Poreklo prezimena Rašić

9. mart 2012.

komentara: 56

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (56)

Odgovorite

56 komentara

  1. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Rašić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Rašić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Veliki Crljeni
    -Vranić
    -Vrbovno
    -Konatice

  2. SAša Rašić

    Po usmenom predanju i lokalnim sakupljačima podataka Rašići u centralnom Kosovu (opštine Lipljan,Gračanica,Obilić) doseljeni od strane Turaka početkom 19 veka kako bi kao rudari radili u rudnicima Novo Brdo i Ajvalija.Kasnije su mahom stacionirani u selima Dobrotin i Lepina (opština Lipljan). Po usmenom predanju poreklo porodice je okolina Raške (selo Rašince) a po starešini koji ih je doveo na Kosovo Nikoli svi oni slave slavu Svetog Nikolu.Po slobodnoj proceni ovo bratstvo broji danas oko 1000 duša.

  3. Šarko

    Saša Rašić,

    Tačno je da vaše prezime topografsko porekla, nastalao od imena sela Rašinca. Vi ste poreklom iz okoline iz sela Rašinca, opština Štimlje. a ne iz Raške kakvo vi tvrdite.

    Tokom istraživanja dr. A. Uroševića 1930 – 1935 godine: On je zabeležio vaš rod Rašića.

    Selo Dobrotin: Rašići (10 kuće., Sv. Nikola). Starinom su iz Rašinca u Dobrotinu se preselili iz Badovca krajem 18. veka.

    Selo Lepina: Rašići (1 kuća., Sv. Nikola). Preseljeni oko 1900. godine iz istoimenog roda u Dobrotinu.

    Selo Sušica: Mikičići ili Rašići (4 kuće., Sv. Nikola). Preseljeni su iz Badovca sredinom 19. veka, a daljom su starinom iz Rašinca.

    Svi ovi su jedan rod, matica i poreklo im je iz Rašinca kod Štimlja. Po selu Rašince formiralo se prezime Rašić.

    Podaci su iz 1930-1935. – Kosovo – dr. Atanasije Urošević

  4. Sasa Rasic

    Da malo proširim priču koju sam sam ja od predaka čuo.Po dolasku Rašića na Kosovo (da bi radili po rudnicima) jedna grana prima islam,uzima prezime Rašiti a svom selu u kom se naseljava daje ime iz starog kraja Rašince.Još u vreme između dva rata bar neki od Rašitija su dolazili na slavu kod Rašića u Lepini a ovi im uzvraćali posetama na njihove nove praznike.Kasnije nakon ubistva jednog od Rašića (pri povratku iz mlina) od strane arnauta ta veza slabi i neverujem da bilo ko od današnjih Rašića ili Rašitija zna više detalja o njoj. Takođe znam da je početkom 20 veka jedean od Rašića otišao u Ameriku i nakon par godina mu se izgubio svaki trag.

    • Predrag Rasic

      Ja znam za jednog Marka Rasica koji je otisao u Ameriku i navodno je u americkoj mornarici bio. Drzava Pensilvenija u gradu Johnstown. Pa sad trazi. Imam i sliku negde. Pozdrav

  5. Aleksandar

    Da li se zna nesto o Rasicima u Pomoravlju, selo Tečić opština Rekovac?
    Po prici od starijih ljudi doseljeni su iz Stare Srbije. Slave Svetog Djordja i Djurdjic.

    • Igor

      Ja poticem is Levca, otac mi je rodom iz Tecica. Legenda kaze da su se tri brata i sestra doselili iz Crne Gore bezeci od osvete Turaka. Imam porodicno stablo unazad devet generacija koje je preneto sa kolena na koleno. Rasici u Tecicu slave krsnu slavu Djurdjic. Pozdrav svima!

      • Aleksandar Rašić

        Od Rašića iz sela Zagrađe podnu planine Rudnik, opština Gornji Milanovac Šumadija. Slavimo slavu: Đurđic Desetak kolena unazad. Pravoslavci.

      • Biljana

        Pozdrav,da li poznajete nekog od Rašića iz Tečića.Moj deda je odatle ali nikad ga nisam upoznala umro je kad je otac bio mlad i to mu je drugi brak.Iz prvog ima sina Dragan Rašić a deda se zvao Vladislav,sigurno ima potomaka.I moja slava je Djurdjic

  6. Darko Arsenijević

    Moja pok. baka je imala dev. prezime Rašić. Živela je u Selevcu, na pola puta između Smedereva i Smederevske Palanke. Tu postoji ceo zaseok. Po pričama, tu su odavno u tom Smederevskom kraju. Za neke ranije podatke morale bi se pretraživati crkvene knjige, a i pogledati u knjizi o Jaseničkom kraju sa početka 20-og veka.

    • Rašići

      Danas u Selevcu (opština Smederevska Palanka) ima 10ak porodica Rašića, isto toliko ih je bilo i pre oko 150 godina (po nekim demografskim knjigama tog lokaliteta) što nas dovodi do toga da je ovo prezime postojalo na severu Šumadije verovatno i pre 19og veka.

  7. Tamara

    Moj deda se preziva Raškić, morala sam ovde da upišem,jer nema na sajtu. Poreklom je iz Boljevca kod Zaječara, da li neko zna poreklo ovog prezimena?

  8. Dragisa Rasic

    Po usmenom predanju djedovom,iz Crne Gore su se doselila 4 brata sa svojim porodicama u selo Zagradje(Gornji Milanovac)ispod same planine Rudnik.Ceo jedan zaseok je sada nastanjen potomcima ta 4 brata.Svi slavimo Djurdjic.Tacno mesto u Crnoj Gori odakle su se doselili nije tacno poznato jer su se doselili 1800 i neke godine.I dan danas u svom recniku i ako toliko godina u Sumadiji zive koriste jekavski.

  9. Rade Brakočević

    Provjerite da nijeste slučajno od starosjedioca Srba iz sela Zagrađe kod Berana? Neka neko uradi DNK test praporijekla po muškoj liniji. Da li se selo Zagrađe na Ibarskoj magistrali kod Gornjeg Milanovca oduvijek zove tako, ili su mu doseljenici dali to ime?

  10. Srdjan Rasic

    Ja zivim u Banja luci,prije svega se izvinjam na latinici,ima jedno selo Milosavci,nedaleko od centra,nekih 15 km,postoje po mojoj procjeni 6 familija Rasica,odnosno jedna loza,koja naravno potice iz jedne porodice…muska veza…vjerovatno niko ne zna,posto ni ja nisam uspio da saznam odkuda su se nastanili…mi slavimo LAZAREVU SUBOTU,a vidim da se ovdje pominje vise razlicitih Krsnih slava…pa ako neko slucajno mozda neko nesto vise zna o tome…pozdrav ostalim Rasicima

    • Milorad Bogdanović

      Rašići koji slave Lazarevu subotu spominju se u Šematizmu dabrobosanskom za 1882 godinu samo u selu Milosavci, parohija Boškovići.
      Ovo prezime mahom je nastanjena na prostoru oko Dubice i Banjaluke gdje su najbrojniji slavljenici sv. Luke, Markovdana i Lazareve subote. Rašići se još spominju u parohiji Bihać koji slave sv. Savu i Ignjatije u gradu Sarajevo.

    • Milica

      Poštovani Srđane,
      Moja mama je devojačko Rašić. Rodila se i odrasla u Milosavcima kod Banja Luke. Ona kaže da joj je otac pričao da Rašići potiču sa Kosova. Da li ste i međuvremenu došli do nekih novih saznanja?
      Srdačan pozdrav.