Порекло презимена Рашић

9. март 2012.

коментара: 56

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (56)

Одговорите

56 коментара

  1. Srdjan Rasic

    hvala prijatelju na odgovoru…tako sam i mislio,da je negdje oko 1900.godine bilo to prvo naseljavanj ovih prostora

    • Милорад Богдановић

      Много , много прије овај простор је био насељен православним живљем , и није се расељавао у масовнијем облику као нека јужнија, због каснијег турског освајања и покорности према турској власти све до половине 19 вијека, када доласком западног окупатора долази до масовнијег досељавања становништва са простора Ливна, Гламоча и Петровца.
      Теби би препоручио да посјетиш наш Српски ДНК пројекат, као и наш Форум, да се тестираш и са сигурношћу ћеш сазнати с ким си у сродству и одакле све потичу коријени твојих потомака.
      Свако добро ти желим.

  2. Страхиња Рашић

    Поштовани презимењаци, а можда и даљи рођаци. Одушевио сам се читајући ове коментаре са мноштвом података и статистике. Ја бих додао да моја грана Рашића потиче са Кордуна, село Крстиња, општина Војнић. Како су ми рекли моји стари, а имам уписано стабло 7 генерација пре мене, да наши воде порекло из Херцеговине, тачније са саме границе Црне Горе и Херцеговине из села Коријенићи. На жалост, ни на једној карти нисам могао да нађем то мало село. Ми сви славимо Св. Архиђакона Стефана (9. јануар).
    Са бабине стране сам исто Рашић, јер то такође њено девојачко презиме. Треба да су и једни и други (дедини и бабини) из истог племена због исте крсне славе, али у даљим генерацијама нема нигде преплетања и уласка у сродство, што значи да су много далеко у претцима (претпостављам) негде у крвној вези. У селу, били су подељени на ГОРЊЕ и ДОЊЕ према рељефу села, пошто је планински крај у питању.
    Један од петорице браће која су населила у ове крајеве био је Михајло Рашић, у то време командант града Карловца који је извршио самоубиство не желећи да се преда аустријским властима у руке када су опколили зграду у Карловцу у којој се налазио.
    Волео бих искрено, ако има неко ко зна било какве сличне податке, да ми се јави да проширимо наше стабло и да се зближимо још више.
    У здрављу. Живи и здрави били – РАШИЋИ!

    • Mene takodje interesuje poreklo prezimena Rasic.
      Ja sam rodjen u Hercegovini ( Selo Dole) ali kao mali smo bili kolonizirani u Vojvodinu (Banat) ,posto sam ostao bez roditelja nisam nista znao o rodjacima. Znam da mi je stric otisao u Kanadu 1925 god. Nedavnomi jedan rodjak malo nesto objasnio i rekao mi da poticemo sa Kosova, i da nas ima svih veroispovesti ?

      • Sasa Rasić

        Dragane , koja je Vaša krsna
        slava? Svi Rasići sa centralnog Kosova slave Svetog Nikolu.

        • Саша,

          Видим да подаци којима располажеш, највише одговарају пореклу Рашића из Радинца код Смедерева. Ми спадамо у Пироћане, заправо целу фамилију су звлаи пиротски. Слава нам је Никољдан, што је наведено и у овом изводу презимена из села Радинац.

          –Пироћани (Стефановићи и Живановићи), славе Никољдан. Доселили се из околине Пирота.

          Покојна баба је умрла кад је мом оцу (1939) било 2 године, а деда је био у заробљеништву, тако да су ток информација и сећања још тада прекинути и покушавам да направим мало истраживање на тему ко су и одакле.

          Свака помоћ је добродошла. Хвала унапред!!

          поз. Зоран

      • Ivan Rašić

        Dobar dan gospodine Rašiću ,

        Ja sam poreklom isto iz dola u Hercegovini.

