Poreklo prezimena Ratković

8. mart 2012.

komentara: 74

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (74)

Odgovorite

74 komentara

  1. Čestitam na izradi sajta. Informacije o prezimenu Ratković, o našoj lozi Arsenija Ratkovića sa Gvozda – selo Milošev Do kod Prijepolja sakupljene su na sledećem sajtu:

    http://prezime.ratkovic.net/

    Arsenije Ratković se doselio polovinom 19. veka iz Kučina, opština Prijepolje. Tu se trag gubi, moguće veze sa Ratkovićima iz Kučina, kojih tamo ima 3 loze, takođe su shematski predstavljene.
    Na sajtu se nalazi i puno informacija o drugim lozama Ratkovića do kojih sam do sada došao. U diskusionom forumu ćete naći priloge korisnika o prezimenu i poreklu raznih loza Ratkovića:

    http://forum.ratkovic.net/

    Pozdrav administratorima i korisnicima sajta,

    Stojan Ratković

  2. Milorad Bogdanović

    Ratkovići u selu Gradina kod Omarske(u Otomanskoj imperiji,skup pravoslavni sela zvano Timar), parohija Jelićka, slave Đurđevdan.

    Da su na ovom prostoru preko 300 godina, može se vidjeti po crkvenim knjigama krštenih i umrlih.
    Tako se Simeun Ratković spominje, da je rođen 1818 godine a umro 4 maja 1906 od oca Nikole i majke Ruže.

    Ilija Ratković je rođen 1807 a umro 22.12.1898 godine. Od Ilije potiče moja loza s majčine strane (Nevenka,udata Bogdanović).

    Osim ovih Ratkovića,a ima ih još nekoliko, koji su i najbrojniji, tu su još porodice,koji nisu u bližem srodstvu, a koji se spominju u crkvenim knjigama, kao npr:

    Mirjana Stakić-Ratković rođena 1827 godine a umrla 7.12.1905 godine od oca Damjana i Damjana i Stake Stakić-Ratković.
    Stevo Ratković-Latinčić r.1853, umro 19.11.1906 od oca Nikole i majke Deve.

    Gligo Ratković koji je rođen 1829 a umor 23.3.1900 uzeo je za zeta Pavla Radovančevića iz sela Radosavske, koji je došao ženi u kuću, promjenio prezime Radovančević u Ratkoviće, ali je zadržao svoju slavu sv. Jovan Krstitelj.

    Ratkovići iz Marićke i Rakelića takođe slave Đurđevdan, sela nedaleko od Gradine.

    Veliki pozdrav za Ratkoviće i Gradince od Mile-Milorada Bogdanovića.

  3. DRAGAN PETROVIC

    ratkovici u trebinjuhttp://www.vesti-online.com/Riznica/Poreklo-porodica/79189/Petrovic

  4. DRAGAN PETROVIC

    http://www.montenegro.org.au/R.html mozete naci i ovde poreklo ratkovica

  5. DRAGAN PETROVIC

    U BJELOM POLJU DOLAZE SREDINOM 19 VEKA IZ KOLASINA OD BRATSTVA RAOSAVLJEVICA STARIJE POREKLO JE OD KNEZA DOBROJA IZ OZRINICA .ON IM JE RODONACELNIK

  6. DRAGAN PETROVIC

    KOLASIN MORACA I ROVCA OD RAOSAVLJEVICA

  7. RATKOVIĆEV ZET

    Poštovani ! Za početak da nadopunim Vaša istraživanja o prezimenu Ratković, a onda da nastavimo sa razmjenom posjedujuće dokumentacije u svrhu rasvjetljavanja povijesti ove porodice.
    Kućna zadruga Ratković spominje se 1780. u selu Trnjani kod Slavonskog Broda kao pripadnici grko-istočnog obreda (pravoslavni). Sve knjige nisu sačuvane pa se kompletno porodično stablo može sastaviti tek od 1850.g. Istovremeno javljaju se i Ratkovići latinskog obreda (katolici) za koje je heraldičko poduzeće iz Zagreba pronašlo u hrvatskim arhivima da potječu od plemena Lapčani te su kao plemenita “hiža” (kuća) imali svoj obiteljski grb iz vremena narodnih vladara.
    Intrigantno je to što postoji selo Ratković u Crnoj Gori u selu Trnjine a istovremeno od sela Tomin Kut carica Marija Terezija ušorava novo selo, i gle slučajnosti, daje se novo ime Trnjani(!) u kojem Ratkovići dobivaju tada više od 1/3 ukupnog atara zbog brojnosti članova Zadruge. O nastavku kasnije ! Pozdrav – moja supruga je iz Ilijine grane loze Ratkovića.

