Порекло презимена Радосављевић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ РАДОСАВЉЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Радосављевић Хаплогрупа: R1a општи кластер Порекло: Александровац, Србија Крсна слава: Контакт: [toggle title="ТЕСТИРАНИ РАДОСАВЉЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Радосављевић Хаплогрупа: R1a општи кластер Порекло: Александровац, Србија Крсна слава: Контакт: Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Радосављевић

Порекло презимена Радосављевић

ТЕСТИРАНИ РАДОСАВЉЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Радосављевић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (76)

 • Radosavljevic

  zeleo bih nesto vise da saznam nego sto znam o svom prezimenu, a znam 4 kolena unazad do cukundede koji se zvao Stevan Radosavljevic i ziveo je u Raskoj, mesto Ladojevici

  Одговори
 • Никола Радосавњевић

  Поштовање,
  Ево да приложим неке податке и унапред се захваљујем свима који буду могли да дају надоградњу, или евентуалну исправку.
  Елем. Ја сам из Новог Сада. Оно што знам о свом презимену и пореклу је следеће:
  Радосављевићи су досељени у село Доњи Крњин, задња пошта Лешак (општина Лепосавић), Космет. Из Требаљева у црногорском Колашину. Средином XIX века. По пореклу смо једно родство са Трбољевцима у Крушеву (село на путу од Лепосавића према Косовској Митровици), и Радосављевићима у Врачеву (село Заваде). По предању, била су два брата, од којих један узео презиме по претку Радосаву, а други је узео презиме Трбољевац (требало би Требољевац), као успомену на место одакле су досељени. Славимо св. Апостола Луку. Подаци су преузети из књиге Благоја Павловића, „Насеља и миграције становништва општине Лепосавић“. Непосредни информатор ових података је Радосављевић Хранислав из Лешка, по струци правник. А хвала Богу, и мој стриц.
  50-их и 60-их година ХХ-ог века два брата (од њих четворице) су се доселила у Нови Сад, где и данас живимо, а ја сам потомак једног од њих. Светислава Радосављевића. Други је Милован, поменути Хранислав је и даље у Лешку, а најстарији, Милија, нажалост, више није међу живима. Поздрав свима, и надам се новим подацима.

  Одговори
 • Никола Радосавњевић

  Грешка у куцању. РадосавЉевић, а не РадосавЊевић. :))

  Одговори
 • Bojana Radosavljevic

  Pozdrav Nikola,
  Ja sam iz Beograda, ako mozes javi mi se na mail([email protected]) iz razloga sto mislim da poticemo od istih jer i ja slavim Lucindan s tim sto su moji poreklom iz Dragaceva, a koliko sam nesto istrazivala tu su se doselili iz Arilja i pre toga su se prezivali Radosavljevici ali nisam sigurna, elem sipmtomaticno je da slavimo istu slavu pa mislim da je to-to, 🙂 pozz

  Одговори
  • Никола

   Поздрав Бојана,
   Доста дуго нисам посећивао овај сајт (што се да приметити), па ми је драго да се још неко јавио. Ја заиста немам никаквих информација да се неки део Радосављевића одселио у те крајеве. Немој да те чуди што славимо исту славу. Св. Лука је прилично честа слава међу Србима. У сваком случају, ако дођем до неких информација које упућују на то што си написала, врло радо ћу ти их доставити. 🙂
   Поздрав

   Одговори
 • Милан Радосављевић

  Поздрав свима, моји Радосављевићи су у централну Србију дошли негде из околине Сјенице. Славимо Свети Јован.

  Одговори
 • Саша Радосављевић

  Поздрав Никола, Ја сам такође од Радосављевића из Заваде. Оно што си ти рекао, а по књизи Благоја Павловића је делимично тачно. Наиме било је по предању три брата, а породице које насељавају околину Лепосавића, а у вези са нама су Јевтићи у Сочаници (не сви), Радосављевићи у Врачеву и Доњем Крњину и Трбаљевци у Лепосавићу. Од мојих из врчаве један крак или веза, око Другог светског рата се губи негде у Топлици, а занимљиво је да и Трбаљевци имају свој крак у Топлици али се они презивају Петровићи, по Петру који је тамо отишао не тако давно. Заједничко свима нама је да славимо исту славу. Свети Апостол Лука. Што се тиче Храна, ја сад треба да седнем са њим и да поразговарам у детаље о свему, а истом приликом да проверим податке које сам скупио за време рада дугог 4 године.

