Порекло презимена Ратковић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Ратковић

Порекло презимена Ратковић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (64)

 • Stojan Ratkovic

  Честитам на изради сајта. Информације о презимену Ратковић, о нашој лози Арсенија Ратковића са Гвозда – село Милошев До код Пријепоља сакупљене су на следећем сајту:

  http://prezime.ratkovic.net/

  Арсеније Ратковић се доселио половином 19. века из Кучина, општина Пријепоље. Ту се траг губи, могуће везе са Ратковићима из Кучина, којих тамо има 3 лозе, такође су схематски представљене.
  На сајту се налази и пуно информација о другим лозама Ратковића до којих сам до сада дошао. У дискусионом форуму ћете наћи прилоге корисника о презимену и пореклу разних лоза Ратковића:

  http://forum.ratkovic.net/

  Поздрав администраторима и корисницима сајта,

  Стојан Ратковић

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Ратковићи у селу Градина код Омарске(у Отоманској империји,скуп православни села звано Тимар), парохија Јелићка, славе Ђурђевдан.

  Да су на овом простору преко 300 година, може се видјети по црквеним књигама крштених и умрлих.
  Тако се Симеун Ратковић спомиње, да је рођен 1818 године а умро 4 маја 1906 од оца Николе и мајке Руже.

  Илија Ратковић је рођен 1807 а умро 22.12.1898 године. Од Илије потиче моја лоза с мајчине стране (Невенка,удата Богдановић).

  Осим ових Ратковића,а има их још неколико, који су и најбројнији, ту су још породице,који нису у ближем сродству, а који се спомињу у црквеним књигама, као нпр:

  Мирјана Стакић-Ратковић рођена 1827 године а умрла 7.12.1905 године од оца Дамјана и Дамјана и Стаке Стакић-Ратковић.
  Стево Ратковић-Латинчић р.1853, умро 19.11.1906 од оца Николе и мајке Деве.

  Глиго Ратковић који је рођен 1829 а умор 23.3.1900 узео је за зета Павла Радованчевића из села Радосавске, који је дошао жени у кућу, промјенио презиме Радованчевић у Ратковиће, али је задржао своју славу св. Јован Крститељ.

  Ратковићи из Марићке и Ракелића такође славе Ђурђевдан, села недалеко од Градине.

  Велики поздрав за Ратковиће и Градинце од Миле-Милорада Богдановића.

  Одговори
 • DRAGAN PETROVIC

  ratkovici u trebinjuhttp://www.vesti-online.com/Riznica/Poreklo-porodica/79189/Petrovic

  Одговори
 • DRAGAN PETROVIC

  U BJELOM POLJU DOLAZE SREDINOM 19 VEKA IZ KOLASINA OD BRATSTVA RAOSAVLJEVICA STARIJE POREKLO JE OD KNEZA DOBROJA IZ OZRINICA .ON IM JE RODONACELNIK

  Одговори
 • DRAGAN PETROVIC

  KOLASIN MORACA I ROVCA OD RAOSAVLJEVICA

  Одговори
 • РАТКОВИЋЕВ ЗЕТ

  Поштовани ! За почетак да надопуним Ваша истраживања о презимену Ратковић, а онда да наставимо са размјеном посједујуће документације у сврху расвјетљавања повијести ове породице.
  Кућна задруга Ратковић спомиње се 1780. у селу Трњани код Славонског Брода као припадници грко-источног обреда (православни). Све књиге нису сачуване па се комплетно породично стабло може саставити тек од 1850.г. Истовремено јављају се и Ратковићи латинског обреда (католици) за које је хералдичко подузеће из Загреба пронашло у хрватским архивима да потјечу од племена Лапчани те су као племенита „хижа“ (кућа) имали свој обитељски грб из времена народних владара.
  Интригантно је то што постоји село Ратковић у Црној Гори у селу Трњине а истовремено од села Томин Кут царица Марија Терезија ушорава ново село, и гле случајности, даје се ново име Трњани(!) у којем Ратковићи добивају тада више од 1/3 укупног атара због бројности чланова Задруге. О наставку касније ! Поздрав – моја супруга је из Илијине гране лозе Ратковића.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   А шта, зете, славе женини Ратковићи?

