Радуновић

8. марта 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Bratislav Radunovic

  Rado cu pomoci u podacima vezanim za porijeklo Radunovica.
  Korijeni svih Radunovica vuku iz Ljesanske nahije, selo Progonovici, Crna Gora.
  Vise knjiga je napisano o tome a opjevani su i u Gorskom Vijencu.
  Porijeklo vidimo od zacetniks loze RadunaRadunovica rpdjenog oko 1635.g. koji je naselio oko 1660.g i bio tadasnji knez podrucja….

  • Radunovic

   Da li znate nesto o poreklu Radunovica iz sela Zegrova, opstina Kursumlija? Po mojim saznanjima Panto Radunovic je donesen negde 1878-1882 u Zegrovu, kao dete. Otac mu je stradao u putu. Da li se moze doci do nekih informacija?

  • biroveritas

   Mogli bi gospodine Branislave da nam malo približite navod za kneževsku titulu porodice Radunović u tom starom dobu.

   U kojem dijelu je Radunović bio knez, jer imamo Popoviće kroz Vojvodu Draška koji je knez u doba Mitropolita Rufima Boljevića na Cetinje, pa nakon toga vojvoda postaje u katunsku nahiju u period od recimo okvirno 1680, do dolaska Petrovića koji uvode serdarstva…

   Što znači, po trenutno stanju podataka, nije bilo kneževa mimo Vučetina, Popovića i Petrovića u katunsku nahiju jer tu vladaju Bušatlije apsolutistički. Vojvoda Draško je postao knez uz podršku Bokelja koje zovemo Mlečići, zato su bili bojevi na vrtijeljku, cetinje gdje su status katunske nahije tj. crne gore regulisali Osmansko Carstvo i Sveta Liga, na način da postoji više slojeva vlasti u taj region, tako da su garantovani mirovnim sporazumom iz 1692 godine.