  Поздрав од Саше из Лешка.

  Одговори
 • Никола

  Драги Саша,
  Више сам него сигуран да смо у некаквом сродству. Ја, нажалост, од података имам само оно што сам горе написао, а и једини прави извор ми је био стриц Хранислав. Волео бих да знам које си годиште, пошто верујем да смо се, можда, и некада видели. Мој крак је из Доњег Крњина, а до пре 15-ак година сам прилично често долазио доле. После тога, нажалост, само када се мора. Од рођака у Лешку су ми и Јосовић Владо (био наставник у ОШ“Стана Бачанин“ у Лешку), његова жена Стојка (матичар), Петронијевићи у Лепосавићу, Ивановићи из Језерина, Моковић Лазар из Лешка (унук Хранов)… Наравно, сви Радосављевићи из Доњег Крњина. Занимљива ми је та прича о краку у Топлици. Мислим да ми је стриц Храно нешто причао, али нисам сигуран колико сам у том моменту схватио све. У сваком случају, радујем се што си се јавио, што ћеш причати са стрицем, а ако Бог да да ускоро дођем до Лешка, врло радо ћу ти се јавити. Наравно то исто важи и за тебе, ако те пут нанесе у Нови Сад. Мој e-mail: [email protected]
  Поздрав из Новог Сад, и поздрави ми Лешак и околину.
  🙂

  Одговори
 • novica radosavljevic

  pozdrav svima,ja sam iz Sapca,prezivam se Radosavljevic,ovde su se moji doselili iz mesta Saraorci kod Smedereva jos 1920 godine.slavim Sv..Nikolu,ako neko ima iz tog kraja neka se javi voleo bi da saznam vise stvari.

  Одговори
 • zlatko

  ako meko slicno ima znanje nek mi javi

  Одговори
 • zlatko

  Moji preci su dosli u Cokesinu kod Sapca u pocetku 18 veka iz Rumunije kao zanatlije (kovaci, stolari) i kao zabavljaci (sviraci) za vreme Obrenovica. Pojedini iz familije su bili sluge nadnicari. Ostavljeno u obecanje da ce se vecno slaviti Sveta Petka koja se slavi i dan danas. Krscavani su u manastiru Cokesina isto i dan danas. Inace smo Cigani Radosavljevici verovatno po nekom kod koga smo bili sluge preuzeli prezime, a verujem i obicaje.

  Одговори
 • Dragomir Radosavljevic

  Pozdrav svim Radosavljevicima iz toplog Smedereva.Ja sam dobio ime po dedi iz sela Burova kod Lazarevca. Krsna slava nam je Sveti Nikola.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Радосављевић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Радосављевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бујачић
  -Врачевић
  -Златарић
  -Лелић
  -Лозница
  -Мрчић
  -Доњи Мушић
  -Пауне
  -Петница
  -Равње
  -Табановић
  -Тодорин До

  Одговори
 • Milan Radosavljević

  Pozdrav svim Radosavljevićima jasam iz okoline Čačka. Malo nešto znam o svojim pretcima slavim Sv. NIKOLU pa ako nešto neko zna gde bih mogao da nađem nešto o svom poreklu neka mi javi

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Радосављевић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Радосављевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  Баљевац, Барајево, Барич, Бождаревац, Брајковац, Барзиловица, Бурово, Велики Црљени, Вранић, Даросава, Дрен, Зеоке, Јасенак, Јунковац, Конатице, Лазаревац, Лукавица, Степојевац, Тулеж, Чибутковица, Шиљаковац, Медошевац, Мељак и Соколово.

  Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Радосављевић. Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Старо Село
  -Белосавци
  -Крњево
  -Доња Сабанта
  -Трмбас

  Одговори
 • Mirjana Radosavljevic

  Pozdrav svim Radosavljevicima! Pre desetak godina sam saznala da je neki predak promenio prezime iz Karamanovic u Radosavljevic, naravno po dedi Radosavu. Nije sigurno, ali prica se da su iz CG dosli u SR.Najstariji Radosavljevic za koga sam saznala se zvao Rakic Radosavljevic i ziveo je u Vericu i Belogosu, kasnije. Slavimo Svetog Mratu. Ako neko ima neke informacije volela bih da mi javi! Hvala

  Одговори
 • marija

  Поштовани Радосављевићи, не знам ништа о пореклу презимена и својих предака, осим да моји Радосављевићи већ дуго живе у Луновом Селу, у околини Пожеге и Ужица. Интересантно ми је да је неколико Радосављевића навело Св. Луку, као крсну славу, што не сматрам само случајношћу.