   Моја лоза с мајчине стране су такође Ратковићи, а славе Ђурђевдан, у селу Градина подно Козаре у Републици Српској.
   Недале код кућишта Ратковића, налази се њихов велики посјед звани Трњаци, у пољу поред Гомјенице

   Одговори
   • @ Milorad gsn. Bogdanović

    Današnji Ratkovići slave Svetog Georgija.
    Ako ste član porodice ovog Portala mogli bismo razmijeniti neke podatke – doduše oskudne i više kao priča po Predanju. pokušao sam te priče dokumentima dokazati, ali nailazimo na zid, jer nema dokumenata iz poznatih razloga.
    Sve u svemu, migracije iz Bosne u Vojnu Krajinu su izvjesne pogotovo nakon poziva princa Eugena Savoyskog ,Privilegija cara Leopolda, Deklaratorije carice Marije Terezije Edikta o toleranciji cara Josipa II koji je propješačio svoje carstvo i sagledao pravo stanje stvari.

    Одговори
    • Милорад Богдановић

     Ја сам овдје „од првог дана“ што би се оно рекло и највише сам везан за порјекло Срба у Поткозарју, али и на другим страницама овог Портала гдје се спомињу презимена са ових простора и њихова миграција.

     Ја баш нисам присталица „прича“, јер се оне „косе“ са другим, па сам се више опредјелио за тежу варијанту, а то је писана документа. У ова времена,све их је више и све више су доступнија, па тако да су наша сазнања богатија.

     За онога који жели своје корјене да преиспита, предложио бих да овдје на нашим страицама посјети српски ДНК пројекат, и у многоме ће олакшати своја сазнања.

     Одговори
   • milos

    Milorade,moje poreklo Ratkovica potice sa zubaca u hercegovini,gde su se preselili u Banjevce,nadomak Trebinja,inace svi Ratkovici koji slave Djurdjevdan su rodbina.

    Одговори
    • Veljko Ratkovic

     Svi smo slavili Sv Djurdja kako su se selili negde pod pritiskom negde dolazili na zenino a negde iz prakticnih razloga. Sveti Durdje pada u proljece sve je vec potroseno Sto se spremilo za zimu

     Одговори
    • Svetlana Ratkovic

     Moji Ratkovici su iz sela Kameno iznad Herceg Novog u CG. Receno mi je da smo poreklom iz okoline Trebonja. Da li mozete dacpreporicite gde bih mogka da se raspitam o lozi Ratkovica. Slavimo Djurdjevdan.

     Одговори
   • Mladen

    U Gradini postoji i brojna loza Ratkovica koji slave Svetog Ignjatija Bogonosca ( 2. januar )
    A Trnjaci su bili do nedavno u vlasnistvu porodice Djervida iz Gradine.
    Sada jje to rudnicka zemlja…

    Одговори
    • Милорад Богдановић

     Јесте Младене да су данас у Градини бројни Ратковићи који славе Игњатије, али они нису од лозе Ратковића који су старосједиоци у овоме селу и чија је слава Ђурђевдан. „Мрљини“ Ратковићи доселили су почетком двадесетког вијека из Радосавске, гдје су своје презиме Радованчевић замјенили презименом Ратковић, али су задржали своју славу, Игњатије.
     Ово је препис из црквених књига парохије Јелићка.

     Одговори
 • DRAGAN PETROVIC

  POSTOVANJE U TRNJINAMA POREKLOM SU IZ DONJIH CUCA DALJIM POREKLOM IZ OZRINICA PO NEKIM AUTORIMA .

