Порекло презимена Радојичић

8. март 2012.

коментара: 149

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (149)

Одговорите

149 коментара

  1. Zeljko

    Zeleo bih da saznam poreklo prezimena Radojicic posto sam do sada cuo vise verzija hteo bih da znam da li je uopste neka od njih istinita ili postoji jos neka….hvala

    • Radojičić Dragan

      Imam rodoslov porodice Radojičić počrv od Peše 11 kolena.Slava 6 oktobar sv.Jovan Krstitelj/mada slavana mora biti pouzdan orjentir jer se i iraznih razloga menjala/U porodici ima prezimena bez j i dez jednog i ,bliska rodbina,što je proizvod birokratije.Sa Pešom je baba izbegla u Pješivce u selo Vitasojevići,krila poreklo,moguće je da je i slavu promenila ona da bi zametnula trag.Peša je imao 4 sinaVukota,Đuro,pop-Nikola i LakacPo Đurinom sinu Saviću nastali su Savićevići od kojih je i fud.Dejan Savićević,Po Vukotinom unuku Spasoju nastali su Savićevići.Po sinu Lakca Radojici nastali su Radojičići a po pop-Nikolinom sinu Milošu nastali su Miloševići.U mojoj grani Radojičića sledeća su imena;Peša,Lakac,Radojica,Đikan(tu se račva na Zavišu,Raiča,Veka,Miloša,Marka zvanog Turo) ,Raič,Bogdan,Gligor Tu se račva na Dušana i Radula.Po dušanu slede Radislav,Strahinja a po Radulu na Rajko Dragan i Vuk(Radule ima još 2 sina koja nemaju muškog poroda).Interesuje me poreklo Peše.Po nekima donesen iz Raške oblasti sa dvora?

      • Radojičić Dragan

        Ispravka Po spasoju nastali su Spasojevići kao..i slava ne mora biti..

      • Srecko

        Postovani,
        Znam da ima Radojicica u Vitasovice ,mislim da je novinar.Sok Radojicic od tih ali posto su moji sa Selista,zainteresovan sam za taj rodoslov pa bih voleo da mi ga posaljete ako.nije problem.
        Unapred zahvaljujem

      • Dalibor

        ja sam od tih Radojičića,sve si u pravu koliko ja znam i koliko su mi pričali.Pozdrav.

        • Radoičić

          Gore sam ostavio mail adresu pa ako možete kontaktirajte me na mail. I moji su sa Selišta a živimo 10tak kilometara južnije tako da znam ponešto o položaju naselja, našem rodu itd.

      • Milorad Radoičić

        Ja sam potomak Jova Radoičica iz KKifinog Sela, izbegao 1875. u NIKŠIĆ i izbacio ” j” iz prezimena da bi se razlikovao od Crnogoraca Radojičić…..!!?????

      • Александар

        Помаже Бог драги Радојичићи!
        Молим Вас да ми помогнете у мом истраживању које сам започео ових дана, али мало озбиљније!
        Мој прађед се звао Матија Радојичић! Погинуо је у битци на Церу 1914.год.
        Имао је три сина и две кћери.
        Синови су се звали
        1. Милосав(Бајо),
        2. Живојин(Жико, мој ђед по мајци) и
        3. Мијат.

        Данас ми је ујак Бобан из Београда рекао, да му је његов покојни отац Мијат причао да је гледао на ТВ-у
        седамдесетих година емисију неког Ковачевића и ту је сазнао да су се Радојичићи иселили из Црне Горе из околине Колашина у Јабланички крај у Србији у општину Медвеђу, село Пусто Шилово и то негде крајем 19 века.
        Мало сам почео да чепркам по неким списима и сазнао да је то било средином 1879 године, када се кнез Милан Обреновић обраћа “ као Брат Брату“ књазу Николи I Петровићу и моли га, да му из Књажевине Црне Горе пошаље око 1000 породица ради несељавања новоослобођене територије Горње Јабланице. Знам да су пре другог светског рата Радојичићи славили Св.Арх.Михаила и да су по претку Радојици добили презиме Радојичић!
        Звах рођену сестру моје мајке, тетку најстарију Радојку која је 1944.годиште да је питам дали можда зна име оца њеног ђеда Матије. Незна!!!
        Звах тетку Милеву, која је жива и најстарија од свих сестара, 39′ је годиште, а она је кћер Бајова, рођеног брата мог ђеда Живојина.
        Незна ни она!!!
        Ето за сада су то сви подаци које имам! Мој ђед је имао прво два мушка близанца која су живјела само 17 месеци.Сахрањена су у П.Шилову.
        После му је Бог дао, са мојом бабом Станицом још пет кћери. Моја мајка Мирјана је најмлађа 52′ годиште.

