Rogić

9. mart 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. olga rogic

    zivm u Americi ijos nikada nisam saznala pravo ime oca. znam samo da je zivio u Nisu 1935 sa prezimenom Rogic I molim za bilo kakvu informaciju da posaljete na moju mail adresu.

    • Voja

      IIzvod iz knjige “Priča o tvojim precima”” od autora Milutina Rogića

      Drugi primer istorijskog zaborava, a sa njim zapravo i počinje ova moja priča, vezan je sa samog Rogu, našeg, koliko je meni poznato, najstarijeg zapamćenog pretka. Naime, on je u Ponikve dobegao odnekud iz Hercegovine,teško je proceniti kada tačno, no, po svemu sudeći, još za turske okupacije ovih naših krajeva. Smatram da je morao doći iz Hercegovine, jer većina Užičana potiče odatle, pa zato oni imaju kolektivni nadimak „Era“ (od Hera, Hercegovac). Mora biti da se ovde sklonio od turskog zuluma, kao što su mnogi činili, a nije isključeno da je nešto krupno zgrešio, pa utekao da izbegne kaznu. Iz turskih krajeva se mnogo bežalo u krajeve pod austrougarskom vlašću (Uskoci, današnji Srbi u Hrvatskoj), ili se grupno, masovno, selilo kao pre tri stotine godina pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, sa Kosova. No, naš se rodonačelnik zaustavio, eto, ovde, mada je i tu, verovatno, još bila turska vlast, samo možda nije bila toliko okrutna i nepodnošljiva kao u njegovoj staroj postojbini.
      Naš Rogo je spasio glavu, istina, ali po cenu velikog zaborava, jer rodbinska loza pre njega ostaje sasvim izbrisana. O Rogi se malo zna. Od Dragutina sam slušao da je imao kuću negde u Kršu, nad nekom dubokom liticom, i da se ženio više puta. Kad mu se jedna žena nije više dopadala, on bi je prosto otisnuo niz tu liticu da pogine, a sebi tražio drugu… Ima ovde, očigledno, dosta legende, ali možda i nagoveštaja o hajdučkoj, ili čak zlikovačkoj ćudi ovoga našeg „praoca Adama“. Nije zapamćeno ime ni jedne od njegovih žena. Nažalost, ja ne znam imena ni jedne od naših pra prababa, sve do tvoje prababe, a moje bake Stojke, rođene kao Panić 1876, koju sam veoma dobro upamtio (umrla je 1941, kada mi je bilo 10 godina). Kažu da Vera Kljajić, Nikodinova ćerka, veoma liči na Stojku.
      Vratimo se niti naše priče. Posle Roge nije mi sasvim jasno dolazi li Pavle ili Milan, biće da dolazi Pavle (ovo se može kod drugih proveriti). Taj nije po rođenju Rogić, nije dakle od Roge, kome je bio samo pastorak. Došao je sa svojom majkom u Roginu kuću, kad se ovaj njome oženio, i primio po Rogi novo prezime (do tada se, izgleda, prezivao Milanović, ili Mladenović?). Od Pavla sledi naša loza onih Rogića koji se kolektivno i malo podrugljivo zovu „Rokvići“ ili Milanovići, za razliku od drugih grana Rogića, kao što su „Vojkići“, „Amzići“… Ovi drugi pak potiču od Roginih sinova iz njegovih ranijih brakova. dana od Milije na Tari čuo da postoji spomenik Rogi i doznao da se on zvao Marko i prezivao Rogić. Mora da je to prezime već doneo iz Hercegovine, odakle je dobegao u ove krajeve, kako svi o kojima sam o tome razgovarao čvrsto veruju.
      Sa istočne strane Rogin spomenik ima isklesan krst a preko krsta i čitave te strane prislonjena je jedna gruba, neobrađivana kamena ploča, valjda za to da označi da je pored Roge sahranjena njegova supruga, naša pramajka, o kojoj sam doznao da se zvala Ranđa.

      P. S.

      Dostavite mi Vašu e-mail adresu kako bih Vam poslao celu knjigu koja je napisana pola na srpskom, a pola na engleskom jeziku.

      [email protected]

  2. Rogić

    Rogići iz Bosne koncentrisani su u dva kraja i svi slave Nikoljdan. Razne priče govore o njihovom porijeklu, da su iz Like, Dalmacije…Prezime je prisutno u Lici još početkom. 18. vijeka a jedan ogranak Rogića postoji i u zapadnoj Srbiji. Rogići iz Bosne rasprostranjeni su:
    1. U Župi (Između Laktaša i Prnjavora) – Najviše Rogića ima u selima Hrvaćani, Boškovići, Aleksići i Kadinjani
    2. Oko Banjaluke u selima Bronzani Majdan i Slavićka