Poreklo prezimena Radojičić

8. mart 2012.

komentara: 149

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (149)

Odgovorite

149 komentara

  1. Zeljko

    Zeleo bih da saznam poreklo prezimena Radojicic posto sam do sada cuo vise verzija hteo bih da znam da li je uopste neka od njih istinita ili postoji jos neka….hvala

    • Radojičić Dragan

      Imam rodoslov porodice Radojičić počrv od Peše 11 kolena.Slava 6 oktobar sv.Jovan Krstitelj/mada slavana mora biti pouzdan orjentir jer se i iraznih razloga menjala/U porodici ima prezimena bez j i dez jednog i ,bliska rodbina,što je proizvod birokratije.Sa Pešom je baba izbegla u Pješivce u selo Vitasojevići,krila poreklo,moguće je da je i slavu promenila ona da bi zametnula trag.Peša je imao 4 sinaVukota,Đuro,pop-Nikola i LakacPo Đurinom sinu Saviću nastali su Savićevići od kojih je i fud.Dejan Savićević,Po Vukotinom unuku Spasoju nastali su Savićevići.Po sinu Lakca Radojici nastali su Radojičići a po pop-Nikolinom sinu Milošu nastali su Miloševići.U mojoj grani Radojičića sledeća su imena;Peša,Lakac,Radojica,Đikan(tu se račva na Zavišu,Raiča,Veka,Miloša,Marka zvanog Turo) ,Raič,Bogdan,Gligor Tu se račva na Dušana i Radula.Po dušanu slede Radislav,Strahinja a po Radulu na Rajko Dragan i Vuk(Radule ima još 2 sina koja nemaju muškog poroda).Interesuje me poreklo Peše.Po nekima donesen iz Raške oblasti sa dvora?

      • Radojičić Dragan

        Ispravka Po spasoju nastali su Spasojevići kao..i slava ne mora biti..

      • Srecko

        Postovani,
        Znam da ima Radojicica u Vitasovice ,mislim da je novinar.Sok Radojicic od tih ali posto su moji sa Selista,zainteresovan sam za taj rodoslov pa bih voleo da mi ga posaljete ako.nije problem.
        Unapred zahvaljujem

      • Dalibor

        ja sam od tih Radojičića,sve si u pravu koliko ja znam i koliko su mi pričali.Pozdrav.

        • Radoičić

          Gore sam ostavio mail adresu pa ako možete kontaktirajte me na mail. I moji su sa Selišta a živimo 10tak kilometara južnije tako da znam ponešto o položaju naselja, našem rodu itd.

      • Milorad Radoičić

        Ja sam potomak Jova Radoičica iz KKifinog Sela, izbegao 1875. u NIKŠIĆ i izbacio ” j” iz prezimena da bi se razlikovao od Crnogoraca Radojičić…..!!?????

      • Aleksandar

        Pomaže Bog dragi Radojičići!
        Molim Vas da mi pomognete u mom istraživanju koje sam započeo ovih dana, ali malo ozbiljnije!
        Moj prađed se zvao Matija Radojičić! Poginuo je u bitci na Ceru 1914.god.
        Imao je tri sina i dve kćeri.
        Sinovi su se zvali
        1. Milosav(Bajo),
        2. Živojin(Žiko, moj đed po majci) i
        3. Mijat.