  Одговори
 • Bratislav Ratkovic

  http://www.familyecho.com/?p=START&c=up76pzj4ob&f=780145242199236793

  Ovo je loza familije Ratkovic koja slavi svetu petku

  Одговори
 • Neđeljko Ratković

  Milorade, mi smo onda rod, familija, prababa mi je iz Bogdanovića.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Извини Неђељко, ево тек сада сам прочитао твоју поруку, била је „доста ниско“ па нисам обраћао пажњу.
   Де ми реци како је било име твоје прабабе и пранђеда, или ђеда и бабе, јер било је три удаје из Богдановића у Ратковиће и две из Ратковића у Богдановиће, у времену од 1850 до 1958 године.

   Ако желиш можеш ми се и лично јавити [email protected]

   Одговори
 • DRAGAN

  PITANJE ZA UREDNISTVO POREKLA DA LI SU RATKOVICI BUKUMIR IZ PELEVA BRIJEGA I VILCA OD BAJOVICA A NE BOJOVICA KAKO LUTOVAC GRESI U SVOJOJ KNJIZI ,,ROZAJE,,ZA JEDNO SLOVO I TAKO MENJA PREZIME KOJE NE POSTOJI U GORE NAVEDENIM MESTIMA U BASCI ,ZLOGLAVLJU ITD .OVAJ ROD PRIPADA RAICU BALJEVU.NAIME BOJOVICA NEMA U PELEVOM BRIJEGU I VILCU.BOJOVICI U POTKRSU DOLAZE IZ UBLA .TAMO SU SE RANIJE PREZIVALI MAKOVIC.OVOM RODU PRIPADAJU IVANOVICI I NEDAVNO TESTIRANI SKENDEROVICI KOJI U BIHOR DOLAZE IZ BRSKUTA..

  Одговори
 • DRAGAN

  NAPOMENA NE POSTOJI MATERIJALNI DOKAZ NI KOD ERDELJANOVICA NI KOD LUTOVCA ZA VEZU RATKOVICA IZ PELEVA BRIJEGA I SKENDEROVICA IZ BRSKUTA .NAVODNO OD DVA BRATA JEDAN SE POTURCIO.RATKOVICI SLAVE SVETOG NIKOLU.

  Одговори
  • MILAN

   U okolini Sanskog Mosta tacnije selo Kozica ima desetak porodica Ratkovica . Kada mi je deda umro pre 8 godina nasao sam njegovu vojnu knjizicu u kojoj pise Milan Ratković,sto je i jedan rodjak godinama tvrdio da je greskom nekog administrativca cela familija prebacena iz Ratković u Ratkovica.Inace nasa slava je SV. Otac Nikola. Ja licno zivim u Beočinu , okolina Novog Sada

   Одговори
 • Danijela Ratković

  Moji Ratkovici iz negde poreklom iz okoline Cetinja…dal su to Kuči…nisam sigurna….secam se priče da se neki moj cukundeda prizetio u Ratkoviće pa je tako uzeo prezime…slavimo Svetog Savu

  Одговори
 • Dragan Ratkovic

  U Igrosu kraj Brusa ima ima 7 kuca sa Ratkovicima i slava im je Sv.Mrata 24.novembar.

  Одговори
  • Зоран Ратковић

   Поштовани,

   ми смо сигурно рођаци ,славимо СВ.Мрату.Иначе сам роћен у село Калудра општина Нови Пазар,иначе Калудра је село на обронцима планине Голије.Незнам тачно одакле смо дошли у Калудру и одакле.