        Ako vidite ovu poruku javi te mi se

        Sve najbolje

    • Марко Рашић

      Поштовани роде Страхиња Рашићу,

      моја грана Рашића такође потиче с Кордуна из села Крстиња, срез Војнић. Нажалост слабо сам се интересовао кад сам био мали, али се сећам пар детаља по причи покојног деде Душана Рашића. Деда Душан је остао врло рано сироче због чега се не сећа ни оца ни мајке, јер их није ни упознао. Из приче других зна да су му се отац и мајка звали Никола Рашић и Јелена (девојачко Ерор). Учитељ му је био Милан Цревар, познати рвач у том крају из Соколског друштва (српско друштво), ожењен Хрватицом. Дедином учитељу Милану су усташе шураци (женина браћа) уочи Другог Св. рата исекли прсте и терали да сам себи ископа јаму. Пре почетка рата је учитељ Милан послао деду преко српског соколског друштва у Крагујевац на школовање у Србију фалсификујући са попом документа дедина, да би испао старији и самим тим могао да иде у школу (тада је имао 17, а приказали су у крштеници да има 18). Деда је био 23. годиште, имао је сестру Драгицу 20. годиште која је у рату остала слепа и плусестру Софију, 14. годиште.
      С друге стране села Крстиња, у Џаперовцу су исто живели Рашићи, који нису у сродству са Рашићима из Крстиње, а иначе има је иста слава поменути Св. Стефан (9. јануар).

      Страхиња Рашићу ако нам се негде ту препрлићу и надопоњују информације, јавите се: [email protected].

      Уздравље!

    • Predrag Rasic

      Pozdrav, moji su isto iz Krstinje. Kako se secam smo slavili svetog Nikolu.

  3. asd

    Postoji i ono predanje da je nekoliko porodica Rasica krenulo sa granice Raske i Crne Gore pred Turcima u Hercegovinu gde su mnogi ostali duze vremena i to u predelima oko Ljubuskog i Tihaljine gde su vremenom postali Hrvati i to oni najzesci. Oni koji se nisu zadrzali u tom delu, opet pred Turcima, su nastavili svoju seobu prema zapadu i to na podrucje Dalmacije, posebno oko Knina, Kistanja, Rudela i Ivosevaca. Svi oni slave Sv. Luku. Cak se neki od njih iz Hercegovine i dan danas secaju po prici pre WWI da su slavili Sv Luku iako se danas smatraju Hrvatima. Oni koji nisu ostali u Hercegovini su i dan danas Srbi.

    • Миодраг Рашић

      Могао бих да се надовежем на коментар (асд), јер имам неке податке. Подаци су пренети мени од мог деде, па не могу да гарантујем 100% за њих, али њему је то причао његов деда итд. …
      Ја сам из села Војка (Стара Пазова, Срем, Војводина). Славимо св. Луку као Крсну Славу. Познати су ми преци до 7-ог колена уназад и сви су живели у Војки. Најстарији је био Ђође и о њему немам никакве друге податке, да ли је он први Рашић у Војки итд.
      Већ од његовог сина Петра, знамо и синове и ћерке итд …
      Деда ми је такође рекао да смо дошли у Срем из Херцеговине, близу границе са Црном Гором, а тачно место не знам … У Војки смо сигурно већ од краја 18. или почетка 19. века. А дали смо тада и дошли у Срем или раније, то не знам.
      У општини Стара Пазова има још Рашића, али они су дошли у време колонизације негде од Бања Луке … толико знам.

    • danijela

      Ovih dana puno itsrazujem poreklo prezimena Rasic. Naisla sam na podatak Da poticu iz plemena Bjelopavlici (brdsaka plemena ili ti Brdjani). Pod naletom Turaka ili zbog krvne osvete , mnogi su se iselili put Srbije, Hercegovine i Dalmacije. Sobajic je pisao o Bjelopavlicima i bratsvima u okviru plemena, ali o Rasicima ima samo podatak da su iz Martinica i da neki od tih, danas zive u Boki. Odredjen broj brdjana je odveden u roblje put N. Pazara i o njima se nista ne zna.Najveca seoba je bila negde posle 1878. Familija moga sina broji 8 kolena unazad do izvesnog Djordja o kome niko nista ne zna, osim da je imao sina rodjenog 1884. koji je direktni predak. Navodno su doseljeni s Kosova, ali nije iskljuceno da je Kosovo bilo samo usputna stanica.
      Slave Sv. Jovana.

