Порекло презимена Рапаић

8. март 2012.

коментара: 39

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (39)

Одговорите

39 коментара

  1. rapaic

    evo da ja otvorim diskusiju o ovom prezimenu. da li neko zna kako je nastalo ovo prezime?
    ja sam iz somborske opstine a poticemo iz sela krbavica iz like. o mom dedi i njegovoj braci i njihovim potomcima znam dosta,tj. znam ko su i odakle su.a voleo bi da saznam i za daljnju rodbinu ako ih ima (a koliko znam ima ih). moj pradeda (dedin otac) se zvao dragan i o njemu skoro pa nista neznam.znam samo da je umro od neke bolesti pre rata.koliko znam imao je rodjenog brata ciji su potomci danas u rumi. ukoliko neko prepozna nesto u ovoj prici neka se javi.pozz

    • Andrej

      Moj otac Jovo Rapaić rođen u Krbavici 52ge ,Vujnove Glave, njegov otac,moj deda Đorđe rođen 1927 u mestu Trnavac,mislim,nisam siguran.
      Dedin otac,moj pradeda,Jandre,radio u francuskim rudnicima,ozenio se za Grahovac… nisam siguran za ime,vrlo malo znam jer mi je otac naprasno iznednada preminuo nedavno.
      Sustinski,vrlo malo,gotovo nista ne znam,nije bilo vremena za te razgovore.Pozdrav

      • rapaic

        Andrej.ovo sto spominjes Jandru i Djordja to mi je jako poznato.mislim da mi je pokojna baba pricala za nekog jandru kkoji je bio dedin rodjak, a sin mu se zvao djordje.mislim da smo neki rod

      • Moj pradeda zvao se Dane i on je radio u francuskim rudnicima…Tamo je i dočekao rođenje moga dede Dušana. Kolonizacijom su došli u Srbiju, tačnije u Rumu pa se deda preselio u Zemun tamo 50ih godina. Deda je imao dva brata i jednu sestru. Od njih trojice braće samo je jedan živ (Milan) i sestra dedina Nena. O familiji i ja onako po malo znam, znam samo da dedine rodbine ima po Rumi dosta, po Zemunu eto mi i po Beogradu nešto. Krsna slava nam je Sv Jovan. Čuo sam da ima dosta Rapaića po Banatskom Karađorđevu, sad da li je to neka familija dalja, Bog će znati…

  2. veronika

    Moj deda po majci se zvao Rapaic Jovo i poginuo je na Sremskom frontu oko Djurdjevdana, ali mu se grob nezna. Puno porodica Rapaica ima u Banatskom Karadjordjevu a doselili su posle prvog svetskog rata,Ja imam jednog brata u Skoplju zove se Rapaic Dusko, jednog u Beogradu Rapaic Aleksandar i jednog u Zrenjaninu Rapai Jovica. Znam i to da su rodom iz Stikade u Lici odakle su doselili u Banatsko Karadjordjevo.

  3. veronika

    Zaboravila sam da kazem da im je svima krsna slava Sv Jovan.

  4. Srđan

    Mnogi ličani su se posle prvog svetskog rata selili u Slavoniju i Srem pa otud i moj pokojni deda i njegova porodica u Slavoniji, a danas u okolini Beograda. Moji su iz okoline Korenice, selo Bunić. Kao i drugim Rapaićima slava je sveti Jovan 🙂 BTW prezime Rapajić je u stvari isto što i Rapajić samo što je negde u knjigama pisano sa J a negde bez.

  5. Milorad

    Dobar dan. Moj pokojni deda je iz krbavice(vuinove glave) zvao se Petar Rapaic. Nisam dole nikad bio,al voleo bi da vidim odaklen poticu moji koreni

  6. Danko Rapaić

    Svi Rapaići u Lici imali su u prezimenu i “j”, dakle Rapajić. Moje “j” je nestalo jer je deda radio i štkolovao se u Kanadi. Vratio s. Oženio Vukosavu Pricu iz Krbavice, odakle je i on. Znam da su mi rođaci Opsenice, Jarići, Vlaisavljevići, Price.

