Poreklo prezimena Ratković

8. mart 2012.

komentara: 74

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (74)

Odgovorite

74 komentara

  1. Vladan

    Sta je sa Ratkovicima iz Bukovice Rožaje odakle su oni došli i da li su rod sa Ivanovicima iz Bukovice. [email protected]

  2. Pero

    Vlado,krajem osamnaestog vijeka i pocetkom dev.vijeka nasi preci napustaju Bratonozice i prvo se naseljavaju u Bihor i tu borave kratko vrijeme.Prilikom boravka u Bihor jedan od brace prima islam i ostaje u Trpezima i od njega postaje pleme sadasnji Skenderovici.Odmah ostala 2 brata napustaju Bihor i naseljavaju se u selo Zloglavlje u opstini Rozaje,tu ostaju duze vrijeme,i upravo tu su rodjeni rodonacelnici Ratkovica i Ivanovica,koji su i sahranjeni u Zloglavlje.Oko 1886 godine oni prelaze u selo Basca i selo Bukovica.Ratko i Ivan su braca rodjena,

  3. dragan petrović

    Pozdrav Ljubotinjanima,kao i bratskim Rijecanima, Moj mali doprinos,kad su Pejakovici u pitanju.Nase poreklo je,kao sto je vec receno pocetkom 15,tog veka,Drobni pijesak,kod manastira Rezevici.Kanjos Macedonovic,koji je tu stigao iz Egejske Makedonije,imao je dva sina,Pejaka,od koga su Pejakovici,i Ratka,kako je vec navedeno,od koga su Ratkovici.Moji preci su se doselili na Pacaradje pre skoro 200 god. i tu i danas zive nasi rodjaci,tri kuce,uglavnom od proleca do pocetka zime.Ja,s ponosom kazem da sam rodjen u Pacaradju,zaseok Sokolac,pre 67 god. Cesto odlazim,kao i ostali rodjaci, ,,kad suma ozeleni,, Ici cu dok me noge slusaju,i voditi svoje najmilije dok ih deda vodi,sa nadom da ce neko posle mene nastaviti da cuva secanja na nase pretke,i nas same. Srdacan pozdrav,i hvala za sve sto cinite za nezaborav,posebno od nas koji smo daleko od rodne grude. Budo Marka Bozova Pejakovica.

  4. Zoran Ratković

    Poštovani Ratkovići,
    nastavimo da istražujemo naše poreklo.

    Pozdrav Zoran Ratković iz Novog Pazara rodom iz sela Kaladra kod Novog Pazara
    Slavimo Sv.Mratu 24.novembar

  5. dragan petrović

    Mislite na Kaludru kod Novog Pazara?

    • Zoran Ratković

      Da na Kaludru kod Novog Pazara ,tačnije 16 km od Novog Pazara .Selo se nalazi na putu Novi Pazar-Deževa-Mitrova reka-Vranovina-Kaludra -Raskršće teritorija Opštine Raška.

  6. dragan petrović

    Poreklo stanovništva naselja Kaludra, danas u sastavu sela Bekova.

    Položaj i tip naselja.

    Kaludra je u čelenci potoka koji utiče u Paresijski („Paresički“) Potok, leve pritoke Deževke. Ono je na visini, u sklopu Kovionice, Kule i Zmijinca.

    Vode.

    Naselje ima izvorsku vodu; stara Šubarića Česma i novija Kojova Česma.

    Zemlje i šume.

    Njive su male oko kuća, slabe rodnosti po Jagnjilu, Osoju, Selištu, Žežničištu sa livadama, Bakčini, Vidovici, Vukovcu i Paprdnom Dolu; livade i šume su u dolini Pliskavca, na Krstu, u Ravni, Stanovniku, Grozničavici, Kovionoci, Prlini, Prljagi, Vlaškom Dolu, Popovištu, Marušnjaku, Grebenu, Šur-Potoku i Kosmači niže kuća.

    Starine u naselju.

    Na Velikoj Kuli i na Maloj Kuli ima starih zidina od utvrđenja. Niže Velike Kule je Krvavi Laz, u čijem se imenu očuvala uspomena na neki krvavi događaj koji se odigrao oko utvrđenja. U selu ima zatrpanih starih rudarskih okana. Staro selo je bilo na Selištu, sada u livadama. Današnje goblje je kod starog „grčkog“.

    Ime naselju.

    Ime naselju je po porušenom gradu (kale). Ono je spomenuto 1455. i u jednom pismu iz 1806. godine. Godine 1948. imalo je 192 stanovnika.

    Poreklo stanovništva.

    -Šubarić, 1 kuća, Kojovići, 3 kuće, Sv. Stevan, praded došao iz Krička.

    -Ratkovići, 4 kuće, Sv. Mrata, su Kulize, doseljeni iz ivanjičkog Starog Vlaha.

    -Jelesić, 1 kuća, je od Drobnjaka u Paresijama, doseljen 1905. godine na bačiju.

    -Gavrilovići, 3 kuće, Sv. Nikola, su nepoznatog porekla; imaju odeljake u selu Deževi.

    IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

  7. Zoran Ratković

    To je u principu to ,jedinno nije podatak o dosenjavanju tačan,najverovatnije smo doseljeni iz Crne Gore ili sa Kosova i Metohije..Kulize prezimenom Pavlovići slave Aranđelovdan.Tačno je da su Kulize Pavlovići slavili Mratin dan.ali su iz nekih razloga promenili slavu.

  8. Zoran Ratković

    Podatak za Jelesiće nije tačan jer u Kaludri nema Jelesića ,oni se prezivaju Jelesijevići i oni su u Kaludri a ne u Paresijama.Kaludra je selo sa zaseocima u svom sastavu,Paresije,Bukovce i Dvorište.Tek od 1956 potpada pod KO Bekova do tada je bila samostalna.
    U Kaludri su sledeća prezimena ; Ratković,Šubarić,Gavrilović,Kojović i Jelesijević.
    Zaseok Paresije , Vidojević ,Krsmanović,Belić
    Zaseok Bukovce ,Ratković,Marković i Stefanović,
    Dvorište, Vulićević

  9. Milica

    Pozdrav, moj deda Milan Ratković je iz sela Medari, Slavonija. U Slavoniji su generacijama. Slava sveti Nikola.

  10. Čedomir Ratković

    RATKOVIĆI IZ BARA SU POREKLOM IZ OKOLINE CETINJA
    U BAR SU DOSLA DVA BRATA IVAN I NIKOLA OKO 1720 GODINE
    DOŠLA SU IZ DRAČEVICE SELA NA SKADARSKOM JEZERU ,,ODAKLE JE KAKO KAŽU I PORODICA V U Č I Č A
    MI SLAVIMO SV, VRAČEVE JER SMO PROMENILI PRAVU SLAVU SV. NIKOLA IZ PRAKTIČNIH RAZLOGA,NAIME DRUGI SELJANI SU SLAVILI VRAČEVE

    U KOTORSKOM ARHIVU RATKOVIČI SE POMINJU 1334 GODINE