Порекло презимена Ромић

10. марта 2012.

коментара: 20

Ромићи који славе Никољдан су пореклом из Херцеговине (Попово Поље). Тамо и даље има Ромића католика, али се зна да су некад били православни.

Такође се у Херцеговини помињу Ромићи од Вукадиновића, који су такође пореклом из Попова.

Ромића има и у Ервенику (Далмација), где такође славе Св. Николу.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

 1. Војислав Ананић

  РОМИЋ (к), у Поклечанима (Ракитно. Посушје). Поријеклом су од “православних Вукадиновића из Сеонице у Дувну, па се покатоличили” (59:309). Ромићи су некада живјели и у Чваљини (Попово), али су “нестали” из овог села. У Струјићима се задржао топоним Ромићева ограда. Вјероватно је ту била земља Ромића из Чваљине (84:155, 180). Ромића има и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 2. Olivera

  Ja sam Romić, a moji su došli iz Lovre (Mađarska), sa ostalim optantima. Od 1935.-e živimo u Vojvodini- malom mestu na Tisi koje se zove Mol.

 3. Синиша

  Поздрав за Ромиће.Ево да се и ја јавим коначно.Ромић из села Црна Долина,парохија Паланчиште код Приједора,под Козаром.Слава свети Николај 19. децембра.Уписани у Шематизам из 1885.На овом мјесту последњих 200-220 година као и сви остали родови у селу и парохији а наводно овдје дошли из Сјеверне Далмације.Због ратова у 20 вијеку род доста ослабљен.Тренутно у селу 2 породице,у Приједору 2 породице,једна у Београду и једна нећете вјеровати у Бразилу(емигрант),наравно нажалост одрођена.Уколико неко зна још нешто о правцима миграција или о презимену уопште,нека пише.Још једном поздрав за све Ромиће!

 4. Нада

  Поздрав свима, нарочито мојој сестри Оливери из Мола.
  Моја бака се презивала Ромић, била је из Медине, село надомак града Сексарда у Толнанској жупанији у Мађарској, славила је Светог Јована, као и сви Ромићи у том селу. Ромићи су стигли у те крајева Великом сеобом Срба, са патријархом Арсенијем Чарнојевићем. Нажалост ни ту се нису сви задржали, део породице се тридесетих година прошлог века преселила у КСХС, а неки су трбухом за крухом одселили у Америку.
  Поздрав од Српкиње из дијаспоре.

 5. Vesna

  Moji Romići su iz sela Oraško Brdo, Bosanski Petrovac. Slave Svetog Jovana.
  Moj pradeda Rade se sa četiri sina doselio na Kosovo. Nažalost svi muški potomci, nekada brojne porodice danas žive u Kanadi.
  Pozdrav Romićima svih vera I nacija!

 6. Један

  Поштовани, моја маленкост такође носи презиме Ромић. Наравно, одувијек ме је занимало поријекло моје породице. У руке су ми доспјеле многе књиге. Подаци о нашем порјеклу иду у недоглед, од Дечанске хрисовуље па редом… Најзанимљивији податак ми је (нашао сам га у једној малој библиотеци на сјеверу Црне Горе) да су Ромићи старосједиоци на Дурмитору , јер са пивске стране (стара Херцеговина) постоји још један дио на Дурмитопру који се зове ,,Ромића крш”. Тамо се каже да Ромићи нису Словени. Ово ми је потврдио мој дугодишњи боравак у Грчкој гдје су ми Грци често говорили да сам њихов – Јер Ромић је заправо Ромеос—онај који долази из (новог) Рима , тј- Цариграда.

 7. Један

  Можда још један податак да изнесем који сам нашао , да поред тога што књиге кажу да Ромићи нису Словени и да су старосједиоци на Дурмитору, на њиховом имању (Ромића крш) на Дурмитору постоји гробље које се зове ,,грчко гробље”. Моји Ромићи, као што рекох су православни из Далмације. Али, не заборавимо да су многе српске породице у Далмацији порјеклом Грци. Калик, Мацавара, Лепур, Мацура итд.