        Одговори

        • Radojicic Dejan

          Ovo su i meni rekli zalili prezime,takodje slavimo sv.Arhangela Mihajla,s’tim sto su se moji doselili na podrucje Valjevskog kraja.

        • Zoran

          Šta su Vam u rodu Dragan Spasoje i Dušan Radojičić doselili su se iz Pustog Šilova-Medveđa Gornja Jablanica

          • Jelena

            Nazalost moj brat Aleksandar je te 2021 godine preminuo usled komplikacija korona virusa zato vam nikad nije odgovorio …. Nisam vas bas dobro razumela Dragan,Spasoje i Dusan Radojicic su se doselili iz Pustog Silova gde?

          • Ivana Radojičić

            Zorane, ova trojica su moj otac i stričevi, samo oni nisu iz Pustog Šilova nego iz Retkocera (Medvedja). Koliko znam u Pustom Šilovu nisu živeli Radojičići. Ako imate nekih informacija o poreklu, slobodno me kontaktirajte. Pozdrav.

    • Milorad Radojičić on

      Ja sam potomak Jova Radoičica iz KKifinog Sela, izbegao 1875. u NIKŠIĆ i izbacio ” j” iz prezimena da bi se razlikovao od Crnogoraca Radojičić…..!!?????

  2. Sarko

    Odakle si? I koja vam je krsna slava?

  3. Сава

    Драги пријатељи желео бих да знам нешто више о пореклу мог презимена – Радојичић, деда и његов отац су из села Угриновци, подно планине Рудник у Шумадији!

    Постоје неке верзије, а једна од верзија је да у време када је Рудник био срце трговине, саобраћаја и индустрије (око 1400. године), ту су се доселила браћа из Дубровника (Дубровник и Рудник су били повезани трговачком трасом која се пружала између та два места) са презименом Радојичић, или се само један од њих звао Радоје и да је тако настала та лоза.

    Радојичићи постоје у самом Дубровнику и око њега, али још нисам успео да ступим са њима у контакт. Наша крсна слава је Ђурђиц.

    Нажалост мало предака је још међу живима, и не могу ми помоћи око свега тога. Па ако неко ученији има, волео бих да ми помогне са неким саветом, усмеравањем ка трагу презимена, или било чим што ми може помоћи да се приближим својим прецима!

    П.С. Ову поруку сам оставио и на “тражимо.инфо”

    • Petar

      Ako su tvoji dosilili iz Dubrovnika ili okoline ,možda imaš neke veze sa mojom ujčevinom koji su Radojičići i slave Đurđic.Postoji mjesto koje je od Dubrovnika udaljeno 30 km,a od Trebinja 10 km i zove se Zubci.Tu su bile dvije porodice Radojičića koji su slavili Đurđic.Od te jedne porodice je moja pok.majka.Nekada su moji đedovi pričali da su doseljenici iz CG. iz Krivošija.Mislim da bi tu trebalo potražiti korjene.Ima Radojičića u Okolini Dubrovnika još ali oni ne slave Đurđic.Opet kažem da su vjerovatno i tvoji i moji bježali ispred Turaka i naselili se u okolini Dubr.Ako nešto više saznam javit ću.Znam još da je i Igor Radojičić (gradonačelnik BL.) iz Krivošija i da slavi Đurđic,pa možda on ima više saznanja o svemu tome.Poz

  4. daco

    Prezime Radojičić se pojavljuje u 17. veku u Velikom Borku. 40 km od Beograda.
    U to vreme je u tom kraju bio hajduk Radojica! Od kojeg posle nastaje prezime Radojicic… krsna slava Sv. Jovan.

  5. daco

    I ja sam Radojičić iz Dubrovnika ali sam se doselio iz Velikog Borka!!!

  6. Igor Radoicic

    Moje je prezime Radojičić iz Gornjeg Brestovca okolina Leskovca. A slavim svetog Arhangela Mihaila 21.11.

    • Александар Радоичић

      Моја породица је Радоичић, док је породица мог рођеног стрица Радојичић (вероватно грешком када су се рађали мој отац и стриц је неки матичар који је уписивао децу тако завео).
      Иначе порекло такође Горњи Брестовац, општина Бојник, близу Лесковца (пусторечки крај, по Пустој реци), претпостављам да си и ти из тог Брестовца. Живимо у Београду, славимо Светог Николу.
      Иначе што се тиче нашег презимена, мислим да су све варијанте уствари једно презиме, само су годинама, не знам из ког разлога настајале варијације, па тако имама Радојичиће, Радоичиће, Радојчиће и слично.
      Поздрав свима.

