Порекло презимена Рељић

9. март 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. U pregledu prezimena nema prezime Relic, zbilja retko prezime sada u Srbiji/mnogi ga mesaju sa Reljic. Ja sam rodjen u Somboru 1942 g moj pok otac Stevan 1904 g u Dalju kod Osijeka a deda Ilija najverovatnije u Slavoniji a za pradedu Davida nemam saznanje.Krsna slava nam je SV. Djordje oduvek rer posedujem vrlo retku ikonu radjenom intarzijom na staklu staru najverovatnije preko 200-250g ali dalje poreklo mi nije poznato. Secam se samo da je negde pedesetih godina popisana kao kulturno dobro. Interesuje me kako to da u vasem vrlo detaljnon popisu prezimena nema mog prezimena. Moj pokojni brat israzujuci nase poreklo dosao je do nekih saznanja o nasim dubljim korenima koji datiraju iz 19 i18 veka u tadasnjoj Madzarskoj da su tamo bili sluge-birosi pa zbog nekih zasluga cak i dobili neke vise povlastice, otome ja naravno neznam nista pouzdano kako mi pokojni brat nije ostavio nista pisano.Po nekim opet pricama preci su dosli iz Hercegovine, sto ja sada posle ovih nasih dogadjanja nikako nebi mogao da istrazim. Po drugim opet pricama seljenje predaka na ove prostore desilo se za vreme Carnojevica. Da li je moguce da je prezime pocetkom veka mutiralo od Reljic u Relic pocetkom 20 veka ili krajem19. Ovo mi je vazno iz vise razloga ajedan od najvaznijih je taj sto imam dva sina koji vec vise od 20 god zive u Engleskoj i jedini nosioc tog prezimena je moj unuk koji je rodjen u londonu/11 g/ H V A L A

    • Relic Zivan

      Moje prezime je isto Relic,moji su iz Martinaca kod Sremske Mitrovice,nemam nikakvih saznanja o mojim korenima,ovde smo starosedeoci.Da li ste vi uspeli da nesto saznate..

    • Goran Relić

      Поштовани,
      зовем се Горан Релић, пореклом сам из села Пањани, општина Костајница, Банија. У то село је мој прадеда дошао да као малолетник учи занат за колара код нашег комшије, где је и поред њега направио кућу. А дошао је из села Горњи Класнић, општина Глина. У том селу има доста Релића, Срба и Хрвата, вероватно покрштени у 2. рату. Слава нам је Ђурђевдан. Даље још увек нисам успео да нађем податке, одакле су дошли у Г. Класнић.

  2. Stevan

    Postovani , moji roditelji su se druzili sa Sretenom Relicom ,umro je 2010 ne mogu tacno da se stim bio je el inzinjer zavrsio gimnaziju u novom sadu pre rata zavrsio el teh fakultet i nije imao potomstvo, pre rata njegovi su drzali livnicu u gundulicevoj ulici u novom sadu, zaboravio sam mu imena roditelja, inace je bio dobar saksofonista i harizmaticna osoba koja mi je ostala u dragom secanju

  3. Војислав Ананић

    РЕЉИЋ, патронимично презиме по давном претку Рељи. Врло је то стара породица, што потврђује и Душан Рељић у својој књизи “Житије и Мемоари” податком да су се Рељићи доселили из Скопља у Вуковар крајем XV вијека. Славе сви Светог Стевана Архиђакона.
    Реља је предак породице, а Хреља је старији облик истог имена (помиње се од XIII вијека). Реља потпуно преовлађује од XVII вијека.
    Пописани су и бројни топоними, именовани по Рељићима – у Србији, Босни, Далмацији, Лици… (34, 223-225).
    Кнежопољски Рељићи (Крива Ријека, Челебинци и друга сел а), доселили су се на тај простор из Лике, непосредно иза окупације. Били добри сточари. Док су живјели у дрварској котлини (Унац) и на Малом Очијеву овце им се хиљадиле. Одатле су се због “тјескобе” морали покренути са својим стадима. Славе Стевањдан.

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  4. Goran Reljić

    Poštovani,
    zovem se Goran Reljić, moji su iz sela Jelašinovci kod Sanskog Mosta. Po mojim saznanjima poticemo iz sela (zaseoka) Reljići kod Kistanja ( Knin). Imam podatak da je tamo rođen Marko Reljić i kao beba donesen u Bosnu. Slava nam je Sveti Stefan.
    Ako ima ovde neko sa tog kraja bas bi mi bilo dragi saznati nesto vise o mojim precima.
    Srdacan pozdrav.

    • Никола Рељић

      Поштовани,
      ја сам Никола Рељић, из села Рељићи, на 2 км од Кистања. Имам 62 године и моја сазнања о нашим коренима су површна, јер сам са 19 година “отишао у свет” као и већина становника тог села. Последњи становник тог села умро је пре 4-5 година и сад је то пусто село, зарасло у коров и шипражје. А као дете, памтим прела на централном делу села, где су уз ватру жене преле, стари “диванили” деца се играла. На жалост, свако време носи своје, разишли смо се на све четири стране света. Одем доле једном годишње на пар дана, жеља вуче, али нема реалих могућности за повратак – јер постоје препреке административне природе око сређивања папира, мало је људи, а ни године нису за нове почетке (макар и у пензији која ускоро следи). Ако ништа, увек је ту шатор, па се може даље куда ноге носе – на Динару, Промину, Велебит, Крку, Зрмању. Бар не недостаје фришке арије и ладне воде – па тако до Св. Николе.

  5. Srdjan Relic

    Familijo, zovem se Srdjan Relic, stanujem u Starim Banovcima, opstina Stara Pazova. Ovde smo vec 5 generacija. Po predanju poticemo iz istocne Hercegovine, odakle smo najverovatnije pobegli pred Turcima. Jedno vreme smo se zadrzali u istocnoj Bosni, i to u okolini Visegrada, odakle smo presli u Srem. Slavimo Svetog Jovana. Srdacan pozdrav….

  6. Aleksandar Reljić

    Moje prezime je Reljić, otac mi je iz sela Suvaje kod Bosanske Dubice. Slavimo Jovanjdan. Da li neko zna nešto o našem porijeklu?

  7. Aleksandar Reljić

    Selo je Suvaja a ne Suvaje*

  8. Петар Марковић

    Поздрав, свим добрим људима.
    Моја бака зове се Славка Рељић, и рођена је у Ужицу. Њени су из Пријепоља.
    Занима ме о пореклу те стране породице, ако неко зна нешто више, био бих од срца захвалан на информацији.