Рогић

9. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. olga rogic

    zivm u Americi ijos nikada nisam saznala pravo ime oca. znam samo da je zivio u Nisu 1935 sa prezimenom Rogic I molim za bilo kakvu informaciju da posaljete na moju mail adresu.

    • Воја

      ИИзвод из књиге “Прича о твојим прецима”” од аутора Милутина Рогића

      Други пример историјског заборава, а са њим заправо и почиње ова моја прича, везан је са самог Рогу, нашег, колико је мени познато, најстаријег запамћеног претка. Наиме, он је у Поникве добегао однекуд из Херцеговине,тешко је проценити када тачно, но, по свему судећи, још за турске окупације ових наших крајева. Сматрам да је морао доћи из Херцеговине, јер већина Ужичана потиче одатле, па зато они имају колективни надимак „Ера“ (од Хера, Херцеговац). Мора бити да се овде склонио од турског зулума, као што су многи чинили, а није искључено да је нешто крупно згрешио, па утекао да избегне казну. Из турских крајева се много бежало у крајеве под аустроугарском влашћу (Ускоци, данашњи Срби у Хрватској), или се групно, масовно, селило као пре три стотине година под патријархом Арсенијем Чарнојевићем, са Косова. Но, наш се родоначелник зауставио, ето, овде, мада је и ту, вероватно, још била турска власт, само можда није била толико окрутна и неподношљива као у његовој старој постојбини.
      Наш Рого је спасио главу, истина, али по цену великог заборава, јер родбинска лоза пре њега остаје сасвим избрисана. О Роги се мало зна. Од Драгутина сам слушао да је имао кућу негде у Кршу, над неком дубоком литицом, и да се женио више пута. Кад му се једна жена није више допадала, он би је просто отиснуо низ ту литицу да погине, а себи тражио другу… Има овде, очигледно, доста легенде, али можда и наговештаја о хајдучкој, или чак зликовачкој ћуди овога нашег „праоца Адама“. Није запамћено име ни једне од његових жена. Нажалост, ја не знам имена ни једне од наших пра прабаба, све до твоје прабабе, а моје баке Стојке, рођене као Панић 1876, коју сам веома добро упамтио (умрла је 1941, када ми је било 10 година). Кажу да Вера Кљајић, Никодинова ћерка, веома личи на Стојку.
      Вратимо се нити наше приче. После Роге није ми сасвим јасно долази ли Павле или Милан, биће да долази Павле (ово се може код других проверити). Тај није по рођењу Рогић, није дакле од Роге, коме је био само пасторак. Дошао је са својом мајком у Рогину кућу, кад се овај њоме оженио, и примио по Роги ново презиме (до тада се, изгледа, презивао Милановић, или Младеновић?). Од Павла следи наша лоза оних Рогића који се колективно и мало подругљиво зову „Роквићи“ или Милановићи, за разлику од других грана Рогића, као што су „Војкићи“, „Амзићи“… Ови други пак потичу од Рогиних синова из његових ранијих бракова. дана од Милије на Тари чуо да постоји споменик Роги и дознао да се он звао Марко и презивао Рогић. Мора да је то презиме већ донео из Херцеговине, одакле је добегао у ове крајеве, како сви о којима сам о томе разговарао чврсто верују.
      Са источне стране Рогин споменик има исклесан крст а преко крста и читаве те стране прислоњена је једна груба, необрађивана камена плоча, ваљда за то да означи да је поред Роге сахрањена његова супруга, наша прамајка, о којој сам дознао да се звала Ранђа.

      П. С.

      Доставите ми Вашу е-маил адресу како бих Вам послао целу књигу која је написана пола на српском, а пола на енглеском језику.

      [email protected]

  2. Rogić

    Rogići iz Bosne koncentrisani su u dva kraja i svi slave Nikoljdan. Razne priče govore o njihovom porijeklu, da su iz Like, Dalmacije…Prezime je prisutno u Lici još početkom. 18. vijeka a jedan ogranak Rogića postoji i u zapadnoj Srbiji. Rogići iz Bosne rasprostranjeni su:
    1. U Župi (Između Laktaša i Prnjavora) – Najviše Rogića ima u selima Hrvaćani, Boškovići, Aleksići i Kadinjani
    2. Oko Banjaluke u selima Bronzani Majdan i Slavićka