   Поздрав Зоран Ратковић

   Одговори
 • Srboljub

  Porodica RATKOVIĆ (Donja Bejašnica, Prokuplje)

  Одговори
 • Aleksa

  Veliki pozdrav svim Ratkovicima ovako ja sam jedan od onih koji ciji korijeni poticu iz Gradine(Omarska) gore vec pomenuta trenutno se nalazimo u zaseoku Piskavica izmedju Banja luke i Prijedora ima nas 6 domacinstava krsna slava nam je Sv.Georgije sto se tice korijena medju mladjim sam(25) pa nisam uspio toliko skupiti informacija ali sto znam je : otac(Vinko),deda(Dusan),pradjed(Stanko),cukundjed(Vid)….e sada kako sam cuo price moja navrkbaba(majka od Vida) je dosla u Piskavicu iz gradine noseca sa Vidom i tako krece nasa loza pa sada ako neko ima kakvih povezanih prica sa toga dijela neka se javi bilo bi mi cast i zadovoljstvo da jos vise saznam o svojim korijenima…
  Veliki pozdrav za sve Ratkovice
  Aleksa.

  Одговори
 • Aleksa

  Napisao sam i …pradjed(Stanko),cukundeda(Vid) ali mi nije prihvatilo ….

  Одговори
 • Nino

  Ima nas Ratkovića u Jablanickom okrugu, poreklom iz Crne trave,dalje poreklo i odakle smo došli ne znam.Krsna slava nam je sv.Luka.

  Одговори
 • gile

  Ratkovici iz hercegovine moja porodica(capljina) slavi sv petku,a nema nas na gore prikazanoj lozi koji slave sv petku. Koliko se zna praprapradjed je ubio turcina i prebegao iz crne gore u hercegovinu

  Одговори
 • Srboljub Ratković

  Porodica RATKOVIĆ
  Donja Bejašnica, opština PROKUPLJE
  Slava: SVETI NIKOLA
  Deda: LJUBOMIR
  Moj otac: DOBRIVOJE
  Očeva braća i sestra: DUŠKO, JOVAN, SAVA, DRAGAN i RADA

  Одговори
 • Srboljub Ratković

  Postenje (Novi Pazar

  Одговори
 • Vladan

  Ima li Ivanovića iz Rozajske opštine u Prokuplju.iz sela Bukovica ili Zloglavlja.

  Одговори
 • Srboljub

  Poreklo porodice Ratković, Donja Bejašnica, opština Prokuplje, Nikoljdan

  Одговори
 • Srboljub

  Ratković, Donja Bejašnica, opština Prokuplje, Nikoljdan, I2 – Y 3120

  Одговори
 • Srboljub

  Poreklo Ratkovića iz Deretina (Ivanjica), Nikoljdan

  Одговори
 • Војислав Ананић

  РАТКОВИЋ (п), у Коњском и Орашју (Зупци, Требиње), Братачу, Батковићима и Миљевцу (Невесиње), Старој Габели (Чапљина) и Љубињу. Старином су из Озринића у Црној Гори, одакле су, „због крвнине“ побјегли, у другој половини 17. вијека. Браћа Рако и Милоје и настанили се „на Пркосу између Ограде и Куње Главице“. Са Пркоса се Рако преселио у Коњско и од њега су Ратковићи у Коњском и „они што живе у Невесињу…“ У Орашје су доселили из Коњског око 1800. године, на „агинску земљу“. У Батковиће су дошли из Зубаца, а у Миљевац из Батковића. У Братач су се доселили однекле из Гацка“, а у Стару Габелу из Драчева (Чапљина), гдје су се „посвађали с Турцима и побјегли“. Ратковића има и у другим мјестима. Славе различите славе: у Коњском, Орашју, Батковићима, Миљевцу и Љубињу Ђурђевдан, у Братачу Никољдан, а у Старој Габели Петковицу (75:1238.1243: 59:213,263,287,325.326). Из Коњског потиче умјетник-наивац Јован Ратковић (1903- ). Од оца самоука научио је да чита и пише, те да израђује предмете од дрвета. Није похађао школу, али је 1928. положио столарски испит и 1934. добио „зидарску квалификацију“. Занимљиво је да је тек 1947. завршио основну школу. Од мајке Плане, која је дивно везла и ткала ћилиме, наслиједио је „нешто од умјетничког талента“. У почетку је правио каце, бурила, плугове и јармове, а затим преслице, дипле, свирале, гусле и дуванске кутије са ликовима херцеговачких јунака и другим мотивима (176:211 -222).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
  • Veljko Ratkovic

