Poreklo prezimena Rajak

11. mart 2012.

komentara: 24

Prezime Rajak, kako piše naš saradnik Rato Rajak, vuče poreklo iz Berana. Njegov dopis objavljujemo u celini:

Moja familija Rajak je iz sela Dobroučići u opštini Rogatica, u Republici Srpskoj. Krsna slava nam je Sv. Nikola. Ogranak Rajaka u opštini Rogatica živi i u selu Duljevac, sa istom slavom. Kao začetnik loze Rajaka u Dobroučićima, po predanju, pominje se Vasilj Rajak – Krvojevac. Moj pok. otac zvao se Slavko (1934-1979), djed: Ljuban Rajak (1900-1985), pradjed: Joksim Rajak (1867– 1942).

Sačuvano je usmeno predanje da su se Rajaci na ove prostore doselili početkom 19 vijeka od Berana iz Crne Gore.Tvrdi se da je prezime promijenjeno i da smo se prethodno prezivali Momčilović. Nisam nikada uspio da potvrdim istinitost ovog kazivanja.

Dalje, predanje ukazuje na neke druge ogranke Rajaka koji su se sa istog izvorišta raselili u Zaovine na Tari, zatim u okolinu Zenice i ogranak koji se naselio u Lici i Krajini. Neki od ovih ogranaka su vremenom modifikovali prezime Rajak u Rajaković i Rajačić.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola

POZNATI:

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (24)

Odgovorite

24 komentara

  1. Rajak

    U Srbiji sada ima dosta porodica Rajak, ali su porekla različita.
    U Šapcu znam da ima tri porodice, od kojih je jedna iz Hercegovine, a druge dve iz okoline Rogatice. Tačnije, moji su iz sela Milkovići, ako se još uvek tako zove.
    Moj deda se zvao Miloš, a pradeda Veljko.
    Ako neko ima više informacija o poreklu našeg prezimena, molim da mi se javi na adresu [email protected]

    • Miro

      Katarina, mislim da si ti…
      Veljko Rajak i Jevra Djeric Rajak
      Miladin i Novak poginuli u II sv ratu
      Zorka (kcerka Milka)
      Radojka Zoeanovic Rajak (Radomir, Vitomir, Mica i mislim Goranka)
      Darinka Gajic Rajak
      Radinka Rehak Rajak (Ljerka i Miro)
      Ilija Rajak (Branko Bane)
      Milos Rajak (Goran)
      Polusestre
      Milanka
      Rajka
      Stojanka
      Lijep pozdrav!

      • Gordana

        Lepo si nas sve redom nabrojao
        Ljubi te tvoja Goca

      • Miro

        Doping podataka:
        – Vasilj “Krvojevac” Rajak
        – Marko Rajak (sin od Vasilja)
        – Dimitrije i Staka Rajak (sin od Marka)
        – Lazar (sin Dimitrije i Stake) i Marija (rodj. Markovic) Rajak
        – Veljko(sin Lazara i Marije) Rajak i Jevra (rodj. Djeric) Rajak
        Njihovi sinovi i kceri:
        Miladin i Novak poginuli u II sv ratu
        Zorka Radovanovic Rajak (kcerka Milka, unuci Denis i Danijel Sljivo)
        Radojka Zoranovic Rajak (djeca Radomir, Vitomir, Mica i Milanka)
        Darinka Gajic Rajak (djeca Gordana i Mirjana, unuci Ivana, Djordje, Milos i …)
        Radinka Rehak Rajak (djeca Ljerka i Miro, unuci Lea, Damjani Mila)
        Ilija Rajak (sin Branko- Bane, unuci … tri unuka imena ne znam)
        Milos Rajak (sin Goran, unuci Veljko i Katarina)
        Polusestre od Veljkove drugar zene Zorke:
        Milanka Stanisic Rajak
        Rajka Vrejic Rajak (djeca Dragan, Goran, Sladjana, Sladjan, Vedrana, unuci Veljko, Danin, Noa i ….. )
        Stojanka Stojadinovska (nisam sigurno da je perziken dobro) Rajak

