mi mlađe generacije smo poslije Oluje obnovili kuće, ja sam sa ženom u Njemackoj, ćerka mi se i udala ovde, te od nje imam jednog unuka. Sin mi živi i radi u Zagrebu, i od njega imam još jednog unuka. Brat mi Dragan i sestra Dragana sa svojim familijama žive i rade na Islandu. Potomci od pokojnog strica Rade žive i rade u Zagrebu. Ja idem bar 3 puta u godini kući, nedam da se zapusti a i moj otac Ljuban obilazi, pokosi travu i tako. Eto toliko za ovaj put, javite se, bilo bi mi drago. Pozdrav.