  Одговори
 • Marina

  Zdravo svima, moji vode poreklo od Radosavljevica iz Potkomlja kod Leska, to je na Kosovu i mi slavimo sv.Alimpija Stolpnika.Poreklo znam samo do pradede koji se zvao Nicifor Radosavljevic, ako neko zna nesto vise o Radosavljevicima iz ovog mesta neka pise..pozdrav!

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Радосављевић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића „Космај“.

  -Кораћица
  -Лисовић
  -Парцани
  -Поповић
  -Раља
  -Ропочево
  -Сопот
  -Стојник

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Рдосављевић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

  -Трешњевица
  -Дворица
  -Колари
  -Топола
  -Црнча
  -Врановац
  -Горњи Рачник
  -Милошево
  -Рибари
  -Мијатовац

  Одговори
  • Ivan

   Poštovani!
   Ja sam Ivan iz Paraćina.Moji Radosavljevići su iz Trešnjevice.Znam samo do čukundede Bogdana.Moj otac nezna odakle potičemo i kako smo se doselili u Trešnjevicu.Imam želju da saznam malo više o svojim korenima.
   Čukundeda Bogdan imao dva sina Radomira(mog dedu) i Dušana,o kom takođe vrlo malo znam.Ako imate neke podatke,javit mi.Hvala!

   Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Радосављевић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Лапово
  -Брзан
  -Лукањ
  -Корман
  -Сипић
  -Голочело
  -Кутлово

  Одговори
 • Nemanja

  Da ne zna neko nesto o Radosavljevicima iz Brusnika izmedju Negotina i Zajecara, kada su oni dosli tu i slicno, inace iz Brusnika je Vera Radosavljevic Nada narodnih heroj Jugoslavije. Hvala!

  Одговори
 • Milos Radosavljevic

  Ima neko da je od Radosavljevica dosao u macvu iz sumadije?

  Одговори
 • Borivoje Radosavljević

  Poznato mi je da je moj pradeda Stanoje Radosavljević zajedno sa svoja dva brata Milošem i Milanom, došao u selo Rgotina, Grad Zaječar, u 19. veku sa područja Peštera (Sjenica). Pradedu Stanoja nažalost nisam upoznao, umro je pre mog rođenja, međutim interesantan podatak o mom pradedi je taj što je on bio visok 2,2 metra i time bio najviši čovek u ondašnjem srezu Zaječaru a možda i šire. Dedu Danila sam upoznao i družili smo se u periodu moje rane mladosti i on je bio viisok 2,0 metra.Moj otac Božidar i ja smo prosečne visine, ni nalik na prethodnike. Krsna slava nam je Sveti Nikola.Ja živim u Boru, inače sam rođen u Salašu 1953. godine.

  Одговори
 • dusica zivkovic rodj. Radosavljevic

  Moji Radosavljevici su iz Kraljeva i slavimo Svetog Jovana.Po usmenom predanju moji su iz Banjske kod Kosovske Mitrovice i odatle su krenuli u dva pravca Uzice i Valjevo i Kraljevo odakle je moj ogranak.J.a ne znam nista o svojim rodjacima u Kraljevu ali znam sve o njima u Beogradu.Na blogu o Kraljevu sam procitala da je za izgradnju spomenika ,koji zovu kod Milutina, zasluzan moj pradeda MilanDj.Radosavljevic predsednik udruzenja ratnih veterana Fidaqe.Ako se neko prepoznao i zna da li sam pravilno cula o poreklu,neka mi se javi

  Одговори
  • Branka Radosavljevic

   Pozdrav svim Radosavljevicima. Moji poticu iz Vragocanice kod Valjeva. Krsna slava je Sveti Nikola. U biografiji Svetog Vladike Nikolaja Velimirovica, procitala sam da su iz Stare Hercegovine u Lesce (Valjevo) dosla dva brata Velimir (Velimirovici) i Radosav (Radosavljevici).Ako neko zna nesto vise o Radosavljevicima iz Vragocanice (Valjevo), molim za informacije.