   Moji su iz Orasja sa Zubaca. Po nasim saznanjima I po velikom Srpskom Istoricaru Corovicu vecina ovoga se slaze sa njegovim proucavanjima. Ali on a I predanje medju starima kaze da su Cuce iz sela Tresnjeva od Ratkovih Kucista, nije bio siguran jeli krvnina , kuga , ili glad ih natjerala . isto kaze da je dosao Djurica sa 7 sinova I naselio Konjsko I sto se zove danas Carevo Polje. Odatle su presli u Orasje I odalte se prema sjeveru . Trifko je pobio zandare I Filance oko duvana I pobjego u Nudo u Crnu Goru . njegovi su u Kotoru danas . kasno nadjoh ovu stranicu nazalost lijepo vas je sve cuti . Inace Ratkovici su najbrojnije pleme u Hercegovini I svi slavimo Sv Djurdja

   Одговори
 • dr Gojko Đurašević

  Ratkovića ima na Obzovici i Drenovom dolu – opština Cetinje, kao i u samom
  Cetinju, Budvi, Baru, Lovćencu (kolonisti) … a svi vuku korijene sa Obzovice i Drenovog dola. Možda se javi neko od njih sa više informacija. Vjerovatno je
  dio Ratkovića 1912-13 naseljen i u Prokupačkom, tj. Topličkom kraju jer je
  ovdje mnogo doseljenika iz Crne Gore i Istočne Hercegovine, koji su tu došli
  nakon oslobođenja ovih krajeva.

  Одговори
 • dr Gojko Đurašević

  Samo da dodam kao informaciju-Ratkovići porijeklom sa Ljubotinja tj. Obzovice i Drenovog dola slave Svetoga Nikolu, što može biti korisna informacija.

  Одговори
 • Vladan

  Sta je sa Ratkovicima iz Bukovice Rožaje odakle su oni došli i da li su rod sa Ivanovicima iz Bukovice. [email protected]

  Одговори
 • Pero

  Vlado,krajem osamnaestog vijeka i pocetkom dev.vijeka nasi preci napustaju Bratonozice i prvo se naseljavaju u Bihor i tu borave kratko vrijeme.Prilikom boravka u Bihor jedan od brace prima islam i ostaje u Trpezima i od njega postaje pleme sadasnji Skenderovici.Odmah ostala 2 brata napustaju Bihor i naseljavaju se u selo Zloglavlje u opstini Rozaje,tu ostaju duze vrijeme,i upravo tu su rodjeni rodonacelnici Ratkovica i Ivanovica,koji su i sahranjeni u Zloglavlje.Oko 1886 godine oni prelaze u selo Basca i selo Bukovica.Ratko i Ivan su braca rodjena,

  Одговори
 • dragan petrović

  Pozdrav Ljubotinjanima,kao i bratskim Rijecanima, Moj mali doprinos,kad su Pejakovici u pitanju.Nase poreklo je,kao sto je vec receno pocetkom 15,tog veka,Drobni pijesak,kod manastira Rezevici.Kanjos Macedonovic,koji je tu stigao iz Egejske Makedonije,imao je dva sina,Pejaka,od koga su Pejakovici,i Ratka,kako je vec navedeno,od koga su Ratkovici.Moji preci su se doselili na Pacaradje pre skoro 200 god. i tu i danas zive nasi rodjaci,tri kuce,uglavnom od proleca do pocetka zime.Ja,s ponosom kazem da sam rodjen u Pacaradju,zaseok Sokolac,pre 67 god. Cesto odlazim,kao i ostali rodjaci, ,,kad suma ozeleni,, Ici cu dok me noge slusaju,i voditi svoje najmilije dok ih deda vodi,sa nadom da ce neko posle mene nastaviti da cuva secanja na nase pretke,i nas same. Srdacan pozdrav,i hvala za sve sto cinite za nezaborav,posebno od nas koji smo daleko od rodne grude. Budo Marka Bozova Pejakovica.

