Порекло презимена Ромић

10. март 2012.

коментара: 31

Ромићи који славе Никољдан су пореклом из Херцеговине (Попово Поље). Тамо и даље има Ромића католика, али се зна да су некад били православни.

Такође се у Херцеговини помињу Ромићи од Вукадиновића, који су такође пореклом из Попова.

Ромића има и у Ервенику (Далмација), где такође славе Св. Николу.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (31)

Одговорите

31 коментара

  1. Војислав Ананић

    РОМИЋ (к), у Поклечанима (Ракитно. Посушје). Поријеклом су од “православних Вукадиновића из Сеонице у Дувну, па се покатоличили” (59:309). Ромићи су некада живјели и у Чваљини (Попово), али су “нестали” из овог села. У Струјићима се задржао топоним Ромићева ограда. Вјероватно је ту била земља Ромића из Чваљине (84:155, 180). Ромића има и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Olivera

    Ja sam Romić, a moji su došli iz Lovre (Mađarska), sa ostalim optantima. Od 1935.-e živimo u Vojvodini- malom mestu na Tisi koje se zove Mol.

  3. Синиша

    Поздрав за Ромиће.Ево да се и ја јавим коначно.Ромић из села Црна Долина,парохија Паланчиште код Приједора,под Козаром.Слава свети Николај 19. децембра.Уписани у Шематизам из 1885.На овом мјесту последњих 200-220 година као и сви остали родови у селу и парохији а наводно овдје дошли из Сјеверне Далмације.Због ратова у 20 вијеку род доста ослабљен.Тренутно у селу 2 породице,у Приједору 2 породице,једна у Београду и једна нећете вјеровати у Бразилу(емигрант),наравно нажалост одрођена.Уколико неко зна још нешто о правцима миграција или о презимену уопште,нека пише.Још једном поздрав за све Ромиће!

  4. Нада

    Поздрав свима, нарочито мојој сестри Оливери из Мола.
    Моја бака се презивала Ромић, била је из Медине, село надомак града Сексарда у Толнанској жупанији у Мађарској, славила је Светог Јована, као и сви Ромићи у том селу. Ромићи су стигли у те крајева Великом сеобом Срба, са патријархом Арсенијем Чарнојевићем. Нажалост ни ту се нису сви задржали, део породице се тридесетих година прошлог века преселила у КСХС, а неки су трбухом за крухом одселили у Америку.
    Поздрав од Српкиње из дијаспоре.

    • Nađa Mršović

      Poštovana Nado, tragajući za nekim podacima o mojim precima naleteh na ovaj sajt i na Vasu poruku…
      I moji preci po baki su poreklom iz Medine. Naime prabaka se zvala Divna Romić, udato Gojković (udata za Milovana Gojkovića). Moja baka Irina Gojković je takođe rođena u Medini….
      Bila sam mala kada mi je baka umrla i bila bih Vam zahvalna kada biste mi napisali ukoliko nešto podrobnije znate.
      Unapreh hvala i puno toplih pozdrava!

      Nađa Mršović

      • Нада Хајџан

        Драга Нађа Мршовић, потомак Ромића и Гојковића из Медине!

        Веома сам се обрадовала Вашем коментару, пошто имена која сте написали била су ми веома позната, одмах сам приступила неким подацима, која указују у више додирних тачака на постојање родбинске везе између нас.
        У Медину још увек често одлазим, пошто моја мама је из тог села, познајем свакога из те мале српске заједнице и могу Вам помоћи да дођете до информација из матичних књига. Ипак, информације радије бих Вам поделила преко приватних канала.
        Не знам да ли ће ми модератори ове странице дозволити да напишем свој телефонски број, али би их најлепше замолила да ми то омогуће, да би се један потомак оптаната и једна Српкиња из дијаспоре, која је у скорије време “оптирала” преселила се у домовину њених предака могле и лично да се упознају.
        Драга Нађа, јавите ми се на следећи телефонски број: +381 69/49 33 556.

        Срдачан поздрав од

        Наде Хајџан

  5. Vesna

    Moji Romići su iz sela Oraško Brdo, Bosanski Petrovac. Slave Svetog Jovana.
    Moj pradeda Rade se sa četiri sina doselio na Kosovo. Nažalost svi muški potomci, nekada brojne porodice danas žive u Kanadi.
    Pozdrav Romićima svih vera I nacija!