   Одговори
 • Radosavljevic

  Moj deda Borivoje Radosavljevic iz Todorin dola ….ni ja ne znam vise o poreklu prezimena…slavimo Sv.Jovana

  Одговори
 • Mina

  Postovani, moji Radosavljevici su iz Kursumlije, Deda Mihajlo rodjen u Kolasinu CG, dalje ne znam, ali me zanima….

  Одговори
  • Stefan Cvetković

   Zdravo Mina, moj čukundeda kao i pradeda se prezivao Radosavljevic, takodje su iz Kolasina, ali su se naselili u mestu Čungula u blizini Kuršumlije. Znam da su promenili prezime u Cvetkovic po cukundedi Cvetku Radosavljevicu. I znam zasto su izbegli, kao i otprilike godinu. Ako si dosla do jos nekih informacija, posalji mi poruku na [email protected], ili na instagramu stefan.cvele. Pozdrav!

   Одговори
   • Aleksandar

    Pozdrav Stefane stigli do Radoslava Radosavljevica rodjenog u martu 1895 u Kursumliji i njegovog oca Srecka Radosavljevica i majke Ljubice( oni bi trebalo da su dosli iz Kolasina) trazimo dalje

    Одговори
   • Žarko Timotijevic

    Poreklo Radosavljevića iz Čungule , Timotijevića iz Oraovca (Pavaštica) i Vulići iz Grgura je iz sela MARINCE oblast Belasice sa Kosova. 1876, su ziveli u selu Marince.
    Radosavljevic TIMOTIJE je dosao u selo Pavasticu i prvobitno se naselio u Pavasticu pa zatim zaseok ORAOVAC iznad Pacaradje. Od njega su moji Timotijevici. Koji su ocito u srodstvu sa Radosavljevicima iz Cungule, i mozda Vulićima iz Grgura.
    Dakle ove tri familije su iz istog sela potekli.
    A Timotijevici i Radosavljevici nose isto prezime i poreklo. Ako se neki potomak Timotija Radosavljevica opredelio da uzme prezime po Timotiju (kao ovi u Oraovcu) onda su verovatno i oni u srodstvu.

    Одговори
  • Aleksandra Radosavljevic

   Pozdrav. Ja sam isto od Radosavljevica iz Kursumlije, tacnije selo Visoka. Tamo nas ima dosta, a krsna slava nam je sv. Ignjatije Bogonosac.

   Одговори
 • Drazen Radosavljevic

  Pozdrav svima. Moji poticu iz Bosne, tacnije iz Gracanice u blizini Sarajeva i slavimo Sv. Savu. Da li ima jos neko iz Bosne od Radosavljevica?

  Одговори
 • SLAVISA

  Pozdrav svima, sada sam totalno zbunjen…Moji su iz okoline Kursumlije, tacnije selo Visoka… Slavimo sv.Ignjatija I Spasovdan…

  Одговори
 • Milena

  Dragi Radosavljevici, zivim u Zemunu vec vise od 40 godina, rodjena sam u Slavoniji u Hrvatskoj, ne znam nista o poreklu naseg prezimena, Slava nam je Sveti Jovan. Volela bih ako neko zna kako smo i odakle dospeli u Slavoniju. Nismo usamljeni znam mnogo porodica sa istim prezimenom na toj teritoriji.

  Одговори
 • NENAD

  Pozdrav svima! Zivim u Simanovima Donji Srem. Slavimo krsnu slavu Sv.Vartolomej 24.jun

  Одговори
  • Aleksandra Petrić

   Pozdrav Nenade,

   Devojačko prezime moje majke Vide je Radosavljević , poreklom je iz Šimanovaca ( deda joj se zvao Nikola), a slava je ista Sveti Vartolomej. Otac joj se zvao Milan a majka Radinka samo što je kao mala otišla u Bežaniju i tamo odrasla. Mi živimo u Beogradu.

   Одговори
 • Milutin

  Поздрављам све Радосављевиће!
  Ево и мене да вам се придружим у потрази за постојбином мојих предака.
  Мој прадеда Манојло са супругом Босиљком и сином Мирком од око две године старости / наравно са још Радосављевића / доселио се, свакако бежећи од турске освете преко Копаоника, у село Горња Бресница, општина Прокупље негде око 1880 године, где и сада живе Радосављевићи .
  До другог светског рата из фамилије Радосављевића из те постојбине долазили су преко Копаоника у посету својим рођацима, а мојим Радосављевићима из Бреснице на коњима, после рата се та веза сасвим прекинула.
  Славимо славу Св. Луку.
  И након вишедеценијског трагања за местом одакле су дошли, које је њихово родно место
  нисам успео ништа да сазнам.