      • Ненад Радоичић

        И код мене је идентична ситуација била. мој отац, један стриц и тетка су били Радоичић док је други стриц, иначе познати новинар Политике Мирослав административном грешком постао Радојчић па тако и његов син, мој брат од стрица је Радојчић. Мислим да се то догодило негде 50-их година.

        Наша грана Радоичиће је из Кифиног Села код Невесиња. Кажу да је у давна времена био чест случај да породице прелазе у Црну Гору и враћају се у Херцеговину бежећи од турског зулума. Знам и да је једна грана породице отишла у Пећ. Тамо има доста Радојчића. Познат је глумац Михајло Радојчић – Шок.

        Поздрав свим Радоичићима, Радојчићима и Радјичићима!

        • branislav radoicic

          Jos jedan Radoicic ,kome je poreklo sa Glave Zete,iz plemena Pjesivaca,prebeglo u Pec zbog Kralja Nikole koji ih je oterao,jer su spremali atentat na njega.Bili se nesto zamerili,kazu da su Pjesivci uvek bili ratoborni.Pozdrav.

      • Miroslav B Mladenovic Mirac

        @Александар Радоичић
        Gornji Brestovac kod Leskovca je naseljen od stanovnika iy crnotravsko/vlasinskoga ktaja.

      • Slavisa Radoicic

        Postovanje rodjo,hteo bi da ti odgovorim na te greske oko slova.Moj pradeda je Nedeljko prababa Stamenka Radoicic Imali su pet sina i jednu cerku neki su zavedeni kao Radojicic a neki Radoicic svi slavimo sv.Nikolu,i danas smo na okopu,inacefamilija je obilna muskoj deci ima nas mnogo bukvalno.Inace sam cuo da smo dosli iz Crne Gore preko Kosova u okolunu Prokuplja.Donja ili gornja Konjusa. Petar (nad.Kovac) Radoicic iz konjuse naselio se na obromcima planine Radan iznad Prolom Banje selo Mehane.toliko ja znam ako neko ima dalje podatke neka pise,pozdrav.

      • BOJAN TERZIĆ

        POŠTOVANI GOSPODINE ALEKSANDRE JA SAM SA OČEVE STRANE RADOJIČIĆ.NOSIM MAJČINO PREZIME.MOJI RADOJIČIĆI SU IZ GORNJEG MILANOVCA I SLAVE SVETOG SAVU.SVE STE U PRAVU RADOJIČIĆI I RADOJČIĆI I RADOIČIĆI SU JEDNA VELIKA FAMILIJA I SRODNI SMO SA RAJIČIĆIMA I RAJAČIĆIMA I RAJČIĆIMA I RAIČIĆIMA.PRETPOSTAVLJAM DA SU PRECI RADOJICA I RAJICA BILI DVA ROĐENA BRATA.

  7. dado

    pozdrav svima
    moje prezime je Radojičić,porijeklom smo iz Nevesinja i o nasem prezimenu jako je tesko govoriti jer fale,u vecini slucajeva,pisani dokumenti koji mogu i potkrijepiti nasa ocekivanja.
    Imam neka saznanja pa ko je voljan da napisem par slova neka mi se javi 😉

  8. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    РАДОЈИЧИЋ

    -Ратари*, стара породица, Никољдан.
    *Радојичићи су стара уровачка породица, прешла у ово село и населила се.
    -Паљуви, друга половина 18. века, Знепоље, Митровдан.
    -Скела, друга половина 18. века, Дробњаци, Ђурђевдан.
    -Бањани, друга половина 18. века, Осладић у Подгорини, Јовањдан.
    -Бргуле, друга половина 18. века, Бобова у Подгорини, Јовањдан.
    -Лончаник, друга половина 18. века, Осладић у Подгорини, Стевањдан.
    -Радуша, друга половина 18. века, Гвозденовић у области, Ђурђевдан.
    -Јабучје, после 1827. године, Жупањац-округ београдски, Аранђеловдан.
    -Трњаци, после 1827. године, Мокра Гора-Стари Влах, Никољдан.
    -Ушће, после 1827. године, Јазак у Срему, Никољдан.

  9. Фамилије-презимена Радојичић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Радојичић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Балиновић
    -Бачевци
    -Доњи Лајковац-1
    -Доњи Лајковац-2
    -Лелић
    -Маљевић
    -Оглађеновац
    -Остружањ
    -Попучке
    -Придворица
    -Радобић
    -Ракари
    -Седлари
    -Совач

  10. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Радојичић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Радојичић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Мислођин, Арнајево, Барајево, Барошевац, Бистрица, Велики Борак, Велики Црљени, Крушевица, Врбовно, Вреоци, Даросава, Дрен, Жупањац, Лазаревац, Лесковац, Миросаљци, Пркосава, Рудовци, Степојевац, Тулеж, Ћелије и Цветовац.