Poreklo prezimena Romić

10. mart 2012.

komentara: 31

Romići koji slave Nikoljdan su poreklom iz Hercegovine (Popovo Polje). Tamo i dalje ima Romića katolika, ali se zna da su nekad bili pravoslavni.

Takođe se u Hercegovini pominju Romići od Vukadinovića, koji su takođe poreklom iz Popova.

Romića ima i u Erveniku (Dalmacija), gde takođe slave Sv. Nikolu.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (31)

Odgovorite

31 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ROMIĆ (k), u Poklečanima (Rakitno. Posušje). Porijeklom su od “pravoslavnih Vukadinovića iz Seonice u Duvnu, pa se pokatoličili” (59:309). Romići su nekada živjeli i u Čvaljini (Popovo), ali su “nestali” iz ovog sela. U Strujićima se zadržao toponim Romićeva ograda. Vjerovatno je tu bila zemlja Romića iz Čvaljine (84:155, 180). Romića ima i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Olivera

    Ja sam Romić, a moji su došli iz Lovre (Mađarska), sa ostalim optantima. Od 1935.-e živimo u Vojvodini- malom mestu na Tisi koje se zove Mol.

  3. Siniša

    Pozdrav za Romiće.Evo da se i ja javim konačno.Romić iz sela Crna Dolina,parohija Palančište kod Prijedora,pod Kozarom.Slava sveti Nikolaj 19. decembra.Upisani u Šematizam iz 1885.Na ovom mjestu poslednjih 200-220 godina kao i svi ostali rodovi u selu i parohiji a navodno ovdje došli iz Sjeverne Dalmacije.Zbog ratova u 20 vijeku rod dosta oslabljen.Trenutno u selu 2 porodice,u Prijedoru 2 porodice,jedna u Beogradu i jedna nećete vjerovati u Brazilu(emigrant),naravno nažalost odrođena.Ukoliko neko zna još nešto o pravcima migracija ili o prezimenu uopšte,neka piše.Još jednom pozdrav za sve Romiće!

  4. Nada

    Pozdrav svima, naročito mojoj sestri Oliveri iz Mola.
    Moja baka se prezivala Romić, bila je iz Medine, selo nadomak grada Seksarda u Tolnanskoj županiji u Mađarskoj, slavila je Svetog Jovana, kao i svi Romići u tom selu. Romići su stigli u te krajeva Velikom seobom Srba, sa patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem. Nažalost ni tu se nisu svi zadržali, deo porodice se tridesetih godina prošlog veka preselila u KSHS, a neki su trbuhom za kruhom odselili u Ameriku.
    Pozdrav od Srpkinje iz dijaspore.

    • Nađa Mršović

      Poštovana Nado, tragajući za nekim podacima o mojim precima naleteh na ovaj sajt i na Vasu poruku…
      I moji preci po baki su poreklom iz Medine. Naime prabaka se zvala Divna Romić, udato Gojković (udata za Milovana Gojkovića). Moja baka Irina Gojković je takođe rođena u Medini….
      Bila sam mala kada mi je baka umrla i bila bih Vam zahvalna kada biste mi napisali ukoliko nešto podrobnije znate.
      Unapreh hvala i puno toplih pozdrava!

      Nađa Mršović

      • Nada Hajdžan

        Draga Nađa Mršović, potomak Romića i Gojkovića iz Medine!

        Veoma sam se obradovala Vašem komentaru, pošto imena koja ste napisali bila su mi veoma poznata, odmah sam pristupila nekim podacima, koja ukazuju u više dodirnih tačaka na postojanje rodbinske veze između nas.
        U Medinu još uvek često odlazim, pošto moja mama je iz tog sela, poznajem svakoga iz te male srpske zajednice i mogu Vam pomoći da dođete do informacija iz matičnih knjiga. Ipak, informacije radije bih Vam podelila preko privatnih kanala.
        Ne znam da li će mi moderatori ove stranice dozvoliti da napišem svoj telefonski broj, ali bi ih najlepše zamolila da mi to omoguće, da bi se jedan potomak optanata i jedna Srpkinja iz dijaspore, koja je u skorije vreme “optirala” preselila se u domovinu njenih predaka mogle i lično da se upoznaju.
        Draga Nađa, javite mi se na sledeći telefonski broj: +381 69/49 33 556.

        Srdačan pozdrav od

        Nade Hajdžan

  5. Vesna

    Moji Romići su iz sela Oraško Brdo, Bosanski Petrovac. Slave Svetog Jovana.
    Moj pradeda Rade se sa četiri sina doselio na Kosovo. Nažalost svi muški potomci, nekada brojne porodice danas žive u Kanadi.
    Pozdrav Romićima svih vera I nacija!