  Одговори
  • Stefan Cvetković

   Zdravo Milutine, mislim da su se moji Radosavljevici doselili u istoj struji kada i tvoji. Isto su se oko 1880 doselili u Čungulu u blizini Kursumlije, moja Cukunbaba Rada je dovela decu, dok je cukundeda ostao u Kolasinu. Problem je sto ne znam odakle tacno iz Kolasina, koje mesto. I ja istražujem vec par godina, ali nikako da dodjem do nekog traga. Pozdrav!

   Одговори
 • Јоксим

  Милутине, ако желите да сазнате поријекло Ваших Радосављевића, најбоље је да урадите ДНК тест по мушкој линији.

  Одговори
 • danka.radosavljevic

  ja sam udata Radosavljevic,ali eto igrom slucaja posto me interesovalo poreklo prezimena Radosavljevic,moja zaova koja zivi u Americi mi je ispricala veoma interesantnu pricu,naime deda od mog muza je sa svojim bratom 1892 godine krenuo iz Kotora u Vojvodinu da prodaju tkanine,tu upoznaje Katicu Silic iz Zablja i dobijaju sina Savu(mog svekra),posto su tkanine slabo isle oni odlucuju da odu u Ameriku da zarade pare i uvecaju imanje,a mog svekra ostavljaju sa tetkom u Zablju,tamo izrode jos 4 sina Miku,Djordja,Jovana a cetvrtom neznam ime,posto je ovde poceo rat,a moj svekar postao momak,imanje se rastocilo i oni vise ne zele da cuju ni za sina ni za zemlju,tako da deo porodice Radosavljevic zivi u Americi i nikad nisu pozeleli da upoznaju zemlju porekla,sad vec tamo raste cetvrta generacija.Slave Krsnu Slavu Djurdjevdan,eto mog malog doprinosa za prezime Radosavljevic

  Одговори
 • Milos

  Pozdrav svim Radosavljevićima.
  Ime mi je Miloš,moj čukunded koji se zvao Đorđije je iz mesta Bajčinac pored Prokuplja i znam da je i njegov otac tamo rodjen.Slavimo Mitrovdan.

  Одговори
 • Младен

  По књизи „Становништво Ибарског Колашина“ Јована Цвијића моји преци су се из Црне Горе доселили у село Козарево у Ибарском Колашину. Из Kозарева, где и данас живе неколико фамилија са различитим презименима, средином 19. века долази до нових сеоба, један од предака одлази у село Бањска општина Звечан, ту су сада Милутиновићи, један у село Тврђан општина Лепосавић, ту су сада Илићи, један у село Кориље општина Звечан, један се одселио у Топлицу, а наш директан предак Игњат долази у село Грабовац код Звечана, одакле га ага преселио у село Мошнице код Сочанице око 1840 године. Презимена која носе чланови братства изведена су од имена Игњата- Игњатовићи, његових синова Радивоја- Радивојевићи, Рала- Раловићи и Радосава- Радосављевићи. Славимо Св. Јована (20. јануар и 7. јули), као и Св. Илију 2. августа као малу славу.

  Одговори
 • Marko Radosavlejvic

  Pozdrav braco i sestre Radosavljevici!

  Prvi put sam na ovom sajtu i obradovalo me je da ima jos Radosavljevica koji traze svoje korene.

  Moji Radosavljevici su iz sela Brezovica, Opstina Trstenik. Svi slavimo Svetog Luku. Po mojim Iztrazivanjima je moj predak Radenko Radosavljevic koji se prvi put pominje 1831 u popisu. Radenko je imao tri sina Cvetko, Nikola i Miloje. Ja poticem od Milojeve grane. Navodno je Radenko iz sela Sekularci u okolini Niksica. To selo nazalost nisam mogao da nadjem na netu. Ali, procitao sam na ovom sajtu nesto interesantno o Radosavljevicima. Navodno su Radosavljevici Bratstvo koje potice od drugog sina Vasa (Vasojevici) Novaka. Nazalost se ne spomiju Sekularci vec istocna Crna Gora i obe obale reke Lime gde su se nalazili Vasojevici. Nisam siguran u kome prvacu da trazim? neznam dali se mozda Radenko pre dolaska u Srbiju prezivao Vasojevic ili mozda je stvarno od okoline Niksica.