  6. Један

    Поштовани, моја маленкост такође носи презиме Ромић. Наравно, одувијек ме је занимало поријекло моје породице. У руке су ми доспјеле многе књиге. Подаци о нашем порјеклу иду у недоглед, од Дечанске хрисовуље па редом… Најзанимљивији податак ми је (нашао сам га у једној малој библиотеци на сјеверу Црне Горе) да су Ромићи старосједиоци на Дурмитору , јер са пивске стране (стара Херцеговина) постоји још један дио на Дурмитопру који се зове ,,Ромића крш”. Тамо се каже да Ромићи нису Словени. Ово ми је потврдио мој дугодишњи боравак у Грчкој гдје су ми Грци често говорили да сам њихов – Јер Ромић је заправо Ромеос—онај који долази из (новог) Рима , тј- Цариграда.

    • Синиша

      Поздрав за Вас.Тај податак о Ромићима на Дурмитору,која је књига у питању,ако се можете сјетити?

  7. Један

    Можда још један податак да изнесем који сам нашао , да поред тога што књиге кажу да Ромићи нису Словени и да су старосједиоци на Дурмитору, на њиховом имању (Ромића крш) на Дурмитору постоји гробље које се зове ,,грчко гробље”. Моји Ромићи, као што рекох су православни из Далмације. Али, не заборавимо да су многе српске породице у Далмацији порјеклом Грци. Калик, Мацавара, Лепур, Мацура итд.

    • Николић

      Poštovani Romići, vrlo me raduje što vidim vašu želju da otkrijete svoje poreklo ali i etnički identitet. Nisam Romić nego Nikolić, nisilac sam haplogrupe E-V13 PH 1173, slavim Nikoljdan. Zbog toga nalazim vezu sa vama. Baš danas pravim nacrt istraživanja svog porekla. Čitajući vašu prepisku dobio sam dragocene podatke. Univerzitetski sam profesor metodologije i nadam se da ću u svom naumu uspeti. Svakoga koga zanima moj način istraživanja neka se obrati na nail: [email protected].
      Moji se nalaye u selu Gornja Badanja (ispod Cera). U tom malom selu ima još nosilaca te haplogrupe. U Loznici, gde sam ja rođen, moj prvi komšija je Jagodić sa istom haplogrupom. Sve me upućuje na Anadoliju (prethodno, naravno, Afrika pa Levant), Grčku, Evropu ( drugovanje sa proto-Keltima), Italiju i Španiju, povratak u Grčku, ponovo Italija i Dalmacija (splitska, šibenska ili zadarska regija), središnja Hercegovina, Durmitor pa Zapadna Srbija. Ali to su samo polazne pretpostavke. Po Tufegxićima iz Gornje Badanje (E V13 PH 1173) na srpski prostor dolazimo iz Grčke pa preko Makedonije (koje?) dublje u Srbiju. Po mom dedi, ovde dođosmo sa Žabljaka (verovatno Jezera, Durmitor). Imamo nadimak odavnina – Surutke”. Možda nešto znači? Inače, ovi Tufegxići dobiše ime po turskoj reči za puškara…Stari smo narod, nikakve veze sa Slovenima nemamo (kao i najveći deo današwih Srba), čini mi se da su nam pravoslavni koreni, ali da su nam starti morali mewati crkvu i veru čak… Svako dobro od Boga vam želim. I javite se. Vaša saznawa su odlična a i ideja vam ne manjka. Voleo bih da mi pomognete. Zoran Nikolić

  8. Dragan Romic

    Pozdrav iz Kanade.Deda moj Jovo Romic je iz okoline Orasca iz Bosne, izmedju Bihaca i Drvara.Slavimo SV.Jovana.Da li neko zna nase poreklo i odakle smo tu stigli.Ujedno bih voleo da kontaktiram ako ima jos Romica na tom podrucju Orasac.Hvala.

    • Jedan

      Po svemu sudeci, koljevka Romica je Durmitor. Nase prezime je specificno.. Ne bih da vredjam, ali nije uobicajeno kao Jovanovic, Nikolic, Ilic itd. Kretanje Romica, po nekom misljenju je islo: 1..Popovo polje
      2. Mostar, Duvno, Kupres, Caprazlije ( selo pod Dinarom) = rimokatolici tj. Vukadin

      3. Dalmacija= Knin, Ervenik, Morpolaca, Pristeg, Podlug= pravoslavci SV. Nikola

      4. Kosovo, SA Kosova odselili oko Budimpeste,odatle u Vojvodini I Bosnu ( Srbac, Drvar, Bosanski Petrovac) slave sv. Jovana I Sv. Marka

      Nekidan sam mi poslali fotografiju groba jednog Romica iz okoline B. Petrovca IZ 18.vjeka, na kojem pise: овђе лежи Стеван Ромић, Србин

  9. Mira

    Moje djevojacko Romic iz sela Morpolaca nedaleko od Benkovca Dalmacija..