    • Andrej

      Ne, mi smo svi Rapaići bez J, j je postala opsesija nepismenosti na postama salterima i slicno, kamijon avijon stil, samo cekam kad budem radio licnu kartu i pasos da kazem “ovo nisam ja, ovo nije moja greska, ja ovo necu placati!!!”.

      Moji su oduvek Rapaići bez odlaska u Kanadu , Ameriku i slicno, znali su najvise ga Liku, Korenicu Krbavicu, Vujinove glave, Trnavac, Bunić…

      • Gordana Rapajic

        Gresis. Evo moje prezime je sa J. Tatino strana je rodom iz Like. Doseli se u Zemun.

        • Milenko

          Ne greši nimalo. To što je Vaše prezime sa J nije dokaz da svi koji su Rapaići (bez J) greše.

          Izvorno prezime je bez J, i svi Rapaići su poreklom iz Like!!!

          A Rapajići, sa J, su to postali odlaskom iz Like i seobom u Srbiju. J su dobili u Beogradu, Zemunu, itd, a razlog je, uglavnom kao što je i rečeno – polupismenost i siledžijsko ponašanje na šalterima, po opštinama, u školama, jer je ovdašnjim smetalo da se neko preziva Rapaić, Ćuić… pa su pokršteni u RapaJiće, ĆuJiće i sl! Tako je u istim porodicama otac ostao Rapaić a sin “postao” Rapajić!

          • Zoran

            Ovo baš i ne mora da bude tačno. Ako postoji deo osnovne reči na primer snaja – snaji (interesuje nas slovo j, između slova a i slova i) i ako imamo da po priči poreklo prezimena je po nekom kog su nazivali Rapaja tada je prirodno da se piše Rapajić. Na primer, imate ime Darija gde je slovo j, takođe između slova a i slova j. Ukoliko pronađete spisak logoraša Golog otoka, tamo su svi Rapa(j)ići upisani sa slovom j.

            Moji su došli iz Krbavice, Vujine glave, posle prvog svetskog rata u Banat i gotovo 100% ličani, formirali selo Banatsko Karađorđevo (formirana su još dva naselja sa ličanima i ostalim dobrovoljcima, Aleksandrovo i Vojvoda Stepa). Moj deda je upisan u knjige u selu gde su svi ličani – ko su po vama bili ti ovdašnji koji nisu želeli da čuju prezimena onakva kakva su bila.
            U selu Prigrevica u Bačkoj takođe su posle prvog svetskog rata došle porodice Rapa(j)ića.
            Što se tiče pogrešnih upisa u matične knjige toga je bilo jer od pet sinova koliko ih je imao moj deda, desilo se da je jedan stric bio upisan bez slova j (moj deda je bio upisan kao Rapajić). Razlog je bio (onako kako je moj deda pričao) da kad se vršio upis dece većinom se i častilo pa su svi bili malo “veseli”.

          • рапајићка

            Мислим да не можете тако просто и површно говорити о језику. Разлог што немате “ј” је тај што је Аустрија избацивала ј и писала наша имена и презимена у духу и по правилима свог језика. Погледајте попис Лике и Крбаве из 1712. године и видјећете како је Васо “Basso” и слично.
            https://www.skdprosvjeta.com/pdf/9.pdf
            По причи знам да је дјед у црквеним књигама нашао да смо имали ј и вратио нам га, за разлику од његове браће која су остала без ј.

    • Ratko

      Nije tacno to za slovo J u prezimenu. To nema veze sa Kanadom. I ja sam Rapaic sa Plitvickih Jezera. Na Plitvickim Jezerima ni jedno prezime nema slovo J. Vec sam naveo prezimena Daic, Cuic, Luzaic i druga, a tako i Rapaic. Bez J. Pozdrav.

    • Milenko

      Deda Mile i baka Vukosava.

