Порекло презимена Ратковић

8. март 2012.

коментара: 74

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (74)

Одговорите

74 коментара

  1. Честитам на изради сајта. Информације о презимену Ратковић, о нашој лози Арсенија Ратковића са Гвозда – село Милошев До код Пријепоља сакупљене су на следећем сајту:

    http://prezime.ratkovic.net/

    Арсеније Ратковић се доселио половином 19. века из Кучина, општина Пријепоље. Ту се траг губи, могуће везе са Ратковићима из Кучина, којих тамо има 3 лозе, такође су схематски представљене.
    На сајту се налази и пуно информација о другим лозама Ратковића до којих сам до сада дошао. У дискусионом форуму ћете наћи прилоге корисника о презимену и пореклу разних лоза Ратковића:

    http://forum.ratkovic.net/

    Поздрав администраторима и корисницима сајта,

    Стојан Ратковић

  2. Милорад Богдановић

    Ратковићи у селу Градина код Омарске(у Отоманској империји,скуп православни села звано Тимар), парохија Јелићка, славе Ђурђевдан.

    Да су на овом простору преко 300 година, може се видјети по црквеним књигама крштених и умрлих.
    Тако се Симеун Ратковић спомиње, да је рођен 1818 године а умро 4 маја 1906 од оца Николе и мајке Руже.

    Илија Ратковић је рођен 1807 а умро 22.12.1898 године. Од Илије потиче моја лоза с мајчине стране (Невенка,удата Богдановић).

    Осим ових Ратковића,а има их још неколико, који су и најбројнији, ту су још породице,који нису у ближем сродству, а који се спомињу у црквеним књигама, као нпр:

    Мирјана Стакић-Ратковић рођена 1827 године а умрла 7.12.1905 године од оца Дамјана и Дамјана и Стаке Стакић-Ратковић.
    Стево Ратковић-Латинчић р.1853, умро 19.11.1906 од оца Николе и мајке Деве.

    Глиго Ратковић који је рођен 1829 а умор 23.3.1900 узео је за зета Павла Радованчевића из села Радосавске, који је дошао жени у кућу, промјенио презиме Радованчевић у Ратковиће, али је задржао своју славу св. Јован Крститељ.

    Ратковићи из Марићке и Ракелића такође славе Ђурђевдан, села недалеко од Градине.

    Велики поздрав за Ратковиће и Градинце од Миле-Милорада Богдановића.

  3. DRAGAN PETROVIC

    ratkovici u trebinjuhttp://www.vesti-online.com/Riznica/Poreklo-porodica/79189/Petrovic

  4. DRAGAN PETROVIC

    U BJELOM POLJU DOLAZE SREDINOM 19 VEKA IZ KOLASINA OD BRATSTVA RAOSAVLJEVICA STARIJE POREKLO JE OD KNEZA DOBROJA IZ OZRINICA .ON IM JE RODONACELNIK

  5. DRAGAN PETROVIC

    KOLASIN MORACA I ROVCA OD RAOSAVLJEVICA

  6. РАТКОВИЋЕВ ЗЕТ

    Поштовани ! За почетак да надопуним Ваша истраживања о презимену Ратковић, а онда да наставимо са размјеном посједујуће документације у сврху расвјетљавања повијести ове породице.
    Кућна задруга Ратковић спомиње се 1780. у селу Трњани код Славонског Брода као припадници грко-источног обреда (православни). Све књиге нису сачуване па се комплетно породично стабло може саставити тек од 1850.г. Истовремено јављају се и Ратковићи латинског обреда (католици) за које је хералдичко подузеће из Загреба пронашло у хрватским архивима да потјечу од племена Лапчани те су као племенита “хижа” (кућа) имали свој обитељски грб из времена народних владара.
    Интригантно је то што постоји село Ратковић у Црној Гори у селу Трњине а истовремено од села Томин Кут царица Марија Терезија ушорава ново село, и гле случајности, даје се ново име Трњани(!) у којем Ратковићи добивају тада више од 1/3 укупног атара због бројности чланова Задруге. О наставку касније ! Поздрав – моја супруга је из Илијине гране лозе Ратковића.

    • Милорад Богдановић

      А шта, зете, славе женини Ратковићи?

      Моја лоза с мајчине стране су такође Ратковићи, а славе Ђурђевдан, у селу Градина подно Козаре у Републици Српској.
      Недале код кућишта Ратковића, налази се њихов велики посјед звани Трњаци, у пољу поред Гомјенице

      • @ Milorad gsn. Bogdanović

        Današnji Ratkovići slave Svetog Georgija.
        Ako ste član porodice ovog Portala mogli bismo razmijeniti neke podatke – doduše oskudne i više kao priča po Predanju. pokušao sam te priče dokumentima dokazati, ali nailazimo na zid, jer nema dokumenata iz poznatih razloga.
        Sve u svemu, migracije iz Bosne u Vojnu Krajinu su izvjesne pogotovo nakon poziva princa Eugena Savoyskog ,Privilegija cara Leopolda, Deklaratorije carice Marije Terezije Edikta o toleranciji cara Josipa II koji je propješačio svoje carstvo i sagledao pravo stanje stvari.

        • Милорад Богдановић

          Ја сам овдје “од првог дана” што би се оно рекло и највише сам везан за порјекло Срба у Поткозарју, али и на другим страницама овог Портала гдје се спомињу презимена са ових простора и њихова миграција.

          Ја баш нисам присталица “прича”, јер се оне “косе” са другим, па сам се више опредјелио за тежу варијанту, а то је писана документа. У ова времена,све их је више и све више су доступнија, па тако да су наша сазнања богатија.

          За онога који жели своје корјене да преиспита, предложио бих да овдје на нашим страицама посјети српски ДНК пројекат, и у многоме ће олакшати своја сазнања.

      • milos

        Milorade,moje poreklo Ratkovica potice sa zubaca u hercegovini,gde su se preselili u Banjevce,nadomak Trebinja,inace svi Ratkovici koji slave Djurdjevdan su rodbina.

        • Veljko Ratkovic

          Svi smo slavili Sv Djurdja kako su se selili negde pod pritiskom negde dolazili na zenino a negde iz prakticnih razloga. Sveti Durdje pada u proljece sve je vec potroseno Sto se spremilo za zimu

        • Svetlana Ratkovic

          Moji Ratkovici su iz sela Kameno iznad Herceg Novog u CG. Receno mi je da smo poreklom iz okoline Trebonja. Da li mozete dacpreporicite gde bih mogka da se raspitam o lozi Ratkovica. Slavimo Djurdjevdan.

      • Mladen

        U Gradini postoji i brojna loza Ratkovica koji slave Svetog Ignjatija Bogonosca ( 2. januar )
        A Trnjaci su bili do nedavno u vlasnistvu porodice Djervida iz Gradine.
        Sada jje to rudnicka zemlja…

        • Милорад Богдановић

          Јесте Младене да су данас у Градини бројни Ратковићи који славе Игњатије, али они нису од лозе Ратковића који су старосједиоци у овоме селу и чија је слава Ђурђевдан. “Мрљини” Ратковићи доселили су почетком двадесетког вијека из Радосавске, гдје су своје презиме Радованчевић замјенили презименом Ратковић, али су задржали своју славу, Игњатије.
          Ово је препис из црквених књига парохије Јелићка.

  7. DRAGAN PETROVIC

    POSTOVANJE U TRNJINAMA POREKLOM SU IZ DONJIH CUCA DALJIM POREKLOM IZ OZRINICA PO NEKIM AUTORIMA .