  Одговори
 • Зоран Ратковић

  Поштовани Ратковићи,
  наставимо да истражујемо наше порекло.

  Поздрав Зоран Ратковић из Новог Пазара родом из села Каладра код Новог Пазара
  Славимо Св.Мрату 24.новембар

  Одговори
 • dragan petrović

  Mislite na Kaludru kod Novog Pazara?

  Одговори
  • Зоран Ратковић

   Да на Калудру код Новог Пазара ,тачније 16 км од Новог Пазара .Село се налази на путу Нови Пазар-Дежева-Митрова река-Врановина-Калудра -Раскршће територија Општине Рашка.

   Одговори
 • dragan petrović

  Порекло становништва насеља Калудра, данас у саставу села Бекова.

  Положај и тип насеља.

  Калудра је у челенци потока који утиче у Паресијски („Паресички“) Поток, леве притоке Дежевке. Оно је на висини, у склопу Ковионице, Куле и Змијинца.

  Воде.

  Насеље има изворску воду; стара Шубарића Чесма и новија Којова Чесма.

  Земље и шуме.

  Њиве су мале око кућа, слабе родности по Јагњилу, Осоју, Селишту, Жежничишту са ливадама, Бакчини, Видовици, Вуковцу и Папрдном Долу; ливаде и шуме су у долини Плискавца, на Крсту, у Равни, Становнику, Грозничавици, Ковионоци, Прлини, Прљаги, Влашком Долу, Поповишту, Марушњаку, Гребену, Шур-Потоку и Космачи ниже кућа.

  Старине у насељу.

  На Великој Кули и на Малој Кули има старих зидина од утврђења. Ниже Велике Куле је Крвави Лаз, у чијем се имену очувала успомена на неки крвави догађај који се одиграо око утврђења. У селу има затрпаних старих рударских окана. Старо село је било на Селишту, сада у ливадама. Данашње гобље је код старог „грчког“.

  Име насељу.

  Име насељу је по порушеном граду (кале). Оно је споменуто 1455. и у једном писму из 1806. године. Године 1948. имало је 192 становника.

  Порекло становништва.

  -Шубарић, 1 кућа, Којовићи, 3 куће, Св. Стеван, прадед дошао из Кричка.

  -Ратковићи, 4 куће, Св. Мрата, су Кулизе, досељени из ивањичког Старог Влаха.

  -Јелесић, 1 кућа, је од Дробњака у Паресијама, досељен 1905. године на бачију.

  -Гавриловићи, 3 куће, Св. Никола, су непознатог порекла; имају одељаке у селу Дежеви.

  ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

  Одговори
 • Зоран Ратковић

  То је у принципу то ,јединно није податак о досењавању тачан,највероватније смо досељени из Црне Горе или са Косова и Метохије..Кулизе презименом Павловићи славе Аранђеловдан.Тачно је да су Кулизе Павловићи славили Мратин дан.али су из неких разлога променили славу.

  Одговори
 • Зоран Ратковић

  Податак за Јелесиће није тачан јер у Калудри нема Јелесића ,они се презивају Јелесијевићи и они су у Калудри а не у Паресијама.Калудра је село са засеоцима у свом саставу,Паресије,Буковце и Двориште.Тек од 1956 потпада под КО Бекова до тада је била самостална.
  У Калудри су следећа презимена ; Ратковић,Шубарић,Гавриловић,Којовић и Јелесијевић.
  Засеок Паресије , Видојевић ,Крсмановић,Белић
  Засеок Буковце ,Ратковић,Марковић и Стефановић,
  Двориште, Вулићевић

  Одговори
 • Милица

  Поздрав, мој деда Милан Ратковић је из села Медари, Славонија. У Славонији су генерацијама. Слава свети Никола.

