Порекло презимена Ратковић

8. март 2012.

коментара: 74

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (74)

Одговорите

74 коментара

  1. Vladan

    Sta je sa Ratkovicima iz Bukovice Rožaje odakle su oni došli i da li su rod sa Ivanovicima iz Bukovice. [email protected]

  2. Pero

    Vlado,krajem osamnaestog vijeka i pocetkom dev.vijeka nasi preci napustaju Bratonozice i prvo se naseljavaju u Bihor i tu borave kratko vrijeme.Prilikom boravka u Bihor jedan od brace prima islam i ostaje u Trpezima i od njega postaje pleme sadasnji Skenderovici.Odmah ostala 2 brata napustaju Bihor i naseljavaju se u selo Zloglavlje u opstini Rozaje,tu ostaju duze vrijeme,i upravo tu su rodjeni rodonacelnici Ratkovica i Ivanovica,koji su i sahranjeni u Zloglavlje.Oko 1886 godine oni prelaze u selo Basca i selo Bukovica.Ratko i Ivan su braca rodjena,

  3. dragan petrović

    Pozdrav Ljubotinjanima,kao i bratskim Rijecanima, Moj mali doprinos,kad su Pejakovici u pitanju.Nase poreklo je,kao sto je vec receno pocetkom 15,tog veka,Drobni pijesak,kod manastira Rezevici.Kanjos Macedonovic,koji je tu stigao iz Egejske Makedonije,imao je dva sina,Pejaka,od koga su Pejakovici,i Ratka,kako je vec navedeno,od koga su Ratkovici.Moji preci su se doselili na Pacaradje pre skoro 200 god. i tu i danas zive nasi rodjaci,tri kuce,uglavnom od proleca do pocetka zime.Ja,s ponosom kazem da sam rodjen u Pacaradju,zaseok Sokolac,pre 67 god. Cesto odlazim,kao i ostali rodjaci, ,,kad suma ozeleni,, Ici cu dok me noge slusaju,i voditi svoje najmilije dok ih deda vodi,sa nadom da ce neko posle mene nastaviti da cuva secanja na nase pretke,i nas same. Srdacan pozdrav,i hvala za sve sto cinite za nezaborav,posebno od nas koji smo daleko od rodne grude. Budo Marka Bozova Pejakovica.

  4. Зоран Ратковић

    Поштовани Ратковићи,
    наставимо да истражујемо наше порекло.

    Поздрав Зоран Ратковић из Новог Пазара родом из села Каладра код Новог Пазара
    Славимо Св.Мрату 24.новембар

  5. dragan petrović

    Mislite na Kaludru kod Novog Pazara?

    • Зоран Ратковић

      Да на Калудру код Новог Пазара ,тачније 16 км од Новог Пазара .Село се налази на путу Нови Пазар-Дежева-Митрова река-Врановина-Калудра -Раскршће територија Општине Рашка.

  6. dragan petrović

    Порекло становништва насеља Калудра, данас у саставу села Бекова.

    Положај и тип насеља.

    Калудра је у челенци потока који утиче у Паресијски („Паресички“) Поток, леве притоке Дежевке. Оно је на висини, у склопу Ковионице, Куле и Змијинца.

    Воде.

    Насеље има изворску воду; стара Шубарића Чесма и новија Којова Чесма.

    Земље и шуме.

    Њиве су мале око кућа, слабе родности по Јагњилу, Осоју, Селишту, Жежничишту са ливадама, Бакчини, Видовици, Вуковцу и Папрдном Долу; ливаде и шуме су у долини Плискавца, на Крсту, у Равни, Становнику, Грозничавици, Ковионоци, Прлини, Прљаги, Влашком Долу, Поповишту, Марушњаку, Гребену, Шур-Потоку и Космачи ниже кућа.

    Старине у насељу.

    На Великој Кули и на Малој Кули има старих зидина од утврђења. Ниже Велике Куле је Крвави Лаз, у чијем се имену очувала успомена на неки крвави догађај који се одиграо око утврђења. У селу има затрпаних старих рударских окана. Старо село је било на Селишту, сада у ливадама. Данашње гобље је код старог „грчког“.

    Име насељу.

    Име насељу је по порушеном граду (кале). Оно је споменуто 1455. и у једном писму из 1806. године. Године 1948. имало је 192 становника.

    Порекло становништва.

    -Шубарић, 1 кућа, Којовићи, 3 куће, Св. Стеван, прадед дошао из Кричка.

    -Ратковићи, 4 куће, Св. Мрата, су Кулизе, досељени из ивањичког Старог Влаха.

    -Јелесић, 1 кућа, је од Дробњака у Паресијама, досељен 1905. године на бачију.

    -Гавриловићи, 3 куће, Св. Никола, су непознатог порекла; имају одељаке у селу Дежеви.

    ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

  7. Зоран Ратковић

    То је у принципу то ,јединно није податак о досењавању тачан,највероватније смо досељени из Црне Горе или са Косова и Метохије..Кулизе презименом Павловићи славе Аранђеловдан.Тачно је да су Кулизе Павловићи славили Мратин дан.али су из неких разлога променили славу.

  8. Зоран Ратковић

    Податак за Јелесиће није тачан јер у Калудри нема Јелесића ,они се презивају Јелесијевићи и они су у Калудри а не у Паресијама.Калудра је село са засеоцима у свом саставу,Паресије,Буковце и Двориште.Тек од 1956 потпада под КО Бекова до тада је била самостална.
    У Калудри су следећа презимена ; Ратковић,Шубарић,Гавриловић,Којовић и Јелесијевић.
    Засеок Паресије , Видојевић ,Крсмановић,Белић
    Засеок Буковце ,Ратковић,Марковић и Стефановић,
    Двориште, Вулићевић

  9. Милица

    Поздрав, мој деда Милан Ратковић је из села Медари, Славонија. У Славонији су генерацијама. Слава свети Никола.

  10. Čedomir Ratković

    RATKOVIĆI IZ BARA SU POREKLOM IZ OKOLINE CETINJA
    U BAR SU DOSLA DVA BRATA IVAN I NIKOLA OKO 1720 GODINE
    DOŠLA SU IZ DRAČEVICE SELA NA SKADARSKOM JEZERU ,,ODAKLE JE KAKO KAŽU I PORODICA V U Č I Č A
    MI SLAVIMO SV, VRAČEVE JER SMO PROMENILI PRAVU SLAVU SV. NIKOLA IZ PRAKTIČNIH RAZLOGA,NAIME DRUGI SELJANI SU SLAVILI VRAČEVE

    U KOTORSKOM ARHIVU RATKOVIČI SE POMINJU 1334 GODINE