  Nadam se da cu nekom pomoci. Ako neko ima nteresantnu informaciju, bio bi zahvalan.

  Veliki Pozdrav
  Marko

  Одговори
  • Nikola Radosavljević

   Mislim da tražiš pogrešno selo tj. pogrešno ime. Postoji selo šekulari u crnoj gori između berana i andrejevice, naćićeš ga na gugl earthu-u. Inače ja sam iz sela Tečić opština Rekovac i takođe slavim sv. Luku. Moji preci su se tu doselili oko1850 godine ali ne znam odakle

   Одговори
 • Филип Радосављевић

  Моји преци потичу из Црне Горе, околина Берана по усменом предању које имам, након балканских ратова моји преци од кога надаље познајем прадеду Јањићија долазе у Куршумлију где и дан данас постоји родна кућа мога оца у селу Љуша смештеном између Пролом бање и Куршумлије, наша слава јесте Свети Стефан Дечански – Мратиндан.

  Одговори
 • Dejan Radosavljevic

  Pozz. Moji Radosavljevici u Srem dosli iz Macve,cukundeda se zvao Timotije,dotle sam uspeo pronaci. U Macvu su migrirali sa Kosova(ne znam kada tacno).Slavimo sv. Dimitrija(Mitrovdan).

  Одговори
 • Petar Radosavljevic

  Prezime ne dokazuje nista i ne znaci nista, bar kod nas..valjda je svima poznato kako su se prezimena ranije menjala po imenu oca..tako da je nama Radosavljevicima zajednicko jedino to da smo negde u 19 veku imali pretka koji se zvao Radosav, nista vise.
  Npr. moji preci su se doselili u okolinu Cacka, kako sam uspeo da saznam najverovatnije iz okoline Sarajeva..prvi je dosao Nikola Pestic koji se pominje u turskom tertefu 1813 godine, njegov sin se zvao Radosav Nikolic, po kome smo onda svi postali Radosavljevici, dalje su se radjali Milic Radosavljevic, Gligorije Radosavljevic, Milutin Radosavljevic(solunac),Dmitar Radosavljevic,Milos Radosavljevic i posle Milosa ja..slavimo Arandjelovdan, sto takodje ne dokazuje nikakvo srodstvo ukoliko jos neko ko se preziva Radosavljevic slavi istu slavu.
  Eto, toliko od mene, ako nekome bude od koristi ovo sto sam napisao-drago mi je.:)

  Одговори
 • Бојан Радосављевић

  Поздрав свима ја се такође презивам Радосављевић долазим из малог села Рупељева између Пожеге и Ужица. Нисам пуно информисан о моме породичном стаблу али знам да је мој прадеда Бојо Радосављевић имао брата коме не знам име ни ја а ни мој отац. Знам само да је тај брат од мог прадеде се преселио у Словенију и даље ништа не знам. Волео бих када би бар мало нешто знао више о том човеку и његовим наследницима ако их уопште има.

  Одговори
 • Aleksandra

  Zdravo svim Radosavljevicima. Interesuje me da li neko od vas slavi krsnu slavu Sv. Stefan, mi smo poreklom iz Koracice a zivimo u Vojvodini jer se moj deda bio udao za moju babu😉

