Порекло презимена Рашић

9. март 2012.

коментара: 56

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (56)

Одговорите

56 коментара

  1. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Рашић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Рашић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Велики Црљени
    -Вранић
    -Врбовно
    -Конатице

  2. SAša Rašić

    Po usmenom predanju i lokalnim sakupljačima podataka Rašići u centralnom Kosovu (opštine Lipljan,Gračanica,Obilić) doseljeni od strane Turaka početkom 19 veka kako bi kao rudari radili u rudnicima Novo Brdo i Ajvalija.Kasnije su mahom stacionirani u selima Dobrotin i Lepina (opština Lipljan). Po usmenom predanju poreklo porodice je okolina Raške (selo Rašince) a po starešini koji ih je doveo na Kosovo Nikoli svi oni slave slavu Svetog Nikolu.Po slobodnoj proceni ovo bratstvo broji danas oko 1000 duša.

  3. Шарко

    Саша Рашић,

    Тачно је да ваше презиме топографско порекла, насталао од имена села Рашинца. Ви сте пореклом из околине из села Рашинца, општина Штимље. а не из Рашке какво ви тврдите.

    Током истраживања др. А. Урошевића 1930 – 1935 године: Он је забележио ваш род Рашића.

    Село Добротин: Рашићи (10 куће., Св. Никола). Старином су из Рашинца у Добротину се преселили из Бадовца крајем 18. века.

    Село Лепина: Рашићи (1 кућа., Св. Никола). Преселјени око 1900. године из истоименог рода у Добротину.

    Село Сушица: Микичићи или Рашићи (4 куће., Св. Никола). Преселјени су из Бадовца средином 19. века, а далјом су старином из Рашинца.

    Сви ови су један род, матица и порекло им је из Рашинца код Штимља. По селу Рашинце формирало се презиме Рашић.

    Подаци су из 1930-1935. – Косово – др. Атанасије Урошевић

  4. Sasa Rasic

    Da malo proširim priču koju sam sam ja od predaka čuo.Po dolasku Rašića na Kosovo (da bi radili po rudnicima) jedna grana prima islam,uzima prezime Rašiti a svom selu u kom se naseljava daje ime iz starog kraja Rašince.Još u vreme između dva rata bar neki od Rašitija su dolazili na slavu kod Rašića u Lepini a ovi im uzvraćali posetama na njihove nove praznike.Kasnije nakon ubistva jednog od Rašića (pri povratku iz mlina) od strane arnauta ta veza slabi i neverujem da bilo ko od današnjih Rašića ili Rašitija zna više detalja o njoj. Takođe znam da je početkom 20 veka jedean od Rašića otišao u Ameriku i nakon par godina mu se izgubio svaki trag.

    • Predrag Rasic

      Ja znam za jednog Marka Rasica koji je otisao u Ameriku i navodno je u americkoj mornarici bio. Drzava Pensilvenija u gradu Johnstown. Pa sad trazi. Imam i sliku negde. Pozdrav

  5. Aleksandar

    Da li se zna nesto o Rasicima u Pomoravlju, selo Tečić opština Rekovac?
    Po prici od starijih ljudi doseljeni su iz Stare Srbije. Slave Svetog Djordja i Djurdjic.

    • Igor

      Ja poticem is Levca, otac mi je rodom iz Tecica. Legenda kaze da su se tri brata i sestra doselili iz Crne Gore bezeci od osvete Turaka. Imam porodicno stablo unazad devet generacija koje je preneto sa kolena na koleno. Rasici u Tecicu slave krsnu slavu Djurdjic. Pozdrav svima!

      • Aleksandar Rašić

        Od Rašića iz sela Zagrađe podnu planine Rudnik, opština Gornji Milanovac Šumadija. Slavimo slavu: Đurđic Desetak kolena unazad. Pravoslavci.

      • Biljana

        Pozdrav,da li poznajete nekog od Rašića iz Tečića.Moj deda je odatle ali nikad ga nisam upoznala umro je kad je otac bio mlad i to mu je drugi brak.Iz prvog ima sina Dragan Rašić a deda se zvao Vladislav,sigurno ima potomaka.I moja slava je Djurdjic

  6. Дарко Арсенијевић

    Моја пок. бака је имала дев. презиме Рашић. Живела је у Селевцу, на пола пута између Смедерева и Смедеревске Паланке. Ту постоји цео засеок. По причама, ту су одавно у том Смедеревском крају. За неке раније податке морале би се претраживати црквене књиге, а и погледати у књизи о Јасеничком крају са почетка 20-ог века.

    • Рашићи

      Данас у Селевцу (општина Смедеревска Паланка) има 10ак породица Рашића, исто толико их је било и пре око 150 година (по неким демографским књигама тог локалитета) што нас доводи до тога да је ово презиме постојало на северу Шумадије вероватно и пре 19ог века.

  7. Tamara

    Moj deda se preziva Raškić, morala sam ovde da upišem,jer nema na sajtu. Poreklom je iz Boljevca kod Zaječara, da li neko zna poreklo ovog prezimena?

  8. Dragisa Rasic

    Po usmenom predanju djedovom,iz Crne Gore su se doselila 4 brata sa svojim porodicama u selo Zagradje(Gornji Milanovac)ispod same planine Rudnik.Ceo jedan zaseok je sada nastanjen potomcima ta 4 brata.Svi slavimo Djurdjic.Tacno mesto u Crnoj Gori odakle su se doselili nije tacno poznato jer su se doselili 1800 i neke godine.I dan danas u svom recniku i ako toliko godina u Sumadiji zive koriste jekavski.

  9. Раде Бракочевић

    Провјерите да нијесте случајно од старосједиоца Срба из села Заграђе код Берана? Нека неко уради ДНК тест прапоријекла по мушкој линији. Да ли се село Заграђе на Ибарској магистрали код Горњег Милановца одувијек зове тако, или су му досељеници дали то име?

  10. Srdjan Rasic

    Ja zivim u Banja luci,prije svega se izvinjam na latinici,ima jedno selo Milosavci,nedaleko od centra,nekih 15 km,postoje po mojoj procjeni 6 familija Rasica,odnosno jedna loza,koja naravno potice iz jedne porodice…muska veza…vjerovatno niko ne zna,posto ni ja nisam uspio da saznam odkuda su se nastanili…mi slavimo LAZAREVU SUBOTU,a vidim da se ovdje pominje vise razlicitih Krsnih slava…pa ako neko slucajno mozda neko nesto vise zna o tome…pozdrav ostalim Rasicima

    • Милорад Богдановић

      Рашићи који славе Лазареву суботу спомињу се у Шематизму дабробосанском за 1882 годину само у селу Милосавци, парохија Бошковићи.
      Ово презиме махом је настањена на простору око Дубице и Бањалуке гдје су најбројнији слављеници св. Луке, Марковдана и Лазареве суботе. Рашићи се још спомињу у парохији Бихаћ који славе св. Саву и Игњатије у граду Сарајево.

    • Милица

      Поштовани Срђане,
      Моја мама је девојачко Рашић. Родила се и одрасла у Милосавцима код Бања Луке. Она каже да јој је отац причао да Рашићи потичу са Косова. Да ли сте и међувремену дошли до неких нових сазнања?
      Срдачан поздрав.