        Danas mi je ujak Boban iz Beograda rekao, da mu je njegov pokojni otac Mijat pričao da je gledao na TV-u
        sedamdesetih godina emisiju nekog Kovačevića i tu je saznao da su se Radojičići iselili iz Crne Gore iz okoline Kolašina u Jablanički kraj u Srbiji u opštinu Medveđu, selo Pusto Šilovo i to negde krajem 19 veka.
        Malo sam počeo da čeprkam po nekim spisima i saznao da je to bilo sredinom 1879 godine, kada se knez Milan Obrenović obraća “ kao Brat Bratu“ knjazu Nikoli I Petroviću i moli ga, da mu iz Knjaževine Crne Gore pošalje oko 1000 porodica radi neseljavanja novooslobođene teritorije Gornje Jablanice. Znam da su pre drugog svetskog rata Radojičići slavili Sv.Arh.Mihaila i da su po pretku Radojici dobili prezime Radojičić!
        Zvah rođenu sestru moje majke, tetku najstariju Radojku koja je 1944.godište da je pitam dali možda zna ime oca njenog đeda Matije. Nezna!!!
        Zvah tetku Milevu, koja je živa i najstarija od svih sestara, 39′ je godište, a ona je kćer Bajova, rođenog brata mog đeda Živojina.
        Nezna ni ona!!!
        Eto za sada su to svi podaci koje imam! Moj đed je imao prvo dva muška blizanca koja su živjela samo 17 meseci.Sahranjena su u P.Šilovu.
        Posle mu je Bog dao, sa mojom babom Stanicom još pet kćeri. Moja majka Mirjana je najmlađa 52′ godište.

        Odgovori

        • Radojicic Dejan

          Ovo su i meni rekli zalili prezime,takodje slavimo sv.Arhangela Mihajla,s’tim sto su se moji doselili na podrucje Valjevskog kraja.

        • Zoran

          Šta su Vam u rodu Dragan Spasoje i Dušan Radojičić doselili su se iz Pustog Šilova-Medveđa Gornja Jablanica

          • Jelena

            Nazalost moj brat Aleksandar je te 2021 godine preminuo usled komplikacija korona virusa zato vam nikad nije odgovorio …. Nisam vas bas dobro razumela Dragan,Spasoje i Dusan Radojicic su se doselili iz Pustog Silova gde?

          • Ivana Radojičić

            Zorane, ova trojica su moj otac i stričevi, samo oni nisu iz Pustog Šilova nego iz Retkocera (Medvedja). Koliko znam u Pustom Šilovu nisu živeli Radojičići. Ako imate nekih informacija o poreklu, slobodno me kontaktirajte. Pozdrav.

    • Milorad Radojičić on

      Ja sam potomak Jova Radoičica iz KKifinog Sela, izbegao 1875. u NIKŠIĆ i izbacio ” j” iz prezimena da bi se razlikovao od Crnogoraca Radojičić…..!!?????

  2. Sarko

    Odakle si? I koja vam je krsna slava?

  3. Sava

    Dragi prijatelji želeo bih da znam nešto više o poreklu mog prezimena – Radojičić, deda i njegov otac su iz sela Ugrinovci, podno planine Rudnik u Šumadiji!

    Postoje neke verzije, a jedna od verzija je da u vreme kada je Rudnik bio srce trgovine, saobraćaja i industrije (oko 1400. godine), tu su se doselila braća iz Dubrovnika (Dubrovnik i Rudnik su bili povezani trgovačkom trasom koja se pružala između ta dva mesta) sa prezimenom Radojičić, ili se samo jedan od njih zvao Radoje i da je tako nastala ta loza.

    Radojičići postoje u samom Dubrovniku i oko njega, ali još nisam uspeo da stupim sa njima u kontakt. Naša krsna slava je Đurđic.

    Nažalost malo predaka je još među živima, i ne mogu mi pomoći oko svega toga. Pa ako neko učeniji ima, voleo bih da mi pomogne sa nekim savetom, usmeravanjem ka tragu prezimena, ili bilo čim što mi može pomoći da se približim svojim precima!