  Одговори
 • Slobodan

  Poštovani Radosavljevići bilo gde da ste, ja sam istog prezimena. Dugo sam tragao za svojim pretcima sa željom a do kraja identifikujem poreklo ovog prezimena a samim tim i svoje genetsko stalo rodoslova. Kako ovaj sajt shvatam veoma kreativnim i posebno inspirativnim u predmetnom kontekstu pokušaću da svojim saznanjima dam bar mali doprinost za deo pitanja koji gotovo kod svakog izaziva određenje vrste dilema.
  Prema podatcima do kojih sam došao a rođen sam u Brajkovcu-nekada se ovo selo zvalo Smdljikovac,, opština Lazarevac, poreklo Radosavljevića potiče iz Sjenice. Oni su se pod vođstvom Arsenija Čarnojevića, u velikoj seobi doselili u Trnavu kod Čačka da bi se deo iz tog mesta preselio u tadašnji Smdrljikovac danas Brajkovac kod Lazarevca u zaseok Debelo Brdo. Prvo se doselio Jevrem sa suprugom Todoroma u takozvani Markoviča kraj-Debelo Brdo! Oni su imali sina Radivoja koji se oženio ali nisam uspeo da saznam ime njegove supruge. Takođe nisam uspeo da pronađem ni njihova grobna mesta. Radivoje je izrodio sina Milisava koji se oženio sa suprugom Perunikom. Oni su izrodili sinove Mihajila i Mladena i kćeri Katarina i Leposava.Mihajilo je sa suprgom Milosavom imao dva sina Dragišu i Miloja i kćerku Slavku a Mladen sa suprugom Milenijom sina Savu i kći Nataliju. Dragišino porodično stablo je sledeće. Sa suprugom Stojom izrodio je sinove Slobodana, Milorada i kći Nadeždu. Oni sada svi troje imaju po troje dece. Slobodan sa suprugom Dragicom sinove Milana i Vladmira i kći Ivanu. Milan sa suprugom Jovanom za sada ima dva sina Vukašina i Uroša a Vladimir za sada kći Evu i živi u Čikagu-USA. Ivana ima 21 godinu i student je medicine. Ja se nadam da će se ovo porodično stablo i dalje širiti iskreno što više. Nije isključeno da imamo rođake u ovoj velikoj familiji koje još nismo upoznali. Ukoliko se neko prepozna ili smatra da ima bilo kakvih indicija u tom smilu neka se javi na email koji stoji ([email protected]). Biće mi drago ukoliko sam bar malo pomogao u temi koja je pedmet sajta a posebno ukoliko upoznam možda i nekog rođaka koga do sada nisam uspeo da pronađem ili sretnem! Svim Radosavljevićima ma gde bili želim zdravlje, sreću bogat rodoslov i dug život jer nam je to genetski predodređeno! P o z d r a v-S r e ć n o!!

  Одговори
 • Slobodan

  Poštovani Radosavljevići, samo mala dopuna. Krsna slava mog rodoslova je Sveti Jovan! Javite se. Hvala!!!

  Одговори
 • Nikola Radosavljević

  Pozdrav svim Radosavljevićima. Želeo bih da saznam nešto više o svom poreklu i svoji korenima. Naime, moja porodica je iz sela Tečić opština Rekovac u Levču. Najstariji predak za kojeg znam i čiji grob u selu postoji je Dimitrije (Diša) Radosavljević i njegov rodeni brat Zdravko koji su rođeni negde oko 1850 godine ali nigde nisam uspeo da pronađem odakle oni potiču tj odakle su se tu naselili. Inače slavimo krsnu slavu Svetog Luku i Svetog Marka. U knjizi Tome Bušetića sam pročitao podatak da je levač nakpn Kočine krajne naseljen uglavno iz Toplice i Severa Kosova. Ako neko ima neki podatak više neka se javi. Pozdrav

  Одговори
 • Aleksandra Petrić

  Pozdrav Nenade,

  Devojačko prezime moje majke Vide je Radosavljević , poreklom je iz Šimanovaca ( deda joj se zvao Nikola), a slava je ista Sveti Vartolomej. Otac joj se zvao Milan a majka Radinka samo što je kao mala otišla u Bežaniju i tamo odrasla. Mi živimo u Beogradu.

  Одговори
 • Zoran Radosavljevic‚Boljarac

  nikola Nikola‚ja sam Zoran Radosavljević‚‚slava sv Arhangel‚‚koliko ja znam u topličkom kraju ima dosta Radosavljevića‚‚konkretno selo gornja Mirnica‚‚Opština Kuršumlija na obroncima Kopaonika‚‚u tom selu postoje Radosavljevići i zovu ih Boljarci‚‚zato što su se tu naselili iz sela Boljare‚‚opština Sjenica na samoj granici C Gore i Srbije‚‚takodje slave slavu sveti Arhangel‚‚tu su živela dva brata Vuka i Vukašin Radosavljević Boljarci od kojih su kasnije nastali njihovi potomci ‚‚to je u pitanju neznam tačno ali od prilike l860 godine‚‚Vukin sin Milutin RadosavljevićBoljarac rodj l886 godine u selu gornja Mirnica‚‚siguran sam da sam negde pročitao ali ne mogu da se setim u kojoj knjizi da su za vreme turaka naši ljudi bežali iz topličkog kraja u levač i znam da sam pročitao iz sela Mirnica da su pobegli u taj kraj Opštine Rekovac i da su se pojedini Mirničani vratili a pojedini ostali u tom kraju opštine Rekovac‚‚i jasam od tih Radosavljevića Boljaraca‚‚živim u Paraćinu‚‚Vuka mi je pradeda a Milutin deda‚‚Vuka je sem mog dede Milutina imao sinove Milovan rodj l892 god‚‚i ćerku Stanica‚‚kasnije od l92o god moj se pradeda ženi sa drugom ženom i sa njom izrodi Dragomira‚‚Jovana‚‚Radula‚‚Radosanu i Milenu‚‚svi navedeni su rodjeni u tom selu gornja Mirnica u opštini Kuršumlija a potomci Vukine dece iz drugog braka i dan danas su tamo