  Одговори
 • Čedomir Ratković

  RATKOVIĆI IZ BARA SU POREKLOM IZ OKOLINE CETINJA
  U BAR SU DOSLA DVA BRATA IVAN I NIKOLA OKO 1720 GODINE
  DOŠLA SU IZ DRAČEVICE SELA NA SKADARSKOM JEZERU ,,ODAKLE JE KAKO KAŽU I PORODICA V U Č I Č A
  MI SLAVIMO SV, VRAČEVE JER SMO PROMENILI PRAVU SLAVU SV. NIKOLA IZ PRAKTIČNIH RAZLOGA,NAIME DRUGI SELJANI SU SLAVILI VRAČEVE

  U KOTORSKOM ARHIVU RATKOVIČI SE POMINJU 1334 GODINE

  Одговори
 • Srba

  Poreklo RATKOVIĆA – Donja Bejašnica / Opština Prokuplje, slava SV. NIKOLA

  Одговори
 • dragan petrović

  Бошковић, Никољдан, Ибарско Постење, Лепосавић

  Припада хаплогрупи I2-PH908. Од карактеристичних вредности се могу издвојити: 19=17, 391=10, 458=18, а посебно 643=9. Најближи на пројекту му је Ратковић из Доње Бејашнице код Прокупља, највероватније даљим пореклом са Јавора. Имају само једну разлику на упоредива 23 маркера и деле исту славу. Можда управо због маркера 643=9, веома ретке вредности, као и због географске близине, Бошковићу су можда блиски и Савић из околине Блаца, даљим пореклом из Жареве на Копаонику и Кузмановић из Јариња код Лешка. Са њима има 5-6 разлика на упоредива 23 маркера, а посебно се истиче трострука разлика на 576, доста битна за Савића и Кузмановића. Нека даља веза са појединим херцеговачким породицама које претежно славе Ђурђевдан и имају карактеристику 643=9, могуће да постоји.

  Тестирани Бошковић је из Лешка и они су потомци учитеља Андрије Бошковића из Ибарског Постења, који је после другог светског рата, као учитељ немачког језика доселио у Лешак.

  Бошковићи у Постењу су огранак великог братства Тијанића, које је по Петру Ж. Петровићу досељено из Буковице код Рожаја у Борову (Главу) после 1850, године. По Петровићу, Тијанићи су Кучи, док су по Благоју Павловићу, огранак Белојица. Према предању које је Благоју Павловићу саопштио сам Андрија Бошковић, Тијанићи су се некада презивали Николићи, а касније су прозвани по Тијани која је са своја три сина дошла у ибарску долину и настанила cе y кући „дубороги “ у Борови која и данас постоји. Када је породица Тијанић нарасла, чланови су се почели ширити и исељавати у суседна села Белуће и Ибарско Постење.

  У Боровој Глави су од рода Тијанића: Минићи, Вељовићи, Ивановићи, Петровићи и Тијанићи, док од пресељених Тијанића из Борове Главе данас у Белућу живе: Милосављевићи, Миловановићи, Фићовићи, Даниловићи и Бошковићи, док су од последњих из Белућа исељене две куће Бошковића, од којих потиче и тестирани.

  Иначе, интересенатно је да Петровић у Белућу као посебне фамилије наводи Милосављевиће и Фићовиће – Куче досељене после 1850. године из рожајске Буковице, док каже да је Бошковићима, Даниловићима и Миловановићима дед досељен из пештерских Корита и да су им одељаци Бошковићи у Постењу на Ибру. Павловић је забележио да се Тијанићи до 1970-их година нису узимали међусобом.

  Одговори
 • dragan petrović

  Napomena Boškovićima Iz Beluća deda je došao iz Peštera .Za rodove se smatra da su naselili krajeve iz Bukovice nakon 1850 .Tijanići su se nekada prezivali Nikolići takodje iz rožajske Bukovice

  Одговори
 • dragan petrović

  Veza sa rodom Beloica nije tačna halpogrupe nisu iste

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top