    • Cedomir

      Moj deda majkin je Jovo Rapaic rodeni brat tvog dede,sahranjen u Novoj Gradiski gde tvoj deda I baba Vukosava

  7. Moj djed je Jovo Rapaic,živ iz zdrav posle rata živi u Australiji u Kamberi..Naravno svi smo mi Rapaići koliko znam iz Like sa Krbavskog polja.. E sad mene je moj otac učio da smo mi autohtono sa Kosova iz okoline Peći i da smo za vreme otomanske imperije naseljeni na granicu sa Austrougarskom da bi čuvali Bec od Turaka.. Jeli ima još neko takvih saznanja

    • Rapaic

      Imam i ja takvih saznanja. Iz Peci….

    • Koraljka

      Otac ti je verovatno iz sela Krbavica, tamo ima najviše Rapaića. Ja sam čula za priču da je Rapaja došao iz Sandžaka u Crnoj Gori, okolina Andrijevice negde u 17 veku i da je po tom Rapaji nastalo prezime. Navodno je bio stočar, a jeste se bežalo od Turaka.

      • Zoran

        Da da otac mi je Igor , iz Krbavice , sad posle rata zivimo u Herceg Novom , i posto su crkvene knjige u Crnoj Gori sacuvane , mnogi popovi su mi rekli da su Rapaici iz metohije tacnije okoline Peci, i da smi iseljavanjem pred turcima dobili neku zemlju od neke Marije cini mi se iz austrougarske dinastije da naselimo Liku i da stitimo granicu sa otomanskom imperijom

    • Снежана

      Ја имам сазнање да су Рапаићи пореклом са Косова и да су се померали пред најездом Турака ка војној крајини или војној граници са тадашњом Аустроугарском. Моји су се после Првог светског рата поново населили из Кррбавице у општину Вучитрн на Косову.

  8. Ratko

    Vujinove Glave su iznad sela Krbavice prema Trnavcu. To je kao neki planinski prevoj. Rapaica jos ima u selu Brlog i na Plitvickim Jezerima.
    Moji Rapaici su imali kucu u selu Rapainka na obali jezera Kozjak blizo Milanovackih Slapova na Plitvickim Jezerima odakle su ih Austrougarske vlasti pomakle 3 km juzno u sadasnje selo Jezerce. Rapainka je i dalje ostala nasa do 1945 kad su je komunisti nacionalizovali. Prezime Rapaic je bez J. Na Plitvickim Jezerima su sva prezimena bez J kao Cuic, Daic, Luzaic, tako i Rapaic i to nema veze sa Kanadom kako neko rece. Slovo J su ubacili nepismenjaci. Inace vratio sam se iz Amerike nakon 18 godina i zivim na Plitvickim Jezerima. Ako nekom treba neki info, znam dosta toga. Pozdrav svima.

    • Bosiljka

      Poštovani, moja majka je rođena u Jezercu, Kosovka , moja baka, mamina mama je Milka Rapaic. Ja se sjećam da su nekad davno u Jezercu govorili o gornjim i donjim Rapaicima. Da li mi možete malo vise ispričati o porijeklu vaših Rapaica, kako bih vise mogla saznati o mojim Rapaicima, donjih.
      Unaprijed veliko hvala

  9. Bojan Rapaic

    Moj pokojni otac Budimir je iz Krbavice, rodjen 1927. Imao je brata Vujadina, njegovi potomci su u Rijeci. Takodje brata Dane, njegovi potomci su u Zagrebu. Njegovog brata Rapaic Jovana su ubile ustase za vreme drugog svetskog rata. Njegovi potomci su u Sapcu. U Vujinovim Glavama se udala njegova sestra Mara u Rapajice koji nisu u krvnom srodstvu sa nama iako imamo isto prezime. Njen unuk je Milan Rapajic koji je bio poznati fudbaler u Hrvatskoj.

  10. Ђуро

    Поздрамљам вас све , моје Рапаиће !
    Кад сам био мали (1955 – 1960 година) са прадедовима и по којим дедом чувао сам стоку (они су то звали благо) по пашњацима Рапина Дола (Лика) и чуо сам причу :
    – Био некад неки Итар испод Оштреља. Поседовао велико благо (овце козе говеда). Имао две кћери и пет синова. Синови се звали : Рапаја, Ливаја, Зораја, Шево и Кеча –
    Кад сам рекао прадедови, онда нисам мислио на моје него на оне који су по годинама могли бити то. Оних који су ми могли бити деде био само један.