  Одговори
 • Zoran Radosavljevic‚Boljarac

  Ako neko zna nešto više od ovoga‚‚vezano za Radosavljeviće‚‚Boljarce sa slavom sveti Arhangel‚‚koji su se naselili iz Boljara u Topličkom kraju u selu gornja Mirnica‚opština Kuršumlija neka napiše ili neka se javi bit će od velike pomoći‚‚hvala

  Одговори
 • Kristijana

  Dobar dan. Meni je deda Momcilo Radosavljevic iz Belanovice, sin od Leposave i Mihailo Radosavljevic Slava mu je bila Sveti Djordje.

  Одговори
  • Rasko Zet Od Radosavljevica

   Ja poznajem mnoge Radosavljevice iz sela Vitanca Despotovac.
   Slave Svetog Alimpija 9 decembra svake godine(Bunardjija)!
   Da li neko zna odakle su dosli i njihovo porijeklo i slavu?? Poz.

   Одговори
 • Žarko Timotijevic

  Poreklo Radosavljevića iz Čungule , Timotijevića iz Oraovca (Pavaštica) i Vulići iz Grgura je iz sela MARINCE oblast Belasice sa Kosova. 1876, su ziveli u selu Marince.
  Radosavljevic TIMOTIJE je dosao u selo Pavasticu i prvobitno se naselio u Pavasticu pa zatim zaseok ORAOVAC iznad Pacaradje. Od njega su moji Timotijevici. Koji su ocito u srodstvu sa Radosavljevicima iz Cungule, i mozda Vulićima iz Grgura.
  Dakle ove tri familije su iz istog sela potekli.
  A Timotijevici i Radosavljevici nose isto prezime i poreklo. Ako se neki potomak Timotija Radosavljevica opredelio da uzme prezime po Timotiju (kao ovi u Oraovcu) onda su verovatno i oni u srodstvu.

  Одговори
 • Сара Радосављевић

  Здраво свима, ушла сам на овај сајт да сазнам неке ствари кроз ваше коментаре и информације. Наиме, не могу да сазнам много ствари о свом презимену и пореклу, јер ми отац није жив, а мајка не зна баш много тога. Оно што ја знам је да је очева фамилија живела у Зајечару и околини тачније сви су оданде. Касније су се расељавали и када је мој отац требао да се роди моја баба је послата у Зајечар да би се тамо породила јер им је таква била традиција да буду сви рођени тамо. Мајка не зна да ли су они конкретно из околине Зајечара. Наша Крсна слава је Св. Врачи- Козма и Дамјан 14. новембар. па бих јако волела да ми се обрати неко ко је оданде и слави ту славу, јер по коментарима досадашњим нисам видела да било ко слави ту славу. Поздрав:)

  Одговори
 • Radosavljevic lvan

  postovani
  Moje poreklo Rafosavljevic je iz plemana Piperi Crna Gora
  Naselili su se oko Andrijevice da bi potopm dosli u Srbiji okolina Lazarevca ,sada hedan deo zivi u selu Konatice jedan deo u Beogradu
  Slavimo Sv Kozma i Damjan

  Одговори
 • Marija Radosavljević

  Dragi Radosavljevići,volela bi više saznati o mojoj familiji iz sela Dopsin kod Osijeka (Hrvatska).Svi su slavili Sv.Nikolu.Od zadnjeg rata 90-tih rašireni po svetu.Odakle i kako su stigli tamo nemogu naći?Ako iko zna nešto molim vas da se javi.Hvala unapred!

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top