    • Milorad Bogdanović

      A šta, zete, slave ženini Ratkovići?

      Moja loza s majčine strane su takođe Ratkovići, a slave Đurđevdan, u selu Gradina podno Kozare u Republici Srpskoj.
      Nedale kod kućišta Ratkovića, nalazi se njihov veliki posjed zvani Trnjaci, u polju pored Gomjenice

      • @ Milorad gsn. Bogdanović

        Današnji Ratkovići slave Svetog Georgija.
        Ako ste član porodice ovog Portala mogli bismo razmijeniti neke podatke – doduše oskudne i više kao priča po Predanju. pokušao sam te priče dokumentima dokazati, ali nailazimo na zid, jer nema dokumenata iz poznatih razloga.
        Sve u svemu, migracije iz Bosne u Vojnu Krajinu su izvjesne pogotovo nakon poziva princa Eugena Savoyskog ,Privilegija cara Leopolda, Deklaratorije carice Marije Terezije Edikta o toleranciji cara Josipa II koji je propješačio svoje carstvo i sagledao pravo stanje stvari.

        • Milorad Bogdanović

          Ja sam ovdje “od prvog dana” što bi se ono reklo i najviše sam vezan za porjeklo Srba u Potkozarju, ali i na drugim stranicama ovog Portala gdje se spominju prezimena sa ovih prostora i njihova migracija.

          Ja baš nisam pristalica “priča”, jer se one “kose” sa drugim, pa sam se više opredjelio za težu varijantu, a to je pisana dokumenta. U ova vremena,sve ih je više i sve više su dostupnija, pa tako da su naša saznanja bogatija.

          Za onoga koji želi svoje korjene da preispita, predložio bih da ovdje na našim straicama posjeti srpski DNK projekat, i u mnogome će olakšati svoja saznanja.

      • milos

        Milorade,moje poreklo Ratkovica potice sa zubaca u hercegovini,gde su se preselili u Banjevce,nadomak Trebinja,inace svi Ratkovici koji slave Djurdjevdan su rodbina.

        • Veljko Ratkovic

          Svi smo slavili Sv Djurdja kako su se selili negde pod pritiskom negde dolazili na zenino a negde iz prakticnih razloga. Sveti Durdje pada u proljece sve je vec potroseno Sto se spremilo za zimu

        • Svetlana Ratkovic

          Moji Ratkovici su iz sela Kameno iznad Herceg Novog u CG. Receno mi je da smo poreklom iz okoline Trebonja. Da li mozete dacpreporicite gde bih mogka da se raspitam o lozi Ratkovica. Slavimo Djurdjevdan.

      • Mladen

        U Gradini postoji i brojna loza Ratkovica koji slave Svetog Ignjatija Bogonosca ( 2. januar )
        A Trnjaci su bili do nedavno u vlasnistvu porodice Djervida iz Gradine.
        Sada jje to rudnicka zemlja…

        • Milorad Bogdanović

          Jeste Mladene da su danas u Gradini brojni Ratkovići koji slave Ignjatije, ali oni nisu od loze Ratkovića koji su starosjedioci u ovome selu i čija je slava Đurđevdan. “Mrljini” Ratkovići doselili su početkom dvadesetkog vijeka iz Radosavske, gdje su svoje prezime Radovančević zamjenili prezimenom Ratković, ali su zadržali svoju slavu, Ignjatije.
          Ovo je prepis iz crkvenih knjiga parohije Jelićka.

  8. DRAGAN PETROVIC

    POSTOVANJE U TRNJINAMA POREKLOM SU IZ DONJIH CUCA DALJIM POREKLOM IZ OZRINICA PO NEKIM AUTORIMA .