Poreklo prezimena Reljić

9. mart 2012.

komentara: 12

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. U pregledu prezimena nema prezime Relic, zbilja retko prezime sada u Srbiji/mnogi ga mesaju sa Reljic. Ja sam rodjen u Somboru 1942 g moj pok otac Stevan 1904 g u Dalju kod Osijeka a deda Ilija najverovatnije u Slavoniji a za pradedu Davida nemam saznanje.Krsna slava nam je SV. Djordje oduvek rer posedujem vrlo retku ikonu radjenom intarzijom na staklu staru najverovatnije preko 200-250g ali dalje poreklo mi nije poznato. Secam se samo da je negde pedesetih godina popisana kao kulturno dobro. Interesuje me kako to da u vasem vrlo detaljnon popisu prezimena nema mog prezimena. Moj pokojni brat israzujuci nase poreklo dosao je do nekih saznanja o nasim dubljim korenima koji datiraju iz 19 i18 veka u tadasnjoj Madzarskoj da su tamo bili sluge-birosi pa zbog nekih zasluga cak i dobili neke vise povlastice, otome ja naravno neznam nista pouzdano kako mi pokojni brat nije ostavio nista pisano.Po nekim opet pricama preci su dosli iz Hercegovine, sto ja sada posle ovih nasih dogadjanja nikako nebi mogao da istrazim. Po drugim opet pricama seljenje predaka na ove prostore desilo se za vreme Carnojevica. Da li je moguce da je prezime pocetkom veka mutiralo od Reljic u Relic pocetkom 20 veka ili krajem19. Ovo mi je vazno iz vise razloga ajedan od najvaznijih je taj sto imam dva sina koji vec vise od 20 god zive u Engleskoj i jedini nosioc tog prezimena je moj unuk koji je rodjen u londonu/11 g/ H V A L A

    • Relic Zivan

      Moje prezime je isto Relic,moji su iz Martinaca kod Sremske Mitrovice,nemam nikakvih saznanja o mojim korenima,ovde smo starosedeoci.Da li ste vi uspeli da nesto saznate..

    • Goran Relić

      Poštovani,
      zovem se Goran Relić, poreklom sam iz sela Panjani, opština Kostajnica, Banija. U to selo je moj pradeda došao da kao maloletnik uči zanat za kolara kod našeg komšije, gde je i pored njega napravio kuću. A došao je iz sela Gornji Klasnić, opština Glina. U tom selu ima dosta Relića, Srba i Hrvata, verovatno pokršteni u 2. ratu. Slava nam je Đurđevdan. Dalje još uvek nisam uspeo da nađem podatke, odakle su došli u G. Klasnić.

  2. Stevan

    Postovani , moji roditelji su se druzili sa Sretenom Relicom ,umro je 2010 ne mogu tacno da se stim bio je el inzinjer zavrsio gimnaziju u novom sadu pre rata zavrsio el teh fakultet i nije imao potomstvo, pre rata njegovi su drzali livnicu u gundulicevoj ulici u novom sadu, zaboravio sam mu imena roditelja, inace je bio dobar saksofonista i harizmaticna osoba koja mi je ostala u dragom secanju

  3. Vojislav Ananić

    RELJIĆ, patronimično prezime po davnom pretku Relji. Vrlo je to stara porodica, što potvrđuje i Dušan Reljić u svojoj knjizi “Žitije i Memoari” podatkom da su se Reljići doselili iz Skoplja u Vukovar krajem XV vijeka. Slave svi Svetog Stevana Arhiđakona.
    Relja je predak porodice, a Hrelja je stariji oblik istog imena (pominje se od XIII vijeka). Relja potpuno preovlađuje od XVII vijeka.
    Popisani su i brojni toponimi, imenovani po Reljićima – u Srbiji, Bosni, Dalmaciji, Lici… (34, 223-225).
    Knežopoljski Reljići (Kriva Rijeka, Čelebinci i druga sel a), doselili su se na taj prostor iz Like, neposredno iza okupacije. Bili dobri stočari. Dok su živjeli u drvarskoj kotlini (Unac) i na Malom Očijevu ovce im se hiljadile. Odatle su se zbog “tjeskobe” morali pokrenuti sa svojim stadima. Slave Stevanjdan.

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  4. Goran Reljić

    Poštovani,
    zovem se Goran Reljić, moji su iz sela Jelašinovci kod Sanskog Mosta. Po mojim saznanjima poticemo iz sela (zaseoka) Reljići kod Kistanja ( Knin). Imam podatak da je tamo rođen Marko Reljić i kao beba donesen u Bosnu. Slava nam je Sveti Stefan.
    Ako ima ovde neko sa tog kraja bas bi mi bilo dragi saznati nesto vise o mojim precima.
    Srdacan pozdrav.

    • Nikola Reljić

      Poštovani,
      ja sam Nikola Reljić, iz sela Reljići, na 2 km od Kistanja. Imam 62 godine i moja saznanja o našim korenima su površna, jer sam sa 19 godina “otišao u svet” kao i većina stanovnika tog sela. Poslednji stanovnik tog sela umro je pre 4-5 godina i sad je to pusto selo, zaraslo u korov i šipražje. A kao dete, pamtim prela na centralnom delu sela, gde su uz vatru žene prele, stari “divanili” deca se igrala. Na žalost, svako vreme nosi svoje, razišli smo se na sve četiri strane sveta. Odem dole jednom godišnje na par dana, želja vuče, ali nema realih mogućnosti za povratak – jer postoje prepreke administrativne prirode oko sređivanja papira, malo je ljudi, a ni godine nisu za nove početke (makar i u penziji koja uskoro sledi). Ako ništa, uvek je tu šator, pa se može dalje kuda noge nose – na Dinaru, Prominu, Velebit, Krku, Zrmanju. Bar ne nedostaje friške arije i ladne vode – pa tako do Sv. Nikole.

  5. Srdjan Relic

    Familijo, zovem se Srdjan Relic, stanujem u Starim Banovcima, opstina Stara Pazova. Ovde smo vec 5 generacija. Po predanju poticemo iz istocne Hercegovine, odakle smo najverovatnije pobegli pred Turcima. Jedno vreme smo se zadrzali u istocnoj Bosni, i to u okolini Visegrada, odakle smo presli u Srem. Slavimo Svetog Jovana. Srdacan pozdrav….

  6. Aleksandar Reljić

    Moje prezime je Reljić, otac mi je iz sela Suvaje kod Bosanske Dubice. Slavimo Jovanjdan. Da li neko zna nešto o našem porijeklu?

  7. Aleksandar Reljić

    Selo je Suvaja a ne Suvaje*

  8. Petar Marković

    Pozdrav, svim dobrim ljudima.
    Moja baka zove se Slavka Reljić, i rođena je u Užicu. Njeni su iz Prijepolja.
    Zanima me o poreklu te strane porodice, ako neko zna nešto više, bio bih od srca zahvalan na informaciji.