    P.S. Ovu poruku sam ostavio i na “tražimo.info”

    • Petar

      Ako su tvoji dosilili iz Dubrovnika ili okoline ,možda imaš neke veze sa mojom ujčevinom koji su Radojičići i slave Đurđic.Postoji mjesto koje je od Dubrovnika udaljeno 30 km,a od Trebinja 10 km i zove se Zubci.Tu su bile dvije porodice Radojičića koji su slavili Đurđic.Od te jedne porodice je moja pok.majka.Nekada su moji đedovi pričali da su doseljenici iz CG. iz Krivošija.Mislim da bi tu trebalo potražiti korjene.Ima Radojičića u Okolini Dubrovnika još ali oni ne slave Đurđic.Opet kažem da su vjerovatno i tvoji i moji bježali ispred Turaka i naselili se u okolini Dubr.Ako nešto više saznam javit ću.Znam još da je i Igor Radojičić (gradonačelnik BL.) iz Krivošija i da slavi Đurđic,pa možda on ima više saznanja o svemu tome.Poz

  4. daco

    Prezime Radojičić se pojavljuje u 17. veku u Velikom Borku. 40 km od Beograda.
    U to vreme je u tom kraju bio hajduk Radojica! Od kojeg posle nastaje prezime Radojicic… krsna slava Sv. Jovan.

  5. daco

    I ja sam Radojičić iz Dubrovnika ali sam se doselio iz Velikog Borka!!!

  6. Igor Radoicic

    Moje je prezime Radojičić iz Gornjeg Brestovca okolina Leskovca. A slavim svetog Arhangela Mihaila 21.11.

    • Aleksandar Radoičić

      Moja porodica je Radoičić, dok je porodica mog rođenog strica Radojičić (verovatno greškom kada su se rađali moj otac i stric je neki matičar koji je upisivao decu tako zaveo).
      Inače poreklo takođe Gornji Brestovac, opština Bojnik, blizu Leskovca (pustorečki kraj, po Pustoj reci), pretpostavljam da si i ti iz tog Brestovca. Živimo u Beogradu, slavimo Svetog Nikolu.
      Inače što se tiče našeg prezimena, mislim da su sve varijante ustvari jedno prezime, samo su godinama, ne znam iz kog razloga nastajale varijacije, pa tako imama Radojičiće, Radoičiće, Radojčiće i slično.
      Pozdrav svima.

      • Nenad Radoičić

        I kod mene je identična situacija bila. moj otac, jedan stric i tetka su bili Radoičić dok je drugi stric, inače poznati novinar Politike Miroslav administrativnom greškom postao Radojčić pa tako i njegov sin, moj brat od strica je Radojčić. Mislim da se to dogodilo negde 50-ih godina.

        Naša grana Radoičiće je iz Kifinog Sela kod Nevesinja. Kažu da je u davna vremena bio čest slučaj da porodice prelaze u Crnu Goru i vraćaju se u Hercegovinu bežeći od turskog zuluma. Znam i da je jedna grana porodice otišla u Peć. Tamo ima dosta Radojčića. Poznat je glumac Mihajlo Radojčić – Šok.

        Pozdrav svim Radoičićima, Radojčićima i Radjičićima!

        • branislav radoicic

          Jos jedan Radoicic ,kome je poreklo sa Glave Zete,iz plemena Pjesivaca,prebeglo u Pec zbog Kralja Nikole koji ih je oterao,jer su spremali atentat na njega.Bili se nesto zamerili,kazu da su Pjesivci uvek bili ratoborni.Pozdrav.

      • Miroslav B Mladenovic Mirac

        @Aleksandar Radoičić
        Gornji Brestovac kod Leskovca je naseljen od stanovnika iy crnotravsko/vlasinskoga ktaja.

      • Slavisa Radoicic

        Postovanje rodjo,hteo bi da ti odgovorim na te greske oko slova.Moj pradeda je Nedeljko prababa Stamenka Radoicic Imali su pet sina i jednu cerku neki su zavedeni kao Radojicic a neki Radoicic svi slavimo sv.Nikolu,i danas smo na okopu,inacefamilija je obilna muskoj deci ima nas mnogo bukvalno.Inace sam cuo da smo dosli iz Crne Gore preko Kosova u okolunu Prokuplja.Donja ili gornja Konjusa. Petar (nad.Kovac) Radoicic iz konjuse naselio se na obromcima planine Radan iznad Prolom Banje selo Mehane.toliko ja znam ako neko ima dalje podatke neka pise,pozdrav.