        • Slavko

          Moj Čukunđed je Joksim, prađed Ljuban, đed Slavko, ne vidim ih nigdje na vašem stablu.Hvala

        • Gašo

          Miro, moje stablo vodi od Marinka, jednog od sinova Vasilja.
          Imam i vaše stablo, tj Markovo.Neke stvari se poklapaju a neke ne.
          Kako da stupim u komunikaciju sa Vama, da razmjenimo informacije?

  2. Ja sam poreklom iz Bihaca a prezime Rajak se moze pronaci u okolini Bihaca tacnije selima Gata,Bugar kao i u Srbu kod D. Lapca (Hrvatska),Sarajevu,Mrkonjic Gradu(slava im Sveti Jovan),Zenica itd. a u Srbiji Beograd, Nis,N.Sad itd. a bilo je tog prezimena i na Kosovu tacnije okolina Pristine sa kojima smo rodbinski vezani ali bukvalno da nismo znali jedni za druge zbog migracije.U okolini Cazina(Bosna)kod Bihaca postoji naziv sela Rajak iako nije bilo niti jedne srpske kuce i niko ne zna poreklo imena tom selu. Ako je tacno po nekim istoricarima da Srbi ,,vuku”poreklo cak iz Indije indikativno je da ima mnogo Indijaca sa prezimenom Rajak cak neki nose i srpska imena kao recimo Milan.U C. Gori ne znam da postoji prezime Rajak mada se nisam nesto ni puno interesovao.

  3. Nebojša Novaković

    Rajaka je bilo puno u Donjoj Gati (Bihać). Pamte da su starinom s Juga i izgleda da su prvo “pali” u okolinu Unca, pa su se odatle raseljavali dalje. Bilo ih je 10 kuća, slava Sv. Nikola.

    Nije isključeno da se ovo “s Juga” odnosi upravo na Crnu Goru.

  4. Tako je, ja sam rodjen i zivio u Bihacu ali mi je otac iz D.Gate ali smo se rasuli svuda po svetu od Amerike,Australije itd.Slava mi je Sveti Nikola ali znam za Rajake Iz Mrkonjica a slava im je Sveti Jovan.Ni stariji ljudi nisu znali tacno poreklo, ono sto oni znaju a to je da smo doselili navodno iz Like a pre toga ko zna?Dosta Rajak ima u B.Palanci a za C.Goru ne znam jer ako vodimo poreklo sa tih prostora onda je vise Rajaka iselilo sa tih prostora nego sto ih je ostalo a verovatno je i bilo promena prezimena dodavajuci ,,ic” ili ko zna, zna se da se u Austrougarskoj ukidalo ,,ic” i opet navodim slucaj Indije i prezimena Rajak i da li to ima ikakve veze sa istorijskim cinjenicama jer indikativno je da cak nose srpska imena.Sve ,,cadjo” do ,,cadje” hahahahaha i cesce je prezime Rajak u Indiji nego kod nas, doduse vise ih i ima kao naroda.

  5. Bane

    Po nekoj prici mislim da je tacno da svi Rajaci poticu iz Berana,jer meni su govorili da poticemo iz starae Crne Gore.Moji roditelji su dosli iz Janjeva kod Sipova i preko Jajca stigli su u Banja Luku, a u toku rata 1943 presli su u Beograd.
    Mirko,Dusan,Nikola,Miroslav,su muske glave koje imaju brojne naslednike koji nastavljaju tradiciju stim da zenski deo nije zadrzao prezime stogi i pominjem.
    Krsna slava je sv.Jovan