  6. Jedan

    Poštovani, moja malenkost takođe nosi prezime Romić. Naravno, oduvijek me je zanimalo porijeklo moje porodice. U ruke su mi dospjele mnoge knjige. Podaci o našem porjeklu idu u nedogled, od Dečanske hrisovulje pa redom… Najzanimljiviji podatak mi je (našao sam ga u jednoj maloj biblioteci na sjeveru Crne Gore) da su Romići starosjedioci na Durmitoru , jer sa pivske strane (stara Hercegovina) postoji još jedan dio na Durmitopru koji se zove ,,Romića krš”. Tamo se kaže da Romići nisu Sloveni. Ovo mi je potvrdio moj dugodišnji boravak u Grčkoj gdje su mi Grci često govorili da sam njihov – Jer Romić je zapravo Romeos—onaj koji dolazi iz (novog) Rima , tj- Carigrada.

  7. Jedan

    Možda još jedan podatak da iznesem koji sam našao , da pored toga što knjige kažu da Romići nisu Sloveni i da su starosjedioci na Durmitoru, na njihovom imanju (Romića krš) na Durmitoru postoji groblje koje se zove ,,grčko groblje”. Moji Romići, kao što rekoh su pravoslavni iz Dalmacije. Ali, ne zaboravimo da su mnoge srpske porodice u Dalmaciji porjeklom Grci. Kalik, Macavara, Lepur, Macura itd.

    • Nikolić

      Poštovani Romići, vrlo me raduje što vidim vašu želju da otkrijete svoje poreklo ali i etnički identitet. Nisam Romić nego Nikolić, nisilac sam haplogrupe E-V13 PH 1173, slavim Nikoljdan. Zbog toga nalazim vezu sa vama. Baš danas pravim nacrt istraživanja svog porekla. Čitajući vašu prepisku dobio sam dragocene podatke. Univerzitetski sam profesor metodologije i nadam se da ću u svom naumu uspeti. Svakoga koga zanima moj način istraživanja neka se obrati na nail: [email protected].
      Moji se nalaye u selu Gornja Badanja (ispod Cera). U tom malom selu ima još nosilaca te haplogrupe. U Loznici, gde sam ja rođen, moj prvi komšija je Jagodić sa istom haplogrupom. Sve me upućuje na Anadoliju (prethodno, naravno, Afrika pa Levant), Grčku, Evropu ( drugovanje sa proto-Keltima), Italiju i Španiju, povratak u Grčku, ponovo Italija i Dalmacija (splitska, šibenska ili zadarska regija), središnja Hercegovina, Durmitor pa Zapadna Srbija. Ali to su samo polazne pretpostavke. Po Tufegxićima iz Gornje Badanje (E V13 PH 1173) na srpski prostor dolazimo iz Grčke pa preko Makedonije (koje?) dublje u Srbiju. Po mom dedi, ovde dođosmo sa Žabljaka (verovatno Jezera, Durmitor). Imamo nadimak odavnina – Surutke”. Možda nešto znači? Inače, ovi Tufegxići dobiše ime po turskoj reči za puškara…Stari smo narod, nikakve veze sa Slovenima nemamo (kao i najveći deo današwih Srba), čini mi se da su nam pravoslavni koreni, ali da su nam starti morali mewati crkvu i veru čak… Svako dobro od Boga vam želim. I javite se. Vaša saznawa su odlična a i ideja vam ne manjka. Voleo bih da mi pomognete. Zoran Nikolić

  8. Dragan Romic

    Pozdrav iz Kanade.Deda moj Jovo Romic je iz okoline Orasca iz Bosne, izmedju Bihaca i Drvara.Slavimo SV.Jovana.Da li neko zna nase poreklo i odakle smo tu stigli.Ujedno bih voleo da kontaktiram ako ima jos Romica na tom podrucju Orasac.Hvala.

    • Jedan

      Po svemu sudeci, koljevka Romica je Durmitor. Nase prezime je specificno.. Ne bih da vredjam, ali nije uobicajeno kao Jovanovic, Nikolic, Ilic itd. Kretanje Romica, po nekom misljenju je islo: 1..Popovo polje
      2. Mostar, Duvno, Kupres, Caprazlije ( selo pod Dinarom) = rimokatolici tj. Vukadin

      3. Dalmacija= Knin, Ervenik, Morpolaca, Pristeg, Podlug= pravoslavci SV. Nikola

      4. Kosovo, SA Kosova odselili oko Budimpeste,odatle u Vojvodini I Bosnu ( Srbac, Drvar, Bosanski Petrovac) slave sv. Jovana I Sv. Marka

      Nekidan sam mi poslali fotografiju groba jednog Romica iz okoline B. Petrovca IZ 18.vjeka, na kojem pise: ovđe leži Stevan Romić, Srbin

  9. Mira

    Moje djevojacko Romic iz sela Morpolaca nedaleko od Benkovca Dalmacija..