      • BOJAN TERZIĆ

        POŠTOVANI GOSPODINE ALEKSANDRE JA SAM SA OČEVE STRANE RADOJIČIĆ.NOSIM MAJČINO PREZIME.MOJI RADOJIČIĆI SU IZ GORNJEG MILANOVCA I SLAVE SVETOG SAVU.SVE STE U PRAVU RADOJIČIĆI I RADOJČIĆI I RADOIČIĆI SU JEDNA VELIKA FAMILIJA I SRODNI SMO SA RAJIČIĆIMA I RAJAČIĆIMA I RAJČIĆIMA I RAIČIĆIMA.PRETPOSTAVLJAM DA SU PRECI RADOJICA I RAJICA BILI DVA ROĐENA BRATA.

  7. dado

    pozdrav svima
    moje prezime je Radojičić,porijeklom smo iz Nevesinja i o nasem prezimenu jako je tesko govoriti jer fale,u vecini slucajeva,pisani dokumenti koji mogu i potkrijepiti nasa ocekivanja.
    Imam neka saznanja pa ko je voljan da napisem par slova neka mi se javi 😉

    • Dado, obavezno napiši svoja saznanja o prezimenu. Hvala što si sa nama!

    • Lazo

      Odakle iz Nevesinja si?

    • Srdjan

      I ja sam Radojicic rodom iz Novpg Sada porwklom iz Nevesinja zeleo bih da se nadjemo i razmenimo saznanja

    • Tatjana

      Pozdrav,
      Moje djevojačko prezime je Radojičić, porijeklom smo iz Kifina sela kod Nevesinja, a starinom iz sela Stabna u Pivi. Otac Branko, brat Radomir, djed Danilo (njegov brat Nikola) Krsna alava je Nikoljdan. U Nevesinje smo prešli zbog krvne osvete. Istražujem porijeklo svoje porodice. Zanima me da li je neko od vas pronašao u rodoslovu Radojicu? Vidjeh da je neko napisao da je od Radojice sve poteklo 🙂 Da li u Stabni ili Kifinom selu postoje neki zapisi u kojima bih mogla potražiti više informacija o precima? Ako neko od vas ima nešto više informacija o ovome, molim vas da mi pišete na [email protected] Hvala!

  8. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    RADOJIČIĆ

    -Ratari*, stara porodica, Nikoljdan.
    *Radojičići su stara urovačka porodica, prešla u ovo selo i naselila se.
    -Paljuvi, druga polovina 18. veka, Znepolje, Mitrovdan.
    -Skela, druga polovina 18. veka, Drobnjaci, Đurđevdan.
    -Banjani, druga polovina 18. veka, Osladić u Podgorini, Jovanjdan.
    -Brgule, druga polovina 18. veka, Bobova u Podgorini, Jovanjdan.
    -Lončanik, druga polovina 18. veka, Osladić u Podgorini, Stevanjdan.
    -Raduša, druga polovina 18. veka, Gvozdenović u oblasti, Đurđevdan.
    -Jabučje, posle 1827. godine, Županjac-okrug beogradski, Aranđelovdan.
    -Trnjaci, posle 1827. godine, Mokra Gora-Stari Vlah, Nikoljdan.
    -Ušće, posle 1827. godine, Jazak u Sremu, Nikoljdan.

  9. Familije-prezimena Radojičić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Radojičić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Balinović
    -Bačevci
    -Donji Lajkovac-1
    -Donji Lajkovac-2
    -Lelić
    -Maljević
    -Oglađenovac
    -Ostružanj
    -Popučke
    -Pridvorica
    -Radobić
    -Rakari
    -Sedlari
    -Sovač

  10. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Radojičić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Radojičić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Mislođin, Arnajevo, Barajevo, Baroševac, Bistrica, Veliki Borak, Veliki Crljeni, Kruševica, Vrbovno, Vreoci, Darosava, Dren, Županjac, Lazarevac, Leskovac, Mirosaljci, Prkosava, Rudovci, Stepojevac, Tulež, Ćelije i Cvetovac.