      • Небојша

        На Космету Рашићи живе у централном делу, по породичном стаблу би се рекло да су ту између 200 и 250 година. Славе Светог Николу. Иначе, у породици је предање да смо дошли из Рашке области. Пошто нисам наишао на писане трагове, не могу ни да тврдим колико је ово предање тачно.

  4. mile rašić

    dali neko moze da mi kaze nesto o Rasicima iz sela Vranić kod Beograda,slave SB.Trifuna?

  5. Dragan Rasic

    Pozdrav Sasa,

    Ja stvarno neznam nist od mojih predaka a takodje i o slavi. Otac mi je poginuou ratu, mama je umrla kad sam imao 18 meseci. Posle sam bio usvojen. Imam starijeg brata i 2 sestre takodje starije od mene ali i oni neznaju mnogoo nasoj familiji,
    Jedan rodjak mije rekao da poticemo sa Kosova,i to je sve sto znam,
    Moji su ziveli u selu Dole nedaleko Tihaljine.
    Pozdrav iz Tajlanda

  6. Goran Rašić

    Poštovani,
    Zanima me da li ima bilo kakvih podataka o Rašićima, selo Veliki Šušnjar, slava Đurđevdan?
    Unapred hvala.

    • zoran

      Poštovani Gorane, otac moje mame Mihajlo Rašić je iz Gline,Njegov otac Tanasije Rašić i mama Evica su iz Velikog Šušnjara, Slavili su slavu Svetog Đorđa, Moj deda Mihajlo i ujak Nedeljko stradali su 1941 u pokolju srba u Glini. Vi ste prvi Rašić koji je poreklom iz Velikog Šušnjara kao moji predci možda smo iz iste loze. Kao i VI ne znam nemam podataka odakle potiče naša loza Rašića LP.Zoran

  7. Strahinja Rašić

    Po poslednjem popisu iz 1991. godine, selo u kome su živeli Rašići na samoj granici Hercegovine (istočno od Trebinja) i Crne Gore, zvalo se Metaljka – živelo je još 4 stanovnika. Da li sada ima ikoga tamo, čisto sumnjam.
    Moji vode poreklo odande. Po tom selu Metaljka dali su naziv jednoj poljani između sela Džaperovac i Selakova Poljana na Kordunu gde su se bili doselili. I slavimo slavu Sv. Arhiđakona Stefana.

  8. Dragomir Rasic

    Pozdrav Rasici, da li neko zna tacno poreklo Rasica iz sela Serici kod Jajca, slavimo Djurdjevdan, navodno se moj cukundeda naselio negde iz Crne Gore…

  9. Војислав Ананић

    РАШИЋ (к), у Тихаљини (Груде), Клобуку, Вељацима и Витини (Љубушки), Грабовини (Чапљина). У Клобук су неке породице доселиле из Тихаљине гдје су се “посвађали с Турцима и побјегли”. У Вељаке је Рашић (звани и Шериповић) дошао око 1880. године из Доли у Љубушком и, у Вељацима се “увинча”. У Грабовину је једна породица дошла из Клобука “прије Али-паше” (59:264,302.306,307.308).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  10. Саша Панчевачки

    Рашића има и у сремском селу Белегишу где се први пут у попису војника 1736.године помиње Бошко Рашић и Стојан Рашин. Овај огранак Рашића слави Никољдан па постоји шанса да имају везе са Рашићима из Рашинаца у Рашкој, а касније исељеним у околину Приштине..мада је питање колико је старо презиме Рашића у околини Приштине јер је сремског огранка породице старо најмање 300 година.

    • Небојша

      Na Kosmetu Rašići žive u centralnom delu, po porodičnom stablu bi se reklo da su tu između 200 i 250 godina. Slave Svetog Nikolu. Inače, u porodici je predanje da smo došli iz Raške oblasti. Pošto nisam naišao na pisane tragove, ne mogu ni da tvrdim koliko je ovo predanje tačno. Први који је дошао на централно Ксоово звао се Никола.