    • Milos

      U opstini Sipovo ne postoji selo Janjevo. U opstini Sipovo prezime Rajak postoji u selu Stupna, gde cak postoje i Rajakove kuce, kao zaseok tog sela. Sto se tice Rajaka u Jajicu, tu se doselio Ilija Rajak, pekar, koji se doselio iz Mrkonjic grada, a u Mrkonjic gradu mu je ostao brat Dusan Rajak, takodje pekar. Ilija je u Jajice doveo i svoju sestru Joku, koja nije imala dece, a zivela je u kuci sa Ilijom do smrti. Ilija je ozenio Andju i sa njom imao 7-oro dece. Dve najstarije cerke su umrle kao devojke (Cveta i Lepa), treca cerka Jovanka se udala u Jajicu za Bacanovica (takodje pekar) i rodila 20 dece, a 16 ih je prezivelo. Sledeci po starini je Pavle, koji se 2 puta zenio i imao ukupno 4-oro dece. Sledeci je bio Todor, koji se odselio u Sarajevo i tamo se ozenio i imao ukupno 17-toro dece. Posle Todora je Bogdan, koji se odselio u Banja Luku i imao je tri kceri. I najmladji Ilijin sin je Stevo, koji se ozenio u Jajicu i imao imao 10-toro dece, a od toga je pozivelo njih 4-oro. Slava ovih Rajaka je sv. Jovan. Rajaci kod Travnika, takodje slave sv. Jovana, pa je izvesno da se radi o istoj familiji.

      Inace Dusan Rajak je u Mrkonjic gradu imao kucu u centru grada do drugog sv. rata, dok kuca Ilije u Jajicu se sama urusila, jer je od strane potomaka napustena jos za vreme drugog sv. rata.

      • Srđan Rajak

        Dušan Rajak, pekar iz Mrkonjić Grada imao je i brata Ristu. Dušan Rajak je imao ženu Anđu sa kojom nije imao djece. Risto Rajak je imao sina Milana i kćerku Miru. Milan je imao sina Srđana i kćerku Jadranku. Srđan ima sina Branka koji ima dvoje dijece, sinove Filipa i Davida.

    • Tihomir Rajak, nasa krsna slava je 6.maj djurdjevdan

      Prema mojim saznanjima loza Rajaka je veoma stara, U opstini Sipovo postoji selo Duljci – i zaseok rajaka, moj deda Pero i baba Mara imali su vise djece ali je prezivelo samo sestoro.Zanomljivo je da je ta porodica koristila do 1948. godine samo 2 muska imena Stanko i Pero (za prvog sina).Pero je imao 3 sina i 3 cerke i to;Stanka,Nedju,Rajko,Milevu,Jovanku i Vladinku. Stanko se odselio u Sipovo pa u Jajce i sa Stanom izrodio troje dece Tihomira,(u crkvi ime Pero a u opstini Tihomir),Vinku i Dobrilu.Nedjo ima 2 cerke Suzanu i Anitu,Rajko cetvoro dece Nikolu, Dalibora,Mileva i Nikolina svi zive u Sipovu. TIHOMIR ZIVI U BEOGRADU I SA GORDANOM IMA DVOJE DECE, NIKOLU I TATJANU.NIKOLA IMA SINA NIKOLU I ZIVI U BUGARSKOJ

      • Tihomir Rajak, nasa krsna slava je 6.maj djurdjevdan

        Nismo u srodstvu sa porodiccama iz Sipova,Mrkonjica i Jajca cak se nismo ni poznavali iako smo tu zivjele do1990. godine u ul.Rade Marijanca 12

  6. Zoran Rajaković

    moji Rajakovići su sa Tare iz Zaovina,i došli su tu tj.prešli preko Drine sa Sjemeća oko 1830god. Opština Rogatica,rođen sam 1956 u Šapcu,slava sv.Nikola,a našao sam selo Rajaković u Žumberačkoj gori na granici HR.i SLOV.NA 1100m nadmorske kao i Zaovine,nisu unijaćenjem prešli u katolike,i ima ih u celoj SLO. i HR.Dosta su imena zadržali iz svojih krajeva odakle su došli(Nikola,Miloš,Radivoj(e),Milivoj(e),Petar,Petko,Stanimir……a imam neka saznanja o poreklu iz Boke,Kotor i da u jednom manastiru sv.Nikole ima neki mač sa obeležjem SsvNR(slava sveti Nikola Rajaković)…..

  7. milan

    SADAŠNJE PREZIME, krsna slava, STARO PREZIME

    RAJAK, Jovanjdan i Nikoljdan, RAJAKOVIĆ

    Srpski patrijarh JOSIF RAJAČIĆ imao je staro prezime RAJAKOVIĆ.
    Patrijarh RAJAČIĆ ustoličio je u banskoj časti, svoga prijatelja, generala
    JOSIPA (JOSIFA) JELAČIĆA. Ban JELAČIĆ družio se sa svojim prijateljima,
    Srbima: JOSIFOM RAJAČIĆOM i generalima BUDOM BUDISAVLJEVIĆEM i
    PETROM BIGOM sve do svoje tragične smrti.

    Dragi moji prijatelji koji imate prezime RAJAK i RAJAKOVIĆ budite ponosni
    što je od vašeg koljiva jedan od najčasnijih srpskih patrijarha JOSIF RAJAČIĆ,
    koji je stvorio SRPSKU VOJVODINU.

    MILAN DIVJAK LIČKI
    LIČKI BILJEZI (sadašnja i stara prezimena), Novi Sad, knjiga u rukopisu

  8. Srđan Rajak

    Dušan Rajak, pekar iz Mrkonjić Grada imao je i brata Ristu. Dušan je imao ženu Anđu sa kojom nije imao djece. Risto Rajak je imao sina Milana i kćerku Miru udatu Đukić. Milan je imao sina Srđana i kćerku Jadranku udatu Dević. Srđan ima sina Branka i kćer Jelenu. Branko ima dva sina Filipa i Davida. Kuća u centru Mrkonjić Grada kod crkve je obnovljena i u posjedu je nasljednika Milana Rajaka.

  9. lidija

    Moj djed se zvao Dušan Rajak,rodom je sa Korduna. Posto je bio oficir,vojno lice,imao je prekomande i došao u Crnu Goru gdje je upoznao babu Olgu i mi sad tu živimo!!! Veliki pozdrav svim Rajacima

  10. Ilija

    U Pounju, Milan Karanović evidentira Rajake u 5 naselja sa 14 kuća. Rajaci su evidentirani u Ivanjskoj, 1 kuća , došli i Kalata (Lika) pre Okupacije, u Podvranu, 1 kuća došli iz Kulen Vakufa pre Okupacije, u Mutniku na Marin Mostu 1 kuća, došli iz Gate 1910. godine i u Ćoralićima 1 kuća, došli pred Okupaciju iz Gate. Najbrojniji su u Donjoj Gati, u Rajakovu Potoku 6 kuća i Rajakovu Brdu 4 kuće (ukupno 10 kuća). Svi ovi Rajaci slave Nikoljdan. Starinom su sa Juga. Oko 1842. godine došli su u Donju Gatu i to su oni koji se javljaju oko Unca posle pada Bosne.

    • Meris

      Ja sam iz mjesta RAJAK kod Cazina …

      • Milan

        Da li iko od muslimana zna odakle tom mestu naziv Rajak jer stariji koji bi mogli znati su pomrli a mlade ne interesuje puno ali je indikativno da se selo zove Rajak a nije mi poznato da je tu bila barem jedna srpska kuća a niti sam čuo da se bilo ko od muslimana preziva Rajak. Mesto ne nosi bez razloga taj naziv a zašto se tako zove….? Tu je moralo biti ili više kuća sa tim prezimenom nekad davno ili je po nekome zbog nečega